Mechanismus z Antikythéry

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
tuareg

Mechanismus z Antikythéry

#1 Příspěvek od tuareg »

Možná to asi už znáte. Loď potopená roku 70 př.nl. a na ní záhadný mechanismus - mechanický počítač astronomických jevů:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Mechanism ... th%C3%A9ry

Měl jsem za to, že ne moc daleko té doby lidstvo přišlo na to, že chodit se špičatým klackem na srstnatého nosorožce není moc vtipná činnost z důvodu značné hmotnostní převahy nejen tohoto nepřívětivého tlustokožce, :lol: takže dospěli k závěru že lepší bude ochočit Tura domácího. :lol: Rozhodně bych nečekal, že někdo v té době bude řešit diferenciální převodovku. A vůbec, kde vzali věci jako vrtáky, pilníky nebo 2mm plech? V tomto ohledu mám jenom informaci že první frézka (stroj) je asi z roku 1850, soustruh je starší. Co myslíte?
DAF
Kontaktovat uživatele:

Re: Mechanismus z Antikythéry

#2 Příspěvek od DAF »

"Co myslíte?" Že tuhle otázku už řeší poměrně dost různých odborníků a (pokud vím) k rozřešení doposud nedospěli. Třeba se to jednou někomu povede. Nedávno jsem třeba viděl dokument, který vysvětloval původ siluety vrtulníku ve výzdobě nějaké Egyptské hrobky (pyramidy).
Hitec Aurora 9X
tuareg

#3 Příspěvek od tuareg »

Dafe, představ si, že jsem ještě nečetl nic od Danikena. Určitě to musí být zajímavé. Na tady tom stroječku by mně zajímalo hlavně to ozubení, jestli tam mají evolventu. Nebo jestli si udělali nějakou jednu šablonu a podle té jeli všechno? Jak se kdysi dělaly hodiny? Viděl jsem totiž u bratránka malý soustruh, který měl ve výbavě sadu odstupňovaných ozubených kol, na posuvy, a vypadalo to, že jsou všechny frézované jedním nástrojem. Nechápu jak je to možné, jestli jsem blbě viděl, protože ty frézy na ozubení jsou více křivé tím více, čím míň je zubů. Větší kola mají víc rovné zuby, no prostě ta evolventa. :twisted: Záhada.
guchar

#4 Příspěvek od guchar »

_ Jednou se naše abstraktní mysl odpoutaná od hmotné tělesné schránky vydá na cestu
ve směru expandování Vesmíru, a předběhne světlo. Tam se potřebné dozví.
_ Zatím se nedaří dořešit zpětnou "přepravu" získané informace tak, aby byla zapsána
do synapsí mozku žijící osoby, nebo jiného media schopného komunikace s lidmi sestrojeným počítačem :)

(Existuje i obrácená koncepce. Celý Vesmír je "stojaté vlnění" mezi jehož uzly se posouvá lidská mysl.)
MPml

#5 Příspěvek od MPml »

tuareg píše:Dafe, představ si, že jsem ještě nečetl nic od Danikena. Určitě to musí být zajímavé. Na tady tom stroječku by mně zajímalo hlavně to ozubení, jestli tam mají evolventu. Nebo jestli si udělali nějakou jednu šablonu a podle té jeli všechno? Jak se kdysi dělaly hodiny? Viděl jsem totiž u bratránka malý soustruh, který měl ve výbavě sadu odstupňovaných ozubených kol, na posuvy, a vypadalo to, že jsou všechny frézované jedním nástrojem. Nechápu jak je to možné, jestli jsem blbě viděl, protože ty frézy na ozubení jsou více křivé tím více, čím míň je zubů. Větší kola mají víc rovné zuby, no prostě ta evolventa. :twisted: Záhada.

no, vzhledem k tom, že evolventa se nejjednodušeji (a dostatečně přesně) dá "vyrobit" pomocí tužky a provázku a pravitka (a kusu třeba překližky), tak nechápu, co nechápeš.
https://cs.scienceforming.com/10881262- ... n-involute
je teda trochu problém v tom, že do hodin je ti to prd platné (v hodinách je totiž obvykle cykloidní ozubení a ne evolventní), ale i tak - problém to technicky není.
Mj, tvarový frézy na ozubení (sadový - tj. cykloidní a evolventní) se před 100 a více roky dělaly ručně celkem běžně - pantografem a graficky, finální fréza pak na podtáčecím soustruhu.
Co jsi viděl (nebo spíš neviděl) u bratránka, netuším (spíš nechápu).
Takže odval problém není (respektive je pouze problém dostatečné přesnosti) - a hlavně "jak na to" tj. stačilo, aby ten "někdo" tušil jak se to má udělat.
Otázku "jak se kdysi dělaly hodiny" nějak nechápu - to je jako "jak se kdysi dělalo auto" - musíš jako specifikovat, CO - na hodinách je opravdu spousta technologií a nápadů - svým způsobem celá strojařina - nepředpokládám, že to někdo bude celý ochoten vysvětlovat - od kopání bornitu a malachitu, po rafinaci březovými poleny až po problematiku montáže a tisknutí ciferníků agarem :lol: .
prikrylm

#6 Příspěvek od prikrylm »

Oni lidi za posledních 10000 let moc chytřejší nejsou (myšleno z pohledu mozkové kapacity), jen mají jiné možnosti. Asi 8000 let zpátky, kdy ještě mnozí netušili nic o kovech dokázali vymyslet jak přesunout na dost velké vzdálenosti a zvednout velmi těžké kameny. Pokud měli bronz (což už je jakýsi hi-tech i proti prosté mědi), nevěřím, že nedokázali i relativně jemné opracování. Určitě jim TO nešlo tak rychle, jak dnes, ale přesnosti bych se moc nebál. Navíc 2000 let není tak dávno. A co se dozvídám, tak v těch dobách měli lidi poměrně dost volného času, mohli se tedy věnovat jak vymýšlení, tak opracovávání.

Že se na spoustu dovedností "zapomnělo" v době šíření různých "jediných pravd" je věc druhá.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Kuta33

#7 Příspěvek od Kuta33 »

Po přečtení prvního příspěvku jsem si vzpomněl na jedno videjko, které mě dříve zaujalo a teď ho pracně hledal.
Není to sice až tak starý strojek, ale lidé si dříve uměli pomoct způsobem, který by jsme dnes okamžitě zavrhli jako nefunkční.
[youtu_be]https://youtu.be/szHff2D7gWM[/youtu_be]
I takto se dají celkem slušně a na koleně vyrábět ozubená kolečka. :wink:
Rozdíl mezi chlapcem a mužem je pouze v ceně jeho hraček.
tuareg

#8 Příspěvek od tuareg »

Hustý. :wink: Teď už je mi to jasné (to jsem myslel s těma hodinama-jak rozdělit ozubené kolečko bez děličky).Narýsovat kružítkem kružnici, spočítat obvod a rozdělit zase kružítkem obvod na stejné části. Pěkný. První frézka a dělička k frézce prý byla vymyšlena kvůli frézování drážek do vrtáků. Do té doby se prý musel se šroubovicí mořit kovář :wink:
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Celeron »

tuareg píše: Do té doby se prý musel se šroubovicí mořit kovář :wink:

Šroubovice je pro kováře celkem prkotina. Viděl jsem jednoho s pomocníkem při rekonstrukci svislých tyček do secesního plotu a šlo mu to celkem rychle od ruky. Nejdýl trvalo nahřátí potřebný dýlky do ruda. Původní tyčky byly litina.
tuareg

#10 Příspěvek od tuareg »

To, že člověk je dnes zcela závislý na strojích, je určitě pravda. Jsem exemplární případ. Pamatuju si, že jsem potřeboval vyvrtat "desetihran" (10 koleček do kruhu aby měly nějakou stejnou mezeru). Místo abych přemýšlel jak to spočítat, tak jsem v práci zadával pokusně do CNCéčka různé průměry, až mi grafika ukázala použitelný výsledek. Totální lenoch :lol: Je to trivialita, průměr+mezera *10 /3,14 / 2 = r
guchar

#11 Příspěvek od guchar »

_ "Mohutnost" inteligence člověka roste zcela jinou rychlostí (a má tedy i zcela jiný) "rozměr"
než je množství (a rychlost růstu) poznatků - informací, zákonitostí (příčina - následek) a to včetně jejich využití.
Zejména rychlost "pokroku" se dnes posouvá exponenciálně, v porovnání s dřívějšími časy.

_ Ještě jsem si to neprověřoval. Ale údajně úpravy - změny přírody prováděné lidstvem pro snadnější přežívání,
(měřeno přemisťováním hmoty) jsou dnes desetkrát větší než přesuny (asi míněno mimo koloběh vody)
něž spontánní přesuny, ke kterým dochází přirozenou - samovolnou cestou v přírodě.
Vlasta Svoboda
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Vlasta Svoboda »

Ahoj,
je toho víc, ale zaujal mě hodinář, který má kanál Clickspring, a přesně tímto se zabývá.

Zde mechanismus staví
https://www.youtube.com/playlist?list=P ... 4RXv4_jDU2

Zde si dělá dobové nástroje jako svěrák, pilníky, vrtáky
https://www.youtube.com/playlist?list=P ... ckf6LGILCa

A samozřejmě i jiné jeho práce jsou moc hezké. Je trochu masochista, s těmi až obludnými přídavky, kdy zcela zbytečně piluje, ale je dobrej.
tuareg

#13 Příspěvek od tuareg »

Celeron píše:Šroubovice je pro kováře celkem prkotina. Viděl jsem jednoho s pomocníkem při rekonstrukci svislých tyček do secesního plotu a šlo mu to celkem rychle od ruky. Nejdýl trvalo nahřátí potřebný dýlky do ruda. Původní tyčky byly litina.

No jo, on by vlastně mohl tu rozehřátou šroubovici položit do přesné formy, a má relativně rovný nástroj :wink:
prikrylm

#14 Příspěvek od prikrylm »

Rukama se dá udělat "křivý" nástroj, tím se dá udělat rovnější a přesnější atd. Tohle už naši předci věděli... :)
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
guchar

#15 Příspěvek od guchar »

_ PYTHAGOROVA VĚTA (trojice) na hliněné tabulce DÁVNO PŘED PYTHÁGOREM
Illustrating the Pythagorean Theorem and the Square Root of Two
_ Plimpton 322 popisuje tvary pravoúhlých trojúhelníků pomocí nového druhu trigonometrie
založené na poměrech, nikoli na úhlech a kružnicích,"
https://i.pinimg.com/564x/c2/d2/d3/c2d2d349d6f04097fb9b2d109969fe42.jpg
Hliněná 3700 let stará tabulka je navíc naprosto přesná
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“