Výběr lodního šroubu
Re: Výběr lodního šroubu
To jo, ale pokud tam chce dát dva stejné, tak mu to bude dělat ten náklon. Já mám na lodi dva 80mm šrouby a nechci vědět co by to s těma 30kg dělalo kdyby se točily stejným směrem...
@blesk Jde o to, když dáš protiběžné L a R, zda R dát (z pohledu na záď) na pravou či na levou stranu.
Případy co jsem zkoušel nevykazovaly pozorovatelný rozdíl. Případný náklon je dán, mimo jiné, poměrem hmot
Případy co jsem zkoušel nevykazovaly pozorovatelný rozdíl. Případný náklon je dán, mimo jiné, poměrem hmot
WIKI: In a twin-screw ships the port propeller is usually left-handed and the starboard right-handed,
U lodí se dvěma šrouby je na levoboku obvykle lodní šroub (vrtule) levotočivý a na pravoboku pravotočivý,
In a twin-screw ships the port propeller is usually left-handed
https://books.google.cz/books?id=p2r3rl ... ws&f=false
Lze však nalézt prameny uvádějící místa L a R obráceně. A další upozorňující na fakt, že OBRACENÍ je chybné
Pokud se prohození L a R, na jízdních vlastnostech neprojevuje, jde jen o modelový vzhled u MAKET.
U lodí se dvěma šrouby je na levoboku obvykle lodní šroub (vrtule) levotočivý a na pravoboku pravotočivý,
In a twin-screw ships the port propeller is usually left-handed
https://books.google.cz/books?id=p2r3rl ... ws&f=false
Lze však nalézt prameny uvádějící místa L a R obráceně. A další upozorňující na fakt, že OBRACENÍ je chybné
Pokud se prohození L a R, na jízdních vlastnostech neprojevuje, jde jen o modelový vzhled u MAKET.
Děkuji za info = při použití šroubů L a R je jedno, kde který je a obvyklejší je L vlevo a R vpravo.
K reakčnímu momentu u lodí s jedním motorem jsem problém vyřešil použitím dvou klapek na zádi umístěných na hraně dna lodě a zrcadla. Obě klapky jsou vymezovány šroubky M3, tak aby v klidu loď byla ve svislé poloze (stěžně - to je nejlépe vidět) a po záběru motoru je svislá poloha zachována. Při pohledu zezadu je pravá klapka sklopena dolů oproti levé cca o 5 mm. Ale to je pouze pro konkrétní loď a jako výsledek pokus - omyl.
K reakčnímu momentu u lodí s jedním motorem jsem problém vyřešil použitím dvou klapek na zádi umístěných na hraně dna lodě a zrcadla. Obě klapky jsou vymezovány šroubky M3, tak aby v klidu loď byla ve svislé poloze (stěžně - to je nejlépe vidět) a po záběru motoru je svislá poloha zachována. Při pohledu zezadu je pravá klapka sklopena dolů oproti levé cca o 5 mm. Ale to je pouze pro konkrétní loď a jako výsledek pokus - omyl.
@Jíra01 Reakční moment od motoru, hřídele a lodního šroubu se projevuje hlavně (čluny s jedním šroubem)
u rychlíků (jízda ve skluzu) rozdílným zatáčení vlevo a vpravo. Jedno je ostré - citlivé, to druhé tupé - neochotné
Zatáčí pomalu na velkém poloměru Například FT007 RC Speed Boat a jeho následné modifikace 009, 011, 012
Např.: RCMania (Sped) boat FT009, mimo rcmanii pochopitelně hledat "Speed Boat"
ČÁSTEČNĚ SE TO ŘEŠÍ vyosením listu kormidla (pro závody kruh - ovál se volí patřičný směr rotace
Sped boat FT009
u rychlíků (jízda ve skluzu) rozdílným zatáčení vlevo a vpravo. Jedno je ostré - citlivé, to druhé tupé - neochotné
Zatáčí pomalu na velkém poloměru Například FT007 RC Speed Boat a jeho následné modifikace 009, 011, 012
Např.: RCMania (Sped) boat FT009, mimo rcmanii pochopitelně hledat "Speed Boat"
ČÁSTEČNĚ SE TO ŘEŠÍ vyosením listu kormidla (pro závody kruh - ovál se volí patřičný směr rotace
Sped boat FT009
Jak tu bylo vícekrát zmíněno. V případě většího počtu šroubů na lodi se používají protiběžné, právě z důvodu eliminace nežádoucího reakčního momentu. Přesně to tedy platí jen u sudého počtu (2 či 4), zatímco při lichém počtu (3) se moment zcela nevyruší a loď bude stále zčásti vykazovat nežádoucí chování vlastní pohonu 1 šroubem.
Toto je celkem známá věc a přiznám se, že jsem tato pravidla dlouho mylně vztahoval i na letadla. Teprve relativně nedávno jsem s údivem zjistil, že tomu tak není, a že většina vícemotorových letadel používá motory (a vrtule) otáčející se shodným směrem. Což je podle všeho dáno praktickými důvody (problém se změnou smyslu otáčení spalovacích motorů). Protiběžné vrtule tedy byly na letadlech využívány jen zřídka a pokud ano, tak ve většině případů směr otáčení dovnitř (nahoře k sobě), pouze výjimky to měly naopak. https://en.wikipedia.org/wiki/Counter-r ... propellers Naproti tomu u lodí byly a jsou protiběžné šrouby pravidlem a normou a osobně nevím o případu aplikace stejnoběžných šroubů. Ovšem nemohu takovou věc zcela vyloučit.
Pokud jde o jádro dotazu, tedy zda se na lodi mají protiběžné šrouby otáčet dovnitř či ven, tak jsem měl douho zafixováno, že se (z nějakých důvodů) používá druhá varianta (tedy šrouby se točí nahoře od sebe, při pohledu zezadu pravý šroub ve směru a levý šroub proti směru hodinových ručiček). Až později jsem se setkal rovněž s opačnými případy. Ovšem zde mám velké pochybnosti ohledně věrohodnosti zdrojů. Různé obrázky, plánky, návody ke stavebnicím, fotky modelů apod. mohou být chybně, může to být pouze fantazie autora. Tedy jedině nalézt a prozkoumat věrohodné podklady. Jenže takových fotek reálných lodí, kde jsou viditelné šrouby (např. v doku) je relativně málo. Což dává prostor k různým spekulacím.
Jelikož jsem právě tuto otázku již také řešil při stavbě svých modelů, snažil jsem pátrat po informacích a mimo jiné narazil na nějaké teoretické poučky. Totiž že šrouby s vnější rotací zlepšují manévrovatelnost při malých rychlostech (řízení rozdílnými otáčkami šroubů), zatímco rotace šroubů dovnitř zesiluje tah a účinnost kormidla (umístěného uprostřed). Ovšem jak moc výrazný takový efekt může být a zda to má nějaký reálný význam jsem dosud nezjistil.
Ohledně dotazu tedy mohu doporučit leda zapátrat po dokumentaci k dané předloze a posléze se pro maketovost přidržet toho jak to předloha měla. Anebo to příliš neřešit a prostě zvolit jak je libo, která varianta se více líbí apod. Případně vyzkoušet plavbu s oběma možnostmi a v případě zjištění rozdílného chování volit to, co lépe vyhovuje.
Toto je celkem známá věc a přiznám se, že jsem tato pravidla dlouho mylně vztahoval i na letadla. Teprve relativně nedávno jsem s údivem zjistil, že tomu tak není, a že většina vícemotorových letadel používá motory (a vrtule) otáčející se shodným směrem. Což je podle všeho dáno praktickými důvody (problém se změnou smyslu otáčení spalovacích motorů). Protiběžné vrtule tedy byly na letadlech využívány jen zřídka a pokud ano, tak ve většině případů směr otáčení dovnitř (nahoře k sobě), pouze výjimky to měly naopak. https://en.wikipedia.org/wiki/Counter-r ... propellers Naproti tomu u lodí byly a jsou protiběžné šrouby pravidlem a normou a osobně nevím o případu aplikace stejnoběžných šroubů. Ovšem nemohu takovou věc zcela vyloučit.
Pokud jde o jádro dotazu, tedy zda se na lodi mají protiběžné šrouby otáčet dovnitř či ven, tak jsem měl douho zafixováno, že se (z nějakých důvodů) používá druhá varianta (tedy šrouby se točí nahoře od sebe, při pohledu zezadu pravý šroub ve směru a levý šroub proti směru hodinových ručiček). Až později jsem se setkal rovněž s opačnými případy. Ovšem zde mám velké pochybnosti ohledně věrohodnosti zdrojů. Různé obrázky, plánky, návody ke stavebnicím, fotky modelů apod. mohou být chybně, může to být pouze fantazie autora. Tedy jedině nalézt a prozkoumat věrohodné podklady. Jenže takových fotek reálných lodí, kde jsou viditelné šrouby (např. v doku) je relativně málo. Což dává prostor k různým spekulacím.
Jelikož jsem právě tuto otázku již také řešil při stavbě svých modelů, snažil jsem pátrat po informacích a mimo jiné narazil na nějaké teoretické poučky. Totiž že šrouby s vnější rotací zlepšují manévrovatelnost při malých rychlostech (řízení rozdílnými otáčkami šroubů), zatímco rotace šroubů dovnitř zesiluje tah a účinnost kormidla (umístěného uprostřed). Ovšem jak moc výrazný takový efekt může být a zda to má nějaký reálný význam jsem dosud nezjistil.
Ohledně dotazu tedy mohu doporučit leda zapátrat po dokumentaci k dané předloze a posléze se pro maketovost přidržet toho jak to předloha měla. Anebo to příliš neřešit a prostě zvolit jak je libo, která varianta se více líbí apod. Případně vyzkoušet plavbu s oběma možnostmi a v případě zjištění rozdílného chování volit to, co lépe vyhovuje.
@petrxp Nevím zda jsi vycházel i z těchto stránek: The OffshoreElectrics (OSE) RC Electric Boating Forum
PROTIBĚŽNÉ Thread: Counter rotating props on twin Jolly cat
_ Steven Vaccaro, Administrator: "The mono ran faster with the left spinning cw and right spinning ccw.
It handled better when I ran opposite that setup."
_ ReddyWatts's: "robby76 try it on a cat both ways and agree with Steven on the
results. L-CW R-CCW it was about 5 mph faster and L-CCW R-CW it turned a lot easier."
_ Eyekandyboats's: (inwar - outwar rotation, picture), Eyekandyboats's: " it looks like
the inward rotation lifts the bow more. Outward rotation made it run wet."
DVOUŠROBÉ KATAMARANY OBECNÁ DISKUSE Thread: Twin drive cats.....a discussion
ED66677's: " the speed is higher, when the rigt prop spins CCW and the left spins CW"
PROTIBĚŽNÉ Thread: Counter rotating props on twin Jolly cat
_ Steven Vaccaro, Administrator: "The mono ran faster with the left spinning cw and right spinning ccw.
It handled better when I ran opposite that setup."
_ ReddyWatts's: "robby76 try it on a cat both ways and agree with Steven on the
results. L-CW R-CCW it was about 5 mph faster and L-CCW R-CW it turned a lot easier."
_ Eyekandyboats's: (inwar - outwar rotation, picture), Eyekandyboats's: " it looks like
the inward rotation lifts the bow more. Outward rotation made it run wet."
DVOUŠROBÉ KATAMARANY OBECNÁ DISKUSE Thread: Twin drive cats.....a discussion
ED66677's: " the speed is higher, when the rigt prop spins CCW and the left spins CW"
To DF vůbec neznám a obecně jdou rychlíky mimo mě, zabývám se pouze výtlačnou plavbou. Nicméně pokud dobře rozumím té jejich debatě, tak by to mělo být víceméně v souladu s tím, co jsem nastudoval jinde. A zřejmě se ty efekty v těch hodně vysokých rychlostech už mohou znatelně projevit.
Jíra01 píše:Jak vypadají L a R šrouby je mi známo, ale nevím, zda se při pohledu na záď lodi točí šrouby směrem k sobě nahoře nebo dole
Já na modely dávám šrouby tak, že nahoře jdou k sobě... nějak mi to připadá "správně"...
Když jsem se díval na fotky skutečných lodí, tak tam je to ve většině "nahoře od sebe" - takže opačně.
Kdysi jsem četl článek o stavbě modelu ponorky s dvěma šrouby a autor popisoval, jak mu model špatně jezdil, nemohl se s ním "domluvit". Pak prohodil levý a pravý šroub a ejhle - model se stal poslušným.
Takže na to je asi jediná rada - vyzkoušet. Přehodit dva šrouby a dva dráty k reglu není snad takový problém.
@SHU: "Přehodit dva šrouby a dva dráty k reglu není snad takový problém"
Pokud jsou i upevňovací závity L a R, tak se musí prohodit hřídele se šrouby v pouzdrech.
Pokud jsou i upevňovací závity L a R, tak se musí prohodit hřídele se šrouby v pouzdrech.
guchar píše:@SHU: "Přehodit dva šrouby a dva dráty k reglu není snad takový problém"
Pokud je mi známo, tak se standardně používá pouze jeden druh závitu na hřídeli (a uvnitř šroubu). Tedy tak jako tak je na tom vždycky jeden šroub lépe (v provozu se samovolně utahuje), zatímco druhý hůře (v provozu má tendenci se povolovat, tedy potřeba pravidelná kontrola a vhodná fixace, což se tu někde již také diskutovalo). Pokud si dobře vybavuji, tak šrouby Graupner to mají právě takto, mosazné Raboesch rovněž http://www.litomysky.cz/para/sroubpl.htm Ale nevylučuji možné řešení jak uvádíš, zejména v případě doma vyráběných hřídelí a šroubů.
guchar píše:@SHU: "Přehodit dva šrouby a dva dráty k reglu není snad takový problém"
Až takové šrouby najdeš, dej mi vědět. Lodě dělám 40 let a ještě jsem na takové (s levým upevňovacím závitem) nenarazil.
Více praxe a méně teorie by neškodilo.
@SHU Kupovával jsem, na hraní a pokusy do šuplíku, páry L a R menších
levných černých a červených plastových šroubů většinou 3-listých méně
2-listých lodních šroubů (na hřídeli M x = 2, 3, 4) k nim pouzdra s hřídelí
Občas z důvodů LMx a RMx nešly prohazovat Snad se k nim při nějakém úklidu prohrabu
RCMania 2015 moje zmatená zmínka v popisném textu lod. šroubu jen "závit M4"
Možná že už řádí skleněná RÓZA A potíž byla v guláši katalogu Když se objednal jedna, lopatky R, tak přišla L
levných černých a červených plastových šroubů většinou 3-listých méně
2-listých lodních šroubů (na hřídeli M x = 2, 3, 4) k nim pouzdra s hřídelí
Občas z důvodů LMx a RMx nešly prohazovat Snad se k nim při nějakém úklidu prohrabu
RCMania 2015 moje zmatená zmínka v popisném textu lod. šroubu jen "závit M4"
Možná že už řádí skleněná RÓZA A potíž byla v guláši katalogu Když se objednal jedna, lopatky R, tak přišla L