tuareg píše:Dafe, představ si, že jsem ještě nečetl nic od Danikena. Určitě to musí být zajímavé. Na tady tom stroječku by mně zajímalo hlavně to ozubení, jestli tam mají evolventu. Nebo jestli si udělali nějakou jednu šablonu a podle té jeli všechno? Jak se kdysi dělaly hodiny? Viděl jsem totiž u bratránka malý soustruh, který měl ve výbavě sadu odstupňovaných ozubených kol, na posuvy, a vypadalo to, že jsou všechny frézované jedním nástrojem. Nechápu jak je to možné, jestli jsem blbě viděl, protože ty frézy na ozubení jsou více křivé tím více, čím míň je zubů. Větší kola mají víc rovné zuby, no prostě ta evolventa.

Záhada.
no, vzhledem k tom, že evolventa se nejjednodušeji (a dostatečně přesně) dá "vyrobit" pomocí tužky a provázku a pravitka (a kusu třeba překližky), tak nechápu, co nechápeš.
https://cs.scienceforming.com/10881262- ... n-involuteje teda trochu problém v tom, že do hodin je ti to prd platné (v hodinách je totiž obvykle cykloidní ozubení a ne evolventní), ale i tak - problém to technicky není.
Mj, tvarový frézy na ozubení (sadový - tj. cykloidní a evolventní) se před 100 a více roky dělaly ručně celkem běžně - pantografem a graficky, finální fréza pak na podtáčecím soustruhu.
Co jsi viděl (nebo spíš neviděl) u bratránka, netuším (spíš nechápu).
Takže odval problém není (respektive je pouze problém dostatečné přesnosti) - a hlavně "jak na to" tj. stačilo, aby ten "někdo" tušil jak se to má udělat.
Otázku "jak se kdysi dělaly hodiny" nějak nechápu - to je jako "jak se kdysi dělalo auto" - musíš jako specifikovat, CO - na hodinách je opravdu spousta technologií a nápadů - svým způsobem celá strojařina - nepředpokládám, že to někdo bude celý ochoten vysvětlovat - od kopání bornitu a malachitu, po rafinaci březovými poleny až po problematiku montáže a tisknutí ciferníků agarem

.