Problém při rozpohybování křidélka u Extra 330 od RCF
Problém při rozpohybování křidélka u Extra 330 od RCF
Ahoj,
měl bych dotaz na zkušenější kolegy se stavbou ér od RC Factory.
Při rozpohybování křidélka u Extry 330 a její následném přeložení dle manuálu došlo k "vystoupnutí" bublinek viz přílohy. Stalo se to pouze na jednom křídélku, u druhého a výškovce se to nestalo. V minulosti jsem stavěl jedno samokřídlo od RCF a Edge od Pelikána a u těch se mě to taky nestalo.
Protože mě rukama neprošlo těchto letadel mnoho, chtěl bych se zeptat zda to je běžné a pokud ne, jak to řešit?
Děkuji.
měl bych dotaz na zkušenější kolegy se stavbou ér od RC Factory.
Při rozpohybování křidélka u Extry 330 a její následném přeložení dle manuálu došlo k "vystoupnutí" bublinek viz přílohy. Stalo se to pouze na jednom křídélku, u druhého a výškovce se to nestalo. V minulosti jsem stavěl jedno samokřídlo od RCF a Edge od Pelikána a u těch se mě to taky nestalo.
Protože mě rukama neprošlo těchto letadel mnoho, chtěl bych se zeptat zda to je běžné a pokud ne, jak to řešit?
Děkuji.
Především F3Káčka, ale i něco omotorované se v hangáru najde
Jeti DS-12 Carbon
Jeti DS-12 Carbon
Re: Problém při rozpohybování křidélka u Extra 330 od RCF
Zlehka bych to přetřel tenkou vrstvičkou La tmelu, UHUporu, Styrolepu atd... a rozetřel do trhliny.
Natržené a utržené panty tak opravuji často. Po zaschnutí je třeba je opět rozhýbat.
Natržené a utržené panty tak opravuji často. Po zaschnutí je třeba je opět rozhýbat.
Pokud se křídla řežou na NC stroji, řez vzniká bezkontaktně, sáláním horkého drátu. Pak se může projevit lokální nehomogenita nebo rozdílná hustota desek EPP a "pant" (zbývající část EPP v nejslabším místě) je někdy silnější, někdy slabší.
Řešil jsem to tak že jsem kormidlo ohnul nejprve dolů (nikoli nahoru a téměř "naruby" dle návodu) a přežehlil vhodně nastavenou modelářskou žehličkou. EPP se mírně nataví a vrstvička se zeslabí. Teprve poté jsem otočil kormidlo nahoru a opět přežehlil. Materiál v místě ohybu tak zůstane ale speče se do tenčí vrstvy a lépe se ohýbá.
Úplně špatně je (podle mně) materiál v místě ohybu obrušovat, jak uváděly některé návody.
Řešil jsem to tak že jsem kormidlo ohnul nejprve dolů (nikoli nahoru a téměř "naruby" dle návodu) a přežehlil vhodně nastavenou modelářskou žehličkou. EPP se mírně nataví a vrstvička se zeslabí. Teprve poté jsem otočil kormidlo nahoru a opět přežehlil. Materiál v místě ohybu tak zůstane ale speče se do tenčí vrstvy a lépe se ohýbá.
Úplně špatně je (podle mně) materiál v místě ohybu obrušovat, jak uváděly některé návody.
jyrry.webnode.cz
paveld píše:Zlehka bych to přetřel tenkou vrstvičkou La tmelu, UHUporu, Styrolepu atd... a rozetřel do trhliny.
Děkuji, vyzkouším a třeba se o víkendu potkáme na place, tak můžeš posoudit, zda se povedlo
Jeti DS-12 Carbon
Jeti DS-12 Carbon
jyrry píše:Pokud se křídla řežou na NC stroji, řez vzniká bezkontaktně, sáláním horkého drátu. Pak se může projevit lokální nehomogenita nebo rozdílná hustota desek EPP a "pant" (zbývající část EPP v nejslabším místě) je někdy silnější, někdy slabší.
Děkuji za radu, když bude nějaké příště tak to tak zkusím udělat
Jeti DS-12 Carbon
Jeti DS-12 Carbon
Začal bych tím přežehlením jak psal jyrry (tím se ten pant uvolní), a pak to teprve případně vyspravil Uhuporem (pokud tam ty trhliny zůstanou).
- sampoalphascan
Osobně to žehlím, no a když je to urvané tak tavná pistol a stěrkou do hladka. Pak už to neurve nikdy nic.
Zdravím všechny zkušené 3D piloty a chtěl bych poprosit o radu.Napřed se musím přiznat že jsem mizerný pilot,ale nějké to 3D "vrtění" chci taky zkusit.Chci něco od RCF a nevím jestli vybrat menší éro s deskovým křídlem nebo raději větší "metrovku" s křídlem které už má profil.Nebo bude ideální dvouplošník Revo který se mi s Extrou asi líbí nejvíce?Děkuji za všechny názory. 
Jardátor píše:Zdravím všechny zkušené 3D piloty a chtěl bych poprosit o radu.Napřed se musím přiznat že jsem mizerný pilot,ale nějké to 3D "vrtění" chci taky zkusit.Chci něco od RCF a nevím jestli vybrat menší éro s deskovým křídlem nebo raději větší "metrovku" s křídlem které už má profil.Nebo bude ideální dvouplošník Revo který se mi s Extrou asi líbí nejvíce?Děkuji za všechny názory.
Základní otázkou zůstává, kde s tím chceš létat? S tou metrovkou to do menší haly nebude. Na druhou stranu pokud bude mírný vítr 3-4m, tak s lehkou váhou toho moc neuděláš.
Děkuji za názor.Do haly nechodím,takže to bude éro jenom na ven,prostě se chci jen trošku potrénovat v akrobacii a zkusit se naučit i trošku složitější obraty.A prostoru mám dostatek,tak asi bude lepší větší éro.
Jardátor píše:Děkuji za názor.Do haly nechodím,takže to bude éro jenom na ven,prostě se chci jen trošku potrénovat v akrobacii a zkusit se naučit i trošku složitější obraty.A prostoru mám dostatek,tak asi bude lepší větší éro.
Vezmi tedy metrovku, pokud máš prostor.
Měl jsem většího Pittse - neskutečně létající "krabice", který stačí minimum prostoru. Dvouplošník má určitě něco do sebe.
Dále EDGE 540 v metrovce. Dobré polétání i za mírného větru, ale o to křídlo míň bylo znát v menší stabilitě např. při visení. Celkový dojem dobrý, jen o dost jinačí letový projev.
Delší dobu nově přemýšlím nad Revem P3, protože prostě dvě křídla dávají víc zábavy
Dík za radu....už mám tři kandidáty-Edge 540 T,Extra 330 Aerobatics nebo Revo P3...sakra líbí se mi všichni.budu si asi muset hodit korunou ,jinak asi nevyberu 
Jardátor píše:Dík za radu....už mám tři kandidáty-Edge 540 T,Extra 330 Aerobatics nebo Revo P3...sakra líbí se mi všichni.budu si asi muset hodit korunou ,jinak asi nevyberu
540T je starší model, novější s hezčím zbarvením je https://www.rc-factory.cz/letadla/outdo ... dge-540-v3
Ta Extra se mi tolik nelíbí.
No a Revo je o prioritách. Tam bych asi dal pro zpevnění uhlík navíc.
Mrkni na nějaký videa běžných uživatelů, hodně napoví co jak létá...
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Absolvoval jsem téměř totožné dilema, viz vlákno Druhé letadlo po Step One. Naštěstí mám https://www.rc-factory.cz/ za rohem. Zajel jsem se tam podívat a rozhodně bych vybral https://www.rc-factory.cz/letadla/outdo ... tory-flash přiměřený stroj, rozumná křidélka a velmi dobrá hmotnost.
Není to extrémní 3D model, ale prostě špičkový EPP akrobat. Doporučuji zvážit tento model.
Není to extrémní 3D model, ale prostě špičkový EPP akrobat. Doporučuji zvážit tento model.
Dík Tomáši za radu,na Flashe jsem se už taky díval,tak to ještě zvážím....Finance na nákup jsou připraveny a nezbývá než se rozhodnout...