Přepólování Swallowu :(

Nabíječky, zdroje, přístroje
Odpovědět
Zpráva
Autor
Petr_S

Přepólování Swallowu :(

#1 Příspěvek od Petr_S »

Ahoj. Dnes ráno se mi podařilo zničit nabíječku. Připojil jsem jí k 12V Pb aku, jen se zajiskřilo a nabka nejeví známky života. Je půl roku po záruce. Za ty 2,5 roku jsem jí přepóloval omylem x krát a vždy přežila bez ujmy. Vždycky jsem jí připojoval přez impulsní zdroj 100W/17V. A teď přes způlky vybity Pb aku a je kaput. Nevíte co bych mohl vevnitř vyměnit, aby ji zas probudil k životu? Bere 40mA při +-12.7V, displej je zhaslej.. Chtěl jsem po dlouhej době jít lítat a začnš to tímhle :roll:
http://www.volny.cz/civil/IMG_0783_.JPG
Díky za jakoukoliv radu.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od arda1 »

Má ta nabíječka ochranu proti přepólovaní na vstupu? Nebo spínačka vyhodila a PB je holt i když je způli nabitý schopen dát proudy řádově sta A a to je pohřeb. :cry: :cry: :cry:
ICQ 638556901
Petr_S

#3 Příspěvek od Petr_S »

arda1 píše:Má ta nabíječka ochranu proti přepólovaní na vstupu? Nebo spínačka vyhodila a PB je holt i když je způli nabitý schopen dát
proudy řádově sta A a to je pohřeb. :cry: :cry: :cry:

Jo ochranu má (měla), dřív to psalo "INPUT BATTERY
VOLTAGE ERROR" myslim a pak jela dál. Zkusím v pondělí koupit ten HEXFet tranzistor nebo jak se tomu říká a vyměnit ho. Prej jsou citlivý na napětí..
arda1
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od arda1 »

POkud má ochranu tak si asi řekla a dost- :lol: :lol: :lol:
ICQ 638556901
woro
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od woro »

arda1 píše:POkud má ochranu tak si asi řekla a dost- :lol: :lol: :lol:
Poznala že už není v záruce - jenom se jim ten autodestrukční program o chvilku zpozdil, ten půlrok byl asi jako bonus :wink:
Jiří V. _________________35MHz, kanál 62
Being drunk is feeling sophisticated without being able to say it.
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Nakadah »

Uff to je skody :( ja si radeji do napajeciho kabelu nabijecky hodil normalni trubickovou pojistku. Zatim se mi teda nepodarilo zapojit opacne polaritu, ale uz sem jednou skrtnul konektorem nabijeciho kabelu o skrin zdroje a slus! Nastesti schorela jenom pojistka. Nak
pilottt

#7 Příspěvek od pilottt »

Ja mám presne takú istú.Zatiaľ mi šlape celkom dobre ale nedávno sa mi stalo, že som len škrtol o Pb aku na displayi vznikli haky baky tak som ju vypol. Síce po opätovnom zapnutí robí to čo má ale nemeria správne napatie na zdroji ani na baterke. Na zdroji zmeria o 1V nižšie U ako všetky meráky čo mám doma a na baterke ktorú naláduje doplna (8,4V) zmeria 7,7V.Pritom pri nabíjaní meria a ukazuje správne hodnoty(merané a kontrolované iným merákom) :?: .Ak sa ti ju podarí rozchodiť daj sem vedieť alebo napíš SZ.
Minitornado-elektro na predajTomahawk-svah, nepoužívaný na predajFW 190-elektro LM model
Petr_S

#8 Příspěvek od Petr_S »

pilottt píše:Ja mám presne takú istú.Zatiaľ mi šlape celkom dobre ale nedávno sa mi stalo, že som len škrtol o Pb aku na displayi vznikli haky baky tak som ju vypol. Síce po opätovnom zapnutí robí to čo má ale nemeria správne napatie na zdroji ani na baterke. Na zdroji zmeria o 1V nižšie U ako všetky meráky čo mám doma a na baterke ktorú naláduje doplna (8,4V) zmeria 7,7V.Pritom pri nabíjaní meria a ukazuje správne hodnoty(merané a kontrolované iným merákom) :?: .Ak sa ti ju podarí rozchodiť daj sem vedieť alebo napíš SZ.

Nazdar. Tak jsemstastnejjakoblecha, Swallow chodí! Nastesti se znicila jen obyc 7805 (13Kč) pod displejem, ktera krmi ten cip (SAMSUNG) a ostatni logiku. Po vymene nabehla a uz zas vesele pipa. Musel jsem odpajet celej modul s displejem. Nic moc. Koukal jsem na ostatni soucastky a je to tam samej SMD "HEXFET MOSFET" (F7424,F7413,vykonovej IRFZ34N). Malo z toho bych sehnal...na 95% bych ji musel pohrbit.

Pro "Pilottta". S tim vstupnim napetim jsem na tom uplne stejne. Primo na desce jsem nameril cca o 1V min nez ve skutecnosti na zdroji. Nejsem si jistej, ale asi uz to delalo pred tim prepolovanim. Nevim jestli o volt ale neodpovidalo to. Na vystupu to ale bylo v pohode (voltmetrem na Lionce 4,2 na konci)
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Nakadah »

Ty tranzistory se daji v pohode sehnat, nejsou ani moc drahe. Po pripade je muzes i nahradit jinym FET.

Treba ty IRF7424 a 7413 jsou P-FET a N-FET pro SMD montaz. IRFZ34N muzes nahradit IRFZ44N. Kazdy z nich stoji asi 20,- Kc. Viz. www.ges.cz.

Po pripade se jeste misto IRF7424 da pouzit IRF7416 - je ale asi pro nizsi proud. Nak
pilottt

#10 Příspěvek od pilottt »

Vďaka za info aspoň viem čo mám robiť ´ked sa mi náhodou také niečo také stane.
Minitornado-elektro na predajTomahawk-svah, nepoužívaný na predajFW 190-elektro LM model
pilottt

#11 Příspěvek od pilottt »

Tak už sa to stalo.Začala mi vypisovať že IMPUT VOLTAGE BATERY ERROR Po napojení zrazu zhasol display s koniec,
aj keď bolo napätie medzi 11 a 15V.Mám podozrenie na ten prvý šváb ktorý je na napájaní -má podozrivo veľkú bodku(ktorú iné také isté nemajú) ktorá označuje nožičku 1.Je to IRF 7413( na doske je ich viacej), skúsim niečo také zohnať a dám to spraviť jednému maníkovi. Tak za 2 týždne dám vedieť čo sa stalo -idem na dovolenku.
Petr_S

#12 Příspěvek od Petr_S »

Nakonec to nebylo jen 7805kou. Nabka sic nabehla a vesele pipala ale nenabijela, jen vybijela. Kdyz jsem ji pak dal treba 0,5A a "nabijej", tak se zasekla a musel jsem ji vypnout zapnout. Neotestoval jsem ji poradne a hned jsem psal...

Jak psal Nakadah. IRF7413 je FET tranzistor. Jde sehnat tady v Plzni v GM do 30Kč. Ja nakonec vymenil temer vsechny 7413, jeden 7424 (musel jsem ho nahradit 7416) a pak LM358. Pak zacla chodit. Ten displej neodpajej, staci ho vyhnout (pokud pod nim budes neco menit). Pokud se vubec nerozsviti displej tak bych tipoval tu 7805(lze jednoduse zmerit-5V). Ten 7413 hned na zacatku bych taky vymenil. Tak good luck :lol: (bohuzel nejsem takovej bastlil abych zjistil primo na desce jestli jsou ty unipolarni tranzistory funkcni, spravoval jsem vymenou, dost pravdepodobny, ze nektery fachaly)

pilottt píše:Tak už sa to stalo.Začala mi vypisovať že IMPUT VOLTAGE BATERY ERROR Po napojení zrazu zhasol display s koniec,
aj keď bolo napätie medzi 11 a 15V.Mám podozrenie na ten prvý šváb ktorý je na napájaní -má podozrivo veľkú bodku(ktorú iné také isté nemajú) ktorá označuje nožičku 1.Je to IRF 7413( na doske je ich viacej), skúsim niečo také zohnať a dám to spraviť jednému maníkovi. Tak za 2 týždne dám vedieť čo sa stalo -idem na dovolenku.
pilottt

#13 Příspěvek od pilottt »

Tak maník to pozrel, toho švába na vstupe vymenil a nabíjačka šlape.(teda zatial svieti ako má -doma ju musím odskúšať).Dúfam že to bude v poriadku.Mimochodom po výmene toho tranzistora aj napätie na vstupe meria presne!Zatiaľ som :D
Odpovědět

Zpět na „Pozemní elektronika“