Použitelné špendlíky

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
Shorty

Re: použitelné špendlíky

#16 Příspěvek od Shorty »

guchar píše:Ty tenké ocelové s plastovou hlavičkou tvaru komolý kužel (tuším Modela) nemají dnes nástupce?

Tak, jako mají. Ale jsou tupější a dost měkký. Jak jsem psal, při zapichování do tvrdšího materiálu se rády ohnou.
Někdo psal vteřiňák. Jako dobrý, ale po té, co jsem před lety lepil celej den, jsem si vypěstoval pěknou alergii. Stačí se na něj podívat....
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

Re: Použitelné špendlíky

#17 Příspěvek od Celeron »

No byly časy, co jsme si modelářský špendlíly odlejvali do silikonových formiček po cca 10 ks z dentakrylu nebo epoxydu. Hroty byly z jehel na šití.
Tak se k tomu třeba vrátíme. To co se prodává dnes podobný Modele se ohejbá špička.
Udělat model pro zaformování do silikonu pro 10-20 špendlíku by na 3D tiskárně neměl být žádný problém.
Nebo vytisknout z ABS jen ty hlavičky alá komolý kužel, vyvrtat díru pro jehlu, naklepnout jehlu a kápnout řídkej vteřiňák. To by mohlo jít celkem rychle.
Sagitt62

#18 Příspěvek od Sagitt62 »

Zdarky všem.
Tak ty potvory od Kavana (potažmo wasserftáka) jsou dobré tak max. do bublinek. Už tvrdá balza na náběžce jim "křiví charakter",ohnou se kdykoli a kdekoli - zkrátka šmejd non plus ultra. Kdysi před cca 5ti lety jsem koupil balení s červenou hlavičkou,ty ještě byly ocelové a uměly prasknout (při hrubém zacházení). Bohužel už docházejí... Krejčovské špendlíky se ohýbají sice míň ochotně,ale atentát na prst díky rozpadlé hlavičce zvládají taky perfektně. Tak snad ty od MS? (Díky za tip,Jyrry)
Mimochodem: nezkoušel jste někdo "entomologické špendlíky"? Viz: https://www.entosphinx.cz/cs/7-entomolog-spendl-nerez
Rozměrově by prošly,dokonce je slušný výběr. Teď by to chtělo jen vyotázkovat nějakého broukologa ohledně tvrdosti chitinových krovek... :lol:
S62
FunCub,Solius,Texas-"Rudý skřet", Middle Stick, Admirál II... + Graupner Mx-20 Hott
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od jyrry »

Entomologické špendlíky jsou:
a) dlouhé a tenké - aby prošly tělíčky i většího hmyzu
b) mají nepatrnou hlavičku, aby nezacláněly pči pozorování napíchnutého hmyzu
c) měkké, protože chitinový krunýřek není celistvý, ale tělíčko je článkované, tudíž špendlík projde bez větší námahy
Tak se chovají alespoň ty, které jsem kdysi objednal, pak uložil na někdy a radši zakoupil ty (dražší) z MS Tupesy :-)
špendlíky.jpg
jyrry.webnode.cz
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Celeron »

Jak je to dnes s šicíma jehlama, hlavně jejich geometrií hrotu? Kdysi byl jeden typ dlouhej kužel jako byly od Modely. V galantérce jsem nebyl od začátku Covidu, kdy jsem sháněl podprdgumu na štíty.
guchar

#21 Příspěvek od guchar »

Mimo zbytků Modela originál, mám pár krabiček krejčovských kovových s kovovou hlavičkou (Poděděných po paličkující tchyni.) Používám tam kde by vadily velké hlavičky nebo tepelná či chemická neodolnost plastu.
Jen se musí přebrat na ty co jsou ostré a tuhé - křehké = ?druh oceli? Když špendlíky z "něčeho ohybatelného" spadly tchyni na koberec pod stůl, staly se hračkou psa rasy černý smeták. Jak to dělal nevím. V hubě z nich dělal rybářské háčky, spirály nebo "uzly" ve tvaru hlavolamu Ježek v kleci.
MPml

#22 Příspěvek od MPml »

Celeron píše:Jak je to dnes s šicíma jehlama, hlavně jejich geometrií hrotu? Kdysi byl jeden typ dlouhej kužel jako byly od Modely. V galantérce jsem nebyl od začátku Covidu, kdy jsem sháněl podprdgumu na štíty.

s jehlama a špendlikama je to celkem jednoduché.
Pokud Ti vyhovuje produkt z Malajsie :lol: , tak no problém.
https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi ... tomoto_taj
DAF
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od DAF »

Používám jak ty klasické modelářské s plastovou kuželovou hlavičkou, byť jsou ohýbací. Pokud s nimi člověk zachází slušně, něco vydrží. Máme je i na kroužku a tam je kluci docela úspěšně ohýbají. Něco jde narovnat, něco ne (takže raději vyhodit). Ale mimo to používám i běžné krejčovské špendlíky - něco podobného https://www.mikaton.cz/Spendliky-delka- ... -hlavickou, také to funguje. Hrot je slušný a pevnost celkem také.
Hitec Aurora 9X
Steve

#24 Příspěvek od Steve »

Taková alchymie....
Mám pocit, že výrobci razí obvyklý trend - co jde ošidit, to uděláme, nejlépe hned :|
Špendlíky, materiály na šrouby, serva...
Mám staré Modely, nadával jsem že 55,- za krabičku je nehorázné! Kde ty časy jsou...
Tupesy mám skoro na dohled, ale používám Modely původní i nové, i ty z MS, s rovnou ploškou i čočkou, měkké i původní, krejčovské špendlíky, běžné i s hlavičkou, čínské i entomologické (na pidinosníčky)... Ty jsou k sehnání, myslím, od 0,15 do 0,8mm.
Občas se podařilo něco ohnout nebo zlomit, ale velmi málokdy.
Myslím, že pokud člověk není vepř nebo se nesnaží propíchnout překližku, tak fungují všechny, pokud respektuji jaké a na co původně jsou 8)
Odlévat je nebudu - být ve střehu s připraveným platem na přebývající trošky pryskyřice být neumím a za těch pár ušetřených korun mi ta práce nestojí. Nekupuji je tak často.
A přemýšlím, jak se asi (do slepé díry) dají bez poškození špičky ty jehly naklepnout... :wink:
A pro šťouraly - používám špendlíky dost často a mnoho, mnoho let 8) A bez náprstníku, přesto mám prsty zdravé :lol:
Shorty

#25 Příspěvek od Shorty »

Steve píše:A pro šťouraly - používám špendlíky dost často a mnoho, mnoho let 8) A bez náprstníku, přesto mám prsty zdravé :lol:

Clarku Kente, konečně nám někdo otevřel oči a řekl nám, že to děláme špatně.
Nechtěl bys nám udělat školení, jak na to? :lol:

Mimochodem, ty jsi někde četl, že vezmem krabičku a všechny špendlíky pozvohýbáme na jeden zátah?
Jen se bavíme o tom, co se občas stane. Tož vše.
Steve

#26 Příspěvek od Steve »

Shorty píše:
Clarku Kente, konečně nám někdo otevřel oči a řekl nám, že to děláme špatně.
Nechtěl bys nám udělat školení, jak na to? :lol:

Mimochodem, ty jsi někde četl, že vezmem krabičku a všechny špendlíky pozvohýbáme na jeden zátah?
Jen se bavíme o tom, co se občas stane. Tož vše.

To ne, ale je tady spousta teoretiků, kteří nikdy nestavěli, létají s gumídky (nic proti), kupují hotovky (to mi taky nevadí) a řeší teoreticky konstrukční záležitosti šmahem ruky.
Tak jen aby byl zřejmé, že s nimi dělám často - ono těch stavitelů už dost ubývá. A čím větší modely, tím méně je potřeba špendlíky :wink:
Taky jsem občas nějaký ohnul nebo zlomil, ale vyjímečně, když jsem zapomněl respektovat co jsem teď napsal... :lol:
Nebo když se objevila novější "vylepšená" verze...

Nemusíš se hned do mě obouvat :wink:
Shorty

#27 Příspěvek od Shorty »

Steve píše::

Tak jen jsem si trochu píchnul. A neohnul :lol: .
Máš asi pravdu, že těch co staví klasicky, ubývá. Ale tady bych řekl, že jsou převážně ti, co nějakým způsobem staví.
Jen tak pro zajímavost. Nejvíc mě asi vyškolil Jánošík. Potah překližkou od 0,8 po 0,4. Tak tam se píchalo opravdu špatně.
No a jak píšeš. To ohnutí jde většinou na vrub spěchu a nesoustředění. Proto jsem zkusil ty krátký. A jdou docela dobře i do tvrdšího mat.
Steve

#28 Příspěvek od Steve »

Jánošík je zajímavá předloha :wink:
Ještě že se mi nelíbí :lol:
Ve frontě čeká tolik modelů....
Stavěl ho, myslím, i Laco, ne?
Čím dál víc se mi líbí toto období, a taky předlohy, které moc nelétají :lol: Ale jsou krásné přiznaným materiálem.
Třeba od ZG-38 jde čekat něco jen na Rané 8)
A tak čeká v rozsypu Pionýr, v kostře Doppelraab, v polyši Blaník a v rozsypu KA-3. A v hlavě pak nějaký ten Slingsby, Krajánek... a bůhví co ještě na mě odněkud vyskočí :lol:
Steve

#29 Příspěvek od Steve »

Když nemusím přímo, tak píchám vedle :wink:
Přes kostičku balzy nebo hranou špendlíku...
Případně navlečením průhledné bužírky na špendlík a opět "přesahem".

Někdy jich mám málo...
Tady je trošku vidět, že to drží hranou (náhodně narychlo vybraný obrázek).

20230320_215322res.jpg
Petr Budai

#30 Příspěvek od Petr Budai »

Používám více druhů špendlíků, vybírám si je podle toho, co ud nich potřebuji:

https://www.jovi.cz/spendliky/

Kalený a nerez se nedají ohnout, do desky zatloukám radši větší průměr, do balsy píchám co nejmenší průměr a tvrdý. Co potřebuji, to použiji. Má to jediný problém, tam jsem je naposled uložil.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“