Fotovoltaický ohřev vody

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
pepin

Re: Fotovoltaický ohřev vody

#61 Příspěvek od pepin »

jio píše:První věc, kterou jsem udělal když jsem se začal vážně zabývat FV, bylo sjednání nové pojistky, kde už je i plnění za FV.

Předtim jsi platil kolik? S pojištěnim fotovoltaiky platiš kolik ?
jio

#62 Příspěvek od jio »

Pojistka sjednána před 12 roky na cenu baráku nižší než byla skutečná, 2500. Teď, se zohledněním růstu ceny nemovitostí a ceny baráku podle reálu, včetně FV 4600.
Jo, není to málo, ale jak tady někdo psal, nejlepší pojistka je ta, kterou platím, ale nečerpám. A já doufám, že u toho nečerpání zůstanu.
guchar

#63 Příspěvek od guchar »

Asi patřím ke smolařům. Zásadně mne potkávají události na které se (po přečtení odstavečků psaných drobným písmem) uzavřená pojistná smlouva nevztahuje. (Přes zatržení řady nadstandardních připojištění). Na rozdíl od dávných dob kdy to co (jsem zaplatil - dostal zpět za události) bylo v průměru delší doby, bývalo šul - nul, tak dnes pojistky platím jako úlitbu osudu, aby škody nebyly. A když jsou tak ne totální, ale nějaké přijatelné. Hlavně jsem už ve věku, kdy s minimálním příjmem nějak vždycky dožiji. Stejně po nehodě se smrťákem, to žádné prachy blízkým nikdy nenahradí.
pepin

#64 Příspěvek od pepin »

jio píše:Pojistka sjednána před 12 roky na cenu baráku nižší než byla skutečná, 2500. Teď, se zohledněním růstu ceny nemovitostí a ceny baráku podle reálu, včetně FV 4600.
Jo, není to málo, ale jak tady někdo psal, nejlepší pojistka je ta, kterou platím, ale nečerpám. A já doufám, že u toho nečerpání zůstanu.

Ok díky, to docela jde, i bez toho připojištění za FV by stejně byla s odstupem 12 let rozhodně vyšší, synek to řešil loni, taky už platíme víc i bez FV.
pepin

#65 Příspěvek od pepin »

dudaj píše:Strach má velké oči klucí.

Ono nejde jen o požár, to je už opravdu extrém, smyslem fotovoltaiky by mělo být alespon podle mého ušetřit, ta návratnost je ale hrozně dlouhodobá , praxe myslím ukázala a stále ukazuje, že složitější výrobky, zvlášt elektronické se desítek let bez problému nedožívají, k čemu ti je 25 letá záruka na nějaký výrobek, když ta firma co ti ho prodala zanikne po 5 letech provozu.

Sám jsi psal---stavebnici bell jsem pořídil poté, co jsem reklamoval něco jiného--tedy hned od začátku to prostě nefunguje--jednu věc reklamuješ, druhá věc--bell zase topí a je třeba dobastlit chlazení a to tomu rozumíš.

já si vubec neumím představit, že mi jako duchodci co jen rád, že má na rohlíky odejde něco třeba takového
https://www.eshopelektronika.cz/menice-pro-fotovoltaiku

že se dožiju překvápka, kdy bude nutné koupit zase znovu panely
https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/z ... a_recombee

Ted se nemá smysl hádat, zatím se ti ta tvá investice ani nevrátila, natož abys ušetřil alespon jednu korunu, než se ti ta investice alespon vrátí, možná už pujde o podstatně aktualizovanou pořizovací cenu.

A hlavně pokud si dokážeš připustit alespon trochu že je to opravdu podstatně nebezpečnější a problémovější než kabel co ti vede do baráku z ulice, zbytek života s tím pocitem že to ve svém baráku provozuješ budeš žít.

Asi bys těžko hledal někoho, kdo je nervozní z toho, když jede autem v kterém je nastartovaný motor, ale asi bys těžko hledal i někoho, kdo bude v poho pokud nechá v autě nastartovaný motor když v tom autě chce přespát--třeba to dáš, ale v poho s čistou hlavou určitě nebudeš.

já už jezdím kempovat a přez noc dobijet koloběžky přez měnič 12/230V několik let a pořád to v tý hlavě každý ráno procvakne když ho zase vypnu---tak sláva, dneska ještě dobrý a zase všechno v poho, je to trochu podobný pocit tomu nabijení modelářský baterie bez dozoru--pokud to není nezbytně nutný, proč ji nabijet bez dozoru----pokud nebude nezbytně nutný fungovat přez fotovoltaiku, proč si tim komplikovat život, a že okolo toho ty provozovatele nelítaj a nehlidají to, no to bych chtěl vidět.

Neskutečná pakárna mi přijde, že musíš třeba řešit--no a jak výkonný měnič? když dám výkonnější, než ted momentálně potřebuji, bude víc žrát jen tím, že je výkonnější, méně výkonný bude žrát mín, nojo, ale co když budu potřebovat zapnout rychlovarku zrovna když jde trouba, no tak to udělám tak, že si to přisosne ze sítě, nojo, ale to pak zase nevyjde na 200 tisíc, ale na 400 tisíc a až v zimě napadne sníh, sice fajn, že se dá jít konečně na běžky, ale nejdřív je potřeba odmetat sníh ze solárních panelu aby to utáhlo alespon to, co sežere ta elektronika v těch všech krabičkách-

Já jsem ale ted trochu bloklej co jsem zkouknul docela dost videí jak to poruznu podomácku provozujou a postupně upravujou, nebo i ty ruzný příspěvky jak to umí zprasit i odborná firma a do toho všeho ta moje life baterka která si dělá co chce a reakce prodejce na to je pouze doporučení koupě ještě balanceru BMS o kterém vím z jednoho videa že je nepoužitelný---teda je použitelný, ale pouze tehdy, když není třeba články balancovat a srovnávat.

Párkrát už jsem něco řešil s prodejci i okolo elektroniky přez ty koloběžky , všechny jednotky stejný, ale některá jela cca 25kmh, jiná cca 40kmh ---to neni možný že vám to jede rychlostí 40km, ty regulátory mají omezení na rychlost 25km plus mínus max 2km,------------- no ale mě to jede 40kmh------------

to není možný tyto jednotky přeprogramovatelný nejsou tak není možný, aby jela víc než 25kmh a tak pořád dokola.

Ve své době asi nejzavedenější firma tady v čechách na ty elektropřestavbové sety. Já osobně věděl asi o třech těchto jednotkách co jim to omezení na 25kmh nefungovalo, oni jako firma co to prodávala kupodivu ani o jedné, takže si nedělám vubec žádné iluze o tom, co asi tak vědí co dělají ty komponenty pro fotovoltaiku hlavně v nějakých krizových situacích.
dudaj

#66 Příspěvek od dudaj »

pepin píše:
Ono nejde jen o požár, to je už opravdu extrém, smyslem fotovoltaiky by mělo být alespon podle mého ušetřit, ta návratnost je ale hrozně dlouhodobá , praxe myslím ukázala a stále ukazuje, že složitější výrobky, zvlášt elektronické se desítek let bez problému nedožívají, k čemu ti je 25 letá záruka na nějaký výrobek, když ta firma co ti ho prodala zanikne po 5 letech provozu.

Sám jsi psal---stavebnici bell jsem pořídil poté, co jsem reklamoval něco jiného--tedy hned od začátku to prostě nefunguje--jednu věc reklamuješ, druhá věc--bell zase topí a je třeba dobastlit chlazení a to tomu rozumíš.

Takže popořadě. Střídač jsem reklamoval kvůli software. Oni bez mého vědomí dělali aktualizaci na dálku, ale tím, že já jel bez připojení k síti, udělali z toho cihlu. Při aktualizaci to musí být připojené k DS. Takže problém nebyl v HV , ale nějakej hloupej technik v Číně.

Koupil jsem stavebnici Belu, takže jsem nic nedobastloval. Prostě jsem si to postavil jak jsem chtěl já.

Spotřebu díky celému kompletu za 240 000 jsem minulý rok snížil na 6MWh z předchozích 13 MWh a to díky výpadku v létě a posiloval jsem to v lednu. Aktuálně odhaduji spotřebu na 5 MWh za rok. Tak si to spočítej při aktuálních cenách elektřiny.

Když sousedi dělali FV před 12 roky, tak jsem jim sdělil, že prodělaj kalhoty i přes dotace.
Přesto jim to stále funguje.
Dnes stojí elektřina 6x víc a ceny FV jsou na 2/3 tehdejších. Situace naprosto odlišná.

Kdyby silová část elektřiny stála 3,50 nic bych nestavěl.

Ono je to jednoduché. Pokud si opravíš doma vodovodní baterku, dáš 12 Kč za těsnění a deset minut práce. Pokud to neumíš, pozveš si řemeslníka , dáš mu litr za montáž a 2,5 litru za baterku.
Pak jsou tvoje náklady na údržbu domu někde jinde.
Tady je to stejný.
guchar

#67 Příspěvek od guchar »

● Mám nepříjemný pocit, že vše co tu kdysi bylo se znovu vrací, čínské (asijské) např.: (mAh) taky (A - Imax trvale) dnes kvalita a životnost + nejrůznější kurvítka původem z Číny. (Z Číny je dnes skoro vše co je levné.) Neb cílem výroby není kvalita, ale zisk závislý kvantitativním růstu výroby a prodeji (=spotřeby). Životnost solárních panelů je nízká, záruky nevymahatelné a Čína se děsí kvality Datum vydání 24. 9. 2023 autor: Petr Pojar
● Těžko říct. Normální smrtelník nemá na to aby dělal zrychlené zkoušky doby života. Občas v tom hraje roli i marketingová politika. Snaha snížit nákup zboží pocházejícího z nějaké země. Někdy si musím sám zvážit zda a v jakém rozsahu jsem ochoten jít s vlastní kůží na trh.
pepin

#68 Příspěvek od pepin »

dudaj píše:
Spotřebu díky celému kompletu za 240 000 jsem minulý rok snížil na 6MWh z předchozích 13 MWh a to díky výpadku v létě a posiloval jsem to v lednu. Aktuálně odhaduji spotřebu na 5 MWh za rok. Tak si to spočítej při aktuálních cenách elektřiny.

Ono je to jednoduché. Pokud si opravíš doma vodovodní baterku, dáš 12 Kč za těsnění a deset minut práce. Pokud to neumíš, pozveš si řemeslníka , dáš mu litr za montáž a 2,5 litru za baterku.
Pak jsou tvoje náklady na údržbu domu někde jinde.
Tady je to stejný.

google píše---------------------------------
Cena elektřiny se běžně uvádí v megawatthodinách (Mwh). Tento násobek základní jednotky se užívá kvůli kalkulaci energie v objemu celoroční spotřeby jednotlivých odběrných míst. Rok 2021 byl pro vývoj cen elektřiny velice turbulentní. V březnu 2021 stála 1 Mwh 68,8 dolaru, což vychází na zhruba 1 513 Kč.-------------------------------

Pokud nepočítám blbě, vychází ta uspora zhruba na cca 800kč měsíčně.

O opravách vodovodních bateriích něco málo vím, pokud vyměním dvě měsíčně, zbyde mi ještě nějaká koruna na pivo.

Gumičky neměním už ani u sebe doma,měnit gumičku ve starý olezlý baterce každej rok, to už mám za sebou a vnitřek je uplně stejnej, jestli jde o baterii za 600, nebo za 3tisíce.

Ok, já tě chápu, cítíš se na to, že tomu perfektně rozumíš a že si to udržíš v pohodě v chodu i v 80 ti letech z kolečkového křesla.

Já tomu ale pořádně nerozumim, sám bych se v něčem takovém neměl vubec nikdy hrabat, takže jakýkoli problém, nebo revize, vše budu platit nějakýmu technikovi a si i myslím, že třeba už za deset let budu třeba vubec rád, pokud se nebudu pochcávat, natož abych se v něčem takovém hrabal.

Já jen za sebe říkám, že se mi do toho už moc nechce, líbilo se mi to dokud jsem o tom vubec nic nevěděl.

Ty si děláš srandu, že jen blázen provozuje fotovoltaiku přez lionky, vždyt to se tak před pár lety ještě plánovalo co by fantastická baterková budoucnost světa, koupíš elektroauto a až v něm bude pohonná baterie zralá na výměnu, pujde ještě v pohodě využít na domácí fotovoltaice.

Nechci se hádat, pokud se nic nepotento, jako že každý s tím určitě problémy nemá a mít nebude, je to dobrý, ale určitě taky budou lidi, kteří se z toho nakonec s prominutím poserou ale na cestu zpět už bude pozdě.
pepin

#69 Příspěvek od pepin »

dudaj píše:
Kdyby silová část elektřiny stála 3,50 nic bych nestavěl.

Pokud se nemá totálně zhroutit celý systém, vždy budou muset být ceny za to co je třeba k životu zaplatitelný i pro normální lidi, pokud ne, je to konečná pro všechny. Elektřinou zaplatitelnou pro normální lidi samozřejmě nemyslím, že si každý bude moct dovolit celoročně vyhřejvanej bazén a vyhřejvanej skleník pro dvě rajský jablíčka.
dudaj

#70 Příspěvek od dudaj »

Cena elektřiny se běžně uvádí v megawatthodinách (Mwh). Tento násobek základní jednotky se užívá kvůli kalkulaci energie v objemu celoroční spotřeby jednotlivých odběrných míst. Rok 2021 byl pro vývoj cen elektřiny velice turbulentní. V březnu 2021 stála 1 Mwh 68,8 dolaru, což vychází na zhruba 1 513 Kč.-------------------------------

Pokud nepočítám blbě, vychází ta uspora zhruba na cca 800kč měsíčně.

.[/quote]

Jednak cena na burze tě nezajímá. Ve finále záleží, za kolik ti prodá dodavatel.
A cena aktuální pro mne je za silovou část je cca 6300 Kč za 1 MWh - uspora 7MWh to je 44100 ročně. To je 3675 Kč měsíčně.
Ti co nefixují, to maj ještě dražší.
Do 9 září jsem to měl za 2,50, takže to by byla úspora cca třetinová. Takže i tak znatelně víc, než jsi spočítal.
pepin

#71 Příspěvek od pepin »

dudaj píše:Do 9 září jsem to měl za 2,50, takže to by byla úspora cca třetinová. Takže i tak znatelně víc, než jsi spočítal.

Ok a díky že jsi mi potvrdil, že počítám nesmyslný čísla.

Co jsem se před pár lety přestěhoval a bydlím s mladejma, tak jdou už veškeré náklady okolo baráku mimo mě, když jsem se snažil zajímat, synek mi vysvětlil, že kdyby měl bydlet ve svém a platit hypotéku, posral by se z toho podstatně víc, tak prej si s tím nemám lámat hlavu.

Takže třeba tím odstavením bojleru, nebo koukáním na televizi z baterek já stejně neušetřím sobě ani korunu.
dudaj

#72 Příspěvek od dudaj »

pepin píše:
Pokud se nemá totálně zhroutit celý systém, vždy budou muset být ceny za to co je třeba k životu zaplatitelný i pro normální lidi, pokud ne, je to konečná pro všechny. .

Jaký ceně říkáš zaplatitelná :lol: ?

Vláda to jasně naznačila stropem - 6000 Kč za MWh

Základní tarify na malé spotřeby se pohybují kolem 8000 Kč.

Normální lidi v paneláku 1 +1 s dálkovým topením a spotřebě 1MWh ročně klidně zaplatěj 10000 nebo 15000 za MWh.
Proč by to nezaplatili? A ti co maj barák a topí elektřinou holt zaplatěj víc.

Nějak jsem si nevšimnul, že by vládě vadilo 300 Kč za kg krkovice. Nedávno jsem viděl ceny zmraženýho lososa v Makru.
Dost mi ho znechutili.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#73 Příspěvek od jyrry »

dudaj píše:... Nedávno jsem viděl ceny zmraženýho lososa v Makru.
Dost mi ho znechutili.

V sobotu jsme měli (v šesti lidech) kilo lososa z Lidlu. Nic likvidačního. Nechoď do drahých obchodů :mrgreen:
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#74 Příspěvek od jyrry »

dudaj píše:...
Normální lidi v paneláku...

Jsem normální lid v paneláku 4+1, asi 20 let máme přímotopy. Kromě nějaké pomíjivé epileptické křeče cen v listopadu se nám to zase tak moc nezvedlo, rozhodně míň než cena chleba (samozřejmě v procentech :mrgreen: ). A topíme (moc ne, není potřeba), svítíme (LEDky...), pereme, vaříme, žehlíme, frézujem, soustružíme, nažehlujem křídla, vrtáme, sváříme (železo :mrgreen: )...
jyrry.webnode.cz
pepin

#75 Příspěvek od pepin »

dudaj píše:
Jaký ceně říkáš zaplatitelná :lol: ?

mi to nedalo a cinknul jsem synkovi----měsíčně máme elektřinu výrazně pod 5 tisíc a počítá, že budou ještě něco vracet, hlavně prej nemám vymejšlet nějakou hovadinu, jako třeba soláry a podobně a že prej si mám jako každej normální člověk zase zapnout bojler---což samozřejmě neudělám, bo mi to přijde naprosto zbytečný a hlavně už mám vychytaný přesný poměr studený s horkou aby ta teplota byla přesně akurátní jako to pivo ze sedmýho schodu :lol:
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“