DJI Phantom 4

Fórum pro všechny DJI Phantomy.
Odpovědět
Zpráva
Autor
JosefSvejk

Re: DJI Phantom 4

#346 Příspěvek od JosefSvejk »

tomashr píše:Ten boj proti pojmu dr.n je naprosto mimo. Kam se podivam, tam se to uziva a nejde jen o bulvar, zrovna tak mas dr.one racing, jmenuje se tak simulator ci treba dost aktualni projekt na Indiegogo. Ac mam zdejsiho admina v oblibe (zname se dlouha leta osobne), tak zrovna tu kampan s modrym textem pokladam spis za trapny ulet, bohuzel :-(

Omlouvám se, že se přidávám k tomuto O.T., ale mám na to stejný názor. Považuji to za klasický boj s větrným mlýnem a tento boj je už dávno prohraný :wink: .
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
gardenroute

#347 Příspěvek od gardenroute »

tomashr píše:Ten boj proti pojmu dr.n je naprosto mimo. Kam se podivam, tam se to uziva a nejde jen o bulvar, zrovna tak mas dr.one racing, jmenuje se tak simulator ci treba dost aktualni projekt na Indiegogo. Ac mam zdejsiho admina v oblibe (zname se dlouha leta osobne), tak zrovna tu kampan s modrym textem pokladam spis za trapny ulet, bohuzel :-(
No zásadní problém je ten, že v angličtině ten pojem nemá až tak pejorativní a úzký význam, jak díky hlavně bulvárním médiím u nás, ale o dost širší. A i v angličtině to tak chápou, že to nemusí být zrovna koptéra, ale třeba automatický tank. A obecně si přiznej, že když se řekně před nějakou lamou (česky laikem) slovo d.on, tak se mu na 90% zježí vlasy, zpozorní a netuší, co vše d.on může vlastně být. A kdo za to může ?

Mimochodem je to skutečně nesmyslné označení i významově - odborně (ani technicky, ani právně, ani oborově), to je vidět i jakýchkoliv oficiálních materiálech jakýchkoliv organizací kolem letectví, leteckého práva atd. Tam se prostě toto nikdy nikde neobjeví, je to UAV apod....

Je asi zbytečné to tady omílat dokolečka dokola, a já naopak i přesto, že s adminem v lecčem nesouhlasím, tak v tomto ano, ačkoliv ta forma se může zdát příliš agresivní. Bohužel se to fakt už tak zavedlo, že to je problém tomu odporovat, a chápu s pochopením to jako jeho osobní vzdor tomuto trendu :?

Pozn.: je to fakt O.T. (také se omlouvám), která sem nepatří, tak ať se to případně přesune jinam
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
tomashr

#348 Příspěvek od tomashr »

Uprimne si myslim, ze ta teorie o pejorativnim vyzneni spada do kategorie "prazdne kecy" a neni to nicim podlozeno. Lidi to pouzivaji naprosto bezne i kdyz jsou v klidu a na nic nenadavaji, vyroky typu "hele dr.on" slycham zcela bezne i v pozitivnim smyslu.
Je to offtopic, ale mozna by to fakt stalo za presun, tema neni bez zajimavosti.
Leskli

#349 Příspěvek od Leskli »

Omlouvám se za neznalost, bylo to z popisku na Alza.cz. Nebylo to myšleno nijak špatně, používám to tak běžně a nikdo z mého okolí s tím nikdy neměl nejmenší problém, včetně prodavačů v RC obchodech atd. ani mezi mými blízkými jsem nikdy neslyšel nic špatného. Lidi jsou líní a označení "dr.n" je kratší a jednodušší, než aby řvali "Hele, koptéra".
zskal
Kontaktovat uživatele:

#350 Příspěvek od zskal »

JosefSvejk píše:
Omlouvám se, že se přidávám k tomuto O.T., ale mám na to stejný názor. Považuji to za klasický boj s větrným mlýnem a tento boj je už dávno prohraný :wink: .

Já bych se přimlouval za zrušení toho otravného modrého textu. Dost jsem toho s kopterou nalítal v zahraničí a slovu "copter" a pod nikdo nerozuměl...všichni ty naše potvory označují za d*on...Tomu rozuměli všichni. Tak tady z toho nedělejme takové drama...
Phantom 4 + Nvidia Shield K1
http://www.youtube.com/user/zskalfpv
gardenroute

#351 Příspěvek od gardenroute »

zskal píše:...Dost jsem toho s kopterou nalítal v zahraničí a slovu "copter" a pod nikdo nerozuměl...všichni ty naše potvory označují za d*on...
Neco jsem take v zahranici (asi to ale byly jiné země :D ) také naletal, a tam to dost často oznacovali jako multirotor, resp. ti, kteri neco takoveho videli nekde v mediich, ale obvykle nikdy nic takového nevideli, aspoň v dobach, kdy jsem tam letal ja... O dronech vetsinou ani slovo (to vidavali asi jen v TV pro likvidaci nejakych zloduchu nekde na strednim vychode), ale verim, ze dnes jiz bude situace asi jina. Holt ta media...
gardenroute

HDMI modul pro P4

#352 Příspěvek od gardenroute »

HDMI modul pro P4
Ale zpět k věci tohoto vlákna - dnes jsem vyměnil v RC kontroléru výstupní LightBridge modul za ten s HDMI výstupem (kompatibilní s P3/4 a Inspire 1) jako další krok k návratu k plnému FPV létání, to poletování s očima vytřeštěnýma někam na lesknoucí se tablet, to není nic pro mě, takto mě poletování moc nebaví :( Bolí mě z toho za krkem a záda mám vždy úplně oddělaná.

Výměna modulu je velmi snadná, na Y.T. je mnoho tutoriálů jak na to, jen je třeba dávat pozor na odpojování 3 tenounkých a drobných ribbon kabelů, jinak je to skutečně snadné. Chce to dobré brýle :D V aplikaci poté již jen nastavit simultánní zobrazení na HDMI i v aplikaci, a zobrazení OSD telemetrie, která je mimoch. dobře řešena, ale to není nic nového.

Co mě příjemně překvapilo, tak to, že zobrazení na HDMI výstupu L.B. je i po jeho upgrade a vylepšení v P4 stále takřka bez jakéhokoliv lagu, který je při zobrazení v aplikaci (přes USB) drobet znatelný, to je vzhledem k tomu, že je LB plně digitální opravdu výborné.

Tak a teď ještě HDMI videobrýle... Všechno znovu :?
zskal
Kontaktovat uživatele:

Re: HDMI modul pro P4

#353 Příspěvek od zskal »

gardenroute píše:...jako další krok k návratu k plnému FPV létání, to poletování s očima vytřeštěnýma někam na lesknoucí se tablet, to není nic pro mě, takto mě poletování moc nebaví :( Bolí mě z toho za krkem a záda mám vždy úplně oddělaná...
Co mě příjemně překvapilo, tak to, že zobrazení na HDMI výstupu L.B. je i po jeho upgrade a vylepšení v P4 stále takřka bez jakéhokoliv lagu, který je při zobrazení v aplikaci (přes USB) drobet znatelný, to je vzhledem k tomu, že je LB plně digitální opravdu výborné.

Tak a teď ještě HDMI videobrýle... Všechno znovu :?

Přesně jsi popsal moje pocity z letu pomocí tabletu.. :lol: Já mám ale Nvidia Shield K1 s HDMI výstupem, takže jsem HDMI modul v nákupu vynechal. O tom menším lagu z jeho výstupu jsem ale už slyšel, jen jsem si myslel že to asi nebude až tak velký rozdíl. Takže podle toho co píšeš, asi rozdíl tam fakt bude...
Teď právě taky zvažuji jaké brýle k tomu pořídit. Máš nějaké doporučení, nebo jsi už nějaké měl možnost vyzkoušet s touto kombinací? Já jsem zkoušel jen FS Dom HD V2 a tam mě přímo vyděsilo obrovské FOV a silně rozmázlé okraje. Donedávna jsem lítal na klasické Dominátory a obraz se mi zdál mnohem příjemnější. No možná zvyk, ale V2 určitě nechci...
gardenroute

#354 Příspěvek od gardenroute »

Já to na analogu s Ptaakem odlétal s Dominatory 1, k jejichž rozlišeni i FOV bych se již vracet nechtěl, byť byly takřka nesmrtelné, univerzální, spolehlivé a ve své době vynikající, a pošilhavál jsem pro P4ku právě pro Dom HD2kách, 1ky moc povedené nebyly.
Názory na HD2 jsou celkem rozporuplné, vedle pekelné ceny řadu lidí (stejně jako Tebe) nějak děsí velké FOV, pro mě osobně by byl asi naopak pokrok, nevím proč to velké FOV mnohým tak vadí ? Já do nich zatím nekoukal, ale mám to přislíbené od kolegy Zdeňka, který je s nimi moc spokojený, možná to tady také okomentuje :)

Měl jsem mnohokráte na očích i Zeiss Cinemizery, ty mají opravdu perfektní obraz, ale moc malý, to je pro mě jejich velká vada, vedle toho, že primárně nebyly vyvinuty pro FPV...

Kdybych nemusel řešit snadný transport právě kvůli cestování (Domy jsou celkem skladné), šel bych možná do nějakého toho kýblu na hlavě, jako např. jako jsou např. tyto docela levné Skyzone SJ-V0, které mají FOV 72°, celkem dobré recenze a docela dobrou cenu kolem 5.5 kKč... Bohužel jsou moc velké a mají pro mě zbytečné vestavěné analogové FPV. Nebo ještě levnější Eachine Goggles One, také s dobrými recenzemi a směšnou cenou (ve srovnání s konkurencí) kolem 3.7 kKč

Nižší (resp. skoro žádný) lag na HDMI oproti USB aplikaci je vyloženě viditelný, zkoušel jsem to na velké domácí TV, ten rozdíl je markantní, proto bych do řešení např. nVidia Shield s HDMI výstupem již dnes nešel, tam se musí lag ještě násobit :( Nezkoušel jsi to ?
Když přišla P3 s LB, tak jsme o tom tady často psávali, to když ještě nebyl k dispozici ten samostatný HDMI modul přímo do LB v kontroléru. Dnes to už asi moc význam nemá ...

Pozn. 5.5.2017 : Ostraněny přímé linky - odkazy, nebotˇse admin fora domnívá, že se tím nějak obohacuji (což je absurdní nesmysl), je to pravidly nějak zakázáno. Musíte si to tedy najít sami, linky byly beztak již dávno mrtvé... :(
Naposledy upravil(a) gardenroute dne pát 05.05.2017 21:35, celkem upraveno 1 x.
zskal
Kontaktovat uživatele:

#355 Příspěvek od zskal »

Na těch HD V2 by mi ani tak velký FOV nevadil, ale vadí mi tam ty rozmázlé okraje a celkově mi to potom dělá nepříjemný pocit z většího FOV. Skoro mi to připomínalo pohled na hologram :-) Vím, že to někteří zkoušeli řešit přídavnými dioptrickými vložkami, ale pokud vím, tak to moc úspěšné nebylo. Chtěl bych ještě vyzkoušet V3, ale nikdo poblíž je nemá. Vím že Skyzone a pod. mají dobré ohlasy a zřejmě tam ten obraz bude fakt dobrý, ale tyhle krabice sebou fakt tahat nechci :?

Co se týká lagu u Shield K1, tak na můj vkus je opravdu dost viditelný a asi si ten HDMI modul dokoupím. Je ale zajímavé, že při použití Litchi je ten lag skoro nepozorovatelný oproti DJI Go...
pp1976

#356 Příspěvek od pp1976 »

tak ke dvěma P3 jsem si pořídil P4.... máte někdo zkušenosti, jak moc přesně fungují ty přední kamery na zabránění kolize? jak moc se na to dá spolehnout.. létám s nimi občas v Alpách a lézt pro ně někam nahoru by se mi nechtělo...
na zemi REELY Carbon Fighter 4WD
ve vzduchu DJI Phantom 4 Pro + P4
gardenroute

#357 Příspěvek od gardenroute »

pp1976 píše:...jak moc přesně fungují ty přední kamery na zabránění kolize? jak moc se na to dá spolehnout...
Přesnou funkci máš popsanou v manuálu a v nesčetně tutoriálech např. na Y.T.
Ale pár zásad - jsou potřeba solidní světelné podmínky (ne v noci !), nefunkční ve Sport režimu (aby taky ano, v takové rychlosti by to bylo proti fyzice !), rychlost letu, aby to bylo účinné, by neměla přesáhnout 8m/s.
Funkční i při chytrých letových režimech TapFly (automatické vyhnutí se překážce) a ActiveTrack, ale vždy je potřeba dát pozor, aby Phantom letěl vpřed, na bocích a vzadu to přirozeně funkční není.

Přední kamery-senzory DJI doporučuje občas i zkalibrovat (apka DJI GO si o to sama řekne), opět viz manuál.

Nejlepší je si to vyzkoušet osobně za letu, aby jsi to dostal do ruky, osobně to ale považuji sice za užitečnou věc, ale moc bych se na to nespoléhal...
pp1976

#358 Příspěvek od pp1976 »

gardenroute píše:Přesnou funkci máš popsanou v manuálu a v nesčetně tutoriálech např. na Y.T.
Ale pár zásad - jsou potřeba solidní světelné podmínky (ne v noci !), nefunkční ve Sport režimu (aby taky ano, v takové rychlosti by to bylo proti fyzice !), rychlost letu, aby to bylo účinné, by neměla přesáhnout 8m/s.
Funkční i při chytrých letových režimech TapFly (automatické vyhnutí se překážce) a ActiveTrack, ale vždy je potřeba dát pozor, aby Phantom letěl vpřed, na bocích a vzadu to přirozeně funkční není.

Přední kamery-senzory DJI doporučuje občas i zkalibrovat (apka DJI GO si o to sama řekne), opět viz manuál.

Nejlepší je si to vyzkoušet osobně za letu, aby jsi to dostal do ruky, osobně to ale považuji sice za užitečnou věc, ale moc bych se na to nespoléhal...

díky, zajímala mě právě osobní zkušenost.. Návod je jedna věc, propagační videa taky, ale praxe může být jiná.. musím to někdy zkusit...v menší výšce, i když pád z 20m mi P3 pochroumal daleko víc než pád z 330m o dva týdny později..
na zemi REELY Carbon Fighter 4WD
ve vzduchu DJI Phantom 4 Pro + P4
gardenroute

#359 Příspěvek od gardenroute »

Věc se má tak, že to není asi ještě stále zcela neomylná technologie, takže osobní zkušenost někoho jiného nemusí být směrodatná pro definitivní závěry pro někoho dalšího. Ber to jako pomůcku při létání, které se stane o něco bezpečnější.

Pro mě to přináší asi největší benefit v tom, že při automatickém GoHome režimu, např. po FailSafe se nemusím obávat problému srážky se stromy, stožáry či obdobnými překážkami při cestě domů. Při takové události se P4 překážce elegantně vyhne a automaticky pokračuje na HomePoint. Osobní zkušenost s vysokými palmami nad mořem a totálně rušeném 2.4 GHz prostředí mě nenechá zapomenout :?

Tím že jsou kamery umístěné zatím jen dopředu a dolů to je hlavně fokusováno asi právě na ty automatické režimy, pro běžné pilotované létání (např. při natáčení) to bude chtít mít i obdobné senzory na bocích, protože příkladů, kdy letím do strany bočením, a nevidím tam je spousta.... A samozřejmě i vzadu.
graup15

#360 Příspěvek od graup15 »

Petře ahojky.
Ty V3 už mám doma a naprosté nadšení. Zkoušel jsem do nich přez HDMI pustit film a normálně se na to dá koukat. Tak si je u mne můžeš testnout. Starší Dominatory HD jsem měl na očích a to bylo děsné...rozmazané okraje tak moc,že nebyla čitelná telemetrie.
Odpovědět

Zpět na „Coptery - DJI Phantom“