Kompozity pro začátečníky (nosník křídla)
Kompozity pro začátečníky (nosník křídla)
Pěkný den přeji,
přemýšlím o tom, že s v rámci modelaření vyzkouším nějakou další věc, kterou jsem ještě nezkoušel - výrobu něčeho kompozitního. Představuju si třeba, že bych jako pokusnou věc z XPS nebo něčeho vysochal nosník křídla jako hranolek s obdélníkovým průřezem (možná lehce se zužující od kořene ke koncům), a okolo toho z nějakých těch uhlíkových tkanin namotal pevný obal.
Zkoušel jsem chvíli hledat a zdá se, že materiálů a procesů zpracování je fakt hodně - například tady výroba kompozitové vinuté trubky:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=vqlR74PlVgM[/youtube]
Mám dva dotazy:
1) může takový nosník rozumně fungovat a nebýt příliš těžký, aspoň tak dobře jako když dám hotovou uhlíkovou trubku do XPS křídla, jako mám v elektrovětroni Kaze?
2) pokud ano, jaké materiály byste použili a jaký postup? Pokud možno doporučte konkrétní materiály/produkty.
Díky za jakákoli doporučení v tomto směru.
přemýšlím o tom, že s v rámci modelaření vyzkouším nějakou další věc, kterou jsem ještě nezkoušel - výrobu něčeho kompozitního. Představuju si třeba, že bych jako pokusnou věc z XPS nebo něčeho vysochal nosník křídla jako hranolek s obdélníkovým průřezem (možná lehce se zužující od kořene ke koncům), a okolo toho z nějakých těch uhlíkových tkanin namotal pevný obal.
Zkoušel jsem chvíli hledat a zdá se, že materiálů a procesů zpracování je fakt hodně - například tady výroba kompozitové vinuté trubky:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=vqlR74PlVgM[/youtube]
Mám dva dotazy:
1) může takový nosník rozumně fungovat a nebýt příliš těžký, aspoň tak dobře jako když dám hotovou uhlíkovou trubku do XPS křídla, jako mám v elektrovětroni Kaze?
2) pokud ano, jaké materiály byste použili a jaký postup? Pokud možno doporučte konkrétní materiály/produkty.
Díky za jakákoli doporučení v tomto směru.
Sky Surfer; HK Paraglide; DYI: samokřídlo Ita, elektrovětroň Kaze, delta Quasar3D; FlySky i6
- HavelAircraft
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kompozity pro začátečníky (nosník křídla)
kompozitový nosník je poměrně běžně dělaná záležitost.
Potřebuješ formu. Tkaninu. Roving. Pryskyřici.
Ale tobě by asi stačilo jen olaminovat jádro z xps.
Já mám model o hmotnosti 140kg který má křídlo olaminovaný polystyren bez jediného nosníku.
Napiš více o velikosti letounku. Pak jde poradit i tkaniny
Potřebuješ formu. Tkaninu. Roving. Pryskyřici.
Ale tobě by asi stačilo jen olaminovat jádro z xps.
Já mám model o hmotnosti 140kg který má křídlo olaminovaný polystyren bez jediného nosníku.
Napiš více o velikosti letounku. Pak jde poradit i tkaniny
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
140kg??? Copak je to za drobečka? 
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho co dělám...
Asi ultralight.
Ahoj, vo videu ako si poslal to sice vyzerá jednoducho ale je tam viacero zadrhelov ktoré by ta potrapili kým by si došiel k úspechu.
Okrem toho je kruhový prierez nosníka krídla nie optimálny.
Všetkým ktorý by si radi pri stavbe modelov zalaminovali
Odporúčam pozrieť veľmi inšpiratívne stránky Zdenka Kopeckecho, su tam relativne jednoduché a funkčné postupy ktoré sa dajú zrealizovať doma bez špeciálneho vybavenia.
www.rckozmodrom.com
Okrem toho je kruhový prierez nosníka krídla nie optimálny.
Všetkým ktorý by si radi pri stavbe modelov zalaminovali
Odporúčam pozrieť veľmi inšpiratívne stránky Zdenka Kopeckecho, su tam relativne jednoduché a funkčné postupy ktoré sa dajú zrealizovať doma bez špeciálneho vybavenia.
www.rckozmodrom.com
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
říkáš že by sis chtěl zkusit laminovat něco lehkého a hodíš sem video s prepregy materiály - dost drahé a odhaduji že je nákup možný pouze ve větších množstvích. Navíc laminování trubek zrovna pro začátečníky není to pravý ořechový
.
Ale co mne zaujalo na tom videu byl test. Ta trubka se už docela prohýbala a pevnost ještě potom rostla neuvěřitelně nahoru, než to prasklo.
To mne docela potěšilo.
Ale co mne zaujalo na tom videu byl test. Ta trubka se už docela prohýbala a pevnost ještě potom rostla neuvěřitelně nahoru, než to prasklo.
To mne docela potěšilo.
Díky za všechny dosavadní reakce. Co konkrétně zkusit udělat - asi na tom moc nezáleží, jde mi o vyzkoušení té technologie samotné. Proto jsem navrhoval nějaký nosník obdélníkového průřezu (trubku určitě ne, navíc ta jde docela rozumně koupit). S tím, že teoreticky by se počet vrstev tkaniny mohl směrem od kořene zmenšovat. Třeba pro letadlo o rozpětí cca 1500-2000 mm se vzepětím nebo s ušima. Na Kaze (1500 mm, cca 450 g) mi křídlo drží 1000mm obyčejná (ne vinutá) karbonová trubička OD=6 ID=4 mm koupená za pár stovek u Reicharda. Pokud se s tím nedělají extra vylomeniny, tak to ani moc nepruží. Teda rozdíl normálního letu a letu na zádech je znát - v obou případech to má mírné vzepětí
, ale nic tragického.
Takže - bude to takto použitelné (a nebude to moc těžké?). Jakou tkaninu byste na takovou věc koupili, jak přesně to omotávat a čím prosytit, a jaké další zádrhele tam čekat? Vakuovou formu ne, to je až další level. Spíš ten omotaný XPS hranolek, který by pak uvnitř zůstal, případně pak ho acetonem rozpustit ven.
Díky. A sorry, chápu že těm co dělají výrobky ve vakuových formách, to může připadat jako z jiného světa. Jde o to si to vyzkoušet, když jsem nic takového nikdy nedělal.
Takže - bude to takto použitelné (a nebude to moc těžké?). Jakou tkaninu byste na takovou věc koupili, jak přesně to omotávat a čím prosytit, a jaké další zádrhele tam čekat? Vakuovou formu ne, to je až další level. Spíš ten omotaný XPS hranolek, který by pak uvnitř zůstal, případně pak ho acetonem rozpustit ven.
Díky. A sorry, chápu že těm co dělají výrobky ve vakuových formách, to může připadat jako z jiného světa. Jde o to si to vyzkoušet, když jsem nic takového nikdy nedělal.
Sky Surfer; HK Paraglide; DYI: samokřídlo Ita, elektrovětroň Kaze, delta Quasar3D; FlySky i6
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
Pro IT laminatery asi nanic info, ale aby se nereklo,ze se zatloukam,( tech vlaken je tu vic) :
viewtopic.php?f=18&t=83305&hilit=+workshop
Ad trubicky doma na stole.... Baca je sproste vali
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=WHwTn_b_eLc[/youtube]
veka1
viewtopic.php?f=18&t=83305&hilit=+workshop
Ad trubicky doma na stole.... Baca je sproste vali
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=WHwTn_b_eLc[/youtube]
veka1
- petrcorrado
- Kontaktovat uživatele:
dudaj píše:říkáš že by sis chtěl zkusit laminovat něco lehkého a hodíš sem video s prepregy materiály - dost drahé a odhaduji že je nákup možný pouze ve větších množstvích. Navíc laminování trubek zrovna pro začátečníky není to pravý ořechový.
To mne docela potěšilo.
přesně, oblast elasticity - myslel jsem, že u uhlíkové trubky bude velmi krátká a rovnou praskne. Zajímavý..
therccustomjets.cz
customwings.cz
customwings.cz
-
Petr Budai
Podle mne jsou vlastnosti danné použitím dvou druhů prepregů. Na vnějších vrstvách je tkané vlákno pod 90°a uprostřd je jednosměrná prepreg. A to ještě nepoužili kombinaci druhu materiálu sklo, kevlar a uhlík.
Petr Budai píše:Podle mne jsou vlastnosti danné použitím dvou druhů prepregů. Na vnějších vrstvách je tkané vlákno pod 90°a uprostřd je jednosměrná prepreg. A to ještě nepoužili kombinaci druhu materiálu sklo, kevlar a uhlík.
Ano, pevnost při tomto zatížení v této kombinaci větší bude, ale mluvíme o nárustu pevnosti po prohnutí trubky a s tím to už nesouvisí. Pokud by byla trubka
pouze ze tkaného materiálu, asi by se dříve začala prohýbat - protože je v ní méně tahových vláken. Ale ta velikost průhybu vypovídá o pružnosti v protažení
tahových vláken, nebo stlačítelnosti druhé strany - nevím. Každopádně jsem to nečekal.
dudaj píše:. Ale ta velikost průhybu vypovídá o pružnosti v protažení
tahových vláken, nebo stlačítelnosti druhé strany - nevím. Každopádně jsem to nečekal.
Mne to pripadá uplne v poriadku, ocakavalteny priebeh, nič zvláštne.
Predpokladám že uhlik je obyčajný, nie HM
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
něco o výběru materiálu viewtopic.php?f=18&t=51632
koksák