Vůle na šoupatku karburátoru na 6.5 MVVS ?

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
MPml

Re: Vůle na šoupatku karburátoru na 6.5 MVVS ?

#16 Příspěvek od MPml »

Cermi píše:Odpovídal na můj dotaz, kterým jsem trošku odbočil. Viz výše. Jestli to způsobilo nějakou újmu, tak se omlouvám. Vašek

aha - tak toho jsem si nevšiml - takže moje omluva.
Ale můžu Ti naznačit, jaká je situace.
Bývalý velmi dobrý kolega z doby před 89 pár let po 89 začal dělat pneumatická přesná měření rozměrů pro automotive a v těch měřících jednotkách (protože mj. je taky modelář) jako seřizovací prvek používal právě tyto jehly a brzdy (jako subdodávku). Někdy v roce 2018 přestaly být jehly a brzdy k dispozici, takže pro něj celkem nepříjemná situace. Když jsme se o tom v tom roce 2018 bavili (jestli by se nedaly použít nějaké jiné jehly - jestli nemáme nějaký jiný zdroj) tak se nakonec domluvilo, že se se jehly (s upravenou konstrukcí - tj. tělo mosaz, vlastní jehla ale ocelová a broušená a v více variantách rozměrů a kuželovitostí ) budou vyrábět přímo u nás. To "rádlování" je dělané odvalem, aby to mělo počet a přesnou geometrií. Brzdy (vzhledem k odhadnutelné zanedbatelné seriovosti) se udělaly pak u Aeropanu zcela jinak (tj. na motor nepoužitelně, ale do stanice lépe) protože aby se mohly udělat stejně jako byly původně, tak by se muselo udělat nově i to stříhadlo, což ekonomicky rozhodně nevyjde. Ale tu pasovinu (12050) mj. u nás furt asi máme, ještě z doby výroby plechových vidliček.
Takže pokud v budoucnosti budou třeba jako ND ty jehly, můžu se s ním zkusit domluvit, jak to udělat, aby šly oficiálně u nás koupit, protože se dělají, ale pro něco úplně jiného. Co se týče brzd, tak tam je podle mě naděje čistá nula - jedině, že by se našel nějaký silný sponzor :) , co by byl ochoten do toho najet nemalou sumu za to střihadlo a nástroj na to svinutí.
U třiapůlek byla v době ještě než se udělalo to střihadlo na tu planžetu brzda udělaná z běžného pružinového drátu - dokonce mám pocit, že motor s touto drátěnou brzdou (buď nějaký prototyp a nebo z první a nebo nulté serie) mám doma - pokud ano a najdu ho, tak to můžu vyfotit, jak to bylo udělaný.
narychlo fotky:
PHOTO_20241101_105654.jpg

PHOTO_20241101_105710.jpg
MPml

#17 Příspěvek od MPml »

Celeron píše:Chvíli jsem přemejšlel, o kterým Milošovi z MVVS to furt píšeš. :roll: Já jsem si vždy myslel, že Míša Obr je Michal. Aspoň v našem kraji je Míša zdrobnělina od Michala. A von Miloš. :roll: Skoro 50 let nevědomosti. :oops:

Jo, to je klasická ukázka toho, když se sejde to, že mi bylo blbé napsat Míša (nikdo mu jinak neříkal) a člověk ještě u psaní dělá asi tak 10 :roll: dalších s tím nesouvisejících činnosti - pak podvědomě napíše nesmysl, který nějak "vznikne".
Takže ještě jednou - je to čistý nesmysl, správně má být Míša.
Cermi
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Cermi »

Určitě bych byl rád za nějaký náčrt. Zkusím si ji vyrobit. Třeba by ji někdo mohl na vylágrovaném motoru. Mám 3ks MVVS a ani na jednom to nemám.
MPml

#19 Příspěvek od MPml »

ještě pro ilustraci - tady je ještě ta původní jehla s tou původní boční plechovou brzdou (vlevo, za tou hadičkou), aktuálně jsou osazovaný už ty nový skládaný jehly a brždění je vyřešený jinak.
https://www.aeropan.eu/v%C3%BDrobky/jednotka-aeropan-d
Cermi
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Cermi »

Ten odkaz je asi k jinému tématu ... :-)
DAF
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od DAF »

No, když není k sehnání originální plíšek, tak by šla nějaká brzda/aretace vyrobit třeba z drátu o průměru 1,0 - 1,5 mm. Dělá jsem si brzdu také z tenkého mosazného plechu. Fotky zatím nemám, ale v případě zájmu bych pohrabal v "motorovně" a případně doplnil.
Hitec Aurora 9X
Cermi
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Cermi »

Určitě zájem je a inspirace není nikdy dost. Gumičku prubnu možná zítra, když počasí dovolí. Mám v plánu něco vytvořit, aby to vypadalo a bylo funkční. Není to nic, co by nebylo už vymyšlené, ale když nejde sehnat, musí nastoupit píle a přiměřený um :-)
MPml

#23 Příspěvek od MPml »

takže tu 3.5 jsem skutečně našel, ale je bez pružiny, tiše předpokládám, že jsem jí měl sundanou pro změření, když jsem kdysi dělal první pružiny pro nulaosmičky RRV a už jsem jí tam nevrátil.
Ale tady je link jak vypadala - vypadá to, že tryska v té době byla u těch prvních třiapůlek (s karburátorem na plochou přírubu - jako K&B, z níž stejně vycházela) úplně stejná jako u R/C dvaapůlek.
https://static.rcgroups.net/forums/atta ... 82%29.jpeg
Cermi
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Cermi »

Paráda, děkuji za inspiraci. Zkusím pohledat nějaký odpovídající průměr pružiny a napasovat to. Převlečené silikonové hadičky se mi moc neosvědčily. Stejně jsme si dnes užili krásný letový den. Letu zdar Vašek :wink:
palci72
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od palci72 »

Ja mám takto zaistenú volnobežnú ihlu proti pootčeniu...
Skrutkou m3 v tom modrom krúžku to trocha pritiahneš a potom to zakontruješ maticou m3 aby sa skrutka nepovolila...
Mám to takto zaistené už niekoľko sezón po sebe...teraz sa to už nepovolí...vyladíš karbec...zaistíš a lietaš aj dve- tri sezóny bez štelovania ihiel...tak ako pri asp motoroch...
Jedinou podmienkou aby to stále takto nastavené fungovalo je to aby si stále používal jeden druh namiešanej receptúry paliva...
Přílohy
1000198182.jpg
Cermi
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Cermi »

Díky, také řešení.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od DAF »

Ber to jako inspiraci (tohle by se mohlo hodit na hlavní jehlu). "Umotat" to z nějaké jedničky- jeden a půlky drátu by nemělo být moc těžké. A omlouvám se za zpoždění.
Přílohy
20241105_174903.jpg
20241105_174921.jpg
20241105_175200.jpg
Hitec Aurora 9X
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od Celeron »

Nebo pružnej plech, provrtat díru průměru vnitřní díry matky co drží trysku, ohnout do pravýho úhlu a v místě dosedání na ozubení jehly seknout malým sekáčem na tvrdým dřevu, čímž vznikne na plechu zub pojistky proti samovolnýmu otáčení jehly.
Cermi
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od Cermi »

IMG_20241105_160725.jpg
Děkuji všem za inspiraci při řešení aretace. Kamarád mi donesl originální pružnou aretaci, tak jsem zkusil obdobnou vyrobit z planžety 0,4mm. Docela se hned na první pokus povedla a bude funkční. Když bych tomu dal větší píli, byla by určitě ještě vymazlenější :-)

Snad to ještě vyzkouším :-)) Letu a přistání obzvlášť zdar. Vašek
Přílohy
IMG_20241105_160740.jpg
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“