Plyn a klapky na páce plynu T16IZ
Plyn a klapky na páce plynu T16IZ
Ahoj kolegové, našla by se prosím dobrá duše která by mi poradila jak nastavím na T16IZ futaba. Abych měl na páce plynu přepínačem volitelné klapky nebo motor? Zkoušel mi radit i Ivan Hořejší přes email za což mu moc děkuji ale ať jsem zkoušel nastavit letové režimy a motor samostatně dal vypínač právě toho režimu tak se mi v režimu přepíná jen ten motor ale klapky jedou pořád:( věnoval jsem tomu už 6hodin a furt nic. Jsem asi úplně natvrdlej a ani návod mně neposunul. Bohužel nová vysílačka a i když jsem spokojen toto prostě nějak neumím nastavit. Prosím o dusicku která pomůže ideálně fotkou, návodem, popisem, videem prostě cokoli co mne navede
Kdo pomůže že to dle toho nastavím ať mi pošle adresu a má u mně dobrou flašku 
Re: Plyn a klapky na páce plynu T16IZ
Po 6hodinac jsem na to přišel,,
jak jednoduché jen to udělat poprvé.
Kamarád mě navedl na manuál který se dá najít na FCB. Mám to vytisklé, ale zatím sem se k programování nedostal, doufám že nedopadnu podobně. 
http://mara126.rajce.idnes.cz/
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
HURVE83 píše:Po 6hodinac jsem na to přišel,,jak jednoduché jen to udělat poprvé.
A jaký je tedy postup ?
Mám to takhle udělaný již leta na ASK 14, ale ovládané 18 SZ. Nicméně se domnívám, že dnešní 16 IZ je téměř shodná, tak to snad půjde.
Nejdříve naprogramovat model s ovládáním na plynu na J2. Přidat dva další letové režimy ovládané příslušným přepínačem ( já mám SG ) - režimy start, motor a přistání. Režim motor ( přepínač SG vepředu, ovladač klapek v režimu motor nefunkční ). Režim start - přepínač SG uprostřed , nefunkční ovládání motoru J2 i klapek ). Režim přistání, vypínač SG k sobě, funkční J 2 na pozici 15 butterfly, motor bez ovladače
Pouštím vysílač na pozici SG uprostřed a J2 stažený plyn. Startuju pozice SG dopředu a ovladačem J2 přidávám plyn. Pro let bez motoru přepnu do pozice SG uprostřed. Není možno zapnout motor ani brzdit klapkami. Mohu mít J2 vepředu ( plný plyn). Režim přistání, přepnu SG do pozice k sobě a mohu brzdit kniplem J2 ( proto lítám ve středním letovém režimu s kniplem vepředu ) - mám tam nastaveno butterfly.
Snad to takhle stačí. Zkraje jsem se taky chvilku trápil, ale je to jen o přiřazení ovladačů v daném režimu.
Nejdříve naprogramovat model s ovládáním na plynu na J2. Přidat dva další letové režimy ovládané příslušným přepínačem ( já mám SG ) - režimy start, motor a přistání. Režim motor ( přepínač SG vepředu, ovladač klapek v režimu motor nefunkční ). Režim start - přepínač SG uprostřed , nefunkční ovládání motoru J2 i klapek ). Režim přistání, vypínač SG k sobě, funkční J 2 na pozici 15 butterfly, motor bez ovladače
Pouštím vysílač na pozici SG uprostřed a J2 stažený plyn. Startuju pozice SG dopředu a ovladačem J2 přidávám plyn. Pro let bez motoru přepnu do pozice SG uprostřed. Není možno zapnout motor ani brzdit klapkami. Mohu mít J2 vepředu ( plný plyn). Režim přistání, přepnu SG do pozice k sobě a mohu brzdit kniplem J2 ( proto lítám ve středním letovém režimu s kniplem vepředu ) - mám tam nastaveno butterfly.
Snad to takhle stačí. Zkraje jsem se taky chvilku trápil, ale je to jen o přiřazení ovladačů v daném režimu.
Ještě jsem slyšel, že (i) Futaba umí vychytávku s režimem přistání, kdy od půlky plynu nahoru je motýl zavřený a přidává se plyn a od půl plynu dolů je plyn na nule a otevírá se brzdící motýl.
Řešení přes On/Off funkci reagující na polohu kniplu, kde tento "logický" přepínač ještě přepíná mezi dalšími dvěma režimy + křivkou je vyřešený převod rozsahu páky "od půlky do kraje" na celý rozsah buď motoru nebo motýla.
Futabu nemaje, ale četl návod (
) ... používám takové řízení na větroni a je TO vcelku příjemné. V případě problémů při přistání (blbý poryv větru, pes,...) člověk nemusí přemýšlet, jak přepnout rádio, aby se roztočil motor...
Řešení přes On/Off funkci reagující na polohu kniplu, kde tento "logický" přepínač ještě přepíná mezi dalšími dvěma režimy + křivkou je vyřešený převod rozsahu páky "od půlky do kraje" na celý rozsah buď motoru nebo motýla.
Futabu nemaje, ale četl návod (
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
To si umím představit třeba přes křivky kanálů... teda asi 
jyrry.webnode.cz
Je to tak božsky jednoduché, že víc to asi ani nejde.. (na Futabě)
Ovladač J2 (plyn)
V jednom režimu ovládá butterfly
V druhém Camber
A ve třetím je na něm plyn.
V prvních dvou je plyn bloknutý mixem Motor cut off.
............................................................................
Opravdu science fiction

Mimochodem...tyhle nové futaby umí i door sequencer...a v návodu je o tom lejno.
Jsem zvědav, jak si na tom budou lidi lámat hlavu

Ovladač J2 (plyn)
V jednom režimu ovládá butterfly
V druhém Camber
A ve třetím je na něm plyn.
V prvních dvou je plyn bloknutý mixem Motor cut off.
............................................................................
Opravdu science fiction
Mimochodem...tyhle nové futaby umí i door sequencer...a v návodu je o tom lejno.
Jsem zvědav, jak si na tom budou lidi lámat hlavu
prikrylm píše:Ještě jsem slyšel, že (i) Futaba umí vychytávku s režimem přistání, kdy od půlky plynu nahoru je motýl zavřený a přidává se plyn a od půl plynu dolů je plyn na nule a otevírá se brzdící motýl.
Futabu nemaje, ale četl návod () ... používám takové řízení na větroni a je TO vcelku příjemné. V případě problémů při přistání (blbý poryv větru, pes,...) člověk nemusí přemýšlet, jak přepnout rádio, aby se roztočil motor...
Jo umí ...na T32MZ fak jde skoro cokoli. (normálního
Na Frsky Ethos..zase jde kýbl nenormálního
Mám oba systemy a je s tím fakt zábava.