DJI NAZA pokračování 2

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Odpovědět
Zpráva
Autor
ditri

Re: DJI NAZA pokračování 2

#511 Příspěvek od ditri »

Ahojte. Mam na Vas prosbu.

Resim to, ze Naza MV2 kterou mam danou do kopie Spidex V2 mi po startu po urcitou dobu driftuje do prava. Nevite nekdo cim to muze byt? Po case se to srovna a coptera visi normalne. Mam podobny ram s jednotkou Naza V1 se stejnym firmware (posledni verze od DJI) a nedela to. Jedine rozdil je v tom, ze compas je o par centimentru jinde (je tam separatni protoze je ta V1 kuchnuta z Phantoma 1) . Zkousel jsem:

- medene pasivni stineni ze spodni strany puku (ze spodu olepeny disk)
- vetsi (4mm tlustou) antenu do GPS jednotky
- prosel veskere dostupne info v zahranici. Delala to Lite, ale po update FW to prestalo. Nejedna se o "toilet bowl". Proste hned po startu si to masiruje doprava a ja to musim manualne gorigovat i kdyz ma GPS Lock. Kdyz s tim poletuji tak to prestane....

Koumam, zdali to hledat v:
- spatne kalibraci IMU > muze to byt tim, ze pri kalibraci neni IMU 100% v rovine (tezke dosahnout kdyz je NAZA v ramu)
- v male vzdalenosti GPS puku od elektroniky (ruseni kompasu? ale kompas kdyz je ruseny problikne zluta-cervena...)
- ve spatnem kusu NAZA (koupil jsem ji novou na bazaru)

Nevite cim by to mohlo byt ? Resil jste nekdo podobny problem? Diky designu a prenosnosti mam GPS puk mozna blizko jednotky, ale sila GPS signalu je dobra. Pri zapojeni do PC se jevi i data kompasu OK, bohuzel nejde stroj nahodit a mit jej zaroven zapojeneho do PC a podivat pres asisstant se zdali pri vyssich odberech neco nerusi jednotku..... Diky za pripadne tipy.
OK2BUH

#512 Příspěvek od OK2BUH »

Já nemám zkušenosti s Nazou. Jak dlouho trvá ta "určitá doba"? Nestačilo by chvíli počkat na zemi než se to zklidní?
Tím chci jenom naznačit, že rozsvícená ledka fix ještě neznamená, že mohu letět, chce to ještě minutku počkat než se to zklidní jak je vidět na obrázku.
fix.png
fix.png (5.23 KiB) Zobrazeno 2171 x
ditri

#513 Příspěvek od ditri »

Tak jsem dále testoval:
- jiny GPS puk, tim to není
- kalibrace NAZA nemá vliv
- delší cekani na GPS signal, taktéž bez vlivu. Ustali se to spise po case když stroj poletuje....

Vam když odstartujete stroj drzi primo na fleku? Ten muj se proste odsoura cca 2-3m do prava...a pak zustane stat.
OK2BUH

#514 Příspěvek od OK2BUH »

Já ti neporadím, jenom snad logická úvaha: GPS ani kompas nemají tušení co znamená "doprava", znají jenom světové strany. Takže v nich bych problém nehledal. Kde je doprava znají pouze akcelerometry a mechanika stroje (třeba špatná kolmost os motorů). V režimu stabilize (bez GPS) to v bezvětří neutíká?
Marek_Km

#515 Příspěvek od Marek_Km »

ditri píše:...
Koumam, zdali to hledat v:
- spatne kalibraci IMU > muze to byt tim, ze pri kalibraci neni IMU 100% v rovine (tezke dosahnout kdyz je NAZA v ramu)
...

Nevím, možná je to blbost, ale pokud to pořád po startu uhýbá doprava tak bych zkusil při kalibraci tu koptéru na jedné straně trochu podložit, ať je vidět, jestli to na to má vliv, nebo ne. Snad neradím zle.
ditri

#516 Příspěvek od ditri »

Kluci diky za tipy. To s temi akcelerometry je zajimava úvaha. Ty jsou tusim primo v NAZE. Tzn problém muze byt primo tam. Jestli to utika v manualu nevim - protože tady se priznam jsem lama a pouzivam jen GPS nebo ATTI a to je tusim taky z casti asistovane elektronikou. Ram je na me pomery jak podle pravítka :-) s tou kalibraci IMU taky zkusim. Ještě jsem videl, ze sem tam někdo dava reset NAZY (predpokladam, ze je to "reset to defaults"), ale nevim zdali se jednotka nejak restartuje komplet anebo jen vynuluje hodnoty....dikes moc za tipy.

EDIT: takze driftuje to jen v GPS modu. Atti mod se chova podle kalibrace IMU. Když rozhodim rovinu na do prava - tak po startu ubiha doleva a obracene, ale ta GPS...to nechapu. Cvaknu GPS mod, v koptere mirne skubne a masti si to do prava. Kdybych nezkousel dva puky a jeden na tycce tak to hledam v tom....kdybyste i nekdy v budoucnu někdo mel tip - prosim hodte info. Když vidim jak ted ty poslední verze droniku borci demonstruji v naprosto silenych mistech a ono jim to drzi na fleku, rikam si jestli ta ma stavba nebyla vyhozene energie. Toci mi to hezky, ale ten drift me se...e
OK2BUH

#517 Příspěvek od OK2BUH »

Takže když ji otočíš čumákem k severu tak utíká na východ a když čumákem k jihu tak na západ? To by mě teda opravdu zajímalo co to může dělat v souvislosti s GPS.
Kamikaze591

#518 Příspěvek od Kamikaze591 »

Řekl bych, ze ji budeš mít Krive nalepenou.

Edit: teď čtu poslední příspěvek. Je to fakt blbost, ale kamarádovi se to stalo. Mas stejnou orientaci řidiči jednotky a kompasu? Obě šipky dopředu. Pokud to nepomůže, přehrát Fw. Odkud jsi? Mohl bych na to mrknout pokud by jsi byl kolem Olomouce.
takamung

DJI Naza V2 - nelze připojit GPS anténu

#519 Příspěvek od takamung »

Zdar, koupil jsem jetou nazu. Jak jsem ji dostal hned sem ji na stole vyzkousel jestli neni vadna .. a bylo vse ok a fungovala jak ma. Po montazi na ram a zapojeni taky vse ok. Pak sem zacal zkousel zapojovat prijimace ... mam taranise a prijimace X8r podporujici sbus . Prve jsem zkousel nastavovani, kalibrace s normalne zapojenym prijimacem pres 7 kanalu a vse fungovalo ale v planu sem mel koupit maly X4R s Sbusem a tak sem to prepojil na Sbus. Vse fungovalo , jen GPS antena jako by se ztratila. Zkousel sem i bez ni poletovat a bylo vse ok. Na radu ze to nemam ani zkouset s taranisem na Sbus (spatne protokolovani a moznost ulitnuti stroje) sem to prepojil zpet na kanaly 1-7 ale GPS porad nic ..... Zkousel sem vse aktualizovat z dji stranek ale nic nepomohlo. Antenu sem rozdelal a zjistil ze je praskla antena (horni keramicka desticka 1575-r) ale ta na parovani nema dle meho zadny vliv. Uz fakt nevim a kupovat novou antenu za 160 euro se mi fakt nechce .... poradi nekdo ? Dik
martin z

Re: DJI Naza V2 - nelze připojit GPS anténu

#520 Příspěvek od martin z »

Tak si kup některou z těchto, sám mám tu G2, ale letos jsem skoro nic nenalítal, dal jsem na doporučení ostatních pilotů zde na fóru.

http://www.banggood.com/FFOSD-G2-M8N-GP ... mds=search

http://www.banggood.com/GPS-Compass-Mod ... mds=search

http://www.banggood.com/Ublox-M8N-GPS-C ... mds=search
Kamikaze591

#521 Příspěvek od Kamikaze591 »

Můžu ti nabídnout na vyzkoušení 100% funkční anténu.
takamung

#522 Příspěvek od takamung »

Kamikaze591 píše:Můžu ti nabídnout na vyzkoušení 100% funkční anténu.

Diky za nabidku. Jak budu v Olomouci ozvu se :wink:
takamung

#523 Příspěvek od takamung »

martin z píše:Tak si kup některou z těchto, sám mám tu G2, ale letos jsem skoro nic nenalítal, dal jsem na doporučení ostatních pilotů zde na fóru.

http://www.banggood.com/FFOSD-G2-M8N-GP ... mds=search

http://www.banggood.com/GPS-Compass-Mod ... mds=search

http://www.banggood.com/Ublox-M8N-GPS-C ... mds=search

Dik za info. Moc jsem to nezkoumal ale google mi neco takovyho taky vyplivl. Jelikoz uz se to tu nekde resi , tak anteny asi budou kompatabilni :oops: nejsem moc priznivec napodobenin ale nez platit 160 Euro za novou tak radeji cinana za 50 Euro 8) .
Ale musim nejdriv zkusit original , jestli je vubec jednotka PMU v poradku. At nekupuju antenu zbytecne.
Ale diky moc za info zkusim se jeste chvilku vzdelavat (a litat jen na atti :wink: )
Slesingr

#524 Příspěvek od Slesingr »

Ahoj,

nevím, kdo vám řekl, že spojení Taranis S-Bus s NAZA nefunguje... Používám to přes rok a naprosto bez problémů. Mám kombinaci Taranis plus - X8R - NAZA V2 s GPS. Prvních 8 kanálů pouštím přes S-bus do NAZA, na dalších 8-mi kanálech mám ovládání světel, gimbalu, podvozku atd.

Pavel
takamung

#525 Příspěvek od takamung »

Slesingr píše:Ahoj,

nevím, kdo vám řekl, že spojení Taranis S-Bus s NAZA nefunguje... Používám to přes rok a naprosto bez problémů. Mám kombinaci Taranis plus - X8R - NAZA V2 s GPS. Prvních 8 kanálů pouštím přes S-bus do NAZA, na dalších 8-mi kanálech mám ovládání světel, gimbalu, podvozku atd.

Pavel

Ahoj ,
tak preju at ti nikdy neuleti ......
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“