Stolní soustruh do dílny

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
bitovod

Re: Stolní soustruh do dílny

#451 Příspěvek od bitovod »

VTjr píše:No, pokud je to takhle, tak asi opravdu není jiná možnost. :roll:
Leda si dát vyrobit přírubu tu srovnat už mnou popsaným postupem a na ni pak namontovat standartní 80mm univerzálku ať už 3 nebo i 4 čelisťovou. A když už kupovat, tak bych doporučil nešetřit a koupit 4-paknovou TOSku (nebo jinou značkovou). :wink: Výhoda 4-čelistky je v tom, že se v ní dají docela pohodlně upínat i různé ploché a hranaté obrobky, i když proti 3-čelisťovek jsou méně přesné. Jinak vzhledem ke konstrukci toho Tvého unašeče si myslím, že pro možnost solidní práce i tak na tu výměnu jednou dojde.

Trochu problém je, že se tam nevejde ani ta osmdesátka, takže výběr je velmi omezený - teda, ona se asi mechanicky vejde, jen pak už nemají kam vyjet čelisti. Takže 80 TOSka bohužel moc nepřipadá v úvahu, fakt je to hodně malé. Možná časem, jestli se mi bude chtít dělat nějaké změny v mechanické konstrukci (mj. přestěhovat motor, jehož kryt tam překáží dost zásadně).

Každopádně teď jsem to vyřešil tak, že jsem objednal čtyřpaknovou čínu a nové vřeteno (to bylo asi za 12GBP, takže v podstatě zanedbatelné - ta nová univerzálka byla kapku dražší), pak vyměním ložiska za nějaká nečínská 6003 a uvidím.
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
Lark

#452 Příspěvek od Lark »

Ona by ta klasická univerzála byla na to subtilní vřeteno asi i hodně těžká, a navíc by se dost podstatně zkrátila i točná délka. Ta výměna ložisek je asi taky dobrý nápad. Dělají se i se zvýšenou přesností.
bitovod

#453 Příspěvek od bitovod »

Ona by se tam možná dala naistalovat i kosoúhlá 7003 (teda aspoň podle katalogu, vnější rozměry mají stejné, jako 6003), pak by to bylo v mezích možností dokonalé. Jenom to fakt není za hubičku :(
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
Lark

#454 Příspěvek od Lark »

Ono u těch kosoúhlých nejde ani tak o cenu, jako spíš o možnosti seřízení vůle. Běžně se to delá dobroušením rozpěrných mezikroužků a nevím jestli je to vřeteno na to uzpůsobené.
mirob

#455 Příspěvek od mirob »

Ahojte, pozorne som si precital toto cele vlakno...aby som nekladol otazku ktora tu uz bola...ej veru moj umysel najst jednoduchu odpoved na otazku aky sustruh som uplne nenasiel...potreboval by som asi jednoduchu radu...chcem sustruh do dielne na bezne veci...nechcem sa az tak venovat tomuto nejako do hlbky(ako tuning sustruhu a tak podobne)..chcem byt len obycajný uzivatel...mal som zaklanú činu ktora sa pokazila...dam co som si vybral a skuste mi len poradit..kludne beriem aj odpoved ,ze v cenovej kategorii okolo 1000€ je to jedno :lol:
https://www.boukal.sk/stolovy-sustruh-b ... 48/produkt
alebo iny bernardo
https://www.peddy.cz/obrabeni-kovoobrab ... 400fd-230v
http://www.cnc1.eu/sk/sustruh-ss520.htm

dik
jova
Kontaktovat uživatele:

#456 Příspěvek od jova »

Podle mě, ty první dva jsou ze stejné fabriky, jen jeden stříkli na červeno a druhý je šedý.
Osobně ani jeden z nich neznám a tak se nemůžu konkrétně vyjádřit.
Ten třetí mám v obdobném vzhledu už asi 20 let od Promy a jsem s ním vcelku spokojený. Přirovnal bych ho k takovému „traktoru“ mezi stolními soustruhy. Žádná elektronika, co se může zničit, žádný komutátorový motor s uhlíky, co se opotřebí a spálí rotor. Je tam motor co vydrží věčně, klasická předovka plná koleček, takže nepřehazuješ řemeny jako u těch dvou a hlavně, čím dáš nižší rychlost, tím to má větší kroutivý moment, ne jako u té elektroniky.
Nějaké povídání o něm mám tady: http://www.jova1.cz/dilna/soustruh_prom ... proma.html
Sám píšeš, že je to Čína a tak počítej s tím, že se stejně nějakým úpravám a seřízení u žádného z nich nevyhneš.
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
mirob

#457 Příspěvek od mirob »

dik..inak pisu ,ze ma 135 kg...to je celkom dosť
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#458 Příspěvek od Celeron »

Jova, jak prosím funguje ta tabulka na všechna stoupání, co máš na stránkách? A propo, máš od toho zdroják aby se daly zadat i kola s jinejma počtama zubů, nebo to je vše růčo-fůčo počítání?
Taky mám podobnou Promu a štve mě maximálně, že ti blbci tam dali největší kolo 120 zubů. Kdyby bylo aspoň jedno 127 zubů, tak by to zvýšilo užitnou hodnotu na všechny imperiály, takhle jich je tam jen 6 podobnejch stoupáním metrice.
Díky!
jova
Kontaktovat uživatele:

#459 Příspěvek od jova »

Mám na tom soustruhu 4 výměnná kola A,B,C,D.
Ta tabulka je počítaná z poměrů převodu A/B x C/D a to celé se dělí číslem 1,5. Těch 1,5 je počet otáček vřetena při převodu A/D, 1/1 a posuvu 1mm. To znamená, pokud otočím vřeteníkem o 1,5 otáčky, posune se mi suport při poměru kol 1/1 o 1mm.
Mrkni na tuhle tabulku, je to tam se vzorečky. Ty logické podmínky ve vzorečku odstraňují teoretické převody, které nejdou použít kvůli stejným kolům. Je to nedokonalé a nějaké kombinace nejdou z jiných důvodů použít, ale najdu tam většinou převod, který potřebuju a tak mi to zatím stačí.
Přílohy
posuv.xls
(604 KiB) Staženo 102 x
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
VTjr

#460 Příspěvek od VTjr »

Koukám, že pro kola s 20, 21, 28, 35, 40, 42, 45, 50, 56, 64, 75, 80, 90 a 100 zuby vychází poměrně hodně kombinací.
Já mám podobnou tabulku nalepenou na čele svého starého ruského modelářského soustruhu, ale tam je těch kombinací podstatně méně. To i proto, že se pro řezání závitů používají jen 3-stupňové převody, a 4-stupňové jsou určený jen na jemné obráběcí posuny. Ty jsem ale nikdy moc nepoužíval, zejména kvůli hlučnosti převodovky. :x Na ojedinělé případy, kdy bylo třeba řezat závity se to dalo vydržet, ale pro normální soustružení jsem radši vše točil rukou. Navíc ruka má víc citu a dovede vždy včas zastavit, zatím co u posuvů to tak jisté není. Drtivá většina případů, když jsem nožem naboural nožem univerzálku, tak to bylo strojovým posuvem. :oops: Prostě buď jsem neodhadl kdy včas reverzovat, zastavit, nebo při zapnutí omylem zvolil špatný směr, a podobné blbé chyby. Holt chyby jsou většinou blbé a člověk je tvor omylný. :mrgreen:
No a soustružník samouk, ten se učí především na svých vlastních chybách. :roll: :oops: To by si každý začínající měl uvědomit. :P
Většinou to odnesl nůž ale někdy i čelisti hlavy dostaly šrám. :(
Zde je obrázek soustruhu s tím štítkem (nekomentujte, prosím, ten bordel okolo, špony jsou prostě všude, to pozná každý, kdo si něco takového pořídí :wink:, i když v dílně se to snese, ale horší byly začátky, když byl ještě v ložnici :lol: :lol: :lol:, ale kdo nemá v dílně aspoň trochu bordel, ať klidně hodí kamenem! :lol: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:)
Sustruh_Universal-I_1u.JPG

Ten štítek tam původně nebyl, ale byl zobrazen v návodu, tak jsem si ho vyrobil z Al eloxovaného plechu, popis je laserem, a nalepil to na stroj. Bohužel už původní obrázek štítku už nemohu nikde najít.
Každopádně já mám k dispozici kola jen se 16, 18, 20, 28, 40 a 80 (to poslední mám 2x) zuby. Stoupání šroubu je 2mm, když dám 80-40-80, tak je to 1:1 a řezal bych závit se stoupáním 2mm. Takže kombinací je výrazně méně. Z toho lze vyskládat stejně pouze metrické posuvy, Imperial ani náhodou. :( Pomohlo by kolo se 127 zuby, jenže při modulu 1 by se tam nevešlo. To bych musel mít minimálně jedno dvoukolí s jiným, menším modulem. Možná by stačilo i kolo se 63 nebo 64 zuby, nebylo by to úplně přesné, ale dalo by se ve většině kratších závitů s tím spokojit. Ono totiž, když bylo nutno, tak jsem obvykle volil nějaké hodně blízké metrické stoupání. No a když byl závit krátký a udělal se trochu volnější, tak ho i tak šlo našroubovat.
Můj nový soustruh AT320, ten imperial umí, ale já jsem se ještě nedostal k tomu aby ním řezal nožem závity. Očkem, už ano, ale upnutým v pinole.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Kuta33

#461 Příspěvek od Kuta33 »

Hezký ruský kousek :wink:
Tyčové lože jsem u soustruhu na železo už hodně dlouho neviděl. Po pravdě tovární výroby zatím žádný.
Bordel nekomentuju, kamenovat za něj určitě nikoho nemůžu. :mrgreen:
Rozdíl mezi chlapcem a mužem je pouze v ceně jeho hraček.
Rosta2
Kontaktovat uživatele:

#462 Příspěvek od Rosta2 »

Kuta33 píše:Hezký ruský kousek :wink:
Tyčové lože jsem u soustruhu na železo už hodně dlouho neviděl. Po pravdě tovární výroby zatím žádný.

Ještě za totáče, vyráběl TOS Hulín kutilský soustruh, který měl také lože z kulatiny, ten soustruh měl název MAKUS, jeho cena v roce, kdy přišel na trh v roce 1988 +- byla 10 000Kč, tu cenu si pamatuji celkem přesně, protože jsem uvažoval nad jeho koupí. Ale jeden známý ho má - podědil ho, a soustruží na něm ocel, bez problémů. Akorát je nevýhoda, že ten soustruh nemá strojní posuv. a Tím pádem i nemožnost řezání závitů, teda mimo závitníky a očka. Já jsem si roce 1992 koupil soustruh MN-80, na drobné práce jakž-takž. A v roce 2007 jsem si koupil - ( to už jsem tu MN-80 neměl) soustruh Mahos 22 - ve výprodeji z továrny ( Kovosvit Sezimovo Ústí) za 35 700Kč i z DPH, jeho cena před tím výprodejem byla cca 106 000Kč.
Kuta33

#463 Příspěvek od Kuta33 »

Taky mám jednu perličku
https://forum.strojirenstvi.cz/download/file.php?id=58385&mode=view
V odkazu není přímo ten můj, teď nemám možnost vyfotit, mám ho v podstatně lepším stavu. Stojí v dílně u otce, u nne doma má menšího mladšího brášku.
Strojní posuv má, převody na závity dle libosti, včetně kola 127 zubů. Moc je ale nepoužívám.
Vůbec bych se nedivil, kdyby na něm točili granáty do WW 1. :mrgreen:
Rozdíl mezi chlapcem a mužem je pouze v ceně jeho hraček.
VTjr

#464 Příspěvek od VTjr »

Kuta33 píše:Hezký ruský kousek :wink:

Jj. právě to tyčové lože je asi největší jeho nedostatek. Na tvrdší materiály to není dost tuhé. Krom toho se ty tyče v nejpoužívanějším rozsahu suportu za těch 37 let mírně ojezdily, takže tam vznikla nepatrná volnost, zatím co vzadu u pinoly to jde o poznáni tužejc. Ono totiž na zadní tyči se dá ta vůle vymezit, suport je tam rozřezán a ten řez se dá stáhnout imbusovým šroubem. Jenže přední tyž se takhle vymezit nedá, takže je tam stejně lokr, který u tvrdších materiálů způsobuje vibrace (například při upichování).
Co se týčr vřetena, tak to je ve dvojici kuželíkových ložisek, kde se dá vůle snadno vymezit. Ale tu jsem seřizoval pouze jednou, hned po koupi a pak jsem za 36 let ani jednou nemusel.
Dalším nedostatkem je velmi malá točná délka, mezi hroty pouze 180mm, jakož i max. průměr nad vedením 120mm, nad suportem ještě míň, asi 40mm. To je tak málo, že občas i do krátké součástky je problém vyvrtat díru větším, tím pádem i delším vrtákem, Pořídil jsem si proto sady kratších vrtáků, některé se daly koupit v SSSR, ale taky jsem pár zkracoval, nebo si zabrousil zlomené. Stejně je výsuv pinoly jen cca 25mm, takže hlubší otvory se musí vrtat s postupným posouváním/vysouvání pinoly na loži, co je pracné a zejména dost časově náročné. Původní 80mm 3-čelisťová univerzálka moc dlouho nevydržela, ja jsem si koupil 80mm 4-čelistku TOS a s ní jsem spokojen.
A dalším nedostatkem stroje je poměrně pracné a časově náročné měnění převodú motoru, kde se musí ručně přehazovat klínový řemen na různé řemenice. V levé části toho štítku je tabulka pro otáčky různých kombinací převodů. Jsou dvě možnosti, buď jedním řemenem přímo (to jsou vyšší otáčky, tedy od 600 do 3000, a pak přes pomocnou kladku celkem přes 3 řemeny, tam lze jít až do 140 ot/min. Je to ale natolik pracné a zdlouhavé, že já vlastne furt jedu jen na těch 600 ot/min a přehazuji opravdu jen málokdy.
Nicméně všechno to jsou nedostatky, které se u hobby stroje dají odpustit. Navzdory nim jsem na něm udělal množství užitečné práce, a ni teď po zakoupení velkého AT320 se ho nehodlám vzdát.
Výhodou je velká univerzalita přidaným příslušenstvím. Je k tomu sloup pomocí kterého se celá pohonná jednotka namontuje na kolmo, pak je z toho vrtačka, nebo frézka, je k tomu strojný svěrák i malý frézovací stolek. Ovšem problémem je opět malá tuhost toho sloupu, takže frézovat lze jen měkké kovy nebo dřevo, ocel ani náhodou. Dále je k tomu vřeteno s brusným kotoučem, takže je z toho i bruska naplocho nebo obyčejná na nástroje. Pak je k tomu hoblovací hlava šíře 50mm se stolkem, takže na 3000ot/min je z toho malá hoblovačka, stejně tak jiný stolek s okružnou pilou 120mm, čili malá cirkulárka a nakonec rám s lupenkovou pilkou s excentrovým pohonem, do kterého se upíná běžný plátek lupenkové pilky. Krom toho i opěrka pro dláto na soustružení dřeva mezi hroty, a v přiloženém nářadí byla sada nožů, dláta na dřevo, klíče, vrtačková hlava do pinoly a otočný kužel na MK1, a spousta dalších nástrojů (vše na MK1), takže po zakoupení v první fázi nebylo třeba nic dokupovat, ale rovnou na tom pracovat.
Obrovská univerzalita má však nevýhodu v tom, že každá přestavba znamená velkou ztrátu času a ztrátu seřízení, takže po každé se musí obrábění nanovo nastavovat. Zejména přestavba soustruh-frézka - to si člověk musí velmi dobře rozmyslet v jakém pořadí a které operace bude dělat, aby bylo toho přestavování co nejméně. Rozhodne je mnohem operativnější mít specializované stroje, tedy v jednoum koutě dílny soustruh, v druhém frézku, vrtačku, v jiném zas brusku, pílu atd. K tomu dnes směřuji, ale v paneláku v pokoji mi ten stroj vyhovoval. :mrgreen:
Jinak, co se týče ceny, v roce 1983, kdy jsem ho v Moskvě koupil, no a stál 460 Rbl, co bylo tehdy při turistickém kursu 1:10 rovných 4600 Kčs, ale rubly se daly snadno sehnat i po 7 Kčs, takže to vyšlo nakonec i na 3220 Kčs (no za to se tady v ČSSR nedala koupit snad ani kompletní sada Narex vrtačky se stojanem). Takže největší problém byl to sem provézt a i vlastně propašovat přes hranici (ta nebyla rozhodně jen taková vnitroshengenská ale s ostnatými dráty skoro jako od nás na západ), co se ale naštěstí povedlo. :D Bylo to zabaleno ve dvou bednách, jedna 45kg (jen soustruh) a druhá s nářadím a příslušenstvím 20kg, takže na převoz museli být i statní pomocníci, samému by se to nepovedlo. :roll:
Naposledy upravil(a) VTjr dne čtv 18.06.2020 14:53, celkem upraveno 1 x.
VTjr

#465 Příspěvek od VTjr »

Kuta33 píše:Taky mám jednu perličku
https://forum.strojirenstvi.cz/download/file.php?id=58385&mode=view
V odkazu není přímo ten můj, teď nemám možnost vyfotit, mám ho v podstatně lepším stavu. Stojí v dílně u otce, u nne doma má menšího mladšího brášku.
Strojní posuv má, převody na závity dle libosti, včetně kola 127 zubů. Moc je ale nepoužívám.
Vůbec bych se nedivil, kdyby na něm točili granáty do WW 1. :mrgreen:

No hezký, to opravdu asi pamatuje i císaře pána. :lol:
Jinak ale u těch nejstarších mašin z 19. století byl problém ne s palcovými posuny, ale spíš s tou metrikou. :wink: Takže 127 zubů - to byla tehdy asi taková samozřejmost. :mrgreen:
Odpovědět

Zpět na „Dílna“