Zdvojení serva
Zdvojení serva
Zdravím
měl bych na vás dotaz, jelikož mi nedávno ulétl jeden malý model z důvody poruchy a teď stavím Z-37 2,6 metru, kde na výškovku je jedno servo. Přemýšlím jestli je možné nějak udělat, aby tam bylo ještě jedno v případě závady druhého, nějak je spojit táhlem, ale tam je zase problém, že nikdy nebudou chodit naprosto souběžně. Budu rád za každé rady!
měl bych na vás dotaz, jelikož mi nedávno ulétl jeden malý model z důvody poruchy a teď stavím Z-37 2,6 metru, kde na výškovku je jedno servo. Přemýšlím jestli je možné nějak udělat, aby tam bylo ještě jedno v případě závady druhého, nějak je spojit táhlem, ale tam je zase problém, že nikdy nebudou chodit naprosto souběžně. Budu rád za každé rady!
Somethin Extra, Multiplex Extra 330, SU-29 - 2,2m, F3K ISIS
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zdvojení serva
Asi nejjednodušší je dát na každou půlku VOP jedno servo.
Existují mechanické možnosti, ale nedělal bych to. Dal bych nějaké spolehlivé servo.
Existují mechanické možnosti, ale nedělal bych to. Dal bych nějaké spolehlivé servo.
Z-37 má výškovku vcelku, takže dát servo na každou půlku úplně nejde, asi mi nezbude než koupit opravdu kvalitní servo a doufat
.
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Sorry, Čmeláka jsem přehlídnul.
Jde to udělat takto. Když je jedno servo v háji, tak máš bohužel poloviční výchylku. Doufám, že je princip z obrázku jasný. Ty kotouče jsou nasazeny na servech a vidlička vede k páce na kormidlu.
Jde to udělat takto. Když je jedno servo v háji, tak máš bohužel poloviční výchylku. Doufám, že je princip z obrázku jasný. Ty kotouče jsou nasazeny na servech a vidlička vede k páce na kormidlu.
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Asi by to bylo lepší, ale když se serva sejdou. Nebo doladíš křivky serv ve vysílači.
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Jak prosté, ale někdy to prostě nevidím. Díky za nakopnutí.
V rámci "pokání" přemalovano.
V rámci "pokání" přemalovano.
Díky, to vypadá dobře
, zvážím to. Možná mám přehnaný strach, nikdy jsem to neřešil, až dokud mi po 12 letech modelaření neulétl první model
. A představa rozbít takhle letadlo, co stavím přes půl roku, je hrozná
.
Ve 2m/8kg B-25 mám na výškovce také jen jedno servo; nelíbilo se mi to ale nechal jsem to (obtížná přestavba). Už 2x jsem to rozbil na něco úúúplně jiného 
jyrry.webnode.cz
Ja bych dal misto dvou serv jedno dvakrat drazsi (snad i lepsi) a hotovo. S jednim servem litaji stovky modelu, neni to skutecne letadlo.
O niečo sofistikovanejšie riešenie.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=p_oakPLIb9o[/youtube]
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=p_oakPLIb9o[/youtube]
Pokud ten Cmelak nema byt presna maketa, tak by se opravdu VOP dala rozdelit na dve pulky a ovladat kazdou zvlast. Ve vzduchu se to myslim ani nijak nepostrehne. Spolehlivost se zvysi, ale je jasne, ze pokud jedna pulka VOP zustane viset pri poruse serva v nejake vylozene spatne poloze, tak situaci ani toto reseni mozna nezachrani.
Mám Z-37 2,3m váha skoro 10kg a na výškovce i směrovce mám serva HS-5665MH a žádné problémy jsem zatím neměl. To rozdělení výškovky by mi asi bylo proti srsti, nehledě na to, že to ovládání je skrté v ose trupu a dvě táhla by možná byl i problém.
Pochopitelne si tazatel zvoli nakonec reseni jake mu bude nejlepe vyhovovat. Jelikoz se konkretne ptal na na ovladani VOP jeho modelu se 2 servy, tak jsem se o ovladani pulene vyskovky zminil prave i s ohledem na podobnost z velke casti skryteho nahonu VOP skutecneho letadla. Zastavba dvou nahonu zvlaste pri velikosti modelu 2,7 m se mne uz zda dobre realizovatelna. Druhe foto znazornuje principialne podobny nahon VOP me rozestavene male polomakety Z-37 (pochopitelne jen jednim servem, rozpeti ca 1m).