Mámeme nový povrch (LKCM-RC), takže jaké letadlo? :)

Sem budou přesunuty zajímavá vlákna ze Smetiště. Vlákno zde nemůže vzniknou, ale lze v něm pokračovat.
Zpráva
Autor
prikrylm

Mámeme nový povrch (LKCM-RC), takže jaké letadlo? :)

#1 Příspěvek od prikrylm »

Minulý týden foukalo, ale nějaké slunko bylo, tak jsem vytáhl větroně. To stejné tento týden. A co nevidím? Nový povrch přistávací dráhy! Povedený, srovnaný, už žádná díra na konci, kde se držela voda. A kdysi jsem si říkal, že až bude nový povrch, že si pořídím něco na kolečkách a vícevrtulového. A teď nevím. B-17 nebo C-130? Nebo něco jiného?
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Bayeux
Kontaktovat uživatele:

Re: Mámeme nový povrch (LKCM-RC), takže jaké letadlo? :)

#2 Příspěvek od Bayeux »

A jak TO chceš vozit na kole? :shock:
;) gratuluji k novému povrchu, joo - je to požitek ze země, nee to jen mrskat z ruky :P
EXminimaketář & El & CO2 maniac dezertující ke kořenům - KHMM.cz; Hitec FLASHman 4 až 8, HTS
prikrylm

#3 Příspěvek od prikrylm »

O transportu jsem už trochu přemýšlel, že by TO chtělo něco s kolečkama...
zdzd

#4 Příspěvek od zdzd »

prikrylm píše: pon 31.03.2025 13:17 O transportu jsem už trochu přemýšlel, že by TO chtělo něco s kolečkama...
A nechtělo by to taky popřemýšlet o příspěvku na ten povrch? Podle toho, že jsi jím překvapený usuzuji, že na jeho přípravách a financování jsi se asi nepodílel.

Pokud je tedy řeč o Medlánkách.
prikrylm

#5 Příspěvek od prikrylm »

zdzd píše: pon 31.03.2025 15:23 A nechtělo by to taky popřemýšlet o příspěvku na ten povrch? Podle toho, že jsi jím překvapený usuzuji, že na jeho přípravách a financování jsi se asi nepodílel.
Překvapený jsem rychlostí. Jinak usuzuješ špatně.
Maverick
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Maverick »

Je smutné číst, jaký názor mají hned druzí😢
Díky za toto fórum.
zdzd

#7 Příspěvek od zdzd »

Maverick píše: čtv 03.04.2025 16:15 Je smutné číst, jaký názor mají hned druzí😢
Druzí ví, jak to proběhlo.

Na schůzi se schválila rekonstrukce a přítomní si mezi sebou rozpočítali, jak budou přispívat. A to poměrně nezanedbatelnou částkou. Někteří z nepřítomných se pak k tomu následně dobrovolně připojovali se svým příspěvkem, který tak zpětně snižoval potřebný příspěvek od těch úvodních hrdinů.

Proto je celkem na místě ty hrdiny podporovat co nejvíce. A pokud se někdo bez uvedených souvislostí podivuje nad novým povrchem je na místě dotaz, zda ho hodlá jen využívat a jen se pasivně veze, či se zapojí svým dílem. My se nevezem...
prikrylm

#8 Příspěvek od prikrylm »

Chápu zdzd reakce. Povrch rozhodně nebyl zdarma a dívat se pak jak jej někdo "zdarma" používá by se mi asi taky nelíbilo. I když, pokud mi nezavazí, třeba se z něj časem nějaký peníz vymáčkne.
Původníě "rozprostředná" částka byla vcelku "řacha", ale díky skvělé práci J. Housera (díky předsedo! :) ) se smrskla na vcelku přijatelný peníz.

(To jsme se na té schůzi museli vidět. :) Nebo TO máš "jen" z doslechu?)
zdzd

#9 Příspěvek od zdzd »

prikrylm píše: pát 04.04.2025 8:11 Chápu zdzd reakce. Povrch rozhodně nebyl zdarma a dívat se pak jak jej někdo "zdarma" používá by se mi asi taky nelíbilo. I když, pokud mi nezavazí, třeba se z něj časem nějaký peníz vymáčkne.
Původníě "rozprostředná" částka byla vcelku "řacha", ale díky skvělé práci J. Housera (díky předsedo! :) ) se smrskla na vcelku přijatelný peníz.

(To jsme se na té schůzi museli vidět. :) Nebo TO máš "jen" z doslechu?)
Já ne, syn tam patří. Na schůzi nebyl, ale přispíval následně.
prikrylm

#10 Příspěvek od prikrylm »

...tak hlavě že máme nový povrch...
---
Prý C-130. aby si toho povrchu užilo víc koleček. :) Ještě možná B-29 s funkční pumovnici? (já vím, že se nesmí nic shazovat...)
prikrylm

#11 Příspěvek od prikrylm »

Tak nakonec B-17, má sice méně koleček (o 2500 Kč), ale zase je kousek větší. :) Vypadá to na nedělené křídlo (možná vymyslím dělené), tak jsem zvědavý, jak TO budu stěhovat. Asi autem. Co už.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od TomasC »

prikrylm píše: pát 04.04.2025 11:11 ...tak hlavě že máme nový povrch...
---
Prý C-130. aby si toho povrchu užilo víc koleček. :) Ještě možná B-29 s funkční pumovnici? (já vím, že se nesmí nic shazovat...)
Shazování se s ÚCL řeší... A z C-130 jde hodit sekačka sedmikrásek. ;)
prikrylm

#13 Příspěvek od prikrylm »

Do B-17 můžu (na ty sedmikrásky) dodělat funkční pumovnici. :-)
prikrylm

#14 Příspěvek od prikrylm »

Tak pumovnice nevím, nevím, ale mechanicky už TO mám v kupě, zítra to oživím, (někdy) zalítnu a dolepím "bižuterii" typu střílny, kulomety....
Bude TO mít každý motor zvlášť, ať TO může startovat jako velká předloha (postupně start motorů, simulovaný výpadek motoru a tak...)
Postřehy ze stavby (nůžky stříhaly, vteříňák stříkal...) - nálepky prakticky nedrží, tak jsem zvědavý jak rychle odpadnou, přijímač nechám na křídle, páč dráty do trupu se dostávají fakt blbě. Jsou tam prakticky 4 zdroje pro serva, tak je tak nějak použiju. Nečekaně komplikované bylo nasazování krytů motorů. Když se trefil trochu křivo, drhly motory. Jinak velké díly sedí fakt pěkně a celkově TO budí dojem, že TO jednak bude lítat a že to i cosi vydrží. Tak uvidíme. Dokoupím si stříbřenku. :)
Přílohy
DSC_9162.JPG
DSC_9163.JPG
prikrylm

#15 Příspěvek od prikrylm »

HK B-17 úspěšně zalétnuto, jdu dolepit kulomety a další drobotinu.
Stručně
- neuvěřitelně hodné letadlo
- je dobré zokotrolovat dotažení šroubků
- bylo potřeba dotáhnout a "poladit" podvozek.
- použit oXs + BayckRC ELRS (100 Hz / 2 16ch, použito 12 + ARM)
- nálepky drží blbě, ale vcelku drží

Podrobněji
Zkoušel jsem v (podle mě) dostatečné výšce nějaké "hraniční" manévry, kdy by mělo letadlo "vrtat", či padat po křídle, či podobné nehezké věci, co nechcete, aby se děly nízko nad zemí a nepodařilo se mi tuhle B-17 dostat do vývrtky a i když se "přetáhne", při letu nahoru zpomalí, tak nějak v klidu lehne a letí dál, po křídle nepadá. Jevilo se mi hodnější jak FunCub od Multiplexu, který si umí pěkně "zavrtat". Nejspíš ty 4 motory (co prakticky pořád běží) dělají svoje.

Při prvním rozjezdu po dráze (zkoušel jsem napřed jezdit, žejo) se levý podvozek pootočil a letadlo mi začalo driftovat, takže "do hangáru" a srovnat a utáhnout mechaniku kolečka - jedno bylo decentně volné. Po "opravě" se začal podvozek fungovat dle představ.

Pak jsem se pomodlil a pustil "vobludu" do vzduchu. Povedlo se, přistání též prima, trochu jsem se musel doučit, jak po přistání, aby TO zatočilo, ale další přistání už byla vcelku OK. Jedno i hodně pěkné. :) Jednou malinko fouklo a sfouklo mě to z dráhy na posekaný trávník, čekal jsem, že se kola zaboří a budu brzdit čumákem, ale kola v pohodě trávník zvládla. Syslí díru jsem naštěstí netrefil.

Výrobcem zamýšlenou elektriku jsem trochu poměnil. Moc se mi nelíbilo, že měli všechny motory na jednom kanále a ještě měli spojené 4 napájení dohromady. Takže jsem jednotlivé zdroje trochu "rozprostřel". Takže jeden ELRS sériovkou do oXs na RP2040 Pico Zero, ze kterého leze 12 kanálů, plus (zatím) příprava na měření dvou baterek.
Ještě postupně dobastlím extra vypínač na světla (když už jsem se s ním kdysi babral)

Na 2x 3S 2200 mAh TO lítá "pohodově" asi 15 minut. Asi by šlo malinko déle, zbylo v baterkách asi 3,75V. Dneska jsem zapomněl "měřítko", tak jsem "přistával a měřil". Mělj sem s sebou 2 sady, žádné problémy se spojením, či elektrikou nebyly.

Jak bude trochu hnusně, napíšu si "postupný start motorů" (možná někde najdu, ať nevymýšlím kolo). A zkusím vymyslet něco na přepravu, abych nemusel furt tahat auto. Zas tak těžký stroj to není, sice velký, ale pokud bude nějaký vozíček ala rudl, či kolečka, co se na tom vozí bomby na řezání/svařování plynem, tak TO můžu tahat pěšky, či "kolmo"...

Tož zatím tak.

Byl jsem z toho (mého malého) úspěchu tak nadšený, že jsem ani fotku nevyrobil. Tak příště.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště - zajímavosti“