Výběr nového auta

Pokud to má kola, jezdí po asfaltu nebo v terénu.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Vstrom650

Re: Výběr nového auta

#811 Příspěvek od Vstrom650 »

DXS píše:A co nějakou jednoduchou základní expedici-http://www.rc-zoom.cz/ecx-barrage-predstaveni-modelu/? Ta jezdí pomalu a průchodnost má dobrou. Autům sice moc nerozumím, ale na odzkoušení by to mohlo stačit.

Koukal jsem i na Axial SCX10, což bych finančně obětoval, ale zase nevím, jestli se to nebude moc sypat. Nehodlám hodinu jezdit po zahradě bez skoků a pak 6 hodin opravovat. Myslím, že zase to Revo nebo podobné vydrží asi drsnější zacházení
Traxxas TRX-4 Ford Bronco 1/10 brushless
Losi Rock Rey 1/10 brushless
Losi Night Crawler SE 1/10
Vstrom650

#812 Příspěvek od Vstrom650 »

Tak asi nakonec koupím Xmaxxe. To měřítko mě fakt dostalo. Můžete poradit, kde koupit nejlevněji? Četl jsem, že v DE se dá nakoupit o dost levněji. Můžete případně doporučit jaké baterie pořídit? Koukal jsem na YT a dost porovnávají 4S a 6S. Stačí mi pomalejší režim, jak jsem psal, chci to ba zahradu ci lesní cesty s procházkou po lese. Díky
guchar

#813 Příspěvek od guchar »

Vstrom650

#814 Příspěvek od Vstrom650 »

Ale to je z USA, ne? Tam bude problém se člen atd. Nebo máš nějaké zkušenosti? Cena je super v porovnání s cenami tady.
Případně není to blbost tohle auto? Na inzerci vůbec nejsou, tak jen jestli to neskrývá nějaký problém? Klidně můžu vzít ještě Summita, Revo či Emaxxe.
Co je rozumnější, to netuším
FlyBear

#815 Příspěvek od FlyBear »

Koupit si X-maxxe jako začátečník, který se tu ptá na úplné prkotiny (nemyslím to ve zlém :wink: ) by byla IMHO docela hloupost. Je to velké hovado, těžké, celkem drahé na pořízení a ekvivalentně tomu nebude levný asi ani provoz. Nehledě na to, do jakých kategorií výkonu, proudů atd se dostáváme (IMHO nic pro laika).

K předchozí diskusi bych dodal, že ač sám mám Traxxase, tak se domnívám, že například Traxxas a HPI jsou srovnatelné značky co do kvality - prostě dva konkurenti na stejném segmentu trhu: autíčka na blbnutí :) Traxxasovi v daném případě dávám přednost proto, že ho mám :D Ale neměnil bych, protože již značku znám a mám i sadu náhradních dílů, proto je pro mne dobré se osvědčené značky držet (pro majitele HPI by to platilo taky - držet se HPI, pokud již má zkušenosti a sady dílů). Mám ho již dlouho a nic ne se něm "nekazí" - jen to, co jsem si sám při těžké havárce rozbil, což je mýma rukama, nikoliv výrobcem autíčka :mrgreen:

Doporučuju E-Maxxe, je to univerzál.
V případě Reva je to pro milovníky rychlých čertovin a Summit je zase otázka relativně pomalého zdolávání těžšího terénu.

Ale to nejdůležitější :!:
Nejde jen o pořízení auta.
V této kategorii se již vyžaduje údržba, podobně jako u skutečného auta:

1) Minimálně musíš vyvážit kola. To je naprostá nutnost, jinak auto již při střední rychlosti poskakuje i na rovince a je velmi špatně ovladatelné. A pozor - z výroby kola většinou nejsou vyvážená ani trochu.

2) Pro dobré jízdní vlastnosti musíš správně seřídit geometrii. Rozběh vpředu, souběh vzadu a správný odklon. Požadované hodnoty jsou uvedeny v návodu od výrobce a případný experiment v nastavení dle vlastní zkušenosti a preferencí.

3) Je potřeba se správně starat o tlumiče, jsou olejové a je potřeba je mít v pořádku.

4) Je potřeba se postarat o diferenciály a jejich nastavení na požadované vlastnosti za pomoci vazeliny příslušné viskozity. V této oblasti jediný Summit disponuje dálkově ovládaným uzávěrem diferenciálů - proto je vhodný i do těžšího terénu.

5) Je potřeba se starat o akumulátory, do těchto aut to již nejsou žádná malá šidítka.

6) Je potřeba mít náhradní díly a vědět co s nimi. Například ložiska, která se především při blbnutí v terénu, prachu a mokru stávají spotřebákem...

Vše shora uvedené je potřeba mít tak trochu nastudované a aspoň trošku tomu rozumět. I když se výrobci zpravidla chlubí, že stačí jen vytáhnout z bedny a jezdit, není to tak úplně pravda. Ono to sice jde, ale ne moc dlouho...

Rozhodně je potřeba mít sadu vhodného nářadí a chuť se tomu věnovat nejen za volantem, ale i v "servisu".
A tím se to dost odlišuje od prosté hračky :)
Mára126

#816 Příspěvek od Mára126 »

http://mara126.rajce.idnes.cz/
Vstrom650

#817 Příspěvek od Vstrom650 »

No, je pravda, že o tomhle vím prostě opravdu kulové, jen mám občas sklony k maximalismu :D Když už něco kupuju, jdu do kvality. Proto jsem hned navštívil kategorii aut od 15tis nahoru.
Nelituju za to dát ty peníze. To, že se musí vyvážit kola, tak to jsem opravdu netušil a popravdě je to vlastně logické při těch otáčkách atd, ale netušil jsem.
Je mi jasné, že se musí koupit kvalitní nabíječka a o ty baterie se starat. Výměna olejů v tlumičích a diferenciálech mi je taky jasná, to není zase žádný velký problém, to člověk zvládne a nedělá mi to problém, spíš takové blbosti mě baví.
Co je potřeba měnit normálním ježděním netuším, troufám si ale říct, že když to člověk nemučí velkými skoky a nárazy, tak podle mě většina dílů by měla vydržet dlouho, ale to je věštění z koule.
Koukám, že si to tu musím ještě trochu pročíst, než se do toho nějak vrhnu.
K tomu HPI, nic proti té značce nemám, ale u mého prskoletu mi vadí, že v malé rychlosti někde štrejchnu a hned jsou ty tlumiče ohlé a to stačí pomalá jízda v bytě. Venku je to akorát tak na asfalt, protože všechny nerovnosti to auto rozhodí a spíš to poskakuje, proto chci něco s většími koly.
scarabeus

#818 Příspěvek od scarabeus »

Nacti. Nastuduj. Hodne nacti a nastuduje :-) O tom to je. A nebo nekoho navstiv, kdo uz model vlastni, treba ten, po kterem pokukujes a je to pak rychlejsi, nasosani novych informaci.

Jsem rad, ze Flybear tu do toho vstoupil a trosku ti otevrel oci. Posledni dobou kazdy prijde s tim, ze chce neco koupit a ono to preci pujde samo. Ne, tak to neni. Je potreba o tom neco vedet.

Jako plus beru to, ze chces rovnou vice zainvestovat, coz je polovicni zaruka dobreho pojezdeni. Opravdu neni nic horsiho nez porad opravovat. Ad "kdyz to clovek nemuci velkymi skoky a narazy" je pekna teorie, ale realita je, ze si chces skocit a nebo to proste neukocirujes a nabouras. Cim vetsi model, tim vetsi robustnost. Vetsi deformacni zony. Proto nemusis hned zanevrit na HPI. Mel jsi a mas prtavy model, tomu odpovida odolnost. On je i velky rozdil mezi olejovymi plastovymi a kovovymi tlumici.

Predpokladej, ze opravovat budes. Pecovat o auto primo MUSIS. Loziska, tlumice, diferencialy atd. Jako u velkeho auta. Jenze tady to dostava vic na zadek ;-) A takova dulezita na zaver - 2kolka vyzaduje mnohem mensi peci nez 4kolka. Tim te nechci od 4x4 zrazovat, naopak. Je jednodussi na ovladani.

Pokud budes jezdit "slusne" a zadny hrozny skoky a narazy, budes menit spis jen loziska. Vetsina dilu hodne vydrzi i kotrmelce.

Byt tebou si na zacatku upresnim jakou kategorii chces jezdit. Predne, univerzal neexistuje. Cilis spis na auto s vyssi svetlou vyskou, v tom pripade je monster truck vhodna volba. Cim vetsi, tim lepsi pruchodnost terenem.

Studuj, studuj, studuj, nacitej. Nebo se fakt s nekym domluv a okoukni nazivo. A pak se teprve ptej - nejlepe konkretne. Pak ti totiz budeme moci dat konkretni odpoved ;-)
Vstrom650

#819 Příspěvek od Vstrom650 »

Díky moc za to osvětlení. Je mi jasný, že kvalita něco stojí a jak jsem již psal, když něco kupuji, raději došetřím a koupím kvalitu než nějaký krám. Ono když to člověka pak nebaví, kvalitní věc se dá dobře prodat, kdežto levná věc už těžko.
Jakou kategorii je těžké, v mém okolí nemám nikoho, kdo jezdí s RC, takže tak to asi i tak zůstane uzavřené pro mě a budu si s tím hrát jen sám na zahradě, když nebude co dělat. Ono je těžké najít něco ideálního jak píšeš. Líbilo by se mi něco pomalého i rychlého zároveň, něco co klidně budu moct použít v obýváku ale i venku:))))))))))
Možná se spíše zaměřím na něco od Axialu, možná toho Yetiho. Ten mi přijde takový slušný kompromis a co jsem četl, docela to i něco vydrží a jeho rychlost je pro mě až až.
Takže zatím budu studovat, zjišťovat jaké baterie, nabíječe apod.
Jinak co se týče těch plastových tlumičů, tak to je katastrofa. Člověk s tím ani nejezdí, vytáhne to jednou za měsíc a pokaždé jsou tlumiče zablité od oleje, takže to člověka ani už nebaví vytahovat z krabice.
FlyBear

#820 Příspěvek od FlyBear »

Není tlumič jako tlumič, i když plastový. Na E-Maxxu mám pořád plastové originály už několik let.

Ale samozřejmě už v nich dávno není origo olej, jsou měněny vnitřní gumové čepičky a asi na třech jsem měnil tu kovovou tyčku, protože se při mých havárkách ohnula (E-maxx má celkem 8 tlumičů, dva na každé kolo). U všech jsem časem vyměnil těsnící o-kroužky.

Na ochranu před bordelem jsem pořídil textilní pružné návleky.

O tlumiče se musíš starat, ale není žádná nutnost pořizovat kovové tuningové. I když E-Maxxe občas nešetřím, plasty stále slouží.
Vstrom650

#821 Příspěvek od Vstrom650 »

Ahoj, nakonec jsem objednal nejdřív kvalitní nabíječ a na ježdění po domě si chci objednat tuhle blbinu.
https://hobbyking.com/en_us/basher-rock ... r-rtr.html
Píšou, že je potřeba dokoupit baterii Li-Pol 2S 350 mAh. Můžete mi nějakou doporučit? Nevím, zda jsou ty baterie stejně veliké a je mi jasné, že zde budete vědět co a jak. Jak jsem pochopil, jsou to baterie do letadel. Případně pokud mi rovnou poradíte, jestli potřebuji ještě něco dokoupit ohledně nabíječe. Baterii můžu klidně koupit na Hobbykingu.
Nabíječ jsem objednal tento:
http://www.model-rc.cz/nabijecky-a-zdro ... dyn4105eu/
Moc Vám děkuji :wink:
Wormsnake

#822 Příspěvek od Wormsnake »

Tohle je oproti te Xmax oblude (nebrat jako urazku, ale je to kus auta - obluda) trosec rozdil... :D

Obrázek

Obrázek

Pro srovnani modra truggy to velke auto je "jen" 8mina to male ne nejmesi LOSI SCT je 24tina, predstav si jak velkej je Xmax 5tina :D
NazaM F550-Rozebraná, RCT800-Padená rozbitá
Vektor XXL, EasyGlider,Taranis
HB-D8T Brushless
Vstrom650

#823 Příspěvek od Vstrom650 »

Už jsem přistál zase na zemi, takže už vím, že to je nesmysl. Jediné, co mi bude ležet v hlavě je Traxxas Summit a Axial Yeti. Počkám do jara a rozseknu to, ale spíš se přikláním k Axialu
Mára126

#824 Příspěvek od Mára126 »

Axial je super, je tu hodně rozšířenej mezi expedičáky a je na něj přísun dílů. Já osobně už rychle nejezdim, brzy mě to přestalo bavit, tak sem začal jezdit spíš technicky náročný tratě. Wrait, Bomber, menší Yeti, to jsou dobrý stroje do terénu, do lesa.
http://mara126.rajce.idnes.cz/
Vstrom650

#825 Příspěvek od Vstrom650 »

Mě docela ten Yeti 1/10 nadchl. Takový univerzál.
Odpovědět

Zpět na „Auta“