FrSky Taranis - třetí pokračování

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zamčeno
Zpráva
Autor
matoni

Re: FrSky Taranis - třetí pokračování

#1261 Příspěvek od matoni »

pavelt74 píše:Ahoj,tak to přesně mám.Mám tři řádky s výškovkou v menu VSTUPY a u každého mám přiřazen přepínač SD. U prvního řádku SD - šipka nahoru,druhý jenom SD,třetí řádek SD-šipka dolů. Když přepínám přepínačem,přes tyto polohy,tak je na displeji vidět,že se se hodnoty výškovky tučně znázorňují na požadovaném řádku,ale na monitoru ani na servu výškovky není přepínání znát.Tobě na monitoru kanálů je přepínání vidět?

Asi máš špatně zdoj v MIXech, musí tam být ten název zdroje (na záčátku má "i") a ne páka (teď se bavíme o menu MIXů, ve vstupech to bude dobře - podle toho co píšeš).
pavelt74

#1262 Příspěvek od pavelt74 »

Ještě jsem zkoušel přiřadit výškovce přepínač SD,ale v menu MIXER a tam to reaguje na přepínač SD a výškovka mění polohy dle přepínání,ale vstupy mi to úplně ignoruje.Zkoušel jsem si ještě upravit směrovku v menu VSTUPY a taky nic,vůbec na přepínání žádná reakce.Není to třeba ještě někde povolit,třeba v mixeru? V menu SERVA jsem se díval a tam žádná omezení nejsou,je tam hodnota -100 - 100.Dík
pavelt74

#1263 Příspěvek od pavelt74 »

Ahoj,je to tak jak píšeš,nesmí tam být symbol páky,jsi fakt machr.Už to funguje,mordoval jsem se s tím dva dny.Mockrát díky.
Wormsnake

#1264 Příspěvek od Wormsnake »

Ahoj jsem rad ze jste kolegovi poradily...

Wormsnake píše:Ahoj,

U Taranise je ve Specialnich fukcich funkce set failsafe

Jak to pracuje?

To ulozi aktualni nastaveni pak do failsafe? Nebo nebo to nastavy vystupy na prijimace do nejake uz predem nastavene hodnoty?

Priznam se ze sem jeste nikdy nenastavoval failsafe...

Vi nekdo jak je to s tim failsafe?
NazaM F550-Rozebraná, RCT800-Padená rozbitá
Vektor XXL, EasyGlider,Taranis
HB-D8T Brushless
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#1265 Příspěvek od RCStudio »

To je snadne set failsafe ti po nejakem pripinaci posle aktualich prvnich 8 kanalu do vlastniho failsafe
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
rehurek
Kontaktovat uživatele:

#1266 Příspěvek od rehurek »

Konvertor FrSky z S.Port na UART
FrSky má modul, se kterým lze přes Frsky S.Port posílat sériová data.
Tyto moduly mohou být konfigurovány tak, že jsou jednosměrné, tak jako telemetrie. To znamená že data jsou potom odesílána k vysílači. Druhou možností je vytvoření obousměrného spojení s moduly. Takže můžete posílat data z vysílače k přijímači a naopak.
Poslední část je samozřejmě velmi zajímavá, protože podporuje např. Mavlink. Tak lze propojit UART konvertor s technologií Bluetooth a telefonem pomocí Tower aplikací a pomocí Mavlink zobrazovat živá data z modelu. Novinkou je, že data mohou být zaslána i do letadla přes obousměrné připojení. Takže si můžete také změnit za letu PID hodnoty nebo nahrávat nové waypointy.
UART.jpg

Připojení k přijímači je jasné, stačí připojit S.Port na odpovídající piny přijímače.
Operační napětí je 4 - 10V
Nyní jsou oba moduly na HobbyKingu velmi levné (12,60 Eur za pár)
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__58202__FrSKY_S_Port_To_UART_Converter_With_2_ADC_Ports_.html
FrSky Taranis E
MIG29, AlphaJet, SE5A, FW-190, DJI F450 s NAZAv2 a HERO3+, X525 s MM2.0
Wormsnake

#1267 Příspěvek od Wormsnake »

http://www.frsky-rc.com/download/view.p ... 0Converter

Datova propustnost techto modulu je slusne receno usmevna :D ,jen to pro predstavu to asi jedna SMS za sekundu.

Nevim jestli by to stacilo treba Pixhawkovy pro pripojeni k MP.
Muselo by se spojeni orezat prenasi se tam spusta zbytecnych dat...
HB-D8T Brushless
jimi-m

#1268 Příspěvek od jimi-m »

Ahoj lidi, potřebuji poradit s takovou triviální věcí...

Křidélka pracují dle předvolené křivky (-60/+20/+70 = -10mm/0mm/+20mm)

Chci pomocí ofsetu (např. -30) docílit zakřivení křídla pro termiku (nulová poloha křidélka se posune o 4mm dolů). Jenže on se tím pádem posune i pracovní rozsah křidélka na -14mm/-4mm/+16mm. Chci aby rozsah zůstal stejný jako při normálním režimu (-10mm/-4mm/+20mm).

V podstatě by to mělo fungovat dle červené křivky z obrázku.

Jak na to?
Přílohy
ofset.jpg
FrSky Taranis X9D+
MPX Xeno, Robbe Arcus Sport, Ariane V6, Topmodel Swish, Durafly Tundra
mab
Kontaktovat uživatele:

#1269 Příspěvek od mab »

Subtrim plnit globální proměnnou a mód nechej podle červené křivky "stříšku"

edit: nebo napiš co chceš docílit, moc tomu nerozumím. Jo a máš divné přepákování 20mm je 50kroků a -10mm je 80kroků
x9d, x-lite pro a pár poletuch
jimi-m

#1270 Příspěvek od jimi-m »

Ty uvedené hodnoty byli jen jako příklad pro lepší pochopení. K čemu je tedy ofset? Pro posunutí celého rozsahu včetně nuly nahoru/dolů? To jsem netušil, že se dá subtrim plnit GP...

Prostě jsem chtěl, aby při zakřivení profilu (posun nuly) bylo maximum a minimum křidélka stále stejné (např. -10/+20)
FrSky Taranis X9D+
MPX Xeno, Robbe Arcus Sport, Ariane V6, Topmodel Swish, Durafly Tundra
Wormsnake

#1271 Příspěvek od Wormsnake »

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=TfcpKV5GxVw[/youtube]

Koukni na Rimruv "Titanic" je to asi jeho nejdelsi video na YT ma skoro 2 a pul hodiny, ale je tam detajlne popsano jak dela svoje letove rezimy a zabyva se tam i letovym rezimem termika a jak napipat do radia kriveni odtokovky. Na taranise neexistuje jedno reseni problemu ale kazdy problem zle resit mnoha zpusoby jde o to najit ten nejjednodussi a spravne pracujici.
HB-D8T Brushless
mab
Kontaktovat uživatele:

#1272 Příspěvek od mab »

jimi-m píše:Ty uvedené hodnoty byli jen jako příklad pro lepší pochopení. K čemu je tedy ofset? Pro posunutí celého rozsahu včetně nuly nahoru/dolů? To jsem netušil, že se dá subtrim plnit GP...

Prostě jsem chtěl, aby při zakřivení profilu (posun nuly) bylo maximum a minimum křidélka stále stejné (např. -10/+20)

Ofset posouvá celý rozsah spolu s váhou pro dosažení požadovaného výsledného rozsahu.

Pokud chceš posouvat střed lineárně (jako modrá křivka) stačí mít nastavené limity (výstupy) min a max a posouvat se libovolně čímkoliv v mixech - řádek s MAX, nebo S1,2 LS,RS. Výsledný pohyb serva nikdy nebude přes limity i když vypočtená hodnota bude vyšší.

Pokud bys to chtěl jako červená křivka, pak
Speciální funkce - ZAPNUTO - Upravit GP1 - zdroj CH15 - zapnout
Mixer - CH15 - S2 Váha +5% Ofset -5% (Zde je ofset použit pro úpravu rozsahu S2 z hodnot -100 až +100 na -10 až 0, předpokládám pouze zakřivení dolů)
Výstupy - subtrim GP1 - min - max

Já používám, pro mě jednoduchou a dostatečnou metodu přes limity a křivky, popisoval jsem tady v tématu jde to jednoduše napípat/upravit i na letišti. A zakřivení odtokovky řeším přes MAX a letové režimy.
Pokud chci ladit, místo max použiju LS/RS patřičně upravený, třeba i s hlášením polohy.
x9d, x-lite pro a pár poletuch
matoni

#1273 Příspěvek od matoni »

Ahoj, řešili jste někdo tlačítko na spodní stranu Taranise, např. pro dvoufázový start F3K? Jaký jste použili spínač? Případně pokud máte nějaké foto. Nějakou představu už mám, ale než začnu vrtat, tak bych se chtěl ještě někde inspirovat a porovnat nápady. Předem díky.
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#1274 Příspěvek od lubo1 »

matoni píše:Ahoj, řešili jste někdo tlačítko na spodní stranu Taranise, např. pro dvoufázový start F3K? Jaký jste použili spínač? Případně pokud máte nějaké foto. Nějakou představu už mám, ale než začnu vrtat, tak bych se chtěl ještě někde inspirovat a porovnat nápady. Předem díky.

ano
viewtopic.php?f=38&t=73677&start=765
Tak ako je momentový spínač SH - vymenil som ľavý SF tiež za momentový
Spínač trebárs tu http://rcstudio.cz/cs/nahradni-dily/51- ... ouhy-.html
Naprogramované to mám ako letový režim. Nieje problém to obsluhovať ukazovákom..
... ale dá sa to mixovať na rôzne spôsoby - krivky, subtrimi, max.....
http://lubo111.rajce.idnes.cz
zelkar

#1275 Příspěvek od zelkar »

Možná to sem úplně nepatří, přesto sem napíšu dnešní dost hustý zážitek s mým novým Taranisem.

Napípal jsem si zatím dvě jednoduchá čtyřservová letadla. Už jsem s tím i lítal, jenže byl dost silný vítr, takže trimování nic moc. Po delším zápolení se mi pak podařilo uložit trimy do subtrimů.

Dnes se vítr utišil, tak jsem konečně letadlo vytrimoval definitivně. Jenže v menu "Serva" trimy do subtrimů opět jaksi nechtěly. (Teď už vím, že jsem blbec, protože jsem nerozlišoval volbu převedení jednoho kanálu a volbu převedení všech - dole pod 32 kanálem - pořád jsem tam tím pádem tlačil trimy plynového kanálu 1.) Už jsem začínal být lehce naštvaný, tak jsem si řekl, že třeba jako na PC pomůže Reset. Všechno mám napákované na 100% výchylek, tak o nic nejde. Zresetoval jsem kanály, nalil subtrimy - kupodivu se tam objevily - byl jsem spokojen. Až moc :roll:

Samozřejmě vím, že jsem si měl ověřit výchylky, ale neudělal jsem to. Pěkně pod plným plynem jsem letadlo hodil a děly se věci... Takové brikule těsně nad zemí jsem opravdu ještě nedělal, oči mi lezly z důlků 8O. Zkušenější asi něco tuší. Po pár zběsilých obratech jsem pochopil, že řízení křidélek i směrovky je obráceně! Resetem jsem si shodil nastavené reverzy, tak holt bylo nutné řídit "reverzně". Jenže ani to moc nešlo. Když jsem se nějakým zázrakem dostal výš a pustil kniply, letadlo se okamžitě někam kácelo. Shozením reverzů se totiž taky otočil význam nastavení trimů, takže na nule byly docela slušné výchylky. Vybalancovat to s otočeným řízením je fakt zábava :lol: Podařilo se mi doklouzat na zem - skončilo to heppy endem. Aspoň si už budu ukládání trimů pro příště pamatovat. Konec pohádky, dobrou noc...
FrSky / Dingo, F5J ...
Zamčeno

Zpět na „Vysílače“