Vlies, Primalex, disperze, žehlička, Sokrates
Re: Vlies, Primalex, disperze, žehlička, Sokrates
Schválně, jsem na to zvědavý. Osobně si myslím, že to, kterou stranou to je na skle, nebude mít na výsledek barvení žádný vliv, třeba se mýlím. Vliv má jen, kterou stranou to dám na model. Ale Frantovi to létalo, i když měl jednu půlku potaženou obráceně.
Hitec Aurora 9X
Zatím jsem Vlies barvil vždy až po potažení křídla, ale když sleduji tu možnost barvení na jedné ze stran, nesouvisí s tím pak to zmíněné rozmazávání barvy při lakování?
Teoretická úvaha - Když je barva na opačné straně než se lakuje, tak by mělo být žádné nebo minimální. Naopak, když se lakuje na barvené straně, tak se to může rozmazávat.
Teoretická úvaha - Když je barva na opačné straně než se lakuje, tak by mělo být žádné nebo minimální. Naopak, když se lakuje na barvené straně, tak se to může rozmazávat.
Vlies není nepropustný, barva skrz prosákne i na sklo; je to vidět když nabarvený arch sejmu ze skla.
jyrry.webnode.cz
jio píše:Zatím jsem Vlies barvil vždy až po potažení křídla, ale když sleduji tu možnost barvení na jedné ze stran, nesouvisí s tím pak to zmíněné rozmazávání barvy při lakování?
Nesouvisí, prostě lak nějakým způsobem rozmočí pigment, který se chytí na štětci. V případě Sokrata o to víc, že oba jsou vodou ředitelné. Rozpíjení při použití nitrolaku končí většinou u druhého nátěru. U Sokrata zatím nevím, ale odhaduju, že by to mohlo být podobné.
Hitec Aurora 9X
Ano, barva skutečně na skle projde skrz Vlies. Před každým dalším dílem sklo myju a vytírám do sucha.
Čistě teoreticky na straně, na které nanáším, té barvy může zůstat po houbičce, válečku trochu více a při lakování je pak větší šance na rozmazání. To je ale pouze moje domněnka.
Jinak s Primalexáckými pigmenty velké zkušenosti nemám. Ze začátku jsem používal zbytky Duluxu z domácího malování, teď barevné vzorky barev z Polska, bude to něco jiného.
Primalex jsem použil snad dvakrát na doplňky, subjektivně pod nitrolakem pouštěl barvu dakeko více, než ty polské vzorky. Místo Sokrata mám Balakryl Polyurex (polomat), s tím mi ty polské barvy už nepouští skoro vůbec.
Navíc s tím vodou ředitelným polyuretanem se dají štětcem v klidu přetřít i tisky z běžné laserové tiskárny.
Veškeré nápisy jsou tištěné na laserovce, modrá a červená na SOP stříkané, zbytek barvený Vlies s dvěma vrstvami polyuretanu.
Pokud by někdo chtěl zkoušet tisk na barvený Vlies, pozor na teplo z tiskárny. Dají se tak vytisknout pouze menší kousky, lepil jsem to na běžný kancelářský papír páskou, pouze dvě strany do "L". Vlies se v tiskarně trochu smrskne.
Čistě teoreticky na straně, na které nanáším, té barvy může zůstat po houbičce, válečku trochu více a při lakování je pak větší šance na rozmazání. To je ale pouze moje domněnka.
Jinak s Primalexáckými pigmenty velké zkušenosti nemám. Ze začátku jsem používal zbytky Duluxu z domácího malování, teď barevné vzorky barev z Polska, bude to něco jiného.
Primalex jsem použil snad dvakrát na doplňky, subjektivně pod nitrolakem pouštěl barvu dakeko více, než ty polské vzorky. Místo Sokrata mám Balakryl Polyurex (polomat), s tím mi ty polské barvy už nepouští skoro vůbec.
Navíc s tím vodou ředitelným polyuretanem se dají štětcem v klidu přetřít i tisky z běžné laserové tiskárny.
Veškeré nápisy jsou tištěné na laserovce, modrá a červená na SOP stříkané, zbytek barvený Vlies s dvěma vrstvami polyuretanu.
Pokud by někdo chtěl zkoušet tisk na barvený Vlies, pozor na teplo z tiskárny. Dají se tak vytisknout pouze menší kousky, lepil jsem to na běžný kancelářský papír páskou, pouze dvě strany do "L". Vlies se v tiskarně trochu smrskne.
Rozdíl mezi chlapcem a mužem je pouze v ceně jeho hraček.
Do té laserovky je potřeba dodržet orientaci lepení listu papíru v tiskárně ?
Teď nevím přesně, jak to myslíš. Na formát A4 jsem vytiskl předem nychystaný tisk. Přes to pak nalepil Vlies tak, aby hrana Vliesu, která jde mezi válce tiskarny první byla nalepená na podkladním papíru, navíc jsem ještě přilepil jednu z bočních hran, ať se Vlies v tiskárně někde nenamotá. Určitě nelepit po celém obvodě, Vlies se na rozdíl od kancelářského papíru teplem smrskne a samotný Vlies by tiskárna nevzala. Samozřejmě se mi to nepodařilo na první pokus a Vlies jsem musel z tiskárny dolovat bočním krytem. 
Jestli se ptáš na směr vláken Vliesu, měl jsem je ve směru tisku, pohybu papíru. Ale vzhledem k tomu smrštění je to opravdu na malé věci. Nejdelší kousek Vliesu, co jsem tiskárnou prohnal, měl asi 20 cm, to už byl celkem problém.
Jestli se ptáš na směr vláken Vliesu, měl jsem je ve směru tisku, pohybu papíru. Ale vzhledem k tomu smrštění je to opravdu na malé věci. Nejdelší kousek Vliesu, co jsem tiskárnou prohnal, měl asi 20 cm, to už byl celkem problém.
Rozdíl mezi chlapcem a mužem je pouze v ceně jeho hraček.
Dík, todle jsem přesně potřeboval vědět.
Laserovku mám jenon v práci , sdílenou ,
tam si to asi nebudu moci dovolit vytisknout.
Laserovku mám jenon v práci , sdílenou ,
tam si to asi nebudu moci dovolit vytisknout.
...právě, že tu laserovku máme také v práci a také sdílenou.
Hitec Aurora 9X
Přidám i mou zkušenost. Taky jsem řešil barvení a vyzkoušel hodně způsobů a vyhodil hodně papírů. Nakonec mi nejlíp fungovaly tónovačky od Remalu. Zkoušel jsem je i ředit od 1:1 až na 2 díly barvy a 5 dílů vody. To už je jen takový lehký nádech barvy, ale to jsem potřeboval. Lak s tím ani nehne, tak že se nic nerozpouští. To si myslím , že je velký plus. Zkoušel jsem to z lícu i rubu a neviděl jsem rozdíl. Na tom skle se to tím válečkem stejně promočí. Chce to ale válečkovat skoro do sucha, aby tam nebyla moc velká vrstva a netekla dolů. Ještě na rozdíl od Primalexu mi to nechá na papíře takovou tu jeho strukturu, že to pořád vypadá jako papír, což jsem chtěl. Primalex se mi trochu rozpouštěl lakem. Toť mé vyzkoušené postřehy z barvení.
Hodně zajímavé vlákno. Ještě bych se zeptal, pokud je nutné napojit další pás vliesu, dejme tomu na hraně, tak se herkules znovu namázne na už hotový potah na místě spoje?
steno1883 píše:... se herkules znovu namázne na už hotový potah na místě spoje?
Ano, já to tak dělám.
To samé opravy.
jyrry.webnode.cz
U malých modelů jsem zkusil kormidla zavěsit na proužek Vliesu, třeba křidélka na horní straně, u páky to podlepím kouskem i zespodu do toho "V". Prolakuji pak společně s celým potahem. Funguje to.
jyrry.webnode.cz
Děkuji. Ptám se proto, že tady mám před potahem Káně, to znamená hodně samostatných pásů na trup, tak bych to zkusil bez těch nitrolaků. Zatím si vlastně ani neumím představit, že nebudu mít smrad
. Snad se potah na spodní, hodně klenuté straně křídla nebude chtít odlepovat, když je herkules i lak na vodní bázi.
Podle všeho, jak tady čtu, stačí dvě vrstvy laku.Ředit či neředit? Do jaké míry se polyuretan chová přátelsky vůči natírači
? Myslím tím na to, jak kapičky nitrolaku prolézají strukturou vliesu a dělají prípadně neplechu. Vím, řeknete mi, natírat přes další proužek potahového materiálu. Zkoušel jsem, ale je to dost velká otrava a proto to dělávám s riskem napřímo.