Používáte externí BEC

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
Maverick
Kontaktovat uživatele:

Používáte externí BEC

#1 Příspěvek od Maverick »

Ahoj, než přesdkládám serva na HV v 600 maketě, chci jen tak prozkoumat současný úzus s SBEC, UBEC a BEC.

Dost se šíří názor, že BECY často odchazí, ne vinou přetížení, ale prostě umřou.

A tak se chci zeptat konkrétně na HobbyWing a Castle Becy, Jeti Maxbecy, klidně i z Číny a jak jste spokojeni. Samozřejně mám na palubě záložní napájení přes Scottky, kde by sepnul Bec z reglátoru.

Snažíte se jim také vyhnout a jet napřímo z Nixx alebo na HV napajení?
Díky za toto fórum.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Požíváte externí BEC?

#2 Příspěvek od TomasC »

Záleží na důvodech, co si člověk najde..

V 10S akrobatu jsem používal Jeti MAX BEC. Dvoučlánek přímo připájený do MAX BEC. Žádné konektory. Serva pod stabilním napětím a tedy stále stejnou odezvou. Nevím, zda jsem to poznal. :wink:

V pyloňáku BEC regulátoru. Jedna baterka na palubě, jednoduchá instalace.

Opravil jsem "požívání"
mch

Re: Používáte externí BEC

#3 Příspěvek od mch »

Dost se šíří názor, že BECY často odchazí, ne vinou přetížení, ale prostě umřou.

Jak může BEC sám bez důvodu prostě sám umřít, to už i dezinformace prosákly i sem? Viděl bych to tak, že více součástek dává větší šanci poruše, ale aby zubatá obcházela kvalitní nepoddimenzované BECy bez důvodu, to se mi zdá přitažené za vlasy.
PRESTIGE 2PK UltraLight (1120-1260), Light (1430-1850), Windy (1540-2100), Demon F3F
Lubosh
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Lubosh »

V obou vrtulnících (90) používám jedině MaxBec s dvoučlánkem Li-Ion 3Ah.
Serva mám na 6V.
Luboš
www.3dprintedtanks.com
sopta
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od sopta »

záleží hlavně na preferenci jak píše Tomáš

Zatím mě odešel jen BEC regulátoru a to buď kvůli zkratu mojí blbostí, havárii nebo vodě v hydroplánu.. samotný BEC sám o sobě nikdy..

U měnších modelů bych to neřešil (BEC regulátoru použitý s rezervou a možností průtoku chladícího vzduchu zaručí jednoduchost instalace = míň součástek, menší riziko odejítí něčeho). Asi bych i přihlédnul k proudům, které tečou regulátorem. Přeci jen např. 120A u toho integrovaný BEC už bude dost topit a to může být risk u integrovaných BECů..

U "větších" modelů je lepší dvojí napájení pro eliminaci rizika výpadku zdroje pro serva, přijímače. Buď BEC reglu a záložní zdroj NiCd, NiMh přes schotkyho diody a nebo sázka na jistotu = externí MaxBec a 2x LiIon. Kolega posledních 15 let používá pouze BEC regulátoru, vyšší počet článků pro stejný výkon a menší proudy a funguje bez problémů..

Vždycky je lepší lítat s pocitem, že jsem něco nepodcenil a udělal pořádně, ať už je to jednoduché zapojení, ale není tam namačkané klubko drátů na reglu a celé se to v létě upeče a nebo velký drahý model tu baterku navíc uveze a kdyby něco, tak nic :D
Milanhb3

#6 Příspěvek od Milanhb3 »

Nějak jsem tohle nepobral,můžeš názorně
jsem už trochu starší člověk a míň mi to leze do palice
: Kolega posledních 15 let používá pouze BEC regulátoru, vyšší počet článků pro stejný výkon a menší proudy a funguje bez problémů..
Díky Milan
Maverick
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Maverick »

Milanhb3 píše:Nějak jsem tohle nepobral,můžeš názorně
jsem už trochu starší člověk a míň mi to leze do palice
: Kolega posledních 15 let používá pouze BEC regulátoru, vyšší počet článků pro stejný výkon a menší proudy a funguje bez problémů..
Díky Milan

Spíš to byla obecná otázka na externí BEC. Panuje obecný názor (čti: pár modelářů tvrdilo) že externí BEC rád umírá....
Díky za toto fórum.
semo

#8 Příspěvek od semo »

Milanhb3:
Výkon = napětí * proud, takže větší napětí umožňuje, aby proud byl menší při zachování výkonu. Bývá to spojené s vyšší účinností. Proto je trend dávat do modelů 6S LiPol a podobně.

Ale taky uplně nechápu, jak to souvisí s BEC. Jednoduchý (lineární) bec funguje tuším tak, že přebytek napětí prostě vytopí. Takže vyšší napětí by bylo spíš nežádoucí. U spínaných BEC to bude ale asi jinak. Možná je při vyšším vstupním napětí taky účinnější?
http://semos333.rajce.idnes.cz/
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Celeron »

Maverick píše: Samozřejně mám na palubě záložní napájení přes Scottky, kde by sepnul Bec z reglátoru.

Když už takhle důsledně zálohuješ, měl bys napětí z SBEC a záložního napájení míchat přes dvojtou shottku se společnou katodou. A aby se dalo poznat, že před startem jsou oba zdroje v pořádku, chtělo by to před každou shottkou osadit proti společný zemi ledku s odpovídajícím odporem, obě musí svítit. Bez ledek nepoznáš jestli ti oba zdroje jedou. Já to takhle dělám na velkejch benzínech, zdroje jsou 2 x LiFe 2S1P 2,5Ah.
Maverick
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Maverick »

Celeron píše:Když už takhle důsledně zálohuješ, měl bys napětí z SBEC a záložního napájení míchat přes dvojtou shottku se společnou katodou. A aby se dalo poznat, že před startem jsou oba zdroje v pořádku, chtělo by to před každou shottkou osadit proti společný zemi ledku s odpovídajícím odporem, obě musí svítit. Bez ledek nepoznáš jestli ti oba zdroje jedou. Já to takhle dělám na velkejch benzínech, zdroje jsou 2 x LiFe 2S1P 2,5Ah.

To je nápad :D Díky!
Díky za toto fórum.
horejsi
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od horejsi »

Jestli mohu ... na "externi BECy" reklamace nechodi.
Ivan Horejsi
sopta
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od sopta »

Milanhb3:

Přesně tak: Výkon = napětí * proud, takže větší napětí umožňuje, aby proud byl menší při zachování výkonu. Bývá to spojené s vyšší účinností. Proto je trend dávat do modelů 6S LiPol a podobně.

Právě vyšší proud zahřívá regulátor a tím i integrovaný BEC, kde se teoreticky zvýší riziko poškození nebo aktivace teplotní pojistky pokud tam je. To taky nechceš.
vitaa

#13 Příspěvek od vitaa »

Ve dvou větších modelech používám spoustu let pro ne-HV serva MAXbec Jeti napájený 2s-lionkama a zatím v pohodě.. Dokonce jsem měl jeden čas část serv přez MAXbec a zbytek (HV-čka) napřímo..
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“