Vlies, Primalex, disperze, žehlička, Sokrates

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: Vlies, Primalex, disperze, žehlička, Sokrates

#46 Příspěvek od jyrry »

kope píše:...zpevní potah Vliesem konstrukci srovnatelně jako když potáhnu papírem?

Myslím že ne. Řekl bych že je to něco mezi papírem a fólií.
Ale nějaké porovnávací zkoušky jsem si nedělal.
jyrry.webnode.cz
DAF
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od DAF »

Testy jsem také nedělal, ale vzhledem k tomu, že při vypínání (hlavně teplem) je možné třeba srovnat překroucení křídla, nebo vytvořit negativ, a drží to, tak k určitému zpevnění dojde.
Hitec Aurora 9X
kope
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od kope »

Tak já asi dneska udělám nějaké testy a pak dám vědět-jestli teda doma vyhrabu trochu napínacího laku. Potřebuju potáhnout tenkou, štíhlou, subtilní výškovku (při rozpětí 50cm má 13g nepotažená). Na ohyb je v pohodě, ale na krut je to horší. Folii jsem zavrhl hned, ta by to nezpevnila, Vlies by se mi líbil, protože oproti papíru není po nalakování tak křehký.
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
JardaRůžička

#49 Příspěvek od JardaRůžička »

Myslím, že to pomůže. Vlies v kombinaci s napínacím lakem jsem už použil.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od DAF »

Vlies má výhodu, že pokud časem dojde ke zkroucení, dá se přežehlit (někdy ani není třeba znovu lakovat) a díl tak srovnat. Klukům na kroužku se to občas podaří zkroutit fakt jako vrtuli, pak to prvně přežehlím a následně ještě nakroucené do správné polohy přelakuju a pro urychlení schnutí v této poloze znovu přežehlím. A drží to. Podobně jsem to dělal i s papírem, jen jsem vypustil prvotní přežehlení. U obou materiálů se mi dařilo srovnat dost velké "vrtule".
Hitec Aurora 9X
steno1883

#51 Příspěvek od steno1883 »

Dovolím si oživit tohle starší vlákno...
Jaká je kvalita povrchu při použití Tango plus. Jedná se u mě totiž o to. Když jsme se před nějakým rokem o této tematice tady bavili, měl jsem v závěru projekt, kde se lakoval nebarvený povrch. tenkrát jsem Tango Plus narychlo nesehnal, tak jsem ho nahradil jiným polyuretanem, jmenuje se to Aliparket. Složením by to mělo snad být něco podobného. Tahy štětcem při druhé vrstvě bylo vidět při veškeré snaze. Na tom průsvitném potahu to ale ušlo. Teď ale zkouším lakovat barevný potah, naštěstí zkusmo jen tak na rámečku, ale výsledek je hnusný. Tahy štětcem jsou hodně vidět, při válečku je zase povrch hrubý. Pak jsem ho zkusil naředit, co jsem asi neměl dělat, pění to jak blázen. Je tedy Tango Plus výsledkem zkoušení různých laků (zde myslím především asi na jyrryho) s titulem nejlepší, nebo to dělám až tak špatně. Nitrolak sice hodně smrdí, ale s ním tohle nehrozilo.
Děkuji.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od jyrry »

Tango plus jsem pochytil někde na netu, vyzkoušel a byl s ním spokojený, nelaboroval jsem za mnohé stovky korun s dalšími. Mám pololesk, ten někdy trochu ředím, a mat, ten je hustotou tak akorát, tedy mě vyhovuje. Moje éra jsou především na létání, ne na koukání, proto drobné nedokonalosti ignoruji.
Každý nechť používá technologie které mu vyhovují po všech stránkách.
jyrry.webnode.cz
DAF
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od DAF »

4 steno1883, podívej na můj příspěvek v tomto vlákně z 2.1.2022. To je Vlies lakovaný Sokratem Tango Plus, lesklý. Lak jsem naředil asi tak 10 % vody. To byl vlastně první pokus. Že polyuretan s vodou pění, neni překvapivé.
Hitec Aurora 9X
Kuta33

#54 Příspěvek od Kuta33 »

Taky jsem v blízkém okolí nesehnal Tango, tak používám toto:
IMG_20230409_143438.jpg

Ředil jsem to trochu víc, poměr po mně nechtějte. Samozřejmě trochu to při míchání pěnilo, ale žádná tragédie. S výsledkem jsem maximálně spokojen.
IMG_20230409_143150.jpg

Světlá je barvený vlies, tmavá nástřik. Lak samozřejmě štětcem.
Rozdíl mezi chlapcem a mužem je pouze v ceně jeho hraček.
steno1883

#55 Příspěvek od steno1883 »

No máte to mnohem lepší, než já. Žeby ten lak? Jo a taky jsem zkoušel stříkat, to byl horor ještě větší. Pak jsem válečkoval, bez naředění to dělalo krupičky, naředěné pak vytahovalo bublinky. Není to prostě ono. Nároky přitom určitě nenám ani já obzvlášť velké, hlavně abych se za svůj výtvor nemusel někde stydět. Každopádně jdu koupit Tango nebo i ten Balakryl. Děkuji Vám všem za reakce.
kope
Kontaktovat uživatele:

#56 Příspěvek od kope »

Kuta33 píše:Taky jsem v blízkém okolí nesehnal Tango, tak používám toto:
IMG_20230409_143438.jpg

Ředil jsem to trochu víc, poměr po mně nechtějte. Samozřejmě trochu to při míchání pěnilo, ale žádná tragédie. S výsledkem jsem maximálně spokojen.
IMG_20230409_143150.jpg

Světlá je barvený vlies, tmavá nástřik. Lak samozřejmě štětcem.

Co to je za odstín tónovačky, ta světlá? To je přesně barva plátna, ta by se mi hodila.
Bayeux
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od Bayeux »

kope píše: Co to je za odstín tónovačky, ta světlá? To je přesně barva plátna, ta by se mi hodila.

Taky se mi líbí, přimlouvám se a děkuji též za prorazení :wink:
EXminimaketář & El & CO2 maniac dezertující ke kořenům - KHMM.cz; Hitec FLASHman 4 až 8, HTS
Kuta33

#58 Příspěvek od Kuta33 »

Asi vás zklamu, je to odstín jemně béžová (subtelny beż), číslo 507, ale podle jakého vzorníku netuším.
IMG_20230410_181422.jpg

Chvíli mi trvalo než jsem tu starou plechovku vůbec našel. Těžko bude ještě dostupná, jedině najít něco podobného.
Rozdíl mezi chlapcem a mužem je pouze v ceně jeho hraček.
kope
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od kope »

Tomu by se mohla podobat nějaká slonová kost, popátrám a jestli najdu, dám vědět
JFV

#60 Příspěvek od JFV »

Taky bych tuto metodu rád vyzkoušel a mám dva dotazy. Ředíte ten Herkules třeba jen pro první penetrační vrstvu? A natíráte Herkules i na plochy tuhého potahu, nebo to necháváme na laku? Díky za odpověď :wink:
Odpovědět

Zpět na „Dílna“