ZDZ 60

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
mikvalik
Kontaktovat uživatele:

Re: ZDZ 60

#31 Příspěvek od mikvalik »

Waldas píše:
Robim to tak, ze si zoberiem nadstavec z gola sady, obrusim to na bruske, aby vosiel a urobim to tak...

A o to právě jde!
Jaká klíč použít, abych nepotřeboval brusku a něco upravoval?
Běžný trubkáč prostě na svíci nejde nasadit. :idea:
VTjr

#32 Příspěvek od VTjr »

Zaujímalo by ma, načo je tam ta objímka? Akú má funkciu? Nie je to náhodou na spoľahlivé zafixovanie fajky zapaľovacieho kábla, aby vibráciami nevypadla za letu? :?:
To ako popisuješ, že sa musí na brúske/sústruhu upravovať Gola-nástavec alebo trubkový kľúč, tak to je pekná zvrátenosť. :x Nechápem dôvod, prečo by výrobca motora robil niečo také neštandardné. Veď na tieto veci sú isté normy, kľúče sú takisto podľa noriem, tak prečo ich porušujú? 8O Normy a ich dodržiavanie sú práve na to, aby k podobným problémom nedochádzalo. Samozrejme sú isté situácie, keď technické riešenie sa nedá urobiť celkom podľa normy a vyžaduje sa špeciálny kľúč/prípravok. Lenže v takom prípade väčšinou solídny výrobca ten prípravok dodá spolu s motorom.

Nedá sa náhodou ta sviečka povoliť pomocou otáčania tej objímky nejakým kusom trubky s dvoma otvormi, ktorá sa vsunie do nej a zaistí tými červíkmi? :? Ale to je len taký blbý nápad.

Inak dobrý kľúč by sa dal na sústruhu vyrobiť aj z nejakej vhodnej imbusovej skrutky. :wink: Tie väčšinou bývajú zušľachtené. Dáš si to raz vyrobiť a máš to navždy. Ja som si takto svojho času dal vyrobiť kľúč na zhaviacu sviečku, ale pravda tam je šesťhran len 8mm.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
JardaRůžička

#33 Příspěvek od JardaRůžička »

VTjr píše:Ja som si takto svojho času dal vyrobiť kľúč na zhaviacu sviečku
Docela bych se divil, kdybys zase neměl totéž co já :wink: Já takový klíč používám už asi 40 let, zřejmě je "na věčné časy" :D
doubravka
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od doubravka »

mikvalik píše:
A o to právě jde!
Jaká klíč použít, abych nepotřeboval brusku a něco upravoval?
Běžný trubkáč prostě na svíci nejde nasadit. :idea:

do tohodle bazmeku pasuje klic co dodavala MVVS k motorum.
Přílohy
mvvs.jpg
lítat neumim,ale o to víc mě to baví. :-)
Rosta2
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od Rosta2 »

Já když jsem koupil nový motor ZDZ 40, tak tam ten klíč na svíčku byl. Takže pokud jsi ten motor koupil nový, tak reklamace k prodejci, že v příslušenství ten klíč nebyl, a pokud jsi ten motor kupoval od soukromé osoby, tak ten postup je stejný. Ten klíč je dělaný tak, že lícuje celkem dost s tou objímkou držáku fajfky. A nebo napsat o nový klíč přímo do ZDZ.
jarinelli

#36 Příspěvek od jarinelli »

No nemyslete si, že jsem do ZDZ nepsal. Psal, ale nikdo se mi neráčil ani náznakem odpovědět, zřejmě toho mají "moc", teď v zimním období. Ten klíč u MVVS je vidět, je je k tomu přizpůsobený tím zkosením na konci. Zabrousit gola klíč nebo něco udělat mě samozřejmě také napadlo, nicméně jsem chtěl jít cestou koupení toho, co tam prostě má mít. Motor jsem koupil z druhé ruky, takže opravdu nemusím nic reklamovat. Jen mě udivuje, že na trhu není prostě klíč k sehnání, když ty motory má mnoho z nás.
VTjr

#37 Příspěvek od VTjr »

I v tom je možná reklamace. :wink:
"Druhá ruka" by měla prošmátrat ve svém vercajku a ten klíč Ti dodatečně dát! :!:
Pokud je solidní, tak to udělá. :wink:

Ale jinak nechápu co je na tom za problém vzít ten trubkáč (který už zřejmě máš) k někomu, kdo má soustruh a ty hrany na něm stočit na vnitřní průměr toho kroužku -0,1mm. :o Je to práce na 5 minut i s "oldomášom". :wink:
Bylo by to snazší a rychlejší než to tady 2 dny řešit na fóru, nebo psát do ZDZ. :) Ani se nedivím, že na takové prkotiny nereagují, i když solidní výrobce by asi měl.
jarinelli

#38 Příspěvek od jarinelli »

Nevím, co je na tom špatného, mít doma pěkné klíče a ne zabroušenej brak.
Rosta2
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od Rosta2 »

jarinelli píše:Nevím, co je na tom špatného, mít doma pěkné klíče a ne zabroušenej brak.

Hele, kdybys měl napsaný bydliště, a třeba by jsi bydlel kousek odemne, tak ti řeknu, vem tu golu dojeď ke mě, a já ti ji osoustružím na ten potřebný průměr :D
mikvalik
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od mikvalik »

Rosta2 píše:
Hele, kdybys měl napsaný bydliště, a třeba by jsi bydlel kousek odemne, tak ti řeknu, vem tu golu dojeď ke mě, a já ti ji osoustružím na ten potřebný průměr :D

Já bych to bral.
Ale jelikož nechci ohlodaný brak tak jakou povrchovku mi na tom uděláš? A za kolik?
Kromě funkčnostni mám rád i hezky vypadající nástroje.
Rosta2
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od Rosta2 »

Pokud to nemusí být drsnost 0,4 tak se to dá domluvit, cena asi tak 0. Jednou jeden uživatel tohoto fora, taky z Brna si za mnou ( abych mu vysoustružil otvor pro ložísko do hliníkového profilu ) dojel ke mě domů na kole, a kolo si připoutal ke stromu před našim domem řetízkem se zámkem. A ještě že vzal to ložisko sebou, protože jim udaný rozměr, pro to ložisko byl o 2mm menší. Takže by tu trasu Slavkov - Brno, musel absolvovat dvakrát :D
Lark

#42 Příspěvek od Lark »

Nevím jak je to u ZDZ, ale na ROTO 35Vi to mám podobně a ten přibalený trubkáč se mi nelíbil, tak jsem koupil originál ořech na svíčky TONA, šestihran 16mm a vnější průměr má 21,5mm. Otvor v tom hrníčku mám 22mm, takže tam pasuje bez jakýchkoli úprav a znetvoření nějakým broušením, je prodloužený a ještě má uvnitř gumovou vložku na přidržení svíčky. Svíčka je s kuželovým sedlem, bez těsnění a zároveň přitahuje ten hrníček, takže se nesmí moc utahovat. Někdo mi tu poradil, zašroubovat rukou, a pak dotáhnout jen o 15°. Jinak jde potom špatně povolit. Z nového motoru jsem jí povoloval, s motorem upnutým za hlavu, ve svěráku. :x

Pro VTjr: Ta objímka zajištuje fajfku proti vypadnutí a zároveň tvoří masivní stínění svíčky proti rušení. I ta fajfka je soustružená trubka a ne jenom plech.
HavelAircraft
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od HavelAircraft »

jarinelli píše:Nevím, co je na tom špatného, mít doma pěkné klíče a ne zabroušenej brak.

:D :D tohle mě pobavilo. Neber to jako výsměch nebo nějak špatně.
Dělám v letectví a v modelech už od dětství cca od 8 let. a velkou část nářadí mám nějak upravenou aby to šlo použít. Případně mám dost velké množství nářadí vyrobeného. Takže je to normální situace že si prostě něco musíš upravit.
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
VTjr

#44 Příspěvek od VTjr »

Chceš mít funkční nářadí nebo exponáty na výstavu? :lol:
jozefbb
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od jozefbb »

Ono nejakej tej uprave naradia sa ozaj niekedy neubranis, ale na druhej strane ak by som mal upravovat drahe naradie , tak to by som si ozaj 2 x rozmyslel. Osobne mam vidlicove kluce v kombinacii s ockovymi koncovkami riadne drahe este w.germany sadu od 2do 13mm v metrickych aj palcovych mierach a tie by som veru tiez neupravoval. Trubkovych klucov mas neskutocne vela roznych hrubok aj dlzok , tak kup nieco lacne a uprav a mozno zozenies aj ten spravny
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“