FrSky Taranis - čtvrté pokračování

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zamčeno
Zpráva
Autor
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

Re: FrSky Taranis - čtvrté pokračování

#31 Příspěvek od Ancistrus01 »

RCStudio píše:Na co dva prijimace 16,kanalu na jedne nestaci?

Redudance :)

A S.BUS Pixhawk umí :D
macil

#32 Příspěvek od macil »

lubo1 píše:Nazdar...
Mám problém ...
Kúpil som RX - X6 , ale je v nich LBT FW. Vo vysielači mám Non EU... Príjmač sa mi podarilo zpárovať a vypadá funkčne. Môžem ho tak nechať, alebo radšej do neho narvať Non EU FW????
Ľubo

Si si istý, že vo vysielacom module nemáš LBT FW, resp. že v prijímači je LBT FW?
citujem:
"LBT režim není kompatibilní s žádným předešlým EU FW ani s neEU. Proto je třeba aktualizovat jak vysílací modul, tak přijímač."

Mám totiž pocit, že tým non EU, máš na mysli nezaškrtnuté políčko "EU" pri inštalácii verzie Open TX.
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od lubo1 »

macil píše:Si si istý, že vo vysielacom module nemáš LBT FW, resp. že v prijímači je LBT FW?
citujem:
"LBT režim není kompatibilní s žádným předešlým EU FW ani s neEU. Proto je třeba aktualizovat jak vysílací modul, tak přijímač."

Mám totiž pocit, že tým non EU, máš na mysli nezaškrtnuté políčko "EU" pri inštalácii verzie Open TX.

Som..... resp .. na príjmači je nálepka LBT FW a vysielač mám z doby, keď nikto nekomplikoval protokol EU a non EU - riešil sa len VF výkon.....
http://lubo111.rajce.idnes.cz
jimi-m

#34 Příspěvek od jimi-m »

Ahoj, zjistil sem takovou nepříjemnou věc.

Většina jistě zná funkci Trimy do Subtrimů. Je to výhodné, když si při záletu natrimujete model a pak to přesunete do Subtrimů, abyste měli Trimy volné opět v celém rozsahu.

Já měl ale na servech křidélek pro změnu profilu křídla nastavenou jako subtrim GP (globální proměnou). Někdo mi to zde poradil na fóru. Pomocí slideru jsem si posouval střed serva (střed křidélka) na termický nebo rychlý profil. Jenže po vytrimování a přesunutí do Subtrimů se samozřejmě GP přepíše pevnou hodnotou z Trimu.

Vyřešil jsem to přechodem na můj starý způsob změny profilu křídla, a to ofsetem v mixu kanálu. Na ofset křidélek jsem dal GP a posouvám si střed křidélka tady.

Takže pozor, pokud by se někomu stalo něco podobného. Nedávat na střed serva (Subtrim) GP, pokud chcete použít Trimy do Subtrimů !!!
FrSky Taranis X9D+
MPX Xeno, Robbe Arcus Sport, Ariane V6, Topmodel Swish, Durafly Tundra
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od lubo1 »

jimi-m píše:Ahoj, zjistil sem takovou nepříjemnou věc.

....

Já měl ale na servech křidélek pro změnu profilu křídla nastavenou jako subtrim GP (globální proměnou). Někdo mi to zde poradil na fóru. Pomocí slideru jsem si posouval střed serva (střed křidélka) na termický nebo rychlý profil. Jenže po vytrimování a přesunutí do Subtrimů se samozřejmě GP přepíše pevnou hodnotou z Trimu.

...

Subtrim a stred serva sú dve rozdielne veci. Ani jedna nieje vhodná na zakrivenie profilu... Navyše posunom stredu (PPM Center) sa posúvajú aj konové body dráhy serva - čo môže spôsobiť mechanické zabllokovanie serva....
Naposledy upravil(a) lubo1 dne pon 25.04.2016 18:10, celkem upraveno 1 x.
mirekp
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od mirekp »

V OpenTX se posunem subtrimu neposouvají koncové body. Viz obr.

Clipboard05.jpg

Ale bavíme se o Subtrimu, to není stejné jako "PPM center" (v českém menu přeloženo jako "Střed"), o tom kolega nepsal.
jimi-m

#37 Příspěvek od jimi-m »

Přikládám vylepšený obrázek o PPM.
Já mám samozřejmě mechanický střed (+ koncové body) serva posunutý pomocí PPM, pokud to nejde napákovat ku spokojenosti, například, pokud jsou serva v křidélkách zrcadlově. To ale používám opravdu jen v krajních případech, kdy to nelze provést mechanicky.

A dle mého je ofset v mixu kanálu pro zakřivení profilu přímo dělaný. Vlastně funguje stejně jako "subtrim=", jen se nerozmr** při použití Trim>Subtrim. U 4-servového křídla tím ofsetem měním jak klapky, tak křidélka, samozřejmě pro každou skupinu samostatnou křivkou. Nemusím pak dělat další mixy a řešit to jimi. Mám rád jednoduchost.

Ono ale řešení může být opravdu několik, od toho je OpenTx přeci tak otevřený.
Přílohy
ofset.jpg
FrSky Taranis X9D+
MPX Xeno, Robbe Arcus Sport, Ariane V6, Topmodel Swish, Durafly Tundra
Drondys

#38 Příspěvek od Drondys »

lubo1 píše:Kúpil som RX - X6 , ale je v nich LBT FW. Vo vysielači mám Non EU... Príjmač sa mi podarilo zpárovať a vypadá funkčne...

Jsi si opravdu 100% jist, že máš ve vysílacím modulu TX Non EU (nikoli OpenTX ve vysílačce obecně) a, že je v těch přijímačích LBT FW (pozn. možná nějaký maník u výrobce na ten přijímač dal jen nesprávnou nálepku) ?

Pokud je to skutečně přijímač s LBT FW pak je to nějaké divné, protože podle tabulky viz tento odkaz by TX s NeEU měl být kompatibilní jen RX s neEU, ale neměl by být kompatibilní ani s RX s LBT ani s RX s EU.

LBT režim není kompatibilní s žádným předešlým EU FW ani s neEU. Proto je třeba aktualizovat jak vysílací modul, tak přijímač.

Nezdá se mi, že by to Janekx napsal jen tak "od boku" pokud by to neměl předem ověřeno tj. spíš je pravděpodobnější, že buď máš ve skutečnosti v TX LBT FW a nebo ten přijímač ve skutečnosti bez ohledu na nálepku není LBT FW.

Zkus se případně domluvit s Janekx na prověření toho jaký FW ve skutečnosti máš v tom TX a RX.
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od RCStudio »

Duvod je ze Lubo do poznamky k objednavce uvedl prosbu o preprogramovani na nonEu verzi a tak jsem to pred odeslanim udelal ale nalepku označující LBT na prijimaci nechal :D
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
Drondys

#40 Příspěvek od Drondys »

Tak a tím se to vysvětlilo akorát lubo holt poněkud zapomněl, že si ty přijímače vlastně sám objednal v nonEU verzi. Tomu se říká skleróza aneb hosip. :lol:
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od lubo1 »

Drondys píše:Tak a tím se to vysvětlilo akorát lubo holt poněkud zapomněl, že si ty přijímače vlastně sám objednal v nonEU verzi. Tomu se říká skleróza aneb hosip. :lol:

Sklerotik som... ale že som objednal Non EU - to som si zapametal....zmiatla ma nálepka LBT. Nebol som si istý, či to Janek prehliadol a ono funguje al LBT s Non EU....
preto bol pôvodný dotaz..... Prehrať FW viem, ale prečo ak by nebolo treba....
V mojom prípade vydolovať príjmač z modelu je niekoľkohodinová operácia.....
no a navyše tú X4ku som prebaľval spoločne s variom.....
DSC01442.JPG

... no a mať to zase rozkuchávať kôli FW....
Drondys

#42 Příspěvek od Drondys »

lubo1 píše:Sklerotik som... ale že som objednal Non EU - to som si zapametal....zmiatla ma nálepka LBT. Nebol som si istý, či to Janek prehliadol a ono funguje al LBT s Non EU.... preto bol pôvodný dotaz...

Ostatní v diskusi neznali ten fakt ohledně objednávky. V tom případě to nebylo moc vhodné na veřejný dotaz pokládaný v této diskusi a stačilo to vyřešit jen dotazem přes SZ přímo s janekx. Stručně řečeno stačilo položit interní dotaz Jankovi proč je na tom přijímači nálepka LBT FW když jsi v objednávce požadoval non EU FW.
master_raa
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od master_raa »

non EU FW se nesparuje s taranisem ktery ma EU FW. Po flash FW na EU se sparuje a pojede - resil sjem pred cca 2 tydny.
Taranis X9D Plus
Foto RC.CERNIK-NET.COM/CS/Gallery.html
Videa RC.CERNIK-NET.COM/CS/VideoGallery.html
master_raa
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od master_raa »

Tak se mi konecne povedlo propjit Hitec Optic 6 s Taranisem v modu ucitel / zak - rekneme si ze pro uceni staci 6-ti kanal radio za relativne par korun staci. Jak bude vice casu a odzkouseno, tak napisu vice. Kazdopadne mam jiste doporuceni k instruktaznimu videu.

[*] Prvnim chytakem z meho pohledu je, ze jsou oba taranisy propojeny. Bylo by vhodne rici, ze ikonka S se zobrazi po nastaveni zak, ale ikonka M se nezobrazi po nastaveni ucitel, ale az po pripojeni kabelu a obdrzeni signalu z druheho vysilace - ne kazdy je elektrotechnicky genius zvlaste pak pokud je volba 3 modu ucitele.
[*] Druhy chytak je, ze by bylo vhodnejsi upozronit, ze menu trener je v sekci radia nikoliv modelu. Ono se na to sice da prijit, ale ne kazdy ma prostudovany navod na zpamet a listovat a hledat preskoky co je radio, co je model taky je jen pro houzevnate.

Tyto navrhy na vylepseni pisu z duvodu, ze jsem je obejvil na netu v anglickem videu, ktere bylo delsi a dotycny tam prave upozornoval na tohle. Berte to jako zlepseni podpory prodeje, prece jen uz jsme se setkal s par reakcemi, ze sice tranis super, ale oni ho nechou, bo je nskutecne slozity a vsechno se musi slozite programovat. Taky po tech letech uz mam profesionalni deformaci a to co mi prijde samozrejme anebo alespon logicke, je pro zatacenika anebo nekoho, kdo byl zvykly na jine radio, jako neskutecne komplikovane.
Taranis X9D Plus
Foto RC.CERNIK-NET.COM/CS/Gallery.html
Videa RC.CERNIK-NET.COM/CS/VideoGallery.html
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od RCStudio »

Pokud se jedna o pripominky k memu videu diky, je potreba vsak doplnit. Kazda verze OpenTX se chovala trochu jinak (vychazi to i z duvodu ze u nekterych T+ i Ecek nefungovala detekce zasunuti do zdirky a resilo se to az identifikaci realneho signalu)

Nove se S neobjevi samo ale jen az je pripojen kablik i bez signalu. Pokud funguje detekce zasunuteho jacku.
M se objevi jen v pripade kdyz je prijiman signal.

Toto chovani vychazi prave z vyse popsanych problemu s detekci.

Video jsem aktualizoval o poznamky, jeste jednou diky
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
Zamčeno

Zpět na „Vysílače“