ZDZ 60

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
dr.pepa

ZDZ 60

#1 Příspěvek od dr.pepa »

Zdravim mam taky problem.Na tomto motore sa mi zatrhol jeden srob na unasaci.Je tam stredova matica co drzi vrtulu a 6 4mm srobov co zabranuje pretacaniu vrtule.Jeden mam zatrhnuty.Takze je tam mam len 5.Je mozem stym lietat?Alebo ako ho odtial vytocit bez zhadzovania motoru z modelu?Raz som odvrtaval a viem ze srob je tvrdsi ako material okolo takze som isiel mimo.Alebo nejaku dobru radu co a ako.

Dakujem
HavelAircraft
Kontaktovat uživatele:

Re: ZDZ 60

#2 Příspěvek od HavelAircraft »

Vzal bych dreml . diamantový nástroj třeba malou kuličcku a vybrousil si tam plošku.
Pak to jde odvrtat bez větších problémů.
Na 5 šroubů bych nelétal.minimálně z důvodu že to bude nevyvážené
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od JirkaA »

Nejdřív bych zkusil vyříznout řezacím kotoučkem drážku na šroubovák..
OK2WY
H1N1
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od H1N1 »

Tak jak ti radi Jirka nebo p. Havel. Ja osobne radeji delam drazku pro plochy sroubovak. Delal jsem to i na podstavci k TV kdyz to nejakej blbec utahl na krev a pak ohlodal:-)
http://lee93.rajce.idnes.cz/Cabarna_13.6.08/
kozlik327

#5 Příspěvek od kozlik327 »

také se mi to kdysi stalo a vyřešil jsem to pouze třemi šrouby!Bylo to dostatečné,nevím,jaká síla by musela být,aby utrhla utaženou vrtuli maticí a pojištěnou třemi šrouby.Motory Titan ZG-62 s magnetem,starší verze,mají jen rýhovaný unašeč,na který je vrtule přitažena středovým šroubem a to bez pojistných šroubů!Používám je řadu let a nestalo se ,že by se někdy uvolnila,nebo protočila.
dr.pepa

#6 Příspěvek od dr.pepa »

Tak tou frezkou to skusim.Kotuckom sa tam uz nedostanem lebo je to pod urovnou unasaca zalomene a je to M4 takze dost maly srob.Ja tiez myslim ze sa stym moze lietat z hladiska bezpecnosti.Vyvazenie vrtule to az tak hadam neovplyvni kedze je to na vnutornom priemere,ale nieco samozrejme moze.Kazdopadne to chcem vyriesit nech to je k mojej spokojnosti lebo uz to viem ze je tam chyba a treba ju odstranit.Keby trcal je to jednoduchsie.Ostatne pomenim lebo este tri su jemne poohybane tak vymenim vsetky.
VTjr

#7 Příspěvek od VTjr »

Ak by si mal nejakého známeho, čo robí v nástrojárni, kde majú vyiskrovačku, tak by stálo za to vyrobiť jednoduchú medenú elektródu v tvare skrutkovača, s priemerom takým, aby tam vošla (teda na M4 cca 3,2mm) a tu drážku na šrobovák si nechať vyiskriť. Alebo tam rovno vyiskriť 6-hrannú dieru pre imbus - všetko závisí len od tvaru tej elktródy. :) To je absolútne spoľahlivá metóda a zaručene sa nič nedobabre. :wink: A takisto si myslím, že toto vyiskria pomerne rýchlo, takže keby si tam známeho ani nemal a rovno tam zašiel, tak sa s nimi dohodneš za prijateľnú cenu.
Odkiaľ to vlastne si? To je na Záhorí? Skoda tam žiadnych nepoznám, ale, z okolia ZA ti môžem poradiť pár firiem, čo to majú. :wink:

Tiež by sa ta drážka dala vyrezať laserom. Taký stroj mám doma, ale majú ich tiež v Novom Meste n.V. a aj v Senci (tam majú určite aj tú vyiskrovačku).
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
dr.pepa

#8 Příspěvek od dr.pepa »

Ano to je na Zahori.Do ZA to mam daleko.Ono mam doma taky vytahovac zalomenych srobov ale na velke priemeri.Je to v podstate ako vrtak ale opacny sa zakusne a povoluje srob.Najmensi mam na M5.Skusim dotoho vyfrezovat tu dierku a pomaly to odvrtat iked neverim moc tomu.Nechcem teraz pred sezonou davat motor dolu.
VTjr

#9 Příspěvek od VTjr »

dr.pepa píše:Ano to je na Zahori.Do ZA to mam daleko.Ono mam doma taky vytahovac zalomenych srobov ale na velke priemeri.Je to v podstate ako vrtak ale opacny sa zakusne a povoluje srob.Najmensi mam na M5.Skusim dotoho vyfrezovat tu dierku a pomaly to odvrtat iked neverim moc tomu.Nechcem teraz pred sezonou davat motor dolu.

To je naozaj ďaleko, 250km. ale určite v okolí (v Malackách) sú také firmy, len hľadaj!
Vyťahováky sú nanič, lebo tým ako sa zakusujú do tej diery, tak to zalomené torzo roztiahnu do strán a zahryzne sa to ešte viac. Pri takom malom priemere je to cesta do pekiel, aj keď aj také malé vyťahováky existujú. To isté sa deje aj pri odvŕtavaní skrutky vrtákom, ktorý má priemer blízky malému priemeru závitu - ten zvyšok sa roztiahne a nechce sa mu von.
Čo ten unášač sa nedá demontovať? Veď by to malo byť uložené prechodne až volne na pere, alebo je to na kuželí? Motor si myslím kvôli tomu dole dávať netreba, nejakým sťahovákom treba dať dole ten unášač. :wink:

Inak je ešte jedna metóda lepšia ako vyťahováky. Kúp si 2,0mm imbusový kľúč a do tej skrutky vyvŕtaj otvor 2.0mm. Na začiatku ho cca do 1mm hĺbky rozšír na 2,2mm. Z dlhšej časti kľúča odrež asi 30mm kus 6-hranu a zbrús mu čelo kolmo do roviny tak aby hrany zostali ostré, nezrážaj ich, je dôležité aby boli ostre! :!: Tento 6-hran vsuň tou zabrúsenou stranou do otvoru, do tej 2,2mm časti by to malo íst voľne (tá slúži ako nábeh), a naraz ďalej do tej zúženej 2mm diery ten 6-hran opatrne jemnými údermi malým kladivom (samozrejme lepšie sa to robí keby bol ten unášač dole z motora). Ostrá hrana čela 6-hranu zaručí to, že narazením 6-hranu do diery sa okolie neroztaihne, ale ta diera sa ňou fakticky obrazí na vnútorný 6-hran. No a za ten trčiaci koniec 6-hranu by nemal byť problém tu zalomenú skrutku vytočiť. :wink: Prípadne tam môžeš naraziť torxový nástavec vhodnej veľkosti ktorému takisto zabrúsiš čelo, aby mal ostré hrany a do diery vyorážal drážky. Vlastne sa dá použiť aj takto upravený imbusový nástavec a je to skoro lepšie, lebo za ten 1/4" 6-hran sa to bude lepšie točiť.
Toto je osvedčená metóda, ktorou sme vybrali nejednu zalomenú skrutku z bloku motora a raz aj z prednej nápravy auta (a to si piš, že tá bola riadne zahrdzavená). Samozrejme sa jednalo o väčšie priemery (to sa používal 6 alebo aj 8mm imbus), ale princíp je rovnaký.
Môžeš si to pre istotu najprv vyskúšať na nejakom inom šrobe. Zober kus duralu, vyvŕtaj dieru, narež do nej závit zaskrutkuj tam M4 skrutku a zalom ju. Keď sa ti to podarí takto na nečisto, tak to urob na motore. Možno sa tam vojde aj imbus 2,5mm, potom by si dieru na nábeh rozširoval na 2,7~2,8mm. Len tam by už naokolo zostalo menej mäsa a muselo by sa vŕtať veľmi presne centricky a to by už bol asi problém.
Naposledy upravil(a) VTjr dne stř 02.04.2014 17:55, celkem upraveno 2 x.
AR1
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od AR1 »

No, tak snad už konečně sundej ten motor.
http://ar1.rajce.idnes.cz/
Rosta2
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Rosta2 »

A není úplně nejjednodušší si ten unašeč koupit nový :D určitě to vyjde levnejší než vyjiskřování a nebo oprava v nějaké firmě.
doubravka
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od doubravka »

nejjednodussi je litat na 3 srouby a matku. provozuju tak ZDZ 80 uz par let a v pohode...
lítat neumim,ale o to víc mě to baví. :-)
VTjr

#13 Příspěvek od VTjr »

Rosta2 píše:A není úplně nejjednodušší si ten unašeč koupit nový :D určitě to vyjde levnejší než vyjiskřování a nebo oprava v nějaké firmě.

Súhlasím, aj výsledok bude lepší. :mrgreen:
Ale ak má v takej firme nejakého známeho/kamaráta, tak by to zas mohol mať aj za fľašku. :wink:
A ten môj návod/riešenie s imbusovým/torxovým nástavcom je ešte lacnejšie a keby sa to nepodarilo, tak si stále ešte môže ten unášač kúpiť! :wink:
dr.pepa

#14 Příspěvek od dr.pepa »

Zdravim

Po dlhsej dobe nepouzivania som dal 2-3 lety a nejako sa mi zda ten motor slaby.Kolko by mal cca tocit z vrtulou 23x10 Xoar?
Lebo ZDZ uvadza 8500max a mne po premerani da ledva 6000ot/min na zemi.Co sa mi zda malo.Neviem no,hovorim dlho som nelietal a nepametem kolko daval,som uz druhy majitel.Aj spodok piestu je zacierneni prepusta kruzok?

Dakujem za nazory
pikus 1
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od pikus 1 »

Výrobcem uváděné otáčky 8500ot/min nejsou otáčky provozní ale
maximální ....

Tebou naměřených (6000ot/min s vrtulí 23x10 Xoar) není plně vypovídajícíh.
Záleží hodně na použitém výfuku a správném nastavení, ale měli by
být s tou to vrtulí rozhodně výš než na 6tis/min...
K létání nepotřebuji mít v dosahu trafostanici...
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“