jio píše:První věc, kterou jsem udělal když jsem se začal vážně zabývat FV, bylo sjednání nové pojistky, kde už je i plnění za FV.
Předtim jsi platil kolik? S pojištěnim fotovoltaiky platiš kolik ?
jio píše:První věc, kterou jsem udělal když jsem se začal vážně zabývat FV, bylo sjednání nové pojistky, kde už je i plnění za FV.
jio píše:Pojistka sjednána před 12 roky na cenu baráku nižší než byla skutečná, 2500. Teď, se zohledněním růstu ceny nemovitostí a ceny baráku podle reálu, včetně FV 4600.
Jo, není to málo, ale jak tady někdo psal, nejlepší pojistka je ta, kterou platím, ale nečerpám. A já doufám, že u toho nečerpání zůstanu.
dudaj píše:Strach má velké oči klucí.
pepin píše:
Ono nejde jen o požár, to je už opravdu extrém, smyslem fotovoltaiky by mělo být alespon podle mého ušetřit, ta návratnost je ale hrozně dlouhodobá , praxe myslím ukázala a stále ukazuje, že složitější výrobky, zvlášt elektronické se desítek let bez problému nedožívají, k čemu ti je 25 letá záruka na nějaký výrobek, když ta firma co ti ho prodala zanikne po 5 letech provozu.
Sám jsi psal---stavebnici bell jsem pořídil poté, co jsem reklamoval něco jiného--tedy hned od začátku to prostě nefunguje--jednu věc reklamuješ, druhá věc--bell zase topí a je třeba dobastlit chlazení a to tomu rozumíš.
dudaj píše:
Spotřebu díky celému kompletu za 240 000 jsem minulý rok snížil na 6MWh z předchozích 13 MWh a to díky výpadku v létě a posiloval jsem to v lednu. Aktuálně odhaduji spotřebu na 5 MWh za rok. Tak si to spočítej při aktuálních cenách elektřiny.
Ono je to jednoduché. Pokud si opravíš doma vodovodní baterku, dáš 12 Kč za těsnění a deset minut práce. Pokud to neumíš, pozveš si řemeslníka , dáš mu litr za montáž a 2,5 litru za baterku.
Pak jsou tvoje náklady na údržbu domu někde jinde.
Tady je to stejný.
dudaj píše:
Kdyby silová část elektřiny stála 3,50 nic bych nestavěl.
dudaj píše:Do 9 září jsem to měl za 2,50, takže to by byla úspora cca třetinová. Takže i tak znatelně víc, než jsi spočítal.
pepin píše:
Pokud se nemá totálně zhroutit celý systém, vždy budou muset být ceny za to co je třeba k životu zaplatitelný i pro normální lidi, pokud ne, je to konečná pro všechny. .
dudaj píše:... Nedávno jsem viděl ceny zmraženýho lososa v Makru.
Dost mi ho znechutili.
dudaj píše:...
Normální lidi v paneláku...
dudaj píše:
Jaký ceně říkáš zaplatitelná?