Přijímač S8R do heli?

Motory, gyra, serva, regulátory, stabilizátory, ale i ložiska a jiné obecné technické problémy
Zpráva
Autor
dudaj

Re: Přijímač S8R do heli?

#16 Příspěvek od dudaj »

supan píše:tohle téma je o diskuzi na dané téma, s možnosti rozšířit si vědomosti a zkušenosti o znalosti ostatních.

Zkušenosti s tím nemá nikdo, protože - promiň -tohle nikdo, kdo se helinama zabývá z pochopitelných důvodů nezkoušel.
Pokud ty důvody nechápeš " a fakt jsem se dost snažil" - tvůj problém.
Ale zjištění kudy cesta nevede je taky rozšíření vědomostí.

Jinak troll ti odpověděl jasně "Především to má málo výkonu, nějaké rychlejší nebo významnější pohyby kolektivem je třeba dělat velice uváženě protože to má jednak nízký přebytek tahu a druhak zpožděnou reakci. Je velice snadné ten motor ( a tím i rotor) přidusit. No a jak kolísají otáčky rotoru, tak dost nestíhá i vrtulka ."
A tyhle věci chceš řešit další stabilizací :wink: ? Hlavně tu spožděnou reakci a kolísání vrtulky?

Takže se měj.
prikrylm

#17 Příspěvek od prikrylm »

Každá diskuse (fórum) JE o prezentaci vlastního postoje k dané problematice.
Dudaj tady nepíše žádné bláboly ani nesmysly. Nepochybuju, že má spoustu věcí vyzkoušených a spousta zkušeností může být vykoupena ošklivými haváriemi. A havárie je, v tom lepším případě, nějaká ta utracená koruna navíc, takže rada typu "nedělej to" je sympatické směrování k ušetřeným penězům.

Na druhou stranu moje "jít by to mohlo, zkus to" by klidně mohlo být škodolibé nabádání tyhle peníze naopak utratit. Z mého pohledu je myšlenka S8R na FunCopter zajímavá, ale ze své zkušenosti bych viděl toto spojení jako "zkusím, hmm funguje, ale toto použití moc smysl nemá". Tedy zvědavost.

Ještě si vzpomínám na jednu řídící jednotku (KDS FlyMentor), který se připojoval k pádlovému stroji. Též málo nastavovátek, též nic úplně luxusního, též tak nějak fungoval.

(k nastavení - ano výchylky se nastavovat musí, ale to je takové nastavení "statické", které se nemusí "ladit", TO jsem z počtu nastavítek vynechal)

Možná shrnu (vyjadřuji svůj názor).
S FunCopter jsem v reále nikdy(!) nelítal, takže vše je jen zkušenost ze simulátoru a možné "aproximace" z vrtulníků se kterými jsem lítal.
FunCopter není na učení s vrtulníkem nejvhodnější stroj* - mám tu volného pádlového T-rex 450** nechceš? :)
Pokud chci do FunCopter zkusit přidat stabilizaci, určitě by měl napřed lítat bez ní.
Pro ladění stabilizace bych měl být schopen FunCopter uřídit i bez ní.
-----
* též jsem v podstatě začal s nevhodným FP vrtulníkem, i když mě od něj všichni odrazovali a dnes bych taky odrazoval.
** stále dostupné ND a za mě, co se pádů týká, asi nejlevnější lítatelný vrtulník.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
dudaj

#18 Příspěvek od dudaj »

Ano s tímto co napsal kolega přikrylm naprosto souhlasím.

Ještě doplním. Ostrava je daleko ode mne.
Nicméně učil jsem některé kluky lítat, jak letadlem , tak s helinou.
Pokud máš někoho poblíž, je ideální pro první starty mít někoho, kdo to umí, helinu nastaví a zalítá a pak ti radami za letu pomůže.
Ideální je učitel žák a dva vysílače. Hlavně u heliny, kdy je potřeba kvůli přízemnímu efektu ji zvednout metr nad zem, aby se neprojevoval a to začátečníci,
které ovládá strach často nedávají.
Troll

#19 Příspěvek od Troll »

Když už jsem se jednou do toho Funcoptera zamotal, tak si ještě dovolím také něco napsat. To video ve větru právě ukazuje, jak se s tím vrtulníkem špatně lítá a jak málo je stabilní. Já ho řídil, snažil jsem se ho nastavit nejlépe jak jsem uměl a chovalo se mi to přesně stejně blbě jako na videu. Pro případné šťouraly odpovím hned, létám s RC vrtulníky asi tak od roku 1993 a mám celkem solidní množství zkušeností takže si troufnu hodnotit jak co funguje. Akorát v tom má borec výkonnější baterky tak nemusí tak moc přemýšlet nad prací s výkonem. A je vidět, že ten pilot to umí, kolega vlastník Fucopteru byl pilot tenkrát řekněme lehce podprůměrný, a měl docela velkou honičku vůbec to nějak vodit po obloze. Takže Supane, ten dlouhý úvod byl proto, abys k tomu létání přistupoval opravdu odpovědně a šel na to, až si budeš na simu jistý, jinak se docela natrápíš. A dovolím si nesouhlasit s výrokem, že SIM tě létat nenaučí. Možná jenom nedorozumění v chápaní pojmů, ale když budeš umět na simu tahat za páčky tak aby ten stroj dělal v každé chvíli přesně to, co po něm chceš, tak dle mě umíš létat. A budeš to umět i v reálu i když se to bude chovat trochu jinak, budeš mít jiné vnímání prostoru a budeš mít bobky z toho , co se bude dít, i tak to prostě uřídíš. A dovolím si souhlasit s kolegou prikrylm ohledně elektronické stabilizace. Zkus to, podle mne by to teoreticky mohlo fungovat, sám jsem to kdysi chtěl zkusit, ale určitě začni s malým ziskem tak kolem 5%, ono to moc poznat nebude ( proto musíš umět létat) ale pokud se vyskytnou nějaké oscilace, tak by to ještě mělo být řešitelné.
supan
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od supan »

Ahoj kamarádi piloti,
Omlouvám se že reaguji po delší době.
Děkuji všem za příspěvky. Jsou pro mne přínosem, ať jsou jakékoliv.
Není na škodu zamyslet se nad názory či postoji které jsou odlišné od vlastních. Posunuje mne to do dalšího levelu. Umožňuje vidět věc z jiného úhlu. A to je dobře.
Hodně nad tím přemýšlím. Provádím tkz " Myšlenkový experiment"
Funcopter prozatím poslušně čeká na skříní a já se na učím na Simu od Multilexu, tahat za páčky tak aby se pohyboval podle mojí vůle. Není to lehké.
eSkový přijímač tam použiju. Přesně jak píše Troll, jen s malým ziskem a ve funkci " vypínač větru" a pro jistou nejlépe nad řepkou :-).

Ještě jednou děkuji za Vaše postřehy, rady. Vím, že všechny byly míněny v dobré víře.

Po prvním pokusu o vzlet dám zprávu.

Ahojky Supan
Odpovědět

Zpět na „Heli - technika“