Hotliner - správné seřízení

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Zpráva
Autor
HavelAircraft
Kontaktovat uživatele:

Re: Hotliner, pylon a vše co létá s el. motorem velmi rychle

#16 Příspěvek od HavelAircraft »

TomasC píše:Průměr 165mm, stoupání cca 180mm.

Super diky. To mi sedi na maximalni teoretickou rychlost cca 380km/h
Ja budu mit neomezeny rozlet tak by to mohlo jit
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
Fila
Kontaktovat uživatele:

Re: Hotliner, pylon a vše co létá s el. motorem velmi rychle

#17 Příspěvek od Fila »

smyk1111 píše:Nedáří se mi s hotlinerem 60 - 65m/s udržet let v průletu při plném plynu model v přímce. Motor při plném plynu mi model zvedá a při korigování pomocí výškovkou dochází místo přímky k vlnovce. Jak to řešíte?
Pomocí mixu motor - výškovka, stabilizací a nebo jsou na vině pouze a pouze jen moje ruce.
Vyosení motoru je v nule. Žádné vyosení dolu ani do strany.
hmotnost modelu 1300g
rozpětí 1700mm.

Pokud bych ladil hotliner, začal bych určením letových priorit, resp. co chci s modelem létat a jak toho dosáhnout.

1. Začal bych vyladěním těžiště v bezmotorovém letu a celkovým seřízením aby model v režimu rychlost při střemhlavém letu nikam neuhýbal. Posouval bych těžiště vzad tak aby výkony modelu byly co nejlepší a model se dal ještě pohodlně řídit. Pokud zde dosáhnu dokonalé přímky, nebo dokonce bude model lehce sám lehce "nořit" mám hotovo. Střemhlav bych měl dosáhnout bez motoru rychlost cca 40m - 60m/s dle modelu. Pravděpodobně bude potřeba podkládat křídlo a upravovat úhel seřízení. (tento model nemám)

2.Další krok je odladit vliv pohonu a případnou kompenzaci na letový projev. Protože mám splněno dle bodu 1 tak si s pohonem a případným vyosením můžu pohrát. Většinou ale není místo v trupu a upravovat vyosení u pevně zalepené přepážky je nesnadné, dá se při nepovedeném zalepení použít např. podložka pod čelo motoru. Stejně to ale asi dopadne mixem motor-vop aby seděl kužel.

3.Doporučuji vícebodovou křivku mixu a pokud jsem body 1a 2 udělal co nejlépe, bude malá. Je tu možnost mix nastavit až od 50 % dráhy plynu. Při práci s plynem toto může omezit ponoření čumáku pro rychlém přidání plynu. I tak je potřeba dát pozor na rychlé přidání plynu nízko nad zemí, vop bude vždy rychlejší!

4 . realizovat i další letové režimy termika, přistání, acro apod..
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Hotliner - správné seřízení

#18 Příspěvek od TomasC »

Před mixem MOTOR -> VOP do potlačena velmi varuji !!!!

Co se stane, když poletím rychle bez motoru nízko nad zemí a přidám plný plyn???
Pokusím se o odpověď: VOP potlačí dřív, než model nabere rychlost od motoru. Když budu mít štestí, tak jen seberu trosky modelu ze země.

Samozřejmě, že pokud jsem si jist, že nikdy prudce nepřidám v nízkém rychlém letu, tak není problém.
blesk
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od blesk »

Chtělo by to ještě data o rychlosti (GPS, nebo pitot) a pak to v rádiu domixovat, třeba v OTX by to neměl být problém.
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od juraj.jurej »

TomasC píše:Před mixem MOTOR -> VOP do potlačena velmi varuji !!!!

Co se stane, když poletím rychle bez motoru nízko nad zemí a přidám plný plyn???
Pokusím se o odpověď: VOP potlačí dřív, než model nabere rychlost od motoru. Když budu mít štestí, tak jen seberu trosky modelu ze země.

Samozřejmě, že pokud jsem si jist, že nikdy prudce nepřidám v nízkém rychlém letu, tak není problém.

Nieje to ideálne, ale používam na rekreačných vetroňoch (hot nelietam) tento mix. Aby som sa vyhol tomuto nepríjemnému javu spomalím reakciu výškovky na plyn v mixe. Aspoň v OTX sa to dá. Radšej nech sa model trocha vzopne, ako má orať pole. Ja riadim zisk (veľkosť) potlačenia cez potenciometer (krivku) podľa potreby. Záleží aj od momentálneho napätia aku.(ťahu), vetru a podobne. Všetko je treba vyladiť k danému modelu a pohonu.
FrSky Tandem X20
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“