Lankový náhon směrovky-síla lanka

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
Petr S...
Kontaktovat uživatele:

Lankový náhon směrovky-síla lanka

#1 Příspěvek od Petr S... »

Ahoj, nevíte jestli je nějaká zásada, nebo poučka, jak silné lanko použít s ohledem na velikost, motor, váhu...modelu ? Stačí na modely okolo 8kg s motory 60-80ccm lanko 0,5mm, nebo použít silnější?
Ticcino

Re: Lankový náhon směrovky-síla lanka

#2 Příspěvek od Ticcino »

S tímto nemám zkušenost, ale kolik kilo udrží to tvé lanko?
Myslím si že problém nebude v tom co lanko unese, ale v tom, aby se nezařízlo do trubičky ve které je vedené.
Já bych pro takto velký model volil lanko 1mm.
pf1960
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od pf1960 »

S úspechom používam rybársky silón - na 100kg pevnosť je to v podstate tenučký vlasec.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od jyrry »

pf1960 píše:... rybársky silón - na 100kg pevnosť je to v podstate tenučký vlasec.

nepleteš si náhodou kilogramy a Newtony?
http://www.usumce.cz/cormoran-snura-na- ... 100kg.html

Na WWII 10,5kg elektroéru mám ocel 0,6mm a po sezoně vše OK, jiné to ale bude u spalováku, tam jsou vibrace podstatně větší, u akrobata s velkýma výchylkama ještě větší namáhání za letu.
jyrry.webnode.cz
HavelAircraft
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od HavelAircraft »

to záleží jak kudy a případně přez jaké kladky bude náhon vedený???
Můžeš si udělat pevnostní zkoušku jestli tvé lanko udrží v tahu dvojnásobek váhy letadla.
ono záleží na tom i z jakého materiálu to lanko je udělané takže nejde říct přesně jaký průřez na jakou váhu
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
pf1960
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od pf1960 »

Jyrry - no veď vieš ako som to myslel s tými silami a kilogramami... Proste keď kúpiš pevný rybársky silón tak je to dobré riešenie - je pevný, nerozťažný, netreba vodiacu trubku - stačí zopár úchytných ok... Koniec-koncov - hrubší priemer silónu nie je na škodu - lepšie sa s ním pracuje...
zdzd

#7 Příspěvek od zdzd »

pf1960 píše:Proste keď kúpiš pevný rybársky silón tak je to dobré riešenie - nerozťažný,

To myslíš vážně? 8O
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od jyrry »

pf1960 píše:... hrubší priemer silónu nie je na škodu - lepšie sa s ním pracuje...

no, pokud bude dostatečně silný tak na něm vyřežeš závit M3 pro koncovku... :mrgreen:
Silon samotný je dost pružný, jedině že bys myslel povlakovaná ocelová lanka nebo jiné speciality třeba špikované kevlarem apod.
jyrry.webnode.cz
Petr S...
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Petr S... »

Zkusil jsem na lanko pověsit balík s petflaškama -12kg a ještě jsem jimi trhal, lanko to zvládlo v pohodě, potom jsem ještě pátral po strojních stránkách na netu, tam jsem našel tabulku, kde to začínalo od 1mm a víš, kde psali, že 1mm nerezové lanko má u nich nosnost okolo 50kg(samozřejmě záleží na výrobci, ale myslím si, že lanka v modelářských obchodech budou kvalitní a s rozdílem cen ,kde se nechá koupit v železářstvích metr lanka okolo 10korun ,by člověk řekl, že snad musí být z modelářského obchodu i pozlacená:-) )tak si myslím, že těch minimálně 16-20kg snesou a mé obavy asi nebyli na místě. Myslím,že by dříve to odnesli jiné věci , než by lanko prasklo.
Petr S...
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Petr S... »

pf1960 píše:S úspechom používam rybársky silón - na 100kg pevnosť je to v podstate tenučký vlasec.

Z rybářských obchodů jsem také dříve zkoušel lanko, ale vytahávalo se , pořád jsem ho musel došponovávat, snad po každé návštěvě letiště. Takhle tlustý vlasec s takovou nosností v metrové délce, by opravdu asi moc nepružil, ale vlasec po čase ztrácí pevnost a zpouchne. Kolega používá muškařskou šnůru asi 1mm silnou a je s ní spokojen. Já používám jen lanka, je osvědčené , vydrží dlouho a když je porušené- odřené je to hned vidět - třepí se, jen jsem nenašel na pytlíku z ochodu jeho nosnost, která by mě docela zajímala.
HavelAircraft
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od HavelAircraft »

V tom případě si můžeš udělat jednoduchou trhací zkoušku.
Prostě 20cm lanka budeš zatěžovat dokud nepraskne.
Výrobci nosnost u takovýdlech hobby lankách moc neudávají.
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
Bomber
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Bomber »

HavelAircraft píše:to záleží jak kudy a případně přez jaké kladky bude náhon vedený???
Můžeš si udělat pevnostní zkoušku jestli tvé lanko udrží v tahu dvojnásobek váhy letadla.
ono záleží na tom i z jakého materiálu to lanko je udělané takže nejde říct přesně jaký průřez na jakou váhu

Proč by mělo lanko vydržet dvojnásobek váhy modelu?
Jaký zatížení snese samotná směrovka?Taky dvojnásobek váhy modelu?
https://www.rcalbum.cz/hledat?q=martin+hynek
https://hynekmyto.rajce.idnes.cz/
HavelAircraft
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od HavelAircraft »

Síla na směrovce tak velká samozřejmě není. Ale vzhledem k velikosti letadla je tohle zatížení snadno realizovatlné běžným lankem. A uživatel má jistotu že něco jiného praskne dříve než lanko.
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
pf1960
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od pf1960 »

No rezať závit na rybársky silón, alebo šnúru, alebo vlasec alebo nazvite to ako chcete netreba - mal som na mysli priemer 0,6 - 1mm - ale to by ste asi pochopili, keby ste chceli... Čo sa týka tej prieťažnosti, neviem, no asi ma odborníci oklamali, keď mi tvrdili, že daný typ je neprieťažný, asi aj vyhľadávač na NETe je blbý, keď tvrdí niečo o nepreťažnosti kvalitných vlascov potiahnutých silikónom...
Takže rybárske veci už neradím, ja ich v kľude budem používať...
LV
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od LV »

Dat silon na nahon kormidla asi nebude to prave orechove. Lebo roztaznost.
Do modelu do 3kg na nahon kormidiel staci ocelove lanko 0,3mm, do 5-7kg staci ocelove lanko 0,5mm. Do 20kg staci 0,8mm. Z tazsimi modelmi nemam skusenost.
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
Odpovědět

Zpět na „Dílna“