reprap 3D tiskárny v modelařině - II

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Zamčeno
Zpráva
Autor
Celeron
Kontaktovat uživatele:

Re: reprap 3D tiskárny v modelařině - II

#1126 Příspěvek od Celeron »

JirkaA píše:Vůle na maticích ti docela v pohodě vymezí gravitace ;)

Psal jsem co bude dělat Lift-Z. Víš, co to je? :wink:
A ta vůle trapézový matky je obecnej dotaz, třeba na CNC osa X a Y se gravitací vůbec neřídí. :)
Jirka
Amper

#1127 Příspěvek od Amper »

No, pocital jsem s tim ze pokud k tomu bude normalni matka tak ji vymenim a koupim nejakou antibacklash - asi klasiku s pruzinou, zase tak moc to nestoji.

Jako jeste me napadlo - vsude davaj mosazne matky. Nejsou treba tak mekke ze muzou mit relativne male vule a tim padem to neni problem ? Prusa specialne pise ze trapez je kvuli Z liftu takze to fungovat musi.
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#1128 Příspěvek od Celeron »

A jseš si jistej, že se ty osmičky s U pružinou dělají? Teoreticky matku naříznout 3 mm od konce lupínčicí do 2/3 průměru a sklepnout. Lepší by bylo klasický štelování "zkřížením" na šroubek, ale v týhle pidimatce je to nereálný.
Koukám, že zůstanu u u dvou matek proti sobě a mezi nima plátek neoprénu.
Jirka
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#1129 Příspěvek od JirkaA »

Celeron píše:
Psal jsem co bude dělat Lift-Z. Víš, co to je? :wink:
A ta vůle trapézový matky je obecnej dotaz, třeba na CNC osa X a Y se gravitací vůbec neřídí. :)
Jirka

mluvíme tady o ose Z na 3D tiskárně. hmotnost posuvu s tiskovou hlavou ti to v pohodě vymezí i v pohybu.
OK2WY
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#1130 Příspěvek od Celeron »

JirkaA píše:mluvíme tady o ose Z na 3D tiskárně. hmotnost posuvu s tiskovou hlavou ti to v pohodě vymezí i v pohybu.

Když myslíš... Lift bez vymezovací "pružný protimatky" jsem zkoušel na M6 závitovce a nepoužitelný vrstvení. Opakuju se ale zůstanu u dvou matek proti sobě a mezi nima plátek neoprénu.

Šedý je lift bez protimatky, hnědý s protimatkou, je toho skoro 130 mm 0.26 mm vrstev (otočeno o 90 st.). Ta šedivá je tampónovaná acetonem, jinak by to bylo na vyhození.
Jirka
Přílohy
CNCZ.jpg
Amper

#1131 Příspěvek od Amper »

coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#1132 Příspěvek od Celeron »

Geniální řešení na malý průměr. :wink: Já znám na trapéz vymezovák pomocí U pružiny, co šikmo obepíná přírubovou matku a běhá v drážce trapézovýho šroubu.
Jirka
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#1133 Příspěvek od jyrry »

Taky je možno zkusit tento princip, na metrických závitovkách to na frézce používám od začátku, ani jsem nevěděl že to prodávají :-)
jyrry.webnode.cz
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#1134 Příspěvek od Celeron »

Tu naříznutou matku staženou jedním nebo dvěma šroubama mají Promácký soustruhy. Na frézce FX25 to nebylo a tak jsem matky upravil podle soustruhu. Před tím zemědělská vůle, nyní 3 stovky. S tím už se dá dělat.
Jirka
dt

#1135 Příspěvek od dt »

Celeron píše:Ale celkem by mě zajímalo, jak jsou na tom s vůlí matky na trapézech. Co jsem koukal, tak vymezení vůle nemají. Co potom Lift Z?

Odpovím, protože MK2 mám.

Ty černé nylonové matky mají vůli nulovou, jsou hodně natěsno. Ve skutečnosti jsou tak natěsno, že jsem měl problém je vůbec rozumně rozpohybovat. Každopádně na tom trapézu se to svisle ani nehne.
Stavěl jsem podle toho druhou tiskárnu a koupil motory s integrovanými trapézy, ale měly mosazné matice. Tam to byl děs, vůle jako prase a nešlo s tím nic udělat. Tak jsem si vytisknul matice z PLA a jede to jak má. Až někdy koupím nylon a naučím se s ním tisknout, tak to udělám z něj.
kroxigor

#1136 Příspěvek od kroxigor »

Celeron píše:Když myslíš... Lift bez vymezovací "pružný protimatky" jsem zkoušel na M6 závitovce a nepoužitelný vrstvení. Opakuju se ale zůstanu u dvou matek proti sobě a mezi nima plátek neoprénu.

Já zkoušel tisk s Z-liftem a bez a nezaznamenal jsem rozdíl výtisk byl stejný.
Pravda mám M5 závitovky, které jsem dlouho vybíral a zkoušel než jsem našel ty nejrovnější a k tomu zakázkové matice co dřív dodávalo JRC (vnější rozměr M6 vnitřní díra a závit M5 z mosazi) k tomu precizně seřízená osa Z, aby jezdila maximálně volně bez záseků - pak to s gravitací funguje.
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#1137 Příspěvek od TomasC »

Právě jsem slepil experimentální lodičku z PLA.
Délka 30cm. Co myslíte, má cenu v projektu pokračovat nebo je to prostě malé? Nalil jsem dovnitř vodu a tak výtlak odhaduji na 300g.

Trup váží 45g.
Přílohy
DSC_0786.JPG
tomashr

#1138 Příspěvek od tomashr »

Ale jo, třeba torpédový člun z kitu od Revellu 1:72, nebo hlídková Arkona také Revell 1:72 se na RC předělávaly a jezdily i soutěžně v F4 kategorii kitů a ty jsou proti tvému spíš ještě o chlup menší (možná o pár cm delší, ale zase užší).
Zázračné jízdní vlastnosti to mít nebude, ale na klidné hladině by to mělo jezdit přijatelně.
milos3000

#1139 Příspěvek od milos3000 »

Amper píše:Mel bych par dotazu pro borce co znaj/maj Prusu a idealne i Rebela.

5. jake jsou aktualni zkusenosti s tiskem na hlinik pokryty plastem (krome buildtaku) tj. PEI nebo ta modra izolepa od lepiky atd..... Materialy PLA, ABS a PetG

Okrem buildtacku mám vyskúšane všetko ale PEI je zatial TOP.

Konkrétne používam asi pol roka 3mm PEI podložku prichytenú na hotbed iba svorkami.

Príprava na tlač žiadna, z času na čas to odmastim acetonom.

Zvyšky filamentu jednoducho zoškriabnuť planžetou a ide sa ďalej.

Vačšie výtlačky 'na plocho' sa dajú jednoducho odlepiť tak,
že vyberiem cely výtlačok aj s podložkou z hotbedu a z druhej strany tú podložku
ohýbam-odlepujem

Momentálne sa chystám na titan extruder od e3d
dt

#1140 Příspěvek od dt »

Mám úplně stejnou výbornou zkušenost s PEI na hliníku. Nejčastěji tisknu PLA, ABS a PETG.
Jenom pozor na přílišnou přilnavost některých materiálů. Třeba PETG rádo drží naprosto brutálně, je třeba mít naladěnou první vrstvu tak, že tam jenom zlehoučka leží. A s tiskem flex materiálů na PEI je problém obecně, rádo se to s ním spojí tak, že to pak nejde oddělit vůbec. Doporučuje se pro flex materiály přilnavost PEI snížit napudrováním podložky dětským zásypem, ale osobní zkušenost s tím nemám.
Zamčeno

Zpět na „CNC dílna“