Easy Star padá na pravou stranu v bezmotorovém letu
Easy Star padá na pravou stranu v bezmotorovém letu
Dosud jsem létal s malým elektro Piperem, celkem v pohodě, zvládl jsem i přemet. Pořídil jsem stavebnici Easy star, po sestavení a vyvážení jsem zkusil hod z ruky bez motoru, Easy klouzal rovně cca 10 metrů a přistál. Po startu s motorem po nabrání vyšší rychlosti a výšky, začal houpat, vypnul jsem motor a easy začal padat do pravé vývrtky. Těžce jsem to vybral a cca 200 metrů od mně jsem přistál a celou dobu pracně vyrovnával padání po pravém křídle. Easy letěl téměř rovně, jen když jsem dal směrovku na doraz doleva.
Přístání bez poškození. Znovu kontrola křídel a výškovky, nikde není vidět žádné patrné zkroucení, žádný negativ nebo pozitiv na křídlech. Výškovka je vzhledem ke křídlu o pár milimetrů do kříže, ale nezdá se zkroucená. Pak už jsem zkoušel jen krátké rovné lety tak do výšky 5 metrů, po nabrání rychlosti při bezmotorovém letu opět samovolné točení doprava. Směrovka je na střed.
Prosím o tipy, kde by mohla být příčina.
Přístání bez poškození. Znovu kontrola křídel a výškovky, nikde není vidět žádné patrné zkroucení, žádný negativ nebo pozitiv na křídlech. Výškovka je vzhledem ke křídlu o pár milimetrů do kříže, ale nezdá se zkroucená. Pak už jsem zkoušel jen krátké rovné lety tak do výšky 5 metrů, po nabrání rychlosti při bezmotorovém letu opět samovolné točení doprava. Směrovka je na střed.
Prosím o tipy, kde by mohla být příčina.
Děkuji za odpovědi. Při novém pozorném prohlížení křídla zezadu proti světlu je skutečně zadní část levého křídla u kořene mírně vydutá (odhadem 1 mm) nahoru v délce cca 10 cm. Může to být až tak fatální?
Jinak jsou obě poloviny křídla stejně těžké, táhla SOP a VOP bez vůlí, serva při pozemní zkoušce fungují normálně. Křídlo je natěsno, nephnulo se ani při tvrdším přístání, SOP a VOP je lepená k trupu.
Těžiště je podle návodu, už jsem někde tady četl, že je lepší těžiště posunout o 1 cm dopředu.
Zítra posunu těžiště, baterii (8x NiMh) připevním k levé stěně trupu místo k pravé a zkusím nakroutit křídlo.
Jinak jsou obě poloviny křídla stejně těžké, táhla SOP a VOP bez vůlí, serva při pozemní zkoušce fungují normálně. Křídlo je natěsno, nephnulo se ani při tvrdším přístání, SOP a VOP je lepená k trupu.
Těžiště je podle návodu, už jsem někde tady četl, že je lepší těžiště posunout o 1 cm dopředu.
Zítra posunu těžiště, baterii (8x NiMh) připevním k levé stěně trupu místo k pravé a zkusím nakroutit křídlo.
-
woro
- Kontaktovat uživatele:
1. Těžiště: Ať mi klidně nadávají že bych rád kdyby všichni létali s takovou polohou těžiště, kdy to nejude vůbec řídit, ale těžiště proti návodu neposouvat! Jinak totiž nebude EasyStar schopný dosahovat své minimální rychlosti ve vodorovném letu, v zatáčkách už vůbec. Nebudeš schopný s ním létat jinou než jednou rychlostí danou úhlem seřízení a polohou těžiště (budeš, ale nebude to mít zrovna velký rozsah rychlostí) a bude ti to při ztrátě rychlosti padat na stranu - ne kvůli odtržení proudu na koncích vlivem špatného půdorysu či zkroucení, ale bude to v podstatě kopaný výkrut. Těžiště více vepředu totiž model sice zklidní, ale nebude možné jej dostatečně řídit. Rozhodně bych nedával víc než 10% před neutrálním bodem (ten zjistíš dive testem, ale asi až později - navíc to není potřeba, když je v návodu uvedená poloha naprosto dostačující pro tisíce majitelů na celém světě), jinak ti to poletí mizerně a nic se na tom ani nenaučíš. Pokud se totiž na ES naučíš pracovat s výškovkou v klouzavém letu, nebude ti to dělat problém u žádného modelu. Navíc když jsou tisíce lidí spokojených s polohou těžiště uvedenou v návodu, asi to o něčem vypovídá, ne?bleak píše:Těžiště je podle návodu, už jsem někde tady četl, že je lepší těžiště posunout o 1 cm dopředu.
2. Změny: pokud chceš něco měnit, vždy udělej jen jednu změnu. A pokud se situace nezlepší, vrať to do původního stavu. Jedině tak zjistíš, kde byla chyba.
Jiří V. _________________35MHz, kanál 62
Being drunk is feeling sophisticated without being able to say it.
Being drunk is feeling sophisticated without being able to say it.
Děkuji všem a hlavně mirakovi. Až se trochu stydím. Trklo mně, jestli nemám jednu polovinu křídla těžší
. Takže jsem baterii umístil ne ke kraji, kde byla původně přichycena suchým zipem k pravé boční stěně kabinky, ale na střed a ještě jsem ji z o obou stran zafixoval molitanem.
Těžiště:-), posunul jsem ho o 5 mm dopředu změnou plohy baterie.
A startoval jsem s motorem na cca 75% výchylky páky, to už byl cítit pěkný tah motoru. Výsledek je, že Easy nehoupal při motorovém letu, v pravé zatáčce se nepropadává a klouže přímo ukázkově.
Byl jsem tak 15 metrů nad zemí, když jsem měl celkem důležitý tel. hovor, zakroužením jsem snížil výšku a když byl Easy cca 2 metry nad zemí, pustil jsem páky vysílače a zvedl telefon. Easy sám doklouzal jako do peřin. Paráda.
To máte tak, když někdo začně znovu lítat po 20 letech
Těžiště:-), posunul jsem ho o 5 mm dopředu změnou plohy baterie.
A startoval jsem s motorem na cca 75% výchylky páky, to už byl cítit pěkný tah motoru. Výsledek je, že Easy nehoupal při motorovém letu, v pravé zatáčce se nepropadává a klouže přímo ukázkově.
Byl jsem tak 15 metrů nad zemí, když jsem měl celkem důležitý tel. hovor, zakroužením jsem snížil výšku a když byl Easy cca 2 metry nad zemí, pustil jsem páky vysílače a zvedl telefon. Easy sám doklouzal jako do peřin. Paráda.
To máte tak, když někdo začně znovu lítat po 20 letech
teziste
ja bych rekl ze to bude tim tezistem (mala rychlost ale nevim kdyz sem to nevidel)

woro píše:bleak píše:Těžiště je podle návodu, už jsem někde tady četl, že je lepší těžiště posunout o 1 cm dopředu.
Navíc to, co jsi tady někde četl, bylo nejspíš o jeho klonu - WildHawkovi, a ne každá rada je dobrá. Posouvat těžiště dopředu VŮČI POLOZE UVEDENÉ V NÁVODU je u tak osvědčeného a oblíbeného modelu naprostý nesmysl.
2. Změny: pokud chceš něco měnit, vždy udělej jen jednu změnu. A pokud se situace nezlepší, vrať to do původního stavu. Jedině tak zjistíš, kde byla chyba.
Plně souhlasím posouvat těžiště u ES je nesmysl. Moje zkušenost je dobře vyvážit na těžiště a není problém s létáním, při dobrém vyvážení se ES chová slušně a nezlobí, dobře startuje a dobře i přistává. Také jsem slyšel, že když zlobí, je dobré posunout těžiště dopředu, také jsem to zkoušel, ale špatně startuje a špatně přistává, podařilo se mi při jednom rychlejším přistání, rozbít mu "čumák", tak jsem těžiště opět vrátil, vyvážil na všechny strany a je po problémech, za letu jsem ho vytrimoval a bylo pěkné se dívat, jak si pěkně poletuje.
- jiri.schejbal
Ahoj, mám jej taky a udělal jsem mu ještě křidélka - je to bezva polítání. Ze začátku se mi taky klonil - vyřešil jsem cca 1g závažíčkem do oblouku křídla. Těžiště radím nechat tam kde píšou - pokud si správně zalepil motor. Lítá to jak s 8 i se 7mičlánkem v poho. Pro lepší tuhost jsem přilepil ještě do odtokovky u kořene cca 15 cm uhlíku 1mm a křídla zespod pruhem skelné pásky. A jako ty - po 30 letech a s rádiem - paráda.
jíra