Vibrace při plném plynu

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
dudaj

Re: Vibrace při plném plynu

#16 Příspěvek od dudaj »

Grugh píše:Tak tohle rozhodně neplatí obecně! Často se stane, že něco vibruje pouze v úzském rozsahu konkrétních otáček. Záleží to na rezonančních frekvencích různých částí modelu.
Pak stačí i např. drobná křivost osičky motoru a v daných otáčkách vybudí "oscilátor" v modelu na jeho vlastní frekvenci.

Obecně platí, že čím je daná součást měkčí / delší / tenčí tím je nižší a snadněji vybuditelná její vlastní frekvence.

Pěkný video, ale nesouvisí s problémem vyvážení vrtule,nebo křivého unašeče.
řešilo se toto, a na to jsem reagoval. A upozornil proto na lože.

Točivý pohyb vibruje při nižších otáčkách a při vyšších se naopak zklidní.
Pokud je problém způsoben nevyváženou vrtulí, nebo křivou hřídelí.
Prostě to má tendenci se dostředit do rovnováhy.
Naopak subtilní vrtule , nebo měkké lože problém při určitých otáčkách zvýrazní.

pokud je to unašeč, bude to vibrovat od začátku a s otáčkami se bude měnit frekvence.
Pokud je to nevyvážená vrtule, při nízkých otáčkách to nemusí být znát, při vyšších to cítit bude, a při ještě vyšších se to bude uklidňovat.
no a lože se může projevit pouze při určitých otáčkách.

Vytrhnout větu z kontextu a kritizovat není smysluplné.
Jde o to vyřešit problém.
Kuba78
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Kuba78 »

podobny problem mam na Acromasteru. po spraveni cumaku, stredni otacky brutalni rezonance a vibrace. unasec je treti, vrtuli nekolik typu od kazdeho nekolik kousku, motor mvvs 3,5/1200 vymenena osa a odborne servisovan. nic nepomohlo.. ted pude na radu ten plastovy verk ve kterem je motor - asi pujde novy z hliniku..
HavelAircraft
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od HavelAircraft »

PatMat píše:Jinak na zemi nikdy nezkouším motor na plný plyn. To zatížení všech komponent je extrémní a navíc ve vzduchu takové podmínky nejspíš nikdy nenastanou.
Pat

Tak to mě dostalo do kolen. Tohle by jsi neměl vůbec nikomu radit.
A upřímně doufám že provozuješ jen letadla s motorkem do 50W.
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
mikymikes

#19 Příspěvek od mikymikes »

Myslíte že by na zpevnění stačilo vlepení překližkového "účka"? Mám doma nějakou 4mm překližku co mi zbyla nebo by to bylo k prdu?
Na výrobu komplet nového lože a vnitřku bohužel nemám vybavení a ani čas. Nebo nějaký jiný jednoduchý tip? Díky
Přílohy
lože1.jpg
Turnigy 9x, Bushmaster, Flopík
mikymikes

#20 Příspěvek od mikymikes »

Tady jak to lože vypadá doopravdy. Díky za rady...
Přílohy
lože2.jpg
Turnigy 9x, Bushmaster, Flopík
Grugh

#21 Příspěvek od Grugh »

dudaj píše:Pěkný video, ale nesouvisí s problémem vyvážení vrtule,nebo křivého unašeče.
řešilo se toto, a na to jsem reagoval. A upozornil proto na lože.

Točivý pohyb vibruje při nižších otáčkách a při vyšších se naopak zklidní.
Pokud je problém způsoben nevyváženou vrtulí, nebo křivou hřídelí.
Prostě to má tendenci se dostředit do rovnováhy.
Naopak subtilní vrtule , nebo měkké lože problém při určitých otáčkách zvýrazní.

pokud je to unašeč, bude to vibrovat od začátku a s otáčkami se bude měnit frekvence.
Pokud je to nevyvážená vrtule, při nízkých otáčkách to nemusí být znát, při vyšších to cítit bude, a při ještě vyšších se to bude uklidňovat.
no a lože se může projevit pouze při určitých otáčkách.

Vytrhnout větu z kontextu a kritizovat není smysluplné.
Jde o to vyřešit problém.

Raději trváš na své "selské" pravdě místo toho aby ses zamyslel. Třeba na tím videem.
Tady nezáleží na nějakém "dotřeďování", je to jen přechod až za rezonanční frekvenci. Otáčení vytváří vždy odstředivou sílu. (Dostředivá je tvořena jen mechanickým spojením jako reakce na tu odstředivou nebo třeba gravitací (v případě planet).) "Dostřeďování" prostě není!
Rezonanční frekvence mohou ležet obecně kdekoli. Pokud si myslíš, že je to jen ve "středních" otáčkách, tak co se asi stane pokud použiješ motor s nižšími otáčkami? Nebude tam náhodou problém s plným plynem.
Psal jsem to už v prvním příspěvku, jsou dva základní činitelé:
1) zdroj vibrací (např. křivá osička nebo unašeč)
S otáčkami (resp. s úhlovou rychlostí) vibrace (tj. síla nebo zrychlení,.. F = m.a) rostou s druhou mocninou.
Zrychlení je druhá derivace polohy (např. výchylky křivé osičky na svém konci), aneb pokud je p = A * sin(omega*t),
tak zrychlení je a = A * omega^2 * (-sin(omega*t)) = -p * omega^2. Tj. pokud dvakrát zvýšíš otáčky, čtyřnásobně budeš namáhat ložiska.
2) rezonující část
K jejímu rozkmitání dojde pouze oblasti vlastní (přirozené) frekvence této části (a módu). Čím je vyšší tlumení, tím je rozkmitání nižší, ale ve větším okolí a naopak:
https://en.wikipedia.org/wiki/Resonance ... onance.PNG
Rezonační frekvence mohou ležet kdekoli, jak na začátku tak klidně na konci otáček motoru, nebo i mnohem víš.

Na tom předchozím videu byl zdroj vibrací posuvný vozíček a rezonátory měly formu pružin se závažím.
Zatím co jeden se uklidnil, druhý se pro změnu rozkmital.

Abych to shrnul: důležité je to zpevnit, jak psal Pepin. Jen zjistit co a kde....
Pokud by se třeba rozvibrovaly listy vrtule (vůbec netuším, jestli to je za těchto podmínek možné), tak by zpevnění lože motoru nepomohlo.
Ty vibrace jsi pozoroval se slepeným předkem, nebo v tom stavu jako je to na obrázku (tj. mnohem měkčím)?
dudaj

#22 Příspěvek od dudaj »

Grugh píše:Raději trváš na své "selské" pravdě místo toho aby ses zamyslel........................

Problém je v tom že ty buď nečteš, nebo nechápeš, co jsem napsal.

Řešit lože po vyloučení udaných příznaků jsem napsal ve svém prvním příspěvku.
Bohužel někdo potřebuje podrobně rozepsat na celou stránku. Pak jsou zase lidi co jí ani nebudou číst.
Netuším jak ti vysvětlit, že rozporuješ něco, co jsem nenapsal a v kontextu jsem se snažil jednoduše uvést v souvislostech.

"pokud nejsou vibrace při středních otáčkách , neměly by být ani při vysokých."- myšleno při správné zástavbě motoru !!

nepsal jsem že nebudou v žádné situaci !
PatMat
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od PatMat »

Kuba78 píše:podobny problem mam na Acromasteru. po spraveni cumaku, stredni otacky brutalni rezonance a vibrace. unasec je treti, vrtuli nekolik typu od kazdeho nekolik kousku, motor mvvs 3,5/1200 vymenena osa a odborne servisovan. nic nepomohlo.. ted pude na radu ten plastovy verk ve kterem je motor - asi pujde novy z hliniku..

Ahoj,
Acromastera jsem měl. Lože jsem si udělal z 4mm textitu hned. Vyztužil jsem i uchycení lože, protože to je příliš měkké. Bohužel lože ani jeho uchycení se Multiplexu u tohoto modelu nepovedlo.
Pat
Futaba T14SG
Velox II, Piper clipped w., Bücker 133 Jungmeister, Slow Poke
Grugh

#24 Příspěvek od Grugh »

dudaj píše:"pokud nejsou vibrace při středních otáčkách , neměly by být ani při vysokých."- myšleno při správné zástavbě motoru !!

Budu stručný: to je pěkná blbost!!!
Zdroj vibrace roste s rostoucími otáčkami kvadraticky.
Rezonance se může nacházet frekvenčně naprosto kdekoli a klidně jich může být i více.

Nestručně:
Pokud máš "dobrou zástavbu" je rezonance vysoko na max. otáčkami.
A kam se bude posouvat, když "zástavba" přestane být tak dobrá? Skočí rovnou do středních? To asi ne... :mrgreen:
Potkan

#25 Příspěvek od Potkan »

Zdravím,
předem se omlouvám, druhou stránku jsem již nečetl, ale také přispěji. Ve své stíhačce na 64mm dmychadlo mám 4100kV motor (3s lipo), který největší hluk a vibrace dělá na středních otáčkách (a opravdu to dělá kravál :-D) a na maximálních už je slyšet jen svist vzduchu. Provozování ve vzduchu to ničemu nevadí, naopak to budí zdání v silnější letadlo :P
Sbach, Solo Sport (žhav. 7,5ccm), F-35 (dmych. 64mm), TORO 900 (+FPV), Duet
dudaj

#26 Příspěvek od dudaj »

Grugh píše:Zdroj vibrace roste s rostoucími otáčkami kvadraticky.

tobě fakt dělá potíže se vyjádřit :mrgreen: .
dudaj

#27 Příspěvek od dudaj »

Potkan píše:Zdravím,
předem se omlouvám, druhou stránku jsem již nečetl, ale také přispěji. Ve své stíhačce na 64mm dmychadlo mám 4100kV motor (3s lipo), který největší hluk a vibrace dělá na středních otáčkách (a opravdu to dělá kravál :-D) a na maximálních už je slyšet jen svist vzduchu. Provozování ve vzduchu to ničemu nevadí, naopak to budí zdání v silnější letadlo :P

právě.
Při nízkých otáčkách kmitání podrží hřídel a upevnění motoru v edf
při vyšších roste dostředivá síla rozváženého dmychadla a při dalším navýšení se celek začne ustřeďovat a vibrace se sníží.

Ale na tvém místě bych si s tím zkusil pohrát, aby se to nedělo.
ničíš si ložiska a snižuješ výkon v té oblasti, kdy to kmitá .
Grugh

#28 Příspěvek od Grugh »

dudaj píše:tobě fakt dělá potíže se vyjádřit :mrgreen: .

Zájímá tě můj sloh více něž obsah? :roll: Asi hodnotíš, co dovolí tvé intelektuální schopnosti.
Už je to trochu únavné se pořád opakovat. Nejsou ti dobré ani konkrétní vzorce, grafy, ani krátké shrnutí.
Možná si pocitově myslíš, že ve vyšších otáčkách "kmitání podrží hřídel", ale mohl bys to popsat s pomocí nějakých fyzikálních zákonů nebo odkazů na odborné články, které by popisovaly tvé "dostřeďování".

Druhá věc je rezonanční frekvence:
Pokud bude leže ve středních otáčkách, tak jí případná nevyváženost nebo křivost (tj. ten s frekvencí kvadraticky rostoucí budič) vybudí ve středních otáčkách.
Pokud bude ležet ve vysokých, tak bude vybuzená ve vysokých. Na to není třeba mít nějaké rozsáhlé znalosti z dynamické frekvenční analýzy. :idea: Pochopit by to měl i průměrně inteligentní člověk. Tak třeba to snad pomohlo ostatním. :mrgreen:

Mohl by ses prosím zamyslet nad odpovědmi na následující otázky:
Nejprve k "dostřeďování":
Co se s stane s dítětem na řetízkovém kolotoči? Bude ho s výšší úhlovou rychlostí tlačit síla do středu kolotoče nebo naopak ven?
S vyšší rychlostí bude síla vyšší nebo nižší?
Dojde k nějakému snížení této síly působící na dítě při opravdu vysoké rychlosti (aniž by se utrhl řetěz)?
Pak k rezonancím:
Budou hodiny s kyvadlem (tj. s jednoduchým oscilátorem s jasnou vlastní frekvencí) fungovat i pokud v nich dojde péro (tj. nějaký budič)?

Prostě potřebuješ zdroj vibrace (budič) a pak nějaký oscilátor (na naprosto libovolné frekvenci, tj. nejen ve "středních otáčkách"). Takže rozkmitání pouze ve vysokých otáčkách není nic mimořádného.

Možná bys místo upozorňování na mé vyjadřování nebo vytrhávání z kontextu mohl sám příjít s něčím přínosným. Tedy s něčím, co nebude popírat zákony fyziky a nebude se odvíjet jen od jedné zkušenosti s konkrétním modelem a bude kategoricky vylučovat možnost jiného chování (i navzdory logice).

Podle mě mikymikes má problémy s nižší pevností předku, který asi nebude kompletně slepen po výměně motoru a lože. Zkusil bych to (třeba přes igelit) prozatímně pořádně zafixovat izolepou a zopakoval bych experiment. A samozřejmě předtím zkontrolovat unašeč a vyvážení vrtule.

PS: Sorry za flame. Ale jak se říká: "Chytrému napověz, hloupého trkni." :twisted:
Grugh

#29 Příspěvek od Grugh »

dudaj píše:Ale na tvém místě bych si s tím zkusil pohrát, aby se to nedělo.
ničíš si ložiska a snižuješ výkon v té oblasti, kdy to kmitá .

S tím naprosto souhlasím.
dudaj

#30 Příspěvek od dudaj »

Grugh píše:Zájímá tě můj sloh více něž obsah?

Máš pravdu, chytrému napověz.

Mě sloh nezajímá. A tu větu si zkus přečíst ještě párkrát. Třeba ti to dojde.
Ale nedělám si iluze.

Už to, že srovnáváš řetízkový kolotoč s dmychadlem je dost tragedie.

Dmychadla vyrábím a vyvažuji . Takže o tom něco vím a diskutovat s tebou mě nebaví.
končím.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“