Stolní soustruh do dílny

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Kuta33

Re: Stolní soustruh do dílny

#466 Příspěvek od Kuta33 »

VTjr píše:No hezký, to opravdu asi pamatuje i císaře pána. :lol:
Jinak ale u těch nejstarších mašin z 19. století byl problém ne s palcovými posuny, ale spíš s tou metrikou. :wink: Takže 127 zubů - to byla tehdy asi taková samozřejmost. :mrgreen:

Franc Josefa určitě, když se na něj podíváš, byl stavěn na pohon transmisí, převody nějaké byly, zbytek se dotvořil, takže metrika není problém, ale než nastavovat převody, pokud to jde, používám závitníky. Co je trochu problém, od točné délky asi 20 cm se začíná projevovat mírně křivé lože.

O problémech s tuhostí u tyčového lože vím, na druhou stranu, pokud nejsou tyče nějaký atypický průměr, je daleko jednodušší repas než u klasiky (pístnice hydraliky), navíc se dá seřídit.
Na to naše domácí krouhání... :wink:
Rozdíl mezi chlapcem a mužem je pouze v ceně jeho hraček.
VTjr

#467 Příspěvek od VTjr »

Tyče jsou průměru 20mm, ty se určitě dají koupit hotové, třeba i povrchově zakalené. 8) Dokonce by se tím, možná, dal i celý soustruh zrepasovat tak, že by se zvětšila jeho točná délka. Ono by stačilo i +100mm a už by to bylo jiné kafe. Na druhou stranu, tuhost lože se tím, pochopitelně, ještě víc zhorší. Ale tohle už není na programu dne, jelikož na dluhé věci mám AT320 s délkou posuvu 750mm. :wink:
Já jsem spíš uvažoval o tom jak mu vymezit ty vůle v suportu nějakými přítlačnými bronzovými pouzdry. Nějak jsem to už i vymyslel, jen dosud nezrealizoval. A nevím, jestli někdy. :roll:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#468 Příspěvek od Celeron »

Dnes jsem něco krouhal na soustruhu z AlMgSi nevím kolik. Tyčka průměr 12 mm. Byla protažená skrz vřeteno a asi 45 cm ji čumělo ven. Tak si tak krouhám a najednou se ten čumící kus rozkmital jako sfiňa, ohnul se, rány a začalo peklo. Měl jsem bobky šáhnout na vypínač na bedně vřetene protože jsem nevěděl kudy lítá konec tyčky a tak jsem skočil k rozvaděči a vyhodil jistič. Trvalo to cca 6 sekund. Za tu dobu se udělalo v dílně šedivo, protože ten konec ohnutý tyčky vymlátil ve zdi flek až na cihly a ten vápenopískovej prach z omítky pokryl všechno kolem.
Asi se tyčka dostala do nějaký rezonance s otáčkama že se v takovým průměru dokázala sama rozkmitáním ohnout. Zvláštní je, že se nedokázala ukroutit ani zlomit.
Nikdy se mi zatím nic takovýho nestalo. Takže poučení pro příště. :roll:
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#469 Příspěvek od jyrry »

Viděl jsem CNC soustruh, respektive tu dílnu kolem něj po obdobné havárii, ovšem s ocelí a průměr říkal snad 35mm...
Následovala GO vřetena.
jyrry.webnode.cz
Rosta2
Kontaktovat uživatele:

#470 Příspěvek od Rosta2 »

Na to, aby se to nestalo, tak se používá, nebo používalo tkz. vedení, čili trubka na stojanu, její osa je ve výšce toho vřetene, a to co koukalo z toho vřetene, tak se na to nasunula ta trubka toho vedení, a samo otáčky menší, a už to šlo, kulatina sice v té trubce toho vedení trochu poskakovala, ale už se nekokázala rozkmitat, a ohnout a někoho přizabít.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#471 Příspěvek od jyrry »

Ale to je přece jasný :-D
Ale kdo se občas na něco nevykašle, ono to nějak dopadne ;-)
jyrry.webnode.cz
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#472 Příspěvek od Celeron »

Mě spíš překvapilo, že ta 12 mm celkem lehká, tuhá tyčka necelých půl metru dlouhá chytla takovou destruktivní vibraci. Krouhal jsem už tenčí a víc čumící a nic se nestalo. O tý podpoře vím že existuje, budu muset postrojníkovat a nebo tak dlouhý tyčky nekrouhat.
MPml

#473 Příspěvek od MPml »

Celeron píše:Mě spíš překvapilo, že ta 12 mm celkem lehká, tuhá tyčka necelých půl metru dlouhá chytla takovou destruktivní vibraci. Krouhal jsem už tenčí a víc čumící a nic se nestalo. O tý podpoře vím že existuje, budu muset postrojníkovat a nebo tak dlouhý tyčky nekrouhat.

Mě pro změnu překvapuje, že někdo si vystrčí průměr 12 vzadu 450mm ven, volně 8O z vřetene a pak se snaží bez helmy něco obrábět.
Jasná soutěž o Darwinovu cenu.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#474 Příspěvek od Celeron »

Chytrej jako vždy ale až potom. A jak můžeš vědět, co jsem měl na hlavě?
Jak vidno, varovat zde amatérský soustružníky, co se může přihodit, je vlastně blbost, protože každej je profík a přeci ví, "Do it right" a varující je tu zásluze zesměšněn.
Znám chlapa, co soustružil denně 40 let a těsně před penzí mu CNC soustruh urval ruku při krouhání šneku. Taky si myslel, že ho už nic nepřekvapí a ví všecko....
MPml

#475 Příspěvek od MPml »

Celeron píše:Chytrej jako vždy ale až potom. A jak můžeš vědět, co jsem měl na hlavě?
Jak vidno, varovat zde amatérský soustružníky, co se může přihodit, je vlastně blbost, protože každej je profík a přeci ví, "Do it right" a varující je tu zásluze zesměšněn.
Znám chlapa, co soustružil denně 40 let a těsně před penzí mu CNC soustruh urval ruku při krouhání šneku. Taky si myslel, že ho už nic nepřekvapí a ví všecko....

Že se nesmí vystrčit 12mm tyčku půl :roll: metru vzadu ven z vřetene, a pak normálně pustit mašinu, by měl pochopit každý, kdo absolvoval fyziku na ZDŠ. Navíc , pokud chci něco z delší a tenké tyče smysluplně obrábět, tak je naprostou nutností vložka do vřetene - buď trubková (jako u mašiny s podavačem) a nebo vodítko dozadu do vřetene (vyndá se vnitřní doraz, místo něj se tam dá to vodítko. protože jinak se samozřejmě tyčka uvnitř vřetene ohne a pak je to jasný šišatoid.
A žvásty typu "Chytrej jako vždy ale až potom" ty mě fascinují - to, je jako když někdo vyskočí z okna a po dopadu pak je překvapený, že mu v nemocnici dopředu neporadili, že to není dobrý nápad.
Mj. na dílně by tento "nápad" 8O každý normální strojař ohodnotit daleko nepublikovatelněji než nějaký taktní "Jasná soutěž o Darwinovu cenu"
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#476 Příspěvek od Celeron »

Opravdu chytrej až potom a navíc vševědoucí. Na konci roury vřetene jsem měl na tyčce namotanou vložku ze samolepící mechovky, takže v 500 mm dlouhým vřeteni se tyčka nehnula a je i po karambolu zcela rovná. Ten bordel udělalo jen těch 400 mm, co trčelo ven z roury. Dnes jsem o tom mluvil s kámošem nástrojařem a taky by nikdy neřekl, že to může takovej kousek a průměr udělat.
A stále jsi neodpověděl nic kolem tý helmy. Ta by mimo jiný v tomhle případě hrozně moc pomohla. :roll:
Naposledy upravil(a) Celeron dne pát 11.09.2020 17:08, celkem upraveno 1 x.
Helísek

#477 Příspěvek od Helísek »

Celeron píše:Opravdu chytrej až potom a navíc vševědoucí. Na konci roury vřetene jsem měl na tyčce namotanou vložku ze samolepící mechovky, takže v 500 mm dlouhým vřeteni se tyčka nehnula a je i po karambolu zcela rovná. Ten bordel udělalo jen těch 40 mm, co trčelo ven z roury. Dnes jsem o tom mluvil s kámošem nástrojařem a taky by nikdy neřekl, že to může takovej kousek a průměr udělat.
A stále jsi neodpověděl nic kolem tý helmy. Ta by mimo jiný v tomhle případě hrozně moc pomohla. :roll:

Napřed jsi psal, že to čouhalo 45 cm, teď už jenom 4 centimetry. To je docela zásadní rozdíl :? .
MPml

#478 Příspěvek od MPml »

Helísek píše:
Napřed jsi psal, že to čouhalo 45 cm, teď už jenom 4 centimetry. To je docela zásadní rozdíl :? .

Kdyby to koukalo 4cm (40mm) tak se v prvé řadě nic neohne. Respektive ohne, ale pouze v vřetenu (v rámci vůle oproti průchodu)
Navíc u běžné mašiny (co nemá vřeteník o rozměrech krabičky od sirek) ikdyby se to ohlo o 90° (tj. kolmo), tak konec bude obírat na poloměru délky odpovídající tomu vyložení té později ohnuté tyče.
Pokud mu ta ohnutá tyč, co teda dosahovala těch 40mm (tj. průměr rotujícího konce 80mm) od osy vřetene mlátila o zeď za mašinou, tak to bude takový dost divný.
Ale možná ty tyč byla Optimit 6x6 šedá, nebo má zeď 35mm :D od osy vřetene - pak je to vlastně možné.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#479 Příspěvek od Celeron »

Kdyby ses kouknul zde do fóra, tak tu jsou fotky jak je ten soustruh přidělanej na držáku na zeď. Nemám tolik místa aby stál v místnosti.
Jo a těch 40 mm samozřejmě vypadla nula. Nikdy jste se neuklapli, že? :roll:
VTjr

#480 Příspěvek od VTjr »

Každopádnĕ asi byly příliš vysoké otáčky.
Ja zarovnával čela 1500 mm dlouhých nerezových trubek 30mm průmĕru se sílou stĕny 2mm. No a ty mi trčely z vřetena zezadu víc než metr. Ale točil jsem to jen na 160ot/min, takže i bez podpĕry se nic nestalo.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Odpovědět

Zpět na „Dílna“