reprap 3D tiskárny v modelařině - II
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
Re: reprap 3D tiskárny v modelařině - II
Nebo tohle, když už mám profil křídla ve vektorech a náběžka je prakticky po celé délce křídla stejná. Nechat půl milimetru offset, vylepit šmirglpapírem a na finální přetažení náběžky..
A z PETG se dá taky ledacos vytisknout (dural bohužel ne, ale ten zase vykouše frézka):
A z PETG se dá taky ledacos vytisknout (dural bohužel ne, ale ten zase vykouše frézka):
OK2WY
Celeron píše:Na hotbed se doporučuje nějakej lepčejší než je tam origo. Ale nekouknu se ti, co místo něj Zahradník přisypal, mám to zadeklovaný.
Jo, na hotbed mam ten od Zahradnika a drzi. Odesel ten u hotendu, jeste puvodni ale ted uz cinani davaj do RAMPSu taky silnejsi. Asi lidi hodne rvali
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Pokud mate zdroj pridelany k ramu tiskarny tak si zkontrolujte dotazeni sroubku - viewtopic.php?f=40&t=76581
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Načmáral jsem 7 zásobníků na odporovou řadu E12. Každá dekáda je 10 hodin tisku skoro po celý ploše tiskárny. Stěny to má 30 mm vysoký a 2 mm tlustý. Dá se to vytisknout z PLA a nebo se to urve nebo popraská? Tak velkou plochu jsem nikdy z PLA netiskl...
Díky za názor
Jirka
Díky za názor
Jirka
odlepí se tomu rohy, nám to tak dělá. Todle je hezčí, rychlejší a levnější pálený laserem ze zbytků akrylátů.
Celeron píše:Načmáral jsem 7 zásobníků na odporovou řadu E12. Každá dekáda je 10 hodin tisku skoro po celý ploše tiskárny. Stěny to má 30 mm vysoký a 2 mm tlustý. Dá se to vytisknout z PLA a nebo se to urve nebo popraská? Tak velkou plochu jsem nikdy z PLA netiskl...
Díky za názor
Jirka
Z PLA to půjde podle mě
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
z pla to pujde. doporucuju sklo potrit tuhym koresem a bude to OK
HPI E-Firestorm Flux , Hotwing 1000 Evo
3D tiskárna Rebel 2, Photon Mono X
3D tiskárna Rebel 2, Photon Mono X
Pokud by to bylo o chloupek menší, aby přeci jen na ploše byl okolo prostor, tak docela doporučuji použít okolo brim anebo takové ty "sloní uši" na rohy.
Dost to pomáhá, podle všeho to není primárně o větší ploše, spíš to má nějaký vliv na lepší rozkládání tepla v rozích atd.
Jinak jsem krabičky z PLA tiskl, u mě víc obdélníkové, tedy v jednom směru velikostí srovnatelné s tou tvou, v druhém menší a dalo se to.
Dost to pomáhá, podle všeho to není primárně o větší ploše, spíš to má nějaký vliv na lepší rozkládání tepla v rozích atd.
Jinak jsem krabičky z PLA tiskl, u mě víc obdélníkové, tedy v jednom směru velikostí srovnatelné s tou tvou, v druhém menší a dalo se to.
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Hlásím, že jsem musel výtisk sundávat paličkou, jak držel. Ale byl to boj, musel jsem nastavit skirt jen 2 mm, jinak mi ho vpravo extrudér tisknul mimo sklo a narážel na pravý Z-ko a nebo zase vlevo brnkal o endstop. Po prvním tisku jsem zjistil, že dno tlustý 2 mm je zbytečnej přepych, tak jsem ho dal jen 1,25mm. Ona se totiž ta jedna placka tiskne 20 minut a odebráním 3 vrstev se to dost zrychlí. Stejně to je 10,5 hodiny.
Kores na 65st.
Jirka
Kores na 65st.
Jirka
Ja v tedle pripadech skirt vypinam a davam 2mm brim. Ma to pozitivni dopad na drzeni rohu a funguje i jako skirt
Celeron píše:Hlásím, že jsem musel výtisk sundávat paličkou, jak držel. Ale byl to boj, musel jsem nastavit skirt jen 2 mm, jinak mi ho vpravo extrudér tisknul mimo sklo a narážel na pravý Z-ko a nebo zase vlevo brnkal o endstop. Po prvním tisku jsem zjistil, že dno tlustý 2 mm je zbytečnej přepych, tak jsem ho dal jen 1,25mm. Ona se totiž ta jedna placka tiskne 20 minut a odebráním 3 vrstev se to dost zrychlí. Stejně to je 10,5 hodiny.![]()
Kores na 65st.
Jirka
Mě by spíš zajímalo, jak jsi tiskl ty horní stackovatelné okraje ... podle obrázku to vypadá na cca 4mm přesahu přes svislou stěnu. Tos tam měl nějakou podporu nebo to máš navržené v modelu tak, aby přesah byl nějak rozumně postupný a tak se to udrží samo?
Jinak dno bych nechal ty 2mm být tebou a jen si pohrál si spíš s výplní ... udělal bych 3 spodní vrstvy, 4 horní ... to je při 0,2 vrstvě 1mm ... zbývajících 5 mezivrstev bych dal s nějakou sranda výplní ... třeba 10% ... ty by se tedy dohromady tiskly asi ani ne tak dlouho jako jedna plná výplň. tím by se ti čas neprodloužil a přitom vzhled i pevnost by byly ve výsledku imho lepší.
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
jindraj píše:Mě by spíš zajímalo, jak jsi tiskl ty horní stackovatelné okraje ... podle obrázku to vypadá na cca 4mm přesahu přes svislou stěnu. Tos tam měl nějakou podporu nebo to máš navržené v modelu tak, aby přesah byl nějak rozumně postupný a tak se to udrží samo?
Jinak dno bych nechal ty 2mm být tebou a jen si pohrál si spíš s výplní ... udělal bych 3 spodní vrstvy, 4 horní ... to je při 0,2 vrstvě 1mm ... zbývajících 5 mezivrstev bych dal s nějakou sranda výplní ... třeba 10% ... ty by se tedy dohromady tiskly asi ani ne tak dlouho jako jedna plná výplň. tím by se ti čas neprodloužil a přitom vzhled i pevnost by byly ve výsledku imho lepší.
Ten přesah je na každou stranu 2 mm a svislá odskakuje 45 st, (2 na 2 mm) takže no problem.
Ale dnes se nedaří. Druhá vytištěná dekáda má zadní stěnu "provázkovej tisk".
No a při tisku třetí dekády se mi zapekl celokov protože začal kolísat ofukovej větrák. Tak cvičně zkusím zeditovat data, aby tisk najel rovnou na vrstvu 4,15 mm.
Vrstvy jedu 0,3 mm 0,5 kou nudlí. První vrstva se tiskne 65 minut, další už jen 20.
Tisk je někdy velkej boj.
Jirka
edit: Zkoumal jsem, proč mi to dělá ten "provázkovej tisk" na zadní straně. Stěny jsou tlustý 2 mm, tryska je 0,5 mm. Nejdříve po zvýšení Z se tisknou 2 vnitřní perimetry všech zakládacích "krabiček". Pak se tisknou 3 venkovní perimetry stěny celý krabice vlevo, vpravo a vepředu. To je sice dohromady 5 x 0,5 mm ale to je klasika. Jenže zadní venkovní perimetr se tiskne 5x což je včetně vnitřních 2 celkem 7!!! Což je teoreticky 3,5 mm. Trochu moc na stěnu tlustou 2 mm.
Tak teď je otázka, zda zešílel Slic3r v1.26 a nebo je již blbě STL z cadu.
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Celeron píše: Zkoumal jsem, proč mi to dělá ten "provázkovej tisk" na zadní straně.
Tak teď je otázka, zda zešílel Slic3r v1.26 a nebo je již blbě STL z cadu.
Tak je to nějaká chyba Slicru. V Repetier Host mi vykresluje dvě nudle dosebe. Zkoušel jsem všechno možný nastavení a nic. Jediný, co pomohlo je nastavit průměr trysky místo 0,5 mm jen 0,46 mm, pak to přestalo. Zdvihl jsem kvůli tomu průtok o 6% a je to celkem dobrý. Ale proč to nejde s 0,5 mm mi není jasný.
Jirka