Plyn a klapky na páce plynu T16IZ

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
HURVE83

Plyn a klapky na páce plynu T16IZ

#1 Příspěvek od HURVE83 »

Ahoj kolegové, našla by se prosím dobrá duše která by mi poradila jak nastavím na T16IZ futaba. Abych měl na páce plynu přepínačem volitelné klapky nebo motor? Zkoušel mi radit i Ivan Hořejší přes email za což mu moc děkuji ale ať jsem zkoušel nastavit letové režimy a motor samostatně dal vypínač právě toho režimu tak se mi v režimu přepíná jen ten motor ale klapky jedou pořád:( věnoval jsem tomu už 6hodin a furt nic. Jsem asi úplně natvrdlej a ani návod mně neposunul. Bohužel nová vysílačka a i když jsem spokojen toto prostě nějak neumím nastavit. Prosím o dusicku která pomůže ideálně fotkou, návodem, popisem, videem prostě cokoli co mne navede :( Kdo pomůže že to dle toho nastavím ať mi pošle adresu a má u mně dobrou flašku :)
HURVE83

Re: Plyn a klapky na páce plynu T16IZ

#2 Příspěvek od HURVE83 »

Po 6hodinac jsem na to přišel,, :) jak jednoduché jen to udělat poprvé.
Mára126

#3 Příspěvek od Mára126 »

Kamarád mě navedl na manuál který se dá najít na FCB. Mám to vytisklé, ale zatím sem se k programování nedostal, doufám že nedopadnu podobně. :lol:
http://mara126.rajce.idnes.cz/
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od TomasC »

HURVE83 píše:Po 6hodinac jsem na to přišel,, :) jak jednoduché jen to udělat poprvé.

A jaký je tedy postup ?
rodzr

#5 Příspěvek od rodzr »

Mám to takhle udělaný již leta na ASK 14, ale ovládané 18 SZ. Nicméně se domnívám, že dnešní 16 IZ je téměř shodná, tak to snad půjde.
Nejdříve naprogramovat model s ovládáním na plynu na J2. Přidat dva další letové režimy ovládané příslušným přepínačem ( já mám SG ) - režimy start, motor a přistání. Režim motor ( přepínač SG vepředu, ovladač klapek v režimu motor nefunkční ). Režim start - přepínač SG uprostřed , nefunkční ovládání motoru J2 i klapek ). Režim přistání, vypínač SG k sobě, funkční J 2 na pozici 15 butterfly, motor bez ovladače
Pouštím vysílač na pozici SG uprostřed a J2 stažený plyn. Startuju pozice SG dopředu a ovladačem J2 přidávám plyn. Pro let bez motoru přepnu do pozice SG uprostřed. Není možno zapnout motor ani brzdit klapkami. Mohu mít J2 vepředu ( plný plyn). Režim přistání, přepnu SG do pozice k sobě a mohu brzdit kniplem J2 ( proto lítám ve středním letovém režimu s kniplem vepředu ) - mám tam nastaveno butterfly.
Snad to takhle stačí. Zkraje jsem se taky chvilku trápil, ale je to jen o přiřazení ovladačů v daném režimu.
prikrylm

#6 Příspěvek od prikrylm »

Ještě jsem slyšel, že (i) Futaba umí vychytávku s režimem přistání, kdy od půlky plynu nahoru je motýl zavřený a přidává se plyn a od půl plynu dolů je plyn na nule a otevírá se brzdící motýl.
Řešení přes On/Off funkci reagující na polohu kniplu, kde tento "logický" přepínač ještě přepíná mezi dalšími dvěma režimy + křivkou je vyřešený převod rozsahu páky "od půlky do kraje" na celý rozsah buď motoru nebo motýla.

Futabu nemaje, ale četl návod ( :) ) ... používám takové řízení na větroni a je TO vcelku příjemné. V případě problémů při přistání (blbý poryv větru, pes,...) člověk nemusí přemýšlet, jak přepnout rádio, aby se roztočil motor...
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od jyrry »

To si umím představit třeba přes křivky kanálů... teda asi :-)
jyrry.webnode.cz
graup15

#8 Příspěvek od graup15 »

Je to tak božsky jednoduché, že víc to asi ani nejde.. (na Futabě)
Ovladač J2 (plyn)
V jednom režimu ovládá butterfly
V druhém Camber
A ve třetím je na něm plyn.
V prvních dvou je plyn bloknutý mixem Motor cut off.
............................................................................
Opravdu science fiction :-) :-)
Mimochodem...tyhle nové futaby umí i door sequencer...a v návodu je o tom lejno.
Jsem zvědav, jak si na tom budou lidi lámat hlavu :-) :-)
graup15

#9 Příspěvek od graup15 »

prikrylm píše:Ještě jsem slyšel, že (i) Futaba umí vychytávku s režimem přistání, kdy od půlky plynu nahoru je motýl zavřený a přidává se plyn a od půl plynu dolů je plyn na nule a otevírá se brzdící motýl.
Řešení přes On/Off funkci reagující na polohu kniplu, kde tento "logický" přepínač ještě přepíná mezi dalšími dvěma režimy + křivkou je vyřešený převod rozsahu páky "od půlky do kraje" na celý rozsah buď motoru nebo motýla.

Futabu nemaje, ale četl návod ( :) ) ... používám takové řízení na větroni a je TO vcelku příjemné. V případě problémů při přistání (blbý poryv větru, pes,...) člověk nemusí přemýšlet, jak přepnout rádio, aby se roztočil motor...

Jo umí ...na T32MZ fak jde skoro cokoli. (normálního :-)
Na Frsky Ethos..zase jde kýbl nenormálního :-) :-)
Mám oba systemy a je s tím fakt zábava.
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“