Stříkat, nebo natírat?

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
corsair
Kontaktovat uživatele:

Re: Stříkat, nebo natírat?

#16 Příspěvek od corsair »

Maverick píše:
No do budoucna bych chtěl přestat otravovat lidi kolem sebe. Lakování běžnou pistolí mám celkem v malíku, jen jsem pořád neměl důvod si ji koupit. Myslíš, že ta kartuše je ok?

Na pár čtverečních cm bude ok
varok

#17 Příspěvek od varok »

Maverick: Já jsem kdysi koupil Airbrush pistolku, nějaký levný typ, cena kolem 800,- kč. Je to ke kompresorku, ale v krabici je i nástavec právě pro použití tlakové láhve, osobně jsem to nezkoušel. Když si koupíte nějaký přímo aibrush kompresorek, něco ve stylu Orlík/Fengda a jiné podobné. Já mám Orlík AS189 a je docela tichý a na pár minut se snad dá i v paneláku. Navíc pokud máte i balkón, tak by možná šlo stříkat i na balkoně, pokud je pěkně, ne? Kompresory se dají sehnat už kolem 2500 s nádobou asi 3L a ty bez nádoby i levněji. Ale musíte mít hodně řídkou barvu jako voda, jinak to dělá neplechu.
Maverick
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Maverick »

varok píše:Maverick: Já jsem kdysi koupil Airbrush pistolku, nějaký levný typ, cena kolem 800,- kč. Je to ke kompresorku, ale v krabici je i nástavec právě pro použití tlakové láhve, osobně jsem to nezkoušel. Když si koupíte nějaký přímo aibrush kompresorek, něco ve stylu Orlík/Fengda a jiné podobné. Já mám Orlík AS189 a je docela tichý a na pár minut se snad dá i v paneláku. Navíc pokud máte i balkón, tak by možná šlo stříkat i na balkoně, pokud je pěkně, ne? Kompresory se dají sehnat už kolem 2500 s nádobou asi 3L a ty bez nádoby i levněji. Ale musíte mít hodně řídkou barvu jako voda, jinak to dělá neplechu.

Mrknu se. Díky za doporučení!
Díky za toto fórum.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Celeron »

varok píše: Ale musíte mít hodně řídkou barvu jako voda, jinak to dělá neplechu.

Já si koupil před třema rokama nějakou Fengu Airbrush saduv Unimaxu. Dle rad jiných jsem nejdříve zkoušel vodu obarvenou Rotring tuší. Vůbec se mi nedařilo, prskala, vynechávala a před jehlou stále rostl takovej "krápník". Nikdo v okolí mi s tím nebyl schopnej poradit a tak to letělo do regálu. :(
Kuta33

#20 Příspěvek od Kuta33 »

Jako naprostý lakýrník amatér jsem si taky pořídil na drobnosti tu nejlevnější airbrush pistolku a k tomu kompresorek bez vzdušníku, ten přibyl až později z hasičáku.
IMG_20210420_185458.jpg

Na dolakování drobnosti úplně stačí. Na větší plochy to moc vhodné není, vzdušník, i když je malý, tak airbrushku stíhá, kompresor nezapíná nějak často, ale airbrushkou s úzkým kuželem je plocha dost pakárna.
Potřebuje opravdu dost řídkou barvu, ale dá se stříkat i zředěnou malířskou barvou - ta tmavě modrá na fotce.
IMG_20220605_161311.jpg

S tím prskáním a odkapávajícími "krápníky" jsem systémem pokus omyl zjistil, že pomůže ubrat barvy - omezit posun jehly dotažením šroubku v rukojeti pistolky. Samozřejmě zkoušet, zkoušet a ještě zkoušet. :mrgreen: Pořád to neumím.
Rozdíl mezi chlapcem a mužem je pouze v ceně jeho hraček.
varok

#21 Příspěvek od varok »

Celeron: Krápník před tryskou může být moc barvy a málo vzduchu, proto vám to možná i prská. Zkuste barvu více naředit, ubrat jemně na množství barvy a přidat jemně vzduchu.
kope
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od kope »

Maverick píše:No do budoucna bych chtěl přestat otravovat lidi kolem sebe. Lakování běžnou pistolí mám celkem v malíku, jen jsem pořád neměl důvod si ji koupit. Myslíš, že ta kartuše je ok?

Kartuše jsem parkrát použil s jednoduchou fixírkou od Revellu. Bylo to docela trápení. Jak tady už někdo psal-je třeba jí mít v teplé vodě, jinak po chvilce "zamrzne". Navíc ke konci přestává dávat tlak a barva začne děsně prskat. Takže kartuši v podstatě nikdy nevyužiješ do konce. Nakonec to dopadlo tak, že jsem koupil Fengdu se vzdušníkem. Krásně tichý, v panelaku nemám problém. Jestě chci dokoupit místo té fixírky dvojčinnou pistolku se třemi jehlami od 0.2 do 0.5 mm
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
pepin

#23 Příspěvek od pepin »

kope píše: Jestě chci dokoupit místo té fixírky dvojčinnou pistolku se třemi jehlami od 0.2 do 0.5 mm

na dvousložkový autolaky se mi osvědčila malá stříkací pistole--tryska 0,8----1

i ta 0,8 tryska potřebuje dvousložkový autolak naředit ředidlem pořád trochu víc než by se mělo--tuším by mělo být--2 díly barvy, 1 díl tužidla, 1 díl ředidla, na trysku 0,8 jsem musel dávat tuším 2 díly ředidla, klasická airbrash pistolka se mi neosvědčila na větší modelařinu kde se stříká autolaky vubec, to musí být naředěný tak, že je to jen zabarvený ředidlo, na halový modely dobrý, ale jinak jsem ji nikdy na nic moc nepoužil i když bylo potřeba opravit na kompozitu jen pidiflíček.
airbrašku mám nějakou čínskou s výměnnými tryskami ale i ta největší je na normální plošnější stříkání moc malá.

https://www.naradi-simon.cz/produkty/pr ... w6EALw_wcB

na tu malou klasickou stříkací pistoli s tryskou 0,8 jsem ale musel mít pro tlakovou nádobu 3 ledničkový kompresory a i tak to bylo při víceplošném stříkání o občasných pauzách nutných na opětovné natlakování.Ale už se tomu dalo říkat--stříkání a hned při první vrstvě bylo vidět, že se něco děje. Na baráku mám klasický stříkací pistole plus klasický kompresory 230/380V, ale v paneláku to samozřejmě klasickým kompresorem kuli hluku nešlo, proto ty ledničáky.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Celeron »

varok píše:Celeron: Krápník před tryskou může být moc barvy a málo vzduchu, proto vám to možná i prská. Zkuste barvu více naředit, ubrat jemně na množství barvy a přidat jemně vzduchu.

Jak chceš ředit vodu s pár kapkama tuše? Ale ten poměr vzduch-barva zkusím změnit. Díky.
Steve

#25 Příspěvek od Steve »

Celeron píše:Jak chceš ředit vodu s pár kapkama tuše? Ale ten poměr vzduch-barva zkusím změnit. Díky.

Pokud máš dvoučinnou, tak dávkovat méně barvy (stisk) a pouštět víc vzduchu (páčka vzad). Ne vždy to pomůže, ale vodu jde fakt blbě ředit ;-)
Záleží i na trysce, může tam být blbý mrtvý úhel, zřejmě to zasychá hned za ní.
Záleží i na teplotě a vlhkosti...ne vždy je to snadné.
Celkem intenzivně jsem s tím pracoval a přesto je stále co objevovat ;-)
varok

#26 Příspěvek od varok »

Maverick: Nebo zkuste mrknout na stránky streetkolor.cz. Sice mají příponu cz, jako českou, ale jsou to slováci. Mají docela slušný výběr stříkací techniky, i pro airbrush. Zdá se mi že mají i slušné ceny, né jako ten obchod airbrush-potřeby. Na streetkolor už jsem nakupoval velkou stříkací pistoli, ale už je to asi půl roku zpět. Obchod v pohodě, takže nemusíte mít strach.
Kompresor mám podobný, ale značku Orlík: https://www.streetkolor.cz/kompresor-FENGDA-AS-186 a pistoli mám takovou: https://www.streetkolor.cz/FENGDA-BD-105K-1 ale oboje jsem kupoval v jiných obchodech. Kompresor kdysi v Hornbachu v Ostravě a pistoli už nevím přesně. Trysku to má 0,5mm, takže se naopak chodí na větší plochy, šířka nastříkaného pruhu je odhadem možná i 30mm, barva nemusí být až taková voda, tím pádem i dobře kryje. Nebo můžete vyzkoušet tuhle: https://www.streetkolor.cz/FENGDA-BD-148
Odpovědět

Zpět na „Dílna“