vytápění zahradní kulny--dílny

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
pepin

Re: vytápění zahradní kulny--dílny

#16 Příspěvek od pepin »

guchar píše:Co kus výfukové trouby, s navařeným gajem, nechat uvnitř před vyvedením.
Pokud pamatuji táta měl na veteránu 603, spirálu z trubky namotanou kolem výfuku.
A honil to ventilátorem (asi třístupňovým) přes vnitřek.

taky jsem o tom chvíli uvažoval, ale asi by to nemělo žádný zásadní přínos a efekt--odvod spalin jde v karavanu nad střechu šatní skříní a na tom husim krku jde v pohodě udržet ruka.
novfra

#17 Příspěvek od novfra »

jyrry píše:Což ovšem není až tak pravda... Má to elektronický zdroj impulzů pro čerpadlo paliva a termostaty které to obstarávají za obsluhu; musí to být ovšem v pořádku.
Toto topení (licenční X7 - 8kW) se vyrábí dodnes, jak pro civilní sektor tak pro vojáky - http://branomarket.brano.eu/cz/e-shop/t ... 65692.html
Bohužel cena je jaká je, pokud se něco sežene z vrakoviště, je vhodné to uvést do správného stavu aby to fungovalo.
Náhrada v té wattáži není, tedy ne za srovnatelnou cenu (Webasto, Eberspacher).
Pro T603 se vyráběla topení BN4 (cca 4kW) opravdu benzinová. T613 měla topení 4N2 (4kW Nafta 2 elmotory) ovšem naftová. Pro menší auta pak byla topeníčka 2N1 (2kW).
Nyní jsou v nabídce modernizovaná topení Wind a Breeze.

Ještě taky byla naftová topení 6BON3 https://www.google.cz/search?sourceid=chrome-psyapi2&ion=1&espv=2&ie=UTF-8&q=6bon3&oq=6bon3&aqs=chrome..69i57j0l4.1925j0j7
Docela fungovalo, měl jsem na vojně v minulém století v nástavbě V3S.
Když už zmiňuješ Webasto (mám v autě) tak to by se dalo celkem dobře použít. Je to příhřev vody 5kW a s čerpadlem na 12V (je v autě) + nějaký radiátor a bude to fungovat. ŘJ je přímo ve Webastu, takže stačí správně zapojit. Koupit nový, to je ekonomická sebevražda, ale někde ze šroťáku..... repase je jednoduchá a nenáročná, náhradní díly běžně jsou. Není problém dálkové ovládání včetně GSM, nebo časové spouštění. A taky to není na okamžité vytopení, ale spíš na udržování. Podle teploty vody dva režimy.
Výkon 5kW /2,4kW odběr 12V 50W / 23W.
Spotřeba nafty 0,62 / 0,27l/h

EDIT: Chybička se vloudila. Není to Webasto, ale klasika Eberspächer
Naposledy upravil(a) novfra dne ned 14.02.2016 9:41, celkem upraveno 1 x.
JosefSvejk

#18 Příspěvek od JosefSvejk »

jyrry píše:Pro T603 se vyráběla topení BN4 (cca 4kW) opravdu benzinová. T613 měla topení 4N2 (4kW Nafta 2 elmotory) ovšem naftová. Pro menší auta pak byla topeníčka 2N1 (2kW).

Protože mě Tatrovky po jistou část mého života těsně provázely a živily, musím to uvést na pravou míru. BN4 (lic. Eberspächer) bylo topení v T613 (byla tam dvě), do posledních typů se montovala originální topení Eberspächer. První T603 měly taky originál Eberspächer (myslím B2), později české 3 COB 1, což byl zase (asi načerno) ošlehnutý Eberspächer B3. Poslední osobní tatry T700 měly nezávislé teplovodní topení, opět Eberspächer. Všechny osobáky měly topení benzínové (což je logické).
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od jyrry »

Švejku, asi jo. Já se staral hlavně o sváření dílů (spalovačky, výměníky) na ty topení až po 4N2, pak to převzala Jilemnice a X7 domršili v Hradci n. Moravicí odkud se nám po letech výroba vrátila v žalostném stavu. Teď se X7 vyrábí v desítkách kusů ročně opět v Rakovníku.
jyrry.webnode.cz
pepin

#20 Příspěvek od pepin »

kluci, když jste se motali okolo těch bufiku, třeba mi budete umět poradit.

dnes jsem to napojil na 10 kovou bombu, zatím bez redukčáku--v karavanu mám náhradní redukčák 50 a ještě na tu plynovou turbínu štelovatelný redukčák, tak ted nechci ukvapeně kupovat další a nakonec zjistit, že je to stejně k prdu.

zatím jsem jen zmáčknul trubku u bufika,na kterou je nasazená hadice z bomby tak akurátně, aby tam nešlo bez toho redukčáku nesmyslně zbytečně hodně plynu.

když mám ventilátor puštěný na minimální otáčky--což je ještě tak přijatelně hlučný provoz, z výfuku to docela hulí, takový ten hnusný smrad, na vyšší otáčky ventilátoru se to zdá v pohodě--ale to muže být zpusobeno pouze rychlejším vyháněním zplodin z té spalovací komory tím vnitřním ventilátorem, jehož přísun vzduchu škrtí ten špunt---ale je v podstatě uplně jedno, jestli ten špunt s menší dírou vyndám uplně, nebo to sání zacpu uplně--ono to má mechanicky vule, tak si to v pohodě přisává vedle.

V každém případě podle mého, pokud to hulí, tak to topí neefektivně .

v karavanu platí--pokud svítí hořák modrým plamenem, dobrý--pokud žlutým--načervenalým--uteč :lol:

rozhodně mi nejde v karavanu z komína kouř, jako bych tam pálil v kamnech lakovaný dříví a házel tam petky---ten bufík opravdu z výfuku smrdí jako starý auta.

ten bufík by měl mít výkon nějakých 4kw, takové ty plynové kamna typu pohoda taky cca 4kw, tak já fakt nevím, jestli má smysl se trápit s bufíkem s výfukem ven, nebo do tý kulno dílny která stejně netěsní raději nekoupit za pár kaček ty origo kamna, než se trápit s bufikem a když bude mrznout, stejně tu dílnu budu muset nejdřív vytoput--nakrmit tím turbo fukarem.

ono teda na delší udržovací vytápění by se mi tam asi nejvíc líbili klasický kamínka typu Petry, ale mám strach ze žhavých uhlíku, který by občas lítali z komínu--zděnej dlouhej by použít nešel, pouze obyč trubky tak maximálně 2 metry nad kamna--prostup z dílny nehořlavou stěnou by problém nebyl, co by byla pohoda, mohl bych tam spalovat zbytky odřezku když tam cirkulárkuju a ted to házim do popelnice--ale bojim bojim, ten plyn mi přijde ještě vcelku v pohodě regulovatelný--když končim--zavřu bombu a už nic nehoří, to by s Petrama nešlo.

nic méně co to hulení toho bufika? je něco zásadně špatně, nebo bufík prostě hulí?

PS: dnes jsem zkusil dát venku na ten výfuk další kovovou trubku, jako komín--to fakt k vytápění smysl nemá, horká je tak ještě 50cm a pak už jen vlažná.
Snek
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Snek »

Pokud do Petr po rozehřátí pak hodíš hnědouhelnou briketu a skoro zavřeš přívod vzduchu a komín, tak ti žádné jiskry ani nebezpečí ohně nehrozí.
Hřeje to pak klidně i 6-8 hodin a když tam dáš pár briket na stojato i den ... Pokud ti bude zima hodíš kousek dřeva a nebo jednu lisovanou dřevěnou briketu a opět máš teplo na několik hodin. Navíc s porovnáním ceny nafty a briket budeš topit několikanásobně levněji.

Když tak oblož kůlnu zevnitř 2cm XPS je to levný, utěsni pěnou "tepeloizolační co nevede teplo" a na vstupních plechových dveřích do dílny mi to dělá divy :) Protahující dveře pak mám zatěsněny vnitřním zádveřím. když tak mohu nafotit, zabere to 5cm místa z místnosti, mám jej vevnitř.

P.S. A pokud seženeš staré Petry v dobrém stavu, tak mají více šamotu a akumulují déle než ty nové. Jago/čert na komíně taky dělá divy při rozehřívání místnosti. Na bufík bych se vykašlal.
pepin

#22 Příspěvek od pepin »

Snek píše:Pokud do Petr po rozehřátí pak hodíš hnědouhelnou briketu a skoro zavřeš přívod vzduchu a komín, tak ti žádné jiskry ani nebezpečí ohně nehrozí.

joo, to se čte hezky :D

se zateplením té dílny mám jediný zásadní problém, kdyby bylo po mém a né po tátovém, kterého jsem minulý čtvrtek pochoval, místo kulny by tam už dávno byl zděný vejminek s ustředním odpojitelným topením, který by dvougeneračně mohl sloužit na dožití a po dožití jako zahradní domek, nebo právě dílnička--tak to chci ted udělat, ale hned to nepujde.

zateplovat tu dílnu beru ted jako mrhání časem i penězma--ekonomičtěší mi přijde na občasné využití ji momentálně za draho vytopit , než za mnou odvedené motohodiny zateplit a nakonec stejně zbourat a místo ní postavit ten zděný vejminek--ted to beru přechodně opravdu tak--je bam bufík--tátova posedlost že to je bezvadná věc--podle mého je to k hovnu a o ničem, ale je to ted pro mě ještě těžké vyhazovat věci, které mám s tátou spojené--alespúon chci dojít do fáze---zkusoiljsem tati fakt co se dalo, ale tady to , co jsi vymyslel fakt fungovat nebude a je to o ničem.

osobně mi ten bufík--konstruovaný pro nějaké vytápění kabiny auta přijde pro zahradní dílnu jako opravdu totální nesmysl,turbo plynový hořák v pohodě--ten ji opravdu při občasné potřebě--ted okamžitě potřebuji teplo na třeba hodinu funguje opravdu skvěle--chci tam dělat něco celý den--dva dny--dílna a stěny už jsou vytopené, pak by mi 4kw v pohodě vyhovovali--když tam budu něco ty 2 dny dělat--budu tam řádit u cirkulárky, takže s každým řezem mám kus zbytku do Peter, kdy ten zbytek odřezku jinak hodím do popelnice.

ale z toho spalování dřeva--briket--jiskřiček z komínu strach mám a nemám uplně jasno v tom, jestli není lepší krmit dílnu plynovým topením , než riskovat právě s kamínkama na dřevo--brikety--o čistotu provozu mi taky nejde, když tam budu něco dělat, stejně budu zasranej od prachu.

nic méně ty Petry mi v té hlavě leží--už jen kuli tomu, že bycxh se přez ně zbavil právě mraky odřezku, který stejně nejde dát do krbových kamen, nebo na tom laminu --hoblovačkách opíct buřty.

ono je hlavně něco jiného řešit zateplení někde, kde stále topíš a přebýváš--neustále temperuješ, ale už je to něco jiného v prostorách, kampřijdeš jen občas--karavan vytopim v pohodě do 3 hodin i při venkovním mrazu -20 pokud předjedu turbínou, tak je tam teplo okamžitě, zděnej barák pokud vymrzne, pere dovnitř z těch stěn hodně dlouho--den dva chlad--ta dílna je z jedné strany dřevopolyšová, z druhé zděná--z té zděné stěny leze hodně dlouho nakumulovaný chlad.
pepin

#23 Příspěvek od pepin »

guchar píše:Co kus výfukové trouby, s navařeným gajem, nechat uvnitř před vyvedením.
Pokud pamatuji táta měl na veteránu 603, spirálu z trubky namotanou kolem výfuku.
A honil to ventilátorem (asi třístupňovým) přes vnitřek.

nechal jsem si to uležet v hlavě--vrámci experimentování v dílně a hlavně alespon nějakého základního utěsnění místnosti a asi už mám jasno--redukčák na desítku bombu,dvoustupnové ovládání přívodu plynu z loni vypreparované ledničky z karavanu, hned na výstup výfuku z bufika nechám udělat hliníkový díl--něco jako žebrovaný válec na vzduchem chlazené motorce, přez ten válec trubka s ventilátorem--výhřevnost nula nula prd, ale za tím žebrováním chaleným ventilátorem už budou ty vyfukované splodiny opravdu jen vlažné---prostup stěnou ven, a venku ještě nějaký výfuk--tlumič --z auta--motorky, aby to tolik nebrblalo--ono je to vyfukování docela hlučný,prostě to brblá a co jsem ted prohledával infa okolo bufíku--tlumiče se vyrábějí, tak to asi smysl mít bude.

jediný, z čeho mám strach, nějak zblbuvzdornit tu obsluhu a starty toho bufíka--ono naplnit plynem nějaké dlouhé složité potrubí a pak zapnout žhavení svíčky, to není zrovna ten nejlepší postup zapalování---ale asi si budu muset vystačit s psaným návodem--krok jedna--krok dvě---v podstatě jde o jediný--začít vždy nejdřív zapnutím ventilátoru, aby i případě, že bomba upouští to nejdřív vyhnalo plyn ven z potrubí a bufika.

ale ze všech možnejch variant okolo cca 4kw--Petry na dřevo, plynové kamna pohoda--co budou smrdět dovnitř mi ten bufík přijde nejvíc v pohodě--jen to otavné hučení ventilátoru, ale po pár dnech, co jsem tam něco dělal jsem zjistil, že jsem se to naučil už tolik nevnímat.

teda hlavně jsem si tam včera vzal už místo jezevčíka věž s bednama co bufika přeřvou :lol:
helpme

#24 Příspěvek od helpme »

Ahoj.Téma vytápění dílny mě zaujalo..... sám jsem vytápěl dílnu nejdříve starými kamny Club,teď mám trochu upravená naftová kamna na vyjetý olej.Kamarád má na vytápění dílny kamna Petra, velice šikovně upravená také na vyjetý olej.R.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od JirkaA »

helpme píše:Ahoj.Téma vytápění dílny mě zaujalo..... sám jsem vytápěl dílnu nejdříve starými kamny Club,teď mám trochu upravená naftová kamna na vyjetý olej.Kamarád má na vytápění dílny kamna Petra, velice šikovně upravená také na vyjetý olej.R.

To musí sousedi řičet nadšením..
OK2WY
JosefSvejk

#26 Příspěvek od JosefSvejk »

Když jsou kamna na vyjetý olej dobře vymyšlená a správně používaná, tak o nich sousedi nebudou vůbec vědět. :)
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od JirkaA »

Až na ty karcinogenní svinstva co při nízkoteplotním spalování jdou rovnou do luftu (a do plic)..
OK2WY
JosefSvejk

#28 Příspěvek od JosefSvejk »

O tom ale nebyla řeč. Když o nich nebudou vědět, nebudou řičet :wink: .

Neznám technické paramatry a už vůbec ne emisní předpisy, ale nedávno jsem byl ve firmě, kde mají ve dvou dílnách profesionálně vyrobená kamna na vyjetý olej a tvrdili, že je legislativně všechno v pořádku. Nejsou ale v obytné zástavbě.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od JirkaA »

JosefSvejk píše:O tom ale nebyla řeč. Když o nich nebudou vědět, nebudou řičet :wink: .

Sousedi dýchají jiný vzduch než majitel kamen? Já bych si to pod nos necpal..
OK2WY
JosefSvejk

#30 Příspěvek od JosefSvejk »

To nemá cenu, ty moc prožíváš :wink: . Já jsem reagoval na to, že musí sousedi řičet. Nemusí :) .
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“