Li-Poly totálně vybité lze údajně oživit

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Odpovědět
Zpráva
Autor
JirkaRC

Li-Poly totálně vybité lze údajně oživit

#1 Příspěvek od JirkaRC »

Mám Li-Poly 7,4V 2s, 2200mAh, 25C od Ray (Pelikán). V úterý mi uletělo letadlo a našlo se až dnes, tzn. 4 dny se tato baterie vybíjela až na konečných 0,74V. Slyšel jsem, že je možné ji oživit a znovu nastartovat, když ji budu nabíjet programem na NiCd, malým proudem (0,1A) až do asi 6V-6,5V a potom je možné přejít na program pro Li-Poly s balancerem. Udajně je to tady někde popsané, (dotyčný pisatel už má na takto oživené Li-Polce dalších 200 cyklů a stále drží) ale já to nenašel. Já to zkouším asi 6 hodin, už tam je asi 4,2V. Pro jistotu jsem to dal ven, abych se vyvaroval požáru. Zatím se nenafukují a ani nezahřívají. Máte někdo tuto zkušenost a můžete ji popsat? Děkuji.
BOSS8
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od BOSS8 »

Pokud se nenafukují ,můžeš pokračovat - osobní zkušenost. Ale hlídej je, kdyby něco. Pokud nejsou nafouklý nebo nehřejou budou v pohodě. Já měl takhle polyquest 2s 1800 mAh- a fungujou dodnes. 0,1 mAh až do 6v , pak už mužeš v normálním režimu li-pol.
JirkaRC

#3 Příspěvek od JirkaRC »

BOSS8 píše: 0,1 mAh až do 6v , pak už mužeš v normálním režimu li-pol.

Před nehodou jsem je nabíjel v režimu pro Li-Poly 1,7A. Mohu i nyní, za předpokladu, že dosáhnu oněch 6V?
Jiří Kolář-BAN1

#4 Příspěvek od Jiří Kolář-BAN1 »

Dotyčný uživatel asi kecal. Tento případ je popsán v RC Revue 08/2008,byly to kokamy, byl to p. Mikyska. Snad to půjde. Poku se týká počtu cyklů, tak psal o desítkách, ne o stovkách.
JirkaRC

#5 Příspěvek od JirkaRC »

jkolina píše:Dotyčný uživatel asi kecal. Tento případ je popsán v RC Revue 08/2008,byly to kokamy, byl to p. Mikyska. Snad to půjde. Poku se týká počtu cyklů, tak psal o desítkách, ne o stovkách.

Myslím, že nemá důvod mi lhát, četl to někde zde v RC manii.
BOSS8
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od BOSS8 »

Hledej- někdy asi z jara jsem to tu řešil. Nejspíš nejde o ten konkrétní případ, ale situace je shodná.
Pucmeloud
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Pucmeloud »

Taky mě to postihlo: kdysi jsem nechal v ES zapnutou lipolku (Hi-model, 2S, 1350 mAh) a po čtařech dnech měla asi 2,4V. Nejdřív jsem ji nakrmil přes laboratorní zdroj asi na 6V proudem cca 100 mA a potom šup s ní na IMAX B6. Slouží dodnes a má zasebou asi 20 cyklů. Tož tolik moje zkušenost.
LMR

#8 Příspěvek od LMR »

Jsem takovej vosel že se mi to podařilo už dvakrát. Tříčlánek 1350mAh E-tech se během 3 cyklů nafoukl. X-power 3S 4000mAh po oživení zvládl už 80 cyklů je trochu měkčí a kapacita po celkem asi 160 cyklech a dvou rocích provozu je zhruba na 3200mAh.
Při oživení jsem dal 400mA v režimu NiCd a při napětí 8,7V (asi 25min) pokračoval 0,1 C programem LiPol + balancer.
Pochválen buď každý den, kdy to nesu domů vcelku :-)
JirkaRC

#9 Příspěvek od JirkaRC »

Tak dnes v poledne ta baterka umřela. Nabil jsem ji na 4,8V, oba články byly stejně nabité, ale nafoukla se. Tak ji slavnostně pohřbím a půjdu koupit jinou.
mgrkelly

#10 Příspěvek od mgrkelly »

Tak jsem se v duchu posmíval těm postiženým, až mě to taky potkalo. když děti nechaly zaplý vysílač po hraní se simulátorem na PC. Jeden článek zhruba 0,5V a dva asi po 2,5V. Akumulátor mírně nafouklý, tak 2-3mm navíc. Vzal jsem ho do práce a zrovna, jak na potvoru, nefunguje tento server :( a baba, aby radila, na blízku žádná. :) LiPo se nechytá, zkouším LiFe. Nabíječka detekuje 2S místo 3S, ještě před tím nastavuji 0,1A a řežim na skladování. Po nervózních 80-ti minutách se nabíječka ozývá s koncem. Pak následovalo LiPo skladovací nabíjení 0,1A dvě hodiny-časový limit.
Pak začaly fungovat stránky - našel jsem asi tři příspěvky o oživování pomocí režimu NiCd 0,1A. Tak nevím, zda jsem postupoval dobře. Teď jsem je už dobil na skladování 0,5A - 40min.
Zajímalo by mě, jak rychlá je fáze nafukování a růstu teploty před samotnou destrukcí baterií při nabíjení - tj. kolik mám asi času na zbavení se toho "horkého bramboru". A zda se dá tomu předejít teplotním čidlem. Některé články tady mě teda fest vyděsily. :(
JMalik

#11 Příspěvek od JMalik »

Ten nafouklý článek (akupack) už dál nezkoušej. Zlikviduj ho a vyhoď
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Nakadah »

Me dosel z HC TX LiPol 3S pack a jeden clanek 0,0V ... tak sem zkusil nejdriv NiCd program a malym proudem posleze klasicky LiPol. Nabil sem ji na plne napeti, ale za dva dny opet napeti 0V. Cili z toho mam 2S ze ktereho muzu brat maximalne asi 4,5A :D

Je to levny spotrebak, priste se ani nebudu obtezovat hluboce vybity clanek nabijet. Nak
mgrkelly

#13 Příspěvek od mgrkelly »

JMalik píše:Ten nafouklý článek (akupack) už dál nezkoušej. Zlikviduj ho a vyhoď

Někteří tady popisují úspěšné používání podobně postižených. :(

Nakadah píše:Je to levny spotrebak, priste se ani nebudu obtezovat hluboce vybity clanek nabijet. Nak

Souhlas. Po roce a půl od posledního příspěvku - už je asi jiná doba a fakt se z toho stal asi běžnej spotřebák. Ale jak pro koho. Alespoň ty malý kapacity určitě jo.

Howgh
Naposledy upravil(a) mgrkelly dne úte 19.01.2010 23:13, celkem upraveno 1 x.
JMalik

#14 Příspěvek od JMalik »

mgrkelly píše:Někteří tady popisují úspěšné používání podobně postižených. :(

Můžeš to zkusit, za pokus nic nedáš, když to budeš při tom nabíjení hlídat.
Ale ne ten nafouklý, ten už nepokoušej.
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“