Lankový náhon směrovky-síla lanka

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
Jara11

Re: Lankový náhon směrovky-síla lanka

#31 Příspěvek od Jara11 »

Něco na tom bude. Potom v tom přepákování je na konci delší paký vše podstatně znatelnější. No musím sehnat nekde ještě jiný servo.
Ventus3 5.33m - EMS,PIKE Sup.,Vision50Ely-q,XB-8 ,FrSky 20X,
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od Celeron »

Jak se tady řešila únosnost lanek, tak na našich modelech samotný volně napnutý nerezový lanko 0,8-1 mm není žádnej problém. Dokonce i pokud se šoupe v trubičce od plastovýho bowdenu při průchodu bočnicí a nebo běhá přes kladku.
Ale problém je především u spalováků se zakončení lanka. Dá se to udělat různě, třeba zapájet, zalisovat nebo zalepit do vhodný koncovky. Tam může být problém, pokud spoj nebude perfektní. Nebo se dá použít tahlepáka a na lanku udělat očko, konec přiložit zpět a zalisovat ho na lanku hliníkovou nebo měděnou trubičkou. Jenže u tohoto způsobu mohou vibrace lanka v otvoru páky časem naříznout vlákna lanka. U větších spojů tohoto typu se používají proti poškození lanka v ohybu očnice. Jenže ty jsem na průměr lanka pod 2 mm nikde nenašel. Já průchod lanka pákou občas kontroluju a dírku páky před montáží zaoblím hrany diamantovým cigárkem 1,5 mm do Dremely.
Lark

#33 Příspěvek od Lark »

Co to v tom videu přepínáš na vysílači? Po tom přepnutí a napárování mi připadá že to servo jede hladce. Nemáš někde zmenšené rozlišení serva (počet kroků na rozsah)?
macil

#34 Příspěvek od macil »

Módy. Starší D8, s podporou ôsmich kanálov a novší D16, s podporou šestnástich kanálov. Riešil som to pred časom aj tu, na Rcmanii, ale na príčinu sme neprišli. Napokon som v modeli použil starší prijímač, ktorý dokáže pracovať len v móde D8. S ním to funguje na každú prvú. Ale so žiadnymi inými servami, ktoré mám, sa to takto nesprávalo, len s týmito jednými.
epox
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od epox »

Ale problém je především u spalováků se zakončení lanka. Dá se to udělat různě ......

Nechce se někdo podělit o fotky jak tento problém řeší ?????? :wink:
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od TomasC »

Když jsem to dělal, tak jsem použil kompletní sadu od MPJETu. Ale F3A na elektriku.
JardaRůžička

#37 Příspěvek od JardaRůžička »

epox píše:Nechce se někdo podělit o fotky jak tento problém řeší ??????

Dělám to následovně:
- Lanka zakončuji oky se záliskem v Ms (Cu, Al) trubičce, případně přes zálisek ještě bužírku (silikon nebo smršťovací)
- Oka lanek nikdy neprochází otvorem, ve kterém by se (byť částečně) otáčela, tedy třela
- U kormidla vkládám na obou stranách tažné pružinky
- U serva používám sestavu lanko (oko) - dvojstranná pájecí podložka - šroub M2 - vidlička. Tak jde dotrimovat neutrál i tah lanek.
- Pokud to prostor dovolí, nekotvím lanka přímo do páky serva, ale do pomocné páky, která je od serva naháněna krátkým táhlem. Servo se tak dá vyjmout aniž by se manipulovalo s lanky a také servo nedrží trvalý tah lanek.

Létám výhradně spalováky, metyl i benzín, dvoj i čtyřtakty, takže o vibrace není nouze. Zatím ale všechno drží. Za důležité považuji, že lanka nejsou nikde podrobována tření.
Přílohy
IMG_9761.JPG
IMG_0366.JPG
IMG_0365.JPG
epox
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od epox »

[quote="JardaRůžička"] děkuji za odpověď, přesně takovou jsem potřeboval, budu se inspirovat tvým nápadem.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“