Easy Star padá na pravou stranu v bezmotorovém letu

Název je dostatečně samovysvětlující...
Odpovědět
Zpráva
Autor
bleak

Easy Star padá na pravou stranu v bezmotorovém letu

#1 Příspěvek od bleak »

Dosud jsem létal s malým elektro Piperem, celkem v pohodě, zvládl jsem i přemet. Pořídil jsem stavebnici Easy star, po sestavení a vyvážení jsem zkusil hod z ruky bez motoru, Easy klouzal rovně cca 10 metrů a přistál. Po startu s motorem po nabrání vyšší rychlosti a výšky, začal houpat, vypnul jsem motor a easy začal padat do pravé vývrtky. Těžce jsem to vybral a cca 200 metrů od mně jsem přistál a celou dobu pracně vyrovnával padání po pravém křídle. Easy letěl téměř rovně, jen když jsem dal směrovku na doraz doleva.
Přístání bez poškození. Znovu kontrola křídel a výškovky, nikde není vidět žádné patrné zkroucení, žádný negativ nebo pozitiv na křídlech. Výškovka je vzhledem ke křídlu o pár milimetrů do kříže, ale nezdá se zkroucená. Pak už jsem zkoušel jen krátké rovné lety tak do výšky 5 metrů, po nabrání rychlosti při bezmotorovém letu opět samovolné točení doprava. Směrovka je na střed.
Prosím o tipy, kde by mohla být příčina.
lhotas
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od lhotas »

zkus prendat tahlo na smerovku tak aby smerovka byla v poloze kdy to leti rovne
Baron von Vszechnozniczil z Karambolů
mirak
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od mirak »

1.Pozitiv u kořene levého křídla? 2.Není pravá polovina křídla těžší než levá. 3.Nejsou vůle mezi servem a směrovkou? 4.Má servo v pořádku převody? 5. Nejsou někde vůle? Křídlo-trup, SOP-trup. A nakonec, je správně těžiště?
bleak

#4 Příspěvek od bleak »

Děkuji za odpovědi. Při novém pozorném prohlížení křídla zezadu proti světlu je skutečně zadní část levého křídla u kořene mírně vydutá (odhadem 1 mm) nahoru v délce cca 10 cm. Může to být až tak fatální?

Jinak jsou obě poloviny křídla stejně těžké, táhla SOP a VOP bez vůlí, serva při pozemní zkoušce fungují normálně. Křídlo je natěsno, nephnulo se ani při tvrdším přístání, SOP a VOP je lepená k trupu.
Těžiště je podle návodu, už jsem někde tady četl, že je lepší těžiště posunout o 1 cm dopředu.

Zítra posunu těžiště, baterii (8x NiMh) připevním k levé stěně trupu místo k pravé a zkusím nakroutit křídlo.
mirak
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od mirak »

Odtokovka směrem nahoru (negativ) tak moc nevadí. Doporučuji nakroutit na koních křídla malé negativy. Nelítáš třeba jenom moc pomalu? Oni ty letadla z Multiplexu mají hodně hladký povrch a nechovají se tak jak "chlupatá" klasika z EPP. Podle zkušeností potřebují větší rychlost, než by člověk řekl.
_George_
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od _George_ »

No ja som myslel že Easy je taký pomalolet, nepovedal by som že potrebuje veľkú rýchlosť.
http://www.galerie.rcserver.cz/index.php?sum=122
woro
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od woro »

bleak píše:Těžiště je podle návodu, už jsem někde tady četl, že je lepší těžiště posunout o 1 cm dopředu.

Zítra posunu těžiště, baterii (8x NiMh) připevním k levé stěně trupu místo k pravé a zkusím nakroutit křídlo.
1. Těžiště: Ať mi klidně nadávají že bych rád kdyby všichni létali s takovou polohou těžiště, kdy to nejude vůbec řídit, ale těžiště proti návodu neposouvat! Jinak totiž nebude EasyStar schopný dosahovat své minimální rychlosti ve vodorovném letu, v zatáčkách už vůbec. Nebudeš schopný s ním létat jinou než jednou rychlostí danou úhlem seřízení a polohou těžiště (budeš, ale nebude to mít zrovna velký rozsah rychlostí) a bude ti to při ztrátě rychlosti padat na stranu - ne kvůli odtržení proudu na koncích vlivem špatného půdorysu či zkroucení, ale bude to v podstatě kopaný výkrut. Těžiště více vepředu totiž model sice zklidní, ale nebude možné jej dostatečně řídit. Rozhodně bych nedával víc než 10% před neutrálním bodem (ten zjistíš dive testem, ale asi až později - navíc to není potřeba, když je v návodu uvedená poloha naprosto dostačující pro tisíce majitelů na celém světě), jinak ti to poletí mizerně a nic se na tom ani nenaučíš. Pokud se totiž na ES naučíš pracovat s výškovkou v klouzavém letu, nebude ti to dělat problém u žádného modelu. Navíc když jsou tisíce lidí spokojených s polohou těžiště uvedenou v návodu, asi to o něčem vypovídá, ne? :wink: Navíc to, co jsi tady někde četl, bylo nejspíš o jeho klonu - WildHawkovi, a ne každá rada je dobrá. Posouvat těžiště dopředu VŮČI POLOZE UVEDENÉ V NÁVODU je u tak osvědčeného a oblíbeného modelu naprostý nesmysl.

2. Změny: pokud chceš něco měnit, vždy udělej jen jednu změnu. A pokud se situace nezlepší, vrať to do původního stavu. Jedině tak zjistíš, kde byla chyba.
Jiří V. _________________35MHz, kanál 62
Being drunk is feeling sophisticated without being able to say it.
bleak

#8 Příspěvek od bleak »

Děkuji všem a hlavně mirakovi. Až se trochu stydím. Trklo mně, jestli nemám jednu polovinu křídla těžší :-). Takže jsem baterii umístil ne ke kraji, kde byla původně přichycena suchým zipem k pravé boční stěně kabinky, ale na střed a ještě jsem ji z o obou stran zafixoval molitanem.
Těžiště:-), posunul jsem ho o 5 mm dopředu změnou plohy baterie.
A startoval jsem s motorem na cca 75% výchylky páky, to už byl cítit pěkný tah motoru. Výsledek je, že Easy nehoupal při motorovém letu, v pravé zatáčce se nepropadává a klouže přímo ukázkově.
Byl jsem tak 15 metrů nad zemí, když jsem měl celkem důležitý tel. hovor, zakroužením jsem snížil výšku a když byl Easy cca 2 metry nad zemí, pustil jsem páky vysílače a zvedl telefon. Easy sám doklouzal jako do peřin. Paráda.
To máte tak, když někdo začně znovu lítat po 20 letech :-)
volmar
Kontaktovat uživatele:

teziste

#9 Příspěvek od volmar »

ja bych rekl ze to bude tim tezistem (mala rychlost ale nevim kdyz sem to nevidel) 8) 8O
JirkaRC

#10 Příspěvek od JirkaRC »

woro píše:
bleak píše:Těžiště je podle návodu, už jsem někde tady četl, že je lepší těžiště posunout o 1 cm dopředu.

Navíc to, co jsi tady někde četl, bylo nejspíš o jeho klonu - WildHawkovi, a ne každá rada je dobrá. Posouvat těžiště dopředu VŮČI POLOZE UVEDENÉ V NÁVODU je u tak osvědčeného a oblíbeného modelu naprostý nesmysl.

2. Změny: pokud chceš něco měnit, vždy udělej jen jednu změnu. A pokud se situace nezlepší, vrať to do původního stavu. Jedině tak zjistíš, kde byla chyba.

Plně souhlasím posouvat těžiště u ES je nesmysl. Moje zkušenost je dobře vyvážit na těžiště a není problém s létáním, při dobrém vyvážení se ES chová slušně a nezlobí, dobře startuje a dobře i přistává. Také jsem slyšel, že když zlobí, je dobré posunout těžiště dopředu, také jsem to zkoušel, ale špatně startuje a špatně přistává, podařilo se mi při jednom rychlejším přistání, rozbít mu "čumák", tak jsem těžiště opět vrátil, vyvážil na všechny strany a je po problémech, za letu jsem ho vytrimoval a bylo pěkné se dívat, jak si pěkně poletuje.
sabre

#11 Příspěvek od sabre »

Mně EasyStar s těžištěm podle návodu dost houpal a špatně se řídil. Teď mám těžiště 60mm od náběžky a lítá dobře. Takže posunout těžiště vpřed rozhodně není blbost.
Mirek
jiri.schejbal

#12 Příspěvek od jiri.schejbal »

Ahoj, mám jej taky a udělal jsem mu ještě křidélka - je to bezva polítání. Ze začátku se mi taky klonil - vyřešil jsem cca 1g závažíčkem do oblouku křídla. Těžiště radím nechat tam kde píšou - pokud si správně zalepil motor. Lítá to jak s 8 i se 7mičlánkem v poho. Pro lepší tuhost jsem přilepil ještě do odtokovky u kořene cca 15 cm uhlíku 1mm a křídla zespod pruhem skelné pásky. A jako ty - po 30 letech a s rádiem - paráda.
jíra
Odpovědět

Zpět na „Větroně“