Výběr modelářského nabíječe

Nabíječky, zdroje, přístroje
Odpovědět
Zpráva
Autor
ujovko
Kontaktovat uživatele:

Re: Výběr nabíječky

#451 Příspěvek od ujovko »

coro píše:... ale neodpustím si ešte zvýrazniť že to si len nepochopil,
že napätie počas nabíjania alebo vybíjania nemá s uvedenou tabuľkou vôbec nič spoločné.
Tá uvádza elektrochemické napätie, keď je baterka v pokoji a ešte aj odležaná aspoň pár minút.

Hovoríme o reálne využiteľnej kapacite, ktorá sa uvádza na baterke a ktorú nabíjame.
Ja lietam podľa telemetrie - obvykle 6-8 min. Upozornenie mám na 9,9V na 3S. Keď sadnem, vyberiem baterku a odmeriam, má 3,6-3,8V/článok. Ak po varovaní nepristanem, urobím ešte okruh na pol plynu a napätie pod záťažou rýchlo klesá k 3V. Žiadne ďalšie minúty letu, ani pomalého, nie sú reálne.
...tak skús: s dobrou plne nabitou baterkou lietaj až bude mať "v pokoji a ešte aj odležaná aspoň pár minút" 3,8V. Odhadujem, že polietaš tak 6-7 minút. Podľa tabuľky HK máš ešte 40% t.j. môžeš ešte lietať 4-5 minút. Naozaj?
coro

#452 Příspěvek od coro »

Ak to bolo 3,8V tak cca dve minúty, nie 4-5, ak to bolo 3,6V tak nula - s trochou odvahy tam je ešte kapacita na krítke zapnutie motora aby model doletel okruh na opakovanie pristátia.
Ale ak by regl nevypol po poklese napätia, možno by sa to trochu pretáčalo ešte aj dosť dlho, kým by baterky úplne nezničil.

Trošku podstatného rozdielu tam môže robiť fakt že aby sme lipolky neničili,
alebo pri A123 nehrozl pád bez napájania príjmača ak by sa vycucalo úplne všetko,
nelietame do nula percent zostávajúcej, ale do 20 až 30 percent zostávajúcej kapacity.
Pri starších lipolkách by to že sme blízko vybitiu malo byť možno už cítiť že slabšie točí motor, pri nových ešte zrejme vôbec nie.
Každopádne ak mám viac sád a nie sú rovnaké, tak je pri každej sade napätie za letu pri zaťažení iné, ale po vypnutí v rovnakej hĺbke vybitia by sa malo ustáliť na rovnakej hodnote..

Najlepšie to je vidno pri následnom nabíjaní, koľko chýbalo a teda koľko ukáže nabíjač po nabíjaní.
(ale ak by prehnane balancoval, ukázal by viac ako dodal baterke, o kapacitu čo stihol balancer premeniť na teplo..).

Aj ja lietam podla telemetrie ale trochu inak - mám nastavených napríklad 800mAh pre 1200mAh sady.
A káblik na meranie napätia sa mi nechcelo prepájať takže neviem ani koľko voltov je to za letu..
Viem že tým prichádzam o varovanie ak by náhodou sada/článok v nej odišiel, alebo o info či je ktorá sada mäkká a ktorá dobrá a podobne - ale proste sa mi nechelo.
Pri následnom nabíjaní ale, keď vidím aké je napätie po lete, alebo aj pri nabíjaní pred spustením prúdu, po nejakom skladovaní pri 3,85V , mi ale približne uvedené napätie na tú približne 50 percentmú hodnotu kapacity, pekne sedí.
S tým čo píšem na začiatku - že teda vlastne zostáva len 20 až 30 percent do vybitia ktoré bežne používame ako minimum, lebo zbytok vždy v baterke nechávame nevyužitý.

Grafov nabíjania aj vybíjania je na nete dosť, podľa prúdu sa samozrejme hodnota napätia mení, takže merák čo meria napätie a k nemu ukazuje aj nejaký odhad percent, ho môže ukazovať len podľa jednej tabuľky - a bolo by aj logické že asi podľa tej bez prúdu.
U nabíjača ak niečo také zobrazuje počas nabíjania si ale istý byť nemôžem, či to niektorý konkrétny výrobok nezobrazuje podľa nabíjania napríklad pri 1C - ono by to malo byť jasne napísané v návode, že čo to je za hodnotu..
vormen

#453 Příspěvek od vormen »

taky právě vybírám nějakou nabíječku. zatím budu nabíjet jen NiMh a vybral jsem SkyRC S60. Další ve výběru mám Raytronic C11 a Imax RC B6 PRO. Poslední dvě jsou na externí zdroj. Nabíjet v terénu z autobarky neplánuju ani do budoucna a mám dvě nabíječky na 12V, takže nouzově bych si s tím poradil. Z těch tří uvedených se mi nejvíc líbí SkyRC S60, protože toho umí nejvíc a má v sobě rozumný zdroj, kdyby měla ještě možnost externího napájení, tak bych neváhal. Externí napájení nepotřebuju jak jsem psal, ale mám obavy, že v nabíječce odejde jako první právě ten zdroj. Pravděpodně bych ho dokázal opravit, nebo při nejhoším předělat nabíječku na externí napájení. Co si o tom myslíte? Jsou moje obavy zbytečné? Máte někdo teda zkušenosti se S60kou?
ZIPP
Kontaktovat uživatele:

#454 Příspěvek od ZIPP »

Také jsem se rozhodoval do jaké nabíječka jít. Nakonec jsem se rozhodl do SKY RC D100. Když porovnáš SKY RC D100 a SkyRC S60 tak zjistíš proč. :wink:
Nemusíš vše vědět, ale musíš vědět, kde na vše najdeš odpověď.
vormen

#455 Příspěvek od vormen »

D100 je funkcema perfektní, to je jasná věc, ale pro mě zbytečná, na ty moje dva akumulátory :-) spíš mi jde o kvalitu té značky, ikdyž si myslím, že v tomhle by problém být neměl, už jsem se rozhodl pro S60. Tak už jsem objednal S60 za 1323, to je hodně rozumná cena vzhledem k funkcím. teď řeším teplotní čidlo. je jich plno drůhů dle značky nabíječky, ale předpokládám, že zapojení a snímač se neliší. na stole se mi válí teplotní snímač dallas 18B20 a chtěl bych ho použít. nědelal už si někdo sám teplotní čidlo?
ZIPP
Kontaktovat uživatele:

#456 Příspěvek od ZIPP »

Jinak se dá sledovat průběh nabíjení na PC. Softík se dá stáhnou z jejich stránek http://www.skyrc.com/index.php?route=product/product&path=20&product_id=216
SKY RC D100 má ještě navíc možnost sledování nabíjení včetně jeho spouštění a vypínání přes wifi, která se dokoupí ( mám ji z ebay za "hubičku" http://www.ebay.com/itm/141647208157?_t ... EBIDX%3AIT ) pomocí tabletu či mobilu s OS ANDROID. Vyzkoušeno a funguje to :wink:
vormen

#457 Příspěvek od vormen »

kvůli tomu sledování na pc jsem ji taky vybíral, SW už mám nainstalovanel, ale na nabíječku musím 2 dny počkat. akorát by mě zajímalo, jak přesně to propojení funguje. moje představa je, že na pc nastavím parametry nabíjení, protože je to pohodlnější než přes tlačítka na nabíječce a dám start. následně nabíječka spustí proces nabíjení s požadovaným nastavením a SW začne vykreslovat graf. co se ale stane, když USB kabel odpojím a PC vypnu? předpokládám, že nic a nabíjení bude pokračovat dál.
ZIPP
Kontaktovat uživatele:

#458 Příspěvek od ZIPP »

Bohužel přes PC jsem to ještě nezkoušel, jenom přes tablet.
vormen

#459 Příspěvek od vormen »

na to jsem se taky díval, ale bohužel to nemůžu použít PC/mobil/tablet, všude mám Win10 a není na to aplikace, zatím.

tak nabíječka je doma, vypadá skvěle. už s ní formuju nový akupack. akorát během hraní jsem narazil na menší problém. připojil jsem na zkoušku 2x eneloop v držáku a napřed jsem je vybíjel. pak jsem je chtěl nabít, nastavil jsem proud 1A a spustil nabíjení, jenže proud se zvyšoval až na 5A a pak se nabíjení vyplo. zkoušel jsem i auto režim a nižší proudy a vždy to pustilo max. nabíjecí proud bez ohledu na to, jaký jsem nastavil já. tak jsem myslel, že je nabíječka vadná a zkusil jsem připojit akupack 6článků/1500 mAh a dal nabíjet 100mA a nabíjí to normálně. jediný co mě napadá je, že to můžou dělat připojovací kabely.

tak jsem bohužel zjistil, že S60 dokáže nabít jen 6-8 článků NiMh! takže můžu zapomenout na nabíjení tužkovek. s tím jsem nepočítal, ostatní nabíječky mají obvykle rozpětí 1-15.
Lukas
Kontaktovat uživatele:

#460 Příspěvek od Lukas »

Ahoj, byly by zkušenosti a názory na tyto nabíječe? Vybírám nový kousek a zajídá se mi představa mít na stole dva nabíječe, zdroj a tu kabeláž :?

Power Peak E1
Power Peak D7
Polaron Pro Combo
http://rcmapy.com/?locid=1100
stanikg

#461 Příspěvek od stanikg »

Podla toho aky vykon potrebujej.ak vykon ta za mna icharger 4010 .ale aj ten polaron combo je zaujimavy teraz u lindingera za 299 eur. Ta D7 ma na 21 storocie trosky humpolacke ovladanie za tie prachy
VBar Control , Logo 550 SX+Neo, Goblin700 Competition+neo , Icharger 4010duo ,
vormen

#462 Příspěvek od vormen »

potřeboval bych poradit, co znemená při nabíjení NiMh parametr TRICKLE, nějak na to nemůžu přijít, nastavuje se hodnota 0-300mA. mám SkyRC S60 a tam se to nastavuje pouze při uložení baterie do paměti, nebo v programu ChargeMaster. když pouštím nabíjení ručně přímo z nabíječky, tak tam tahle možnost není.
coro

#463 Příspěvek od coro »

mal by to byť prúd ktorý trvale tečie do baterky po ukončení nabíjania na DP (t.j. bez chyby - po chybe ala prehriatie a podobne, by nemal tiecť). Tento ale tečie do baterky po neobmedzenú dobu.
Niektoré nabíjače majú v NiMH programe ešte TopOff ktorý slúži na zrovnanie NiMH miernym prebíjaním a je väčšinou vyšší, a je obmedzený na určitý čas (väčšinou sa hovorí o 20 minútach). Po tomto čase prechádza na trickle.
Mal by to byť každopádne prúd ktorý neublíži už plne nabitej baterke.
vormen

#464 Příspěvek od vormen »

díky za odpověď, tak nějak jsem si to myslel, ale stejně tu nabíječku nechápu. pokud dám nabíjení NiMh, tak volím nabíjecí proud. v nastavení nabíječky je nastavení hodnoty delta peaku. takže žádnou hodnotu trickle nemám nikde. pokud ale chci uložit do paměti hodnoty pro danou baterku, tak kromě nab/vyb. proudu je v nastavení navíc právě TRICKLE a ještě PEAK DELAY. co ty položky znamenají teda chápu, ale nechápu proč nejdou nastavit, když pustím nabíjecí proces ručně bez použití paměti. v tom SW pro PC už jsem taky narazil na jednu chybu a dodavatel už to řeší s výrobcem, asi je to SW celkově nevychytaný.
igovlk

#465 Příspěvek od igovlk »

Ahoj,
potřeboval bych poradit - ještě z dob, kdy jsem aktivně modelařil mám nabíječku Raytronic C14 (tato). Aktuálně bych docela rád tuto nabíječku zapojil do "domácích prací" a to, aby nabíjela tužkové nabíjecí NiMH články, nikoliv jen packy.

Jsem si vědom, že jednoduší asi je pořídit si další nabíječku, která bude speciálně pro tužkovky (třeba tuto), ale připadá mi to škoda, abych kupoval další nabíječku (parametrově asi horší) a tato mi ležela bez práce v dílně.

Hledal jsem, jestli neexituje jako příslušenství nějaký batery box, do kterého bych 1-4ks tužkovek zavřel a připojil spolu s balancerem k nabíječce, abych měl zajištěno rovnoměrné nabítí každého článku. Nevíte o něčem takovém? Nic nemůžu nikde najít a přitom si myslím, že taková "pitomost" musí existovat. Druhou variantou je nabíjet každou tužkovku jednotlivě, ale to mi nepřipadá jako efektivní řešení. :( Nemáte někdo nějaké návrhy? Jak to řešíte vy - to máte opravdu všichni dvě nabíječky - jednu pro tužkovky a druhou pro modelařinu (packy)?

Předem moc děkuji a omlouvám se, pokud se to tu někde řešilo a přehlédl jsem to.

Hugo
Odpovědět

Zpět na „Pozemní elektronika“