Miki píše:Zdravím všechny
Chtěl jsem se zeptat, jestli je normální vůle šoupátka v ose jehel. Při zatahnutí a následném zatlačení do šroubení volnoběžné jehly to chodí asi tak 0.5mm, mění se vlastně velikost otevření volnoběžné jehly.
Zdá se mi, že to způsobuje občas problém s přechodem z volnoběhu do otáček.
je možné tuhle vůli nějak vymezit?
Díky za případné odpovědi.

Axiální vůle u klasického TN (tj. dvoujehlového, kde je přechodový režim daný kuželovitostí protijehly, volnoběh nastavením protijehly a šoupátko se pohybuje axiálně po šroubovici) je logicky vždy problém.
Důvod je poměrně jednoduchý - existují dvě základní koncepce provedení té drážky - jednodušší - drážka je udělaná jen vykloněnou pilou a podstatně složitější - drážka je skutečná vyfrézovaná šroubovice po šroubové dráze. V prvním případě totiž boky té drážky mění v průběhu otáčení šoupátka boční úhel, takže aby to vůbec mohlo rozumně běhat, tak ten šroubek musí mít vůli a ta pak se projevuje přesně tím, co to dělá - na volnoběhu nemá šoupátko přesně definovanou axiální polohu a výsledkem je .... píp.
Řešení jsou svým způsobem dvě - jednodušší a nouzové - bočně napružíš to táhlo (ten drát) tak, aby to vymezovalo tu vůli - to tak nějak jako funguje. No a to druhé - vyzkoušené - u lepších TN karburátorů je buď ta drážka v skutečné šroubovici (viz výše - pak může být vůle opravdu malá - protože bok drážky má pořád stejný sklon) a nebo (ještě lépe) - pod šoupátkem je měkká (tak akorát) válcová anebo kuželová pružina a ta pak axiálně oproti vnitřnímu čelu tělesa stále vymezuje tu vůli - takže to pak běhá naprosto přesně a i bez toho že mj. akcelerace a decelerace je vlivem té vůle vždy po jiné dráze.
---------
Netuším, kolik je tam místa, ale možná by se tam ta pružina taky tak vešla.
Mj, kdysi (tak před třiceti

lety) jsem se o tom s Milošem bavil, (karburátory stejně jako kroužky a písty a vložky se měly tehdy brát přímo z MVVS) výsledek byl, že nakonec se radši na ty dvouválce, co se dělaly v Jihostroji (2x 6,5 s reduktorem s koly v uzavřené skříni) se nakonec udělaly karburátory celý přímo v Jihostroji - a s tou pružinou.
Pružina u OS je položka 22481506, MUSÍ mít pečlivě zabroušený čela, aby to pak rozumně běhalo.
Pro ilustraci - jak je to udělaný - rozstřel OS