O elektroautech

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
dudaj

Re: O elektroautech

#31 Příspěvek od dudaj »

pepin píše:S tim že evropa ekologicky stejně svět nespasí problém nemám, někdo musí byt první, třeba se pak přidá i někdo dalši.

On je spíš problém v tom, že tyhle věci nás stojí hodně a hodně peněz, které by mohly být využity lépe. Navíc to ekologii fakt často neřeší.
Ale mezitím druhý ekonomicky roste a zbrojí. Takže ano, já s tím problém mám a dost zásadní.
jio

#32 Příspěvek od jio »

prikrylm píše:Jel jste v tom někdo? Já teda jo. Za mě je to "tablet na kolečkách". I když s ku...sky silným motorem. :)

Pokud je kritériem pro auto silný motor, tak se doporučuji poohlédnout po nějaké motokáře. Jízdní projev s TM3 podobný a ještě ušetříte. Motokára i proto, že u Tesel není střecha až tak podstatná když občas za jízdy uletí.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od DAF »

To PBS, tak všechno špatně, podíval jsem se lépe a Octavie combi začínají na 620t a končí na 1,1M. Tam teprve začíná Tesla.
Celý GD mi připadá, jako kdyby chlapi seděli v hospodě a kouřili, pak se jeden ztopoří a že přestane kouřit a všechny tak zachrání. Ostatní mu zatleskají a zapálí si další cigáro. Ano, souhlasím, že ochrana přírody a klimatu je nutné něco dělat, proto třeba třídím odpad, jezdím MHD atd. Ovšem, jak už jsem zmínil několikrát, chci-li ekologicky žít, musím na to ekonomicky mít. Ta ekologie je drahá jak prase. A to říkám s tím, že se mi mnoho věcí (TČ, FVE a další, ale ne zrovna EV) líbí a vůbec bych neměl nic proti, abych je měl doma také. Ovšem TČ spíše vrt, nebo do země, případně do vody (tu v blízkosti ale nemám), ne vzduch. Vrt a zem je bohužel násobně dražší.
Hitec Aurora 9X
dudaj

#34 Příspěvek od dudaj »

prikrylm píše:Jo! :-) Ono vůbec, pokud jsi ve městě s MHD, tak auto nepotřebuješ vůbec. Většinu odjezdíš MHD (případně kolo, pěšky), zbytek taxi nebo nějaká forma půjčovny. Jasně, lidi jsou pohodlní, pak lidi, co auto fakt potřebují (20% kvůli zdraví?, 20% "malíři"?) - zbytek je zbytečná ekologická zátěž (výroba auta) a je jedno jestli čouďák nebo baterkáč.

Tak přiznejme si, že nejekologičtější je vyhrabat díru, lehnout si do ní a nechat se zasypat a hotovo, vyřešeno.

Všechny tyhle úvahy jsou nesmyslné. Ekologie je v podstatě cílený útok na chudší lidi. Aby se bohatí měli lépe.
O nic jiného nejde. Kdyby to bylo myšleno seriozně, tak by se nevyráběly luxusní auta, jachty a soukromé tryskáče. Nevedly by se války, nezbrojilo by se a nazývalo by se to udržitelný život. A ten je ve skromnosti.
Ve mně ale slovíčko ekologický automaticky vzbuzuje intenzivní nasranost, protože tuším další podraz.
pepin

#35 Příspěvek od pepin »

dudaj píše:

Všechny tyhle úvahy jsou nesmyslné. Ekologie je v podstatě cílený útok na chudší lidi. Aby se bohatí měli lépe.
O nic jiného nejde. Kdyby to bylo myšleno seriozně, tak by se nevyráběly luxusní auta, jachty a soukromé tryskáče. Nevedly by se války, nezbrojilo by se a nazývalo by se to udržitelný život. A ten je ve skromnosti.
Ve mně ale slovíčko ekologický automaticky vzbuzuje intenzivní nasranost, protože tuším další podraz.

Naprosto souhlasim.ale upřimě, pokud se nedožiju nějakyho valečnyho konfliktu co by mi zkomplikoval serf, koloběžky a letadylka, je mi to vcelku pumpička.

Odobně si ale myslim že současný do dokonalosti vymazlený systém chudým brat a bohatym davát je jen otázka času kdy se sesype.
Naposledy upravil(a) pepin dne sob 23.03.2024 14:46, celkem upraveno 1 x.
PBS

#36 Příspěvek od PBS »

jio píše:Ona má Tesla model 3 nějakou výbavu? Vždyť je to holobyt. :-)

Asi ironie, že :). Tesla je v základu vybavená tak, že u jiných vozů (např. právě koncern) potřebuješ hodně příplatkových výbav aby ses dostal výbavou na podobnou úroveň.
pepin

#37 Příspěvek od pepin »

PBS píše:Asi ironie, že :). Tesla je v základu vybavená tak, že u jiných vozů (např. právě koncern) potřebuješ hodně příplatkových výbav aby ses dostal výbavou na podobnou úroveň.

Mohu se zeptat jak a k jakému učelu jakým cestám jsi poslední měsic využil elektromobil ?

Já jsem ted s vivarem v naftě od včera na svahu s modylkama, dojel jsem sem se spotřebou cca 7 na 100 topim si bufikem se spotřebou cca 1.5l 24h a páč je dnes venku hnusně koukám na telku.

Investice výrazně cca pod 200 tisíc, pokud máš alternativu v elektro sem s tim.

Já si nemohu pomoct, podle mého auta tvarově karoserii oktávka pasat tesla už jsou dnes tak trochu mimo, do města na poskakováni do sámošky zbytečně veliký a na delší rodinný cestování třeba k rybníku s paddelboardem v kufru malý. Prostě dnes v elektru fak jen na to odvezt si solo zadek do práce elektroslužebákem.

Než se začal řešit striktni přechod na elektro tak rodiny kupovali už v podstatě pouze suv, takže nesmysl debatovat o tom jak super je pasat v elektru, neni, jen je to nouze cnost bo suv v elektrice už nebude fungovat vubec a dodavka v elektrice mimo město po dálnici tak max od nabiječky k nabiječce.
PBS

#38 Příspěvek od PBS »

pepin píše:Mohu se zeptat jak a k jakému učelu jakým cestám jsi poslední měsic využil elektromobil ?

Než se začal řešit striktni přechod na elektro tak rodiny kupovali už v podstatě pouze suv, takže nesmysl debatovat o tom jak super je pasat v elektru, neni, jen je to nouze cnost bo suv v elektrice už nebude fungovat vubec a dodavka v elektrice mimo město po dálnici tak max od nabiječky k nabiječce.

No EV minulý měsíc na cesty po městě k zákazníkům, sem tam v okruhu cca 100km, k tomu občas nějaké soukromé nákupy a podobně. Povětšinou na pracovní testy. Různé EV, poolovky. Naprosto v pohodě. Pokud můžeš, zkus si to.
Jo a ne každý potřebuje elektrické SUV (to klidně může mít), ale jasně že za 200k nic není. Já jsem nikdy SUV například nechtěl.
pepin

#39 Příspěvek od pepin »

PBS píše:No EV minulý měsíc na cesty po městě k zákazníkům, sem tam v okruhu cca 100km, k tomu občas nějaké soukromé nákupy a podobně. Povětšinou na pracovní testy. Různé EV, poolovky. Naprosto v pohodě. Pokud můžeš, zkus si to.
Jo a ne každý potřebuje elektrické SUV (to klidně může mít), ale jasně že za 200k nic není. Já jsem nikdy SUV například nechtěl.

Takže v podstatě klasika jediny co po tom autě potřebuješ aby bylo schopny poskakovat s dennim najezdem s vyraznou rezervou dojezdu a aby to alespon trochu vypadalo in v připadě že s tim autem pojedeš na třidni sraz. Pokud potřebuješ někam odjet a dojet s rodinou logicky asi spíš zvolíš smysluplnější spalovák.

Elektroauto si pujčovat nemusim, s teslou bych těžko vozil material do práce a těžko by se mi do tesly vešla televize, dvě koloběžky, záchod, letadylka, serf std atd.

Mobil v kapse fakt zvládnu přemístit i pěšmo. Je ale fakt že já to mám posledni dobou nastaveny trochu jinak než normální lidi pro mě je auto už něco v čem se dá bydlet. Nevnimam ho jako něco pojizdneho, spíš už ve smyslu ted chci dnes zitra a pozitři bydlet tady.

V podstatě obě auta co mam umožnuji fungovat jako mobilní pidibyt.

Ja nemam problem s tim že třeba tobě v poho vyhovuje na převoz toho mobilu v kapse tesla, ja mam problem jen s tim že bych se nakonec mohl dožit toho že misto možnosti bydleni v autě mohl taky zkončit tak že jediny k čemu mi bude dobrý auto bude k tomu poskakováni po městě max s mobilem v kapse.
Naposledy upravil(a) pepin dne sob 23.03.2024 20:23, celkem upraveno 3 x.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od DAF »

Takže v podstatě potvrzuješ, že to je vhodné pouze do města. Na univerzální používání nevhodné. Delší cesty se výrazně prodlužují díky nutností častěji (a déle) dobíjet, přičemž to dobíjení může být cenově srovnatelné, v krajním případě i dražší, než tankování čuďaku.
Hitec Aurora 9X
dudaj

#41 Příspěvek od dudaj »

Ten článek je o tom, že prosazování elektromobilů na úkor spalováků je nesmysl ekonomický i ekologický.
Nic jiného v tom nehledejte. Odporovat může pouze slepý nadšenec elektromobility.
Ve větších městech na přesun je elektro asi fajn, ale cestou nejsou velká auta, ale pidivozítka za pár korun s maximálkou 60 km za hodinu. Kolem měst velká parkoviště s půjčovnami těchto vozů a do měst zákaz spalováků. To by mi smysl dávalo. Ale to se týká opravdu pár velkých měst v naší republice. Uvidíme kam se vrtne vývoj, ale bez dotací! Kdo nutně potřebuje do města dojet spalovákem, klidně ať zaplatí mýtné. Ale musí být levná alternativa. Stejně jako hlavní problém který nikdo neřeší jsou průjezdy kamionů. Úplně bych zakázal tranzity kamionů přes ČR. Přeložit na vlak a hotovo. Podobně jako přechody pro chodce, kde nesmíš přejít ulici do 50m , když je tam přechod. Je tam vlak a možnost vyložení do 50 km? Zákaz kamionu s dovozem a teď plácnu třeba 300 km a víc.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od DAF »

Manželka při brouzdání na netu na takové elektrické pidivozítko narazila, taková nákupní taška. Vejdou se do toho tak dva lidi, dojezd si už přesně nepamatuju, ale myslím, že to bylo kolem 60 km. Maximálka 45 km/h a cena asi 170t. Takže žádná láce, ani zázrak techniky. Bohužel není jednoduché si pořídit dvě auta, jedno do města (elektro) a druhé na cesty (spalovák). Půjčování (sdílení) je sice řešením, ale jen částečným.
Zákazy vjezdu budou asi trochu komplikované, muselo by to být jen na vozy návštěvníků. Nedokážu si představit, že bych bydlel někde v širším centru a musel auto nechat na okraji jen proto, že to je čuďák a všechnu bagáž vláčet domů MHD.
Mimochodem, tak záchytná parkoviště na okrajích velkých měst by měla být samozřejmosti, navíc s návaznosti na MHD. Bohužel se vybírá parkovné v zónách, ale není za to odpovídající protihodnota.
Hitec Aurora 9X
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od JirkaA »

tyhle věci s maximálkou 45 km/h jsou absolutní zlo a nechápu, kterej idiot to pustil na silnice. Na rozdíl od cyklisty nebo skůtru to nepředjedeš, tyhle generátory kolon, to je na mrtvici :evil: ..
Kolega pořídil Teslu Y. Doma fotovoltaika s jinak rozumně nevyužitelnými přebytky, protáhl to přes firmu s dotací 200k a odpočtem DPH, přivezl to ze Slovinska kde chytil nějakou akci na skladovku takže to měl za levno a hned, finální cena po odpočtech cca 700k. Do práce dojíždí 80 km tam a 80 km zpět prakticky denně a doma má druhýho spalováka. Tady to nějakej smysl dává, ale má to další aspekty.. POV plus havarijko nějakých 35000 ročně (drahé díly, pojišťovna si to moc dobře spočítá), jedna guma za 7500 (speciálky s nízkým valivým odporem). A navíc systém žijící svým vlastním životem připojený do internetu, ovládaný jakýmsi psychopatickým magorem někde z Ameriky, to fakt nechci, i kdyby to pozlacený bylo. I když svezení v tom špatný není.
OK2WY
pepin

#44 Příspěvek od pepin »

JirkaA píše:Kolega pořídil Teslu Y.Do práce dojíždí 80 km tam a 80 km zpět prakticky denně

Kámoš co má sklenářskou firmu koupil teslu už kdysi dávno jako pracovní auto, mimo jiné se specializuje na skleněné desky nad kuchynskou linkou , tak provedl uvnitř auta upravy pro převoz těch skleněných desek aby mohl po praze díky ulevám pro elektroauta provádět bezproblémově jejich instalaci, dnes už má i elektrododávku, ale v principu jediný, proč to pořídil bylo že se spalovákem do prahy to byl problém.

Jel jsem s ním tou teslou na koncert do německa, naprosto mě nadchlo že to auto opravdu umí fungovat samo, do předjíždění se pustilo v situacích kdy já bych si to jako řidič nedovolil, já, jako řemeslník pohybující se po sídlištích bych rozhodně ocenil u svého auta i tu jeho schopnost že si to auto umí samo zaparkovat aniž by omlátilo auta mezi který se snaží vecpat, v principu tedy z mé strany absolutní nadšení, ale já nevydělávám prací takový peníze jako on, tak to pro mě postrádá smysl takový auto na práci pořizovat, navíc ve chvíli, kdy bych jako řemeslník měl elektroauto za který bych musel dát plus mínus milion, ale zákazníkovi počítal cesták, budu za zloděje---elektroauto pro zákazníky přece jezdí zadarmo a roste zadarmo na stromech, stačí utrhnout.

Já doufám že to se spalovákem do duchodu nějak pracovně doklepu, pak už je mi to jedno.

Určitě by se mi ale elektroauto líbilo ve variantě kabrio a dobijení ze soláru doma na baráku opravdu zdarma. to pro mě bylo opravdu smrtící vyrazit na výlet se spalovacím kabriem, ráno jsem do toho sednul, v 10 hodin projetejch 500kč v benzinu a ted co dál, projet dalších 500kč a další den znovu a znovu a další víkend znovu? tady by mi u kabria zase ani nevadilo že budu muset třeba někde cestou pul hodky hodku zevlovat u nějaké nabiječky---tedy pokud by to i dnes ještě bylo jako kdysi, že se dobijelo u nabiječek zdarma.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od DAF »

Osobně bych měl trochu problém s některými asistenty. Např. prvky autonomniho řízení. Při jeho aktivaci se může řidič začít věnovat jiným věcem a když mu auto "řekne", že má převzít řízení on, může chvíli trvat, než se zorientuje, což může být i fatální. A našel bych i další, které by za určitých okolností mohly být problematické. Na druhou stranu třeba automatické parkování špatně být nemusí.
Hitec Aurora 9X
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“