DJI NAZA pokračování 2

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Odpovědět
Zpráva
Autor
zdzd

Re: co dělat při flyaway u naza v2?

#421 Příspěvek od zdzd »

lukasokoun píše:No doplnil bych že to byla bezpečná vzdálenost od stromů, nejsem blázen. Stroj jsem zvednul nahoru protože letěl přesně do lesam který byl poblíž nicméně ne blízko, to bych potom už vůbec neuřídil, tak jako nevím jak by jste to řešili, raději narazit do lesa?

Bezpečná asi nebyla, když jsi měl obavu, že tam vpálíš...

Ale tomu zvedání. Ty si vážně myslíš, že je lepší stoj zvednout aby přeletěl nad les a tam zapadnul neznámo kam a trefil neznámo koho? Navíc už ho nikdy nenajdeš. Varianta vletět do stromu pod dohledem a sesbírat co se dá je jistě mnohem lepší.
lukasokoun

Re: DJI NAZA pokračování 2

#422 Příspěvek od lukasokoun »

tak to je polemika jestli bezpečná či ne pro někoho je bezpečná 1m od stromu pro někoho 2km, takže ot bych nepitval
nicméně počítal jsem s tím že kdyby mi to odletělo z dohledu hned volím FS, nebo je to špatná úvaha?

furt mi ale nějak nedohází proč raději nabourat do něčeho než se snažit nenabourat, jak zde zaznělo...
MarkAurel
Kontaktovat uživatele:

#423 Příspěvek od MarkAurel »

Len taky mali dotaz, pri problemoch a naslednom zvoleni FS ako rychlo fs nabehne? Myslim ze coptera okamzite nezastane cize je potrebne predvidat a fs zvolit v predstihu.
DJI Phantom 4pro, DJI Spark, DJI Mavic pro
martin z

#424 Příspěvek od martin z »

Fakt si myslíš, že FS bude správně fungovat v situaci, kdy samotná jednotka se zbláznila a koptér odlétá do pryč? FS mi celkem dobře funguje když selžu jen já jako pilot, ale jednotka je přitom ok.
graup15

#425 Příspěvek od graup15 »

Jakou tam máš Gps? Mimochodem...vždy musíš být připraven hračku cíleně zničit,než riskovat,že někomu ublížíš. To se netýká zřejmně případu,že jsi letěl nad les,kde maximálně nasereš veverku. Ale až budeš lítet někde blízko populace.
graup15

#426 Příspěvek od graup15 »

MarkAurel píše:Len taky mali dotaz, pri problemoch a naslednom zvoleni FS ako rychlo fs nabehne? Myslim ze coptera okamzite nezastane cize je potrebne predvidat a fs zvolit v predstihu.

Trvá to víc než 5 sekund. Tady se jukni..
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=CkmqmIh6TU0[/youtube]

V rámci testů multi gps se testoval RTH a přesnost návratu z trošku větší vzdálenosti. Při návratu nad bod vzletu a deaktivace FS se pilot nějak zapoměl a stáhnul motory na volnoběh. :mrgreen: :mrgreen:
lukasokoun

#427 Příspěvek od lukasokoun »

graup15 píše:Jakou tam máš Gps? Mimochodem...vždy musíš být připraven hračku cíleně zničit,než riskovat,že někomu ublížíš. To se netýká zřejmně případu,že jsi letěl nad les,kde maximálně nasereš veverku. Ale až budeš lítet někde blízko populace.

ano s tím zcela souhlasím, lidské zdraví nad vše o tom žádná
nicméně tady je video co to dělalo: https://www.youtube.com/watch?v=56HuI9H93vw zhruba 1:13 to začalo dělat malé krouživé pohyby a potom to začalo kroužit na plnej plyn do strany nad silnici kde jsem to taktak zvednul nad velkou lípou a potom se to uklidnilo když to bylo ve větščí výšce
dle http://www.swpc.noaa.gov/products/planetary-k-index byl zrovna v ten den K-index kolem 4 tedy mohlo tam být nějaké rušení GPS, asi budu příště raději létat bez GPS...
zskal
Kontaktovat uživatele:

#428 Příspěvek od zskal »

Podle toho co je vidět na tom videu (škoda že většinou byla kamera skloněna dolů) bych řekl, že jsi byl v těsné blízkosti lesů a vysokých stromů. Myslím že je tam i docela hornatý terén, takže bych se nedivil, kdyby GPS ztrácela "lock" a potom to v nižší výšce obvykle začne courat. Já to mám takto na chatě a s GPS tam věčně bojuju, takže je to jako v Atti. To už je pak lepší si to do ATTI rovnou přepnout. Většinou když v takovém terénu startuju, tak počkám ve výšce cca 15-20m až mám jasný GPS lock a pokračuju už normálně v režimu GPS/Atti. Při přistání je pak lepší znovu přepnout na Atti a v klidu sednout...To je jen můj názor :wink:
Phantom 4 + Nvidia Shield K1
http://www.youtube.com/user/zskalfpv
Amper

#429 Příspěvek od Amper »

Koukam ze to co ty povazujes za "bezpecnou" vzdalenost je nasobne jine nez to co povazuju za bezpecnou vzdalenost ja (a UCL :-D ) ale zpet k problemu.

To co se ti deje je (podle mne) klasicky toilet bowl. Stane se pokud je rozhozeny kompas takze je otazka cim to. Mohlo ho rozhodit neco vnejsiho (nekdo tvrdil ze ho je schopno zblbnout treba auto blizko startu) nebo nejake ruseni od motoru/neceho jineho.
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
lukasokoun

#430 Příspěvek od lukasokoun »

počkat počkat, kompas se přeci nepoužívá pokud nelítám v režimu home lock či course lock, tka jaké zblbnutí?
jinak startuji také raděšji bez GPS a potom až přepínám ale netuším jak poznám že už mohu přepnout na GPS že je lock OK?
Amper

#431 Příspěvek od Amper »

coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Oldass

#432 Příspěvek od Oldass »

Tohle moralizování v každém vlákně už je fakt šílený. A řeči o "plna elektronickeho smeti bezne kvality" je kravina na eNtou. Jakýkoli rádiem řízený model ti může zdrhnout a neuděláš s tím nic.

Mě osobně Naza ještě nezazlobila a doufám, že to tak vydrží. Je ale pravda, že velmi často koptéru kontroluji, nelétám nijak zásadně daleko (bezpečný dohled) apod..
Amper

#433 Příspěvek od Amper »

2Oldass : Diky za podporu meho nazoru :-D Ano, kazdy RC model muze zdrhnout. Akorat ze s letadlem jde clovek aspon na nejakou louku tak nejak protoze musi. Nebo tobe snad prijde to misto kde letal jako naprosto korekt ?

a to ze je moralizovani otravne - ano je, taky me vadi ze nekteri lide nechapou ale kdyz budu ticho, pak nekoho zabijou tak si budu rikat ze jsem se mel ozvat, upozornit. No a az UCL pritvrdi tak zase bude spousta lidi kterym to ted prijde otravne zase akorat nadavat na foru aniz by pro to neco udelali.
Oldass

#434 Příspěvek od Oldass »

Amper: nechci místo letu hodnotit, nepatří to sem a není to moje věc

Osobně bych používal pouze velmi dobře vyvážené vrtule, na břitové vyvažovačce. Také bych si dovolil tvrdit, že vibrace mohou Nazu v letu rozhodit. Zkoušel jsem kdysi několik různých druhů vrtulí a zůstal u Graupner EProp, protože byly tvarově stálé i při zátěži a vibrace byly po vyvážení téměř nulové, resp. neznatelné.

A také bych nastavil takové gains, které jsou ideální pro aktuální hmotnost a konfiguraci stroje. Příliš velké gains jsou také často problémem nestability.
lukasokoun

#435 Příspěvek od lukasokoun »

dvě věci.

vrtule mám vyvážené na vyvažovačce, vybrace prakticky žádné v letu, jinak u tak malého stroje jako je f550 mi lidé co řídí profi koptery trvdí že vibrace naprosto neřešit
několik nezávisle lidí mi řeklo že kompas je použit pouze v režimech home lock a course lock, tedy nechápu co s tím kompas má společného, asi tedy někdo kecá, nevím :) z logiky věci ale ten kompas opravdu není třeba v modu ATTI GPS, netuším jakoiu roli by hrál :?:
jinak k té bezpečné vzdálenosti, ano mohla být bezpečnější například pro sportovní lety, nicméně toto je pro lety co zachycují video a tam se to halt musí brát torchu jinak, proto jsem si také nepořizoval phantoma, který rozkejvá klaždý poriv když chci natáčet zahrady, domy a podobně kde jsou určité překážky
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“