Stolní soustruh do dílny

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
VTjr

Re: Stolní soustruh do dílny

#391 Příspěvek od VTjr »

Jen nevím co je rychlejší? Doklepávat univerzálku, nebo ji demontovat, dát kleštinu do MK, a pak zas namontovat. :roll: Ono to asi vyjde nastejno, ale ve výsledku je kleština v MK přesnější. :wink:
Ono pokud to děláš jen občas, tak se s tím smíříš, ale pokud by to mělo být často, tak je to strašná otrava, jedno i druhé.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Lark

#392 Příspěvek od Lark »

Tak to bych si troufnul polemizovat, protože to doklepání na hodinky je otázkou pár vteřin a je to jen o cviku. Záleží taky na tom, jak je ta univerzálka zajištěná. Někdy je příruba jen našroubovaná na vřeteno, a někdy je na kuželu s perem a zajištěná půleným kroužkem. U každého soustruhu to bývá trochu jinak. Samozřejmě nasazení kleštinové hlavičky do kuželu je nejvýhodnější, ale jen pokud nehází přímo ta hlavička, nebo kleštiny. :D Ty uvolněné příruby pro naklepávání jsme používali na všech mašinách, akorát velké hrubovací byly na těsno.
VTjr

#393 Příspěvek od VTjr »

Jakožto amatér se nebudu přít se starým praktikem. Ja jen vyslovil svůj názor, možná mylný. :oops:
Ono asi taky dost záleží na tom zda to naklepávám na hodinky já nebo Ty. :D

Já jen mám špatné zkušenosti s univerzálními mašinami, kde se pro každou operaci musí vše přestavovat. Tak před jejich koupí bych radši všechny varoval. Se svým starým sovětským strojem Universal-II (který je soustruhem, frézkou, bruskou, hoblovačkou, cirkulárkou, lupenkovou pilou - prostě vše možné, ale nic pořádně, soustruh je z toho asi nejpovedenější a nejvyužitelnější) jsem si užil, když jsem třeba soustružil, pak chtěl tu součástku ofrézovat, abych zas pak soustružil. To se pak člověk s jednou součástkou pachtí celý den a je to otrava. A nejde jen o tu práci s přestavováním, ale i o to, že po každé přestavbě se vše komplet rozhodí. To je taky důvod, proč jsem s pořídil další soustruh AT320, ale starý si ponechal. Jasně hlavní bylo to, že je větší. Ale je taky kombinovaný s frézkou (i když v pohodlnějším provedení). Samozřejmě samostatná frézka by byla jistě lepší, chvíli jsem i litoval. Jenže to by zas stálo mnohem víc peněz, a taky zabralo další místo v dílně, kterého už není nazbyt. Nicméně tím, že AT320 má na frézování samostatný sloup a samostatné vřeteno, tak ta přestavba není tak hrozná, spočívá jen v demontáži malého suportu. Ale i tam, vidíš, jsem narazil na problém, že při jeho zpětné montáži se nemusí namontovat do stejné polohy. Ty jsi mi poradil to pero (zatím v plánu), do té doby bez něj taky doklepávání - broušený válec do univerzálky a jezdit hodinkama po jeho povrchu a ťuk-ťuk, trpělivě - asi zatím jediné řešení, a taky značně zdržující. Mám ale možnost, že když budu frézovat a do toho budu potřebovat něco málo osoustružit, tak použiji druhý starý soustruh.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#394 Příspěvek od Celeron »

Jenže zapomínáš, že čínský univerzálky jsou z bláta řeky Chuang-che a po čase se vyjebe šnek a vyhoupou čelisti, takže i když do tý broušený tyčky budeš mlátit jak hluchej do vrat, tak univerzálku nesrovnáš. :cry: A nebo srovnáš, ale jen na jednom průměru. Vlastní zkušenost, kužel vřetene se na stovkových hodinkách jen chvěje ale původní univerzála už leží pod stolem.
VTjr

#395 Příspěvek od VTjr »

Teď nevím zda reaguješ na Larka, nebo na mne? :roll:
Pokud na mne, tak to s tou tyčkou jsi nejspíš nepochopil (asi ani nemohl), nejde totiž o srovnávaní univerzálky, ale úhlové polohy malého podélného suportu, aby byl jeho pohyb rovnoběžný s osou vřetene. V jiném vlákně jsme to s Larkem řešili, tak on jistě ví vo co go.
Lark

#396 Příspěvek od Lark »

VTjr, samozřejmě si to pamatuju, ještě to není tak dlouho. :lol: To pero by ti ušetřilo hóódně času.
Jinak k tomu naklepávání univerzálky, neklepe do toho upnutého kusu, ale přímo do univerzálky a pokud to hází hodně, je potřeba trošku povolit šrouby které spojují univerzálu s přírubou a postupně dotahovat. Ty otvory pro šrouby musí taky mít určitou vůli, aby dovolili vyosení té univerzály. Všechno je to jen o praxi a odhadu. Když to budeš dělat prvně, nejspíš ti to bude trvat dlouho, ale časem získáš praxi a cit pro údery a budeš vědět kam ťuknout. Proto jsem někde taky psal, že než nějaká palička (dokonce plastová), je lepší nějaký měděný váleček, který držíš přímo v prstech. Máš pak lepší cit na sílu klepnutí. To vyrovnávání se taky nedělá za běhu (ani při malých otáčkách), ale ručně si pootáčíš vřetenem, až ve finále si zkontroluješ házení za chodu. Přímo kus se naklepává jenom v případu, že potřebuješ upnout nějaký nízký kroužek, který se sám podle čelistí nesrovná, a pak ho naklepáváš aby neházelo čelo, a až potom doklepáváš univerzálu na házivost obvodu. Pokud se upnutý kus viklá v utažených vymačkaných čelistech, tak to vyrovnání nikdy nebude stabilní. Pak je lepší ty pakny přebrousit, nebo použít kvalitní univerzálku. Stejný postup se běžně používá i na brusech na kulato, když se brousí v univerzále, jen se někdy používají i tisícinové hodinky. Z legrace jsme říkávali, že má v ruce setinové, nebo tisícinové kladívko, když se mu to povedlo vrovnat jen na pár klepnutí. Všechno to ale závisí na požadované přesnosti, a jak je člověk pečlivý.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#397 Příspěvek od jyrry »

Ach jo...
jyrry píše:Volně navážu na debatu o kleštinách a šroubcích
...
...
Trochu to hází, ale na stočení hlavy šroubku a pod. to vadit tak moc nebude...

Už je to čitelné?
:roll:
jyrry.webnode.cz
bitovod

#398 Příspěvek od bitovod »

VTjr píše:Tak to je nesmysl. :o Pokud není přesné vřeteno, tak není přesné nic :P a takový soustruh je zralý buď na generálku, nebo do šrotu. Případně používat na dřevo, tažení plechu, nebo na jiné aplikace, kde na přesnosti až tak nezáleží.
Ty's měl asi na mysli univerzálku. :roll:

Ale jasně, o řád přesnější, než univerzálka. To člověk něco jinýho píše a něco jinýho myslí...
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
bitovod

#399 Příspěvek od bitovod »

jyrry píše:Ach jo...

Už je to čitelné?
:roll:

Ale jistě, omlouvám se za přehlédnutí, jsem to tu asi spustil já... Ale jo, jako ochrana závitu při upínání asi dobrý, na hlavě šroubu tě stovky fakt moc nepálí.
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#400 Příspěvek od jyrry »

bitovod píše:....

Když oni se toho hned tak chytili... 8)
jyrry.webnode.cz
Lark

#401 Příspěvek od Lark »

Jirko, nemusíš se hned čílit. Prostě se to začalo řešit všeobecně a už nešlo jen o tebe. Taky jsi neuved žádnou míru koli ti to skutečně hází. Výrok "trošku to hází" nic neříká. Ale myslím, že to co se tu probralo, může být užitečné i pro ostatní.
bitovod

#402 Příspěvek od bitovod »

Když tady jsou ti praktičtější uživatelé, tak se pozeptám - čím, resp. jakým nástrojem, se dá udělat do hlazenky zápich pro malou segerovku? Tedy něco, co má tak 0.5 mm šířku. Jaký nůž? Kde ho vzít, z čeho vybrousit a tak podobně? Je to pro malý soustruh, takže 8x8 mm, s nějakým omezením i 10x10, ale větší už se tam fakt upnout nedá.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#403 Příspěvek od Celeron »

Já na to mám šířkově přebroušenej upichovák Radeko v držáku. U číňana 5 kudel s držákem 10x10 asi za 200. Akorát bacha na vyhřátí při broušení.
bitovod

#404 Příspěvek od bitovod »

Celeron píše:Já na to mám šířkově přebroušenej upichovák Radeko v držáku. U číňana 5 kudel s držákem 10x10 asi za 200. Akorát bacha na vyhřátí při broušení.

No právě jsem si říkal, že přebrušovat něco na 0.5 mm musí bejt jednak děsná zábava, druhak to ten nůž stejně asi rychle sežere, nebo ne? I když zase kolik člověk dělá zápichů pro segerovky... Takže fakt jen přebrousit upichovák? Nikdo to nedělá jako hotovku?
Lark

#405 Příspěvek od Lark »

Na takové zápichy jsem měl vybroušené jen krátké "zobáčky" (třeba jen 2 až 3mm dlouhé) na čele Radeka 8x8. Je to ale dost piplačka to vybrousit ručně, aby byly nepatrně podbroušené boky, včetně zúžení směrem od čela, aby řezal jen čelem. Chce pořád ostrý kotouč, trpělivost a pořád chladit v plechovce s vodou. Taky je důležité upnutí, aby boky nedřely. Dělal jsem s tím bez problémů zápichy i do stříbrnice a nůž při slušném zacházení vydrží na dlouho. Důležitá je taky opatrnost při skladování takových nožů, protože se většinou poškodí nějakým klepnutím, než při práci. Používal jsem na ně různé plastové tuby, nebo návleky ze smrštovačky.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“