DJI - Phantom 3

Fórum pro všechny DJI Phantomy.
Odpovědět
Zpráva
Autor
gardenroute

Re: DJI - Phantom 3

#511 Příspěvek od gardenroute »

IvanGS píše:Víš, co je zajímavé Petře?
Já přistávám do ruky, resp. pověsím P2V+ (tohle bude asi stejné) před sebe, pravou rukou ho chytnu za nohu a levou stáhnu plyn, držím stažený a vypnu motory. Koptéru přitom stále držím v ruce a určitě není v klidu a bez náklonu. Přesto to funguje a motory se spolehlivě vypnou. Myslím, že pro klesání na stažený plynu budou důležité i informace od barometru.
Ale přiznám, že na zcela ztažený plyn klesám jen vyjímečně.
Je to tak Ivane, já to také tak někdy dělám, zvláště když není terén vhodný pro konvenční přistání. Ačkoliv mě již Ptaak jednou při tom pěkně posekal, když se mě v ruce "zvrtnul" a než se motory zastavily, tak o mou ruku trochu "zmodifikoval" jednu vrtuli a karbon podvozek :( Takže opatrně :!:
IMG_20141102_0127.jpg

IMG_20141102_0122_RAW.jpg
Tolik k chytání Phantoma do ruky :mrgreen:

To chování při přistání je ale zcela jasné, když motory zastavíš jen stažením plynu pod těch 10% (s 3 vteřinovým timeoutem), jde to jen když má Phantom nulovou rychlost (dopřednou i vertikální) a nesmí být pod určitým úhlem, to se Ti tedy povede, když ho držíš po přistání, za letu to nikdy nepůjde. Za letu to jde jen když má Phantom náklon přes 70°, tj. tedy při nějakém abnormálním chování, a dojde k tomu automaticky, viz níže.

Naopak při použití CSC (Combination Stick Command), motory nahodíš či zcela vypneš kdykoliv (okamžitě bez timeoutu), i za letu, proto tato funkce existuje (i jako bezpečnostní). Za letu by se za normálních okolností CSC dělat nemělo, musím se zase smát, když jsem viděl, jak se tomu jeden zkušený pilot strašně divil, že se tak motory vypnout dají, dokonce k tomu udělal "výchovné" video... :D Přitom je to v manuále popsáno jako jedna z hlavních věcí.

V tzv. "Inteligentním" režimu motorů u NAZA, a u P3 vždy (aspoň tedy myslím, je tam modifikovaná A2ka, kde se to vypnout nedá) je také funkce pro automatické zastavení motorů při překročení limitního náklonu přes 70°, a plyn je přitom pod těch 10%. Tzn. při nějaké nehodě, pádu apod.
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
gardenroute

Litchi - Flyover

#512 Příspěvek od gardenroute »

Pár stran zpět jsem se zmínil o aplikaci Litchi, jako alternativě k Autopilotu 2 (a jiným aplikacím třetích firem k API od DJI), nebo originálním letovým funkcím přím od DJI v novém firmware.
Aplikace Litchi jde o něco dále, např. s POI a WP umí pracovat v režimu GroundStation, což funkce nyní integrovaná v P3/I1 neumí, s Phantomem 3 nebo Inspire 1 se musí trasa nejdříve fyzicky proletět.

Co mě ale zaujalo je funkce pro tzv. Flyover (přelet s koordinovaným klopením gimbalu o 180°), který jsem mnohokrát dělal rúčo (např. zde od cca 1:30), a je to náročné na koordinaci letu a pohybu gimbalu v tilt ose současně.
Litchi to umí automatizovaně, i s příp. 180°, 90° otočkou v YAW ose, na křivce definované WP body. To je celkem využitelné např. na natáčení různých architektonických zajímavostí, jako na výše uvedeném mém linku z Mostaru.

Jen se zadají např. 3 WP body, přičemž počáteční a koncový jsou v nižší výšce, ten prostřední může být i přes 300 stop vysoko přímo nad inkriminovaným objektem. To je příklad "Ascending Flyover with with 180 Degree Rotation" na video ukázce.

Android apka (pro P3 A&P/I1/P2 Vision) stojí asi 4 stovky českých...

Tady je video :
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=7NQ9Ao70DuI[/youtube]
gardenroute

#513 Příspěvek od gardenroute »

HonzaHenzl píše:Ahoj, nedaří se mi nějak aktualizovat rádio. P3A mám na 1,4,0010. U pelikána mi říkali že tím souborem mám aktualizovat i rádio. Mám tam teď 1,3,20....
Pro koptéru je nejnovější FW v1.4.0010, a pro kontroler je nejnovejsi FW v1.3.20, který píšeš, že tam již máš, takže co chceš aktualizovat?
Jinak obecne kdo ma v radiu FW starsi nez 1.3.20, mel by nejdříve upgradovat radio, az pote letadlo...
artus

#514 Příspěvek od artus »

DJI Phantom 3 STANDARD ?

Na Telinku píší :
Kvalita kamery je mezi Phantomem 3 Advance a mezi Phantomem 3 Professional.

Je to pravda ? Že by lacinější stroj na tom byl lépe ?
gardenroute

#515 Příspěvek od gardenroute »

To možná platilo (a kdoví jestli) než přišel nový FW pro verze P a A, a který u Advanced zavedl 2K7.
Standard je pokračování rady Vision. Nemá LightBridge.
rtomecek
Kontaktovat uživatele:

#516 Příspěvek od rtomecek »

Poslednich 14 jsem resil dilema nakupu, jestli P2 V+ nebo P3 STD nebo P3 ADV. Od vcerejsiho dne jsme majitelem P3 ADV a tech penez nelituju. Skvela stabilita, vcerejsi testovaci let 21 minut (na F550 to bylo 11). Obraz z kamery uzasnej. Jen me trochu zklamal muj LG telefon, na kterem nebezi DJI GO. Nicmene za par drobnych uz je tam Litchi, se kterym to slape luxusne. Jeste dokoupit orbity a hura na dalsi testy... :)
Axial SCX10, Axial Wraith, Tamiya Scania R620, Kyosho MiniZ MR03, Beta 1400, DJI F550
IvanGS

#517 Příspěvek od IvanGS »

Gratuluji, také myslím, že P3 je lepší volbou než P2V+, dilema ale je, zda měnit P2V+ za P3. Také by mne zajímalo srovnání kamer. A mohu se zeptat, co jsou "orbity"? To zní jako u počítačové hry - ještě nakoupit životy a...:-).
gardenroute

#518 Příspěvek od gardenroute »

To že je P3 zcela někde jinde než Vision, o tom není pochyb, kamera P3/I1 je zcela něco jiného, než měl Vision. S Vision srovnávat leda tu novou odlehčenou verzi Standard, která nedisponuje technologií LightBridge a VPS.
Jak už bylo mnohokrát řečeno verze P/A navazuje spíše na P2 se Zenmuse gimbalem, kamerou GoPro a 2.4 GHz ovládáním.
A nákupem "orbitu" myslel Richard asi POI doplněk/doplňky pro apku Litchi (viz můj příspěvek někde výše), která je alternativou pro originální DJI GO aplikaci.
rtomecek
Kontaktovat uživatele:

#519 Příspěvek od rtomecek »

K pochopeni asi nejlepsi ten obrazek. Je mozne, ze se tomu rika POI, to zase neznam ja :(

Obrázek
Axial SCX10, Axial Wraith, Tamiya Scania R620, Kyosho MiniZ MR03, Beta 1400, DJI F550
tomi79rv

#520 Příspěvek od tomi79rv »

rtomecek: aplikácia Litchi vyzerá podobne ako DJI GO, vedel by si ale predsa napísať v čom je iná, lepšia? Pravdaže okrem toho, že funguje stabilnejšie na androide ako DJI GO.
Druhá otázka mám tomu rozumieť tak, že aplikácia ponúka istú základnú verziu a potom treba dokupovať (a za akú cenu?) nadstavbové služby ako je orbit, waypoint a podobne...?!
P1, P2, P3P
www.youtube.com/tomi79rv
Jardach

#521 Příspěvek od Jardach »

POI a Waypoint na P3 s novým FW
Video, vysvětlující některé zcela nové letové režimy z posledního upgrade firmware. Snad ta English se silným ruským přízvukem (navíc v Shenzhenu :wink: ) bude čitelná:

Prosím můžete mi říci jak aktivuji IOC ? Chtěl jsem vyzkoušet tu novou fičurku dle videa a můj Phantom Adv. 3 nejde do modu F přepnout.
V apce můžu přepnout jen do Multiple flight mode,ale nic se dál neděje a IOC má neprosvéceno, takže na něj nejde kliknout.
Firmware mám samozřejmě aktuální v Phantomu i v ovladači .

Díky
gardenroute

#522 Příspěvek od gardenroute »

IOC bylo funkční v jakémkoliv P3/2/1, pouze u P3 chyběl HL režim, CL byl přítomen již od počátku. Hl až v novém FW. Zbytek manuál.
rtomecek
Kontaktovat uživatele:

#523 Příspěvek od rtomecek »

Mam to celkem kratce na to, abych mohl delat zavery. Ta aplikace Litchi mi na mem telefonu bezi lepe, nez orig. DJI GO. Dneska jsem to byl opet testnout, zkousel jsem obe aplikace. Ta DJI mi prijde lepe graficky propracovana, ale narocnejsi na hw. Litchi mi bezi krasne, obcas teda cukne obraz, ale je to telefon za 3,5k. A co je velmi pekne, bezi mi orbit bez dokupovani, narozdil od kolegy s P2V+. Ted akorat sosam beta verzi Litchi, kde by krom jineho mely byt podrobnejsi moznosti ohledne nastaveni kamery. Blby je to, ze v miste meho litani neni signal pro internet, takze obcas trable s mapou. Pokud si trasu doma nactu a nevypnu mobil, maka to. Offline mapy by byly velkym prinosem.
Vzhledem k cene P3 jsou 4 stovky za Litchy sranda a rozhodne nakupu nelituju.

zatim par postrehu:
1) 5,5" uhlopricka mobilu je bida, videl bych to na 8"-10" tablet
2) jedna baterka je faaaaaakt malo a cena dalsi je strasna
3) už si vyrabim "heliport", ta kamera je proklate nizko
4) na Ebay jsem koupil kryt objektivu. Nechapu, proc v zakladu neni
gardenroute

#524 Příspěvek od gardenroute »

rtomecek píše:...A co je velmi pekne, bezi mi orbit bez dokupovani, narozdil od kolegy s P2V+...
Richarde on P2V+ je zcela a uplne jiny stroj, který ma modifikovanou NAZA, video přes Wifi a RC přes 5.8 GHZ.
P3 ma modifikovanou A2 a LightBridge, tzn. ze Litchi zde pracuje se zcela jinym hardwarem...
EditorPO

#525 Příspěvek od EditorPO »

Jardach píše:Prosím můžete mi říci jak aktivuji IOC ? ......

Do F módu sa prepína až po vzlietnutí. Potom sa ti zobrazí menu s novými módmi.

rtomecek píše:....
4) na Ebay jsem koupil kryt objektivu. Nechapu, proc v zakladu neni

ja som zakrytie objektívu vyriešil vrchnáčikom zo spreja

Obrázek
DJI Phantom 3 Pro
Odpovědět

Zpět na „Coptery - DJI Phantom“