Pojištění a legalizace FPV modelů, letů
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pojištění a legalizace FPV modelů, letů
RCmania není diskusní fórum pro support jakýchkoli podnikatelských subjektů. Řešte tady koníčky, nikoli komerční činnost.
OK2WY
honza trabuko píše:BOŽE MIHO, MŮŽE MĚ NĚKDO ODOPĚVĚT NA DOTAZ ?
..na ůřadě mě po tel. neinformovali proto se ptám
pokud máš odpověď na můj dotaz- DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ.
Dotaz je stále stejný
já létám
kameraman točí nebo fotí a má druhý vysílač
jinak
jaký živnostenský list je třeba k této činnosti, dle seznamu jich musí-mělo mít
cca 230 registrovaných pilotů
Tak mě na úřadě (Praha 13) informovali a strávil jsem telefonickým hovorem ani ne minutu. Stačí na to volná živnost fotografické práce.
Pat
Futaba T14SG
Velox II, Piper clipped w., Bücker 133 Jungmeister, Slow Poke
Velox II, Piper clipped w., Bücker 133 Jungmeister, Slow Poke
není to přesná odpověď co jsi dostal.
je to trochu jinak, na základě povolení pro letecké práce zakončené
pilotními teoretickými a praktickými zkouškami na " konkrétní jméno" pilota na
vyžádání (pokud chce pilot provádět kom. využití coptéry na ŽL ) informuje UCL příslušný
finanční úřad v místě bydlište pod který pilot spadá. A na tomto základě se následně vystavuje ŽL.
Od pilotních zkoušek po vydání ŽL to netrvá tak dlouho
letos již to nestihneš, bohužel. Je to zdlouhavý proces. Tak jest 
je to trochu jinak, na základě povolení pro letecké práce zakončené
pilotními teoretickými a praktickými zkouškami na " konkrétní jméno" pilota na
vyžádání (pokud chce pilot provádět kom. využití coptéry na ŽL ) informuje UCL příslušný
finanční úřad v místě bydlište pod který pilot spadá. A na tomto základě se následně vystavuje ŽL.
Od pilotních zkoušek po vydání ŽL to netrvá tak dlouho
- HavelAircraft
- Kontaktovat uživatele:
honza trabuko píše:BOŽE MIHO, MŮŽE MĚ NĚKDO ODOPĚVĚT NA DOTAZ ?
..na ůřadě mě po tel. neinformovali proto se ptám
pokud máš odpověď na můj dotaz- DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ.
Dotaz je stále stejný
já létám
kameraman točí nebo fotí a má druhý vysílač
jinak
jaký živnostenský list je třeba k této činnosti, dle seznamu jich musí-mělo mít
cca 230 registrovaných pilotů
Na tohle potřebuješ oprávnění k provádění leteckých prací. ty někomu budeš účtovat provoz bezpilotního letounu.
Nebudeš nikde prodávat fotky. takže fotografické práce jsou ti k ničemu.
Můžeš být registrovaný pilot i bez živnosťáku. stačí to dělat pro nějakou firmu která má třeba 30pilotů
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
Legislatívne problémy sa dajú riešiť dvoma spôsobmi: buď sa niečo zakáže, alebo sa to upraví tak, aby to neškodilo. Prvé riešenie je extrémne jednoduché a preto sa používa omnoho častejšie. Druhé už vyžaduje kus práce, no výsledok je spravidla kvalitnejší.
Žiaľ, aj pri FPV platí, že pre pár pobudov sa nikto s ničím trápiť nebude a tak je jednoduchšie ho zakázať, ako ho "riešiť". Pozrime sa na teoretickú možnosť, ako by sa dalo FPV lietať legálne.
Užívateľ by musel:
Prakticky by to mohlo vyzerať nejako takto: ak chcem lietať FPV, spravím si skúšky, dostanem nejaké označenie, na ktoré si následne zaplatím poplatky za poistku a RLP, napr. vo výške 100Eur ročne - čo je suma, myslím, akceptovateľná. Ak chcem ísť lietať, zatelefonujem na určené číslo na RLP, kde zadám svoje označenie a jednoduchý "letový plán" - smer letu, vzdialenosť, výšku. RLP následne rozhodne o povolení alebo zamietnutí letu a vydá dočasný NOTAM pre ostatných pilotov. Po pristátí zavolám, že je "vzduch čistý".
RLP by takto malo prehľad o všetkých FPV letoch v oblasti. Samozrejme, musela by existovať modelárska mapa oblastí, kde sa lietať nesmie a kde sa smie do akej výšky.
FPVčkari by si takto aj sami medzi sebou strážili ľudí, ktorí sú registrovaní a "čierne ovce" (teraz nemyslím Trappyho a spol.) by k lietaniu nepustili, lebo by vedeli, že im môžu narobiť problémy. Podobne je to v Rakúsku s klasickými modelmi - bez podpisu a poistky vás modelári do vzduchu nepustia.
Lenže žijeme v krajine, kde je jednoduchšie zakazovať. Dôsledky?
Faktom totiž je, že tá technológia tu už je a rozhodne nie je nedostupná. Je už len na úradoch a orgánoch, čo si vyberú: či zákaz s rizikom toho, že sa im vzduchom budú preháňať neoznačené neviditeľné lietadlá, alebo ľuďom umožnia lietať aj legálne pri splnení rozumných požiadaviek s maximálnym dôrazom na bezpečnosť.
PS: Ak myslíte, že som teraz popísal bludy, budem veľmi rád, ak ma opravíte...
Žiaľ, aj pri FPV platí, že pre pár pobudov sa nikto s ničím trápiť nebude a tak je jednoduchšie ho zakázať, ako ho "riešiť". Pozrime sa na teoretickú možnosť, ako by sa dalo FPV lietať legálne.
Užívateľ by musel:
- Preukázať svoje schopnosti riadiť model aj mimo dohľad - rozhodne teda urobiť nejakú skúšku. Neviem, ako je to v ČR, na Slovensku sa skúška urobiť dá, ale je aktuálne absolútne nezmyselná. Ide totiž o skúšku pre "veľké" lietadlá, z ktorej je akurát vyňatá časť pre navigáciu. Takže to, koľko voltov a akú frekvenciu má striedavý prúd na Cessne sa síce naučíte, ale že je blbosť vypínať rádio skôr ako model nie... Každopádne, toto je len vec nastavenia. Pravidlá a rozdelenie vzdušného priestoru, princípy letu a pod. sú zhodné pre všetkých vo vzduchu.
- Mať svoj model označený kódom, zodpovedajúcim jeho poistke - každé lietadlo môže spôsobiť nehodu, ak by chcel niekto lietať ďalej, poistke sa nevyhne. Ani keby lietal v zapadákove - aj tam sa dá niečo zapáliť. Púšte tu v SR ani ČR akosi nemáme.
- Lietadlo mať vyvedené v kontrastných farbách, ideálne so stroboskopickými zábleskovými svetlami, aby ich bolo z diaľky vidieť.
- Nahlásiť každý let riadeniu letovej prevádzky v danej oblasti - na Slovensku sa vyžaduje neustále rádiové spojenie s vežou aj pri leteckých prácach, ale to ma neprekvapuje, doba mobilov k štátnym organizáciám u nás ešte nedorazila a internet je hudba ďalekej budúcnosti. Predpokladám, že s takouto službou by mal byť spojený určitý poplatok, lebo nevidím dôvod, prečo by RLP malo riešiť nejakých hobbistov zadarmo. Myslím, že tento poplatok by mal byť spojený s poistkou (viz. bod 2).
Prakticky by to mohlo vyzerať nejako takto: ak chcem lietať FPV, spravím si skúšky, dostanem nejaké označenie, na ktoré si následne zaplatím poplatky za poistku a RLP, napr. vo výške 100Eur ročne - čo je suma, myslím, akceptovateľná. Ak chcem ísť lietať, zatelefonujem na určené číslo na RLP, kde zadám svoje označenie a jednoduchý "letový plán" - smer letu, vzdialenosť, výšku. RLP následne rozhodne o povolení alebo zamietnutí letu a vydá dočasný NOTAM pre ostatných pilotov. Po pristátí zavolám, že je "vzduch čistý".
RLP by takto malo prehľad o všetkých FPV letoch v oblasti. Samozrejme, musela by existovať modelárska mapa oblastí, kde sa lietať nesmie a kde sa smie do akej výšky.
FPVčkari by si takto aj sami medzi sebou strážili ľudí, ktorí sú registrovaní a "čierne ovce" (teraz nemyslím Trappyho a spol.) by k lietaniu nepustili, lebo by vedeli, že im môžu narobiť problémy. Podobne je to v Rakúsku s klasickými modelmi - bez podpisu a poistky vás modelári do vzduchu nepustia.
Lenže žijeme v krajine, kde je jednoduchšie zakazovať. Dôsledky?
- FPVčkari si lietadlá nebudú nijako značiť, aby sa v prípade odhalenia nedalo zistiť, o koho ide.
- Lietadlá budú čo najnenápadnejšie - šedé, bez pozičných svetiel, aby ich nebolo vidieť a nikto ich nesledoval
- FPVčkári sa budú vzájomne kryť, zatĺkať a lietať budú zásadne sami, bez svedkov, radšej v riziku, že aj niečo neuvidia...
Faktom totiž je, že tá technológia tu už je a rozhodne nie je nedostupná. Je už len na úradoch a orgánoch, čo si vyberú: či zákaz s rizikom toho, že sa im vzduchom budú preháňať neoznačené neviditeľné lietadlá, alebo ľuďom umožnia lietať aj legálne pri splnení rozumných požiadaviek s maximálnym dôrazom na bezpečnosť.
PS: Ak myslíte, že som teraz popísal bludy, budem veľmi rád, ak ma opravíte...
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
-
honza trabuko
Děkuju za přesnou odpověď na mou otázku
:):)
@Jameson, ŘLP v podstatě nezajímá vzdušný prostor třídy G (do 300 m AGL) a asi bychom je dost obtěžovali kdybychom jim něco hlásili. Do jiných prostorů by nás stejně nepustili bez možnosti přímé komunikace a nebo bez odpovídače radaru. V prostoru G není povinná vysílačka, letový plán ani osvětlení protože za tmy nebo mlhy tam nikdo letět nesmí (pokud nemá povolení a vybavení pro let IFR). Co se týká možnosti dálkových letů FPV mimo přímou viditelnost v prostoru G tak tam bych viděl možnost toto prosadit za předpokladu složení nějaké zkoušky. Třeba se to v budoucnu podaří prosadit.
A co třeba vrtulník záchranářů kteří poletí k autonehodě.
Ty nějakých 300m řešit nebudou když budou pospíchat.
Sám to vidím u nás na letišti.
Pokud někdo nevymyslí malinké odpovídače aby je letadlo uvezlo, tak nějaké létání mimo dohled neprojde.
Ty nějakých 300m řešit nebudou když budou pospíchat.
Sám to vidím u nás na letišti.
Pokud někdo nevymyslí malinké odpovídače aby je letadlo uvezlo, tak nějaké létání mimo dohled neprojde.
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
S vrtulníkem se potkávám i v ultralajtu nebo na rogale. Musíme se vidět. Je pravda, že se vidíme lépe protože koukám i do stran kdežto FPV vidí jen dopředu. Vrtulník mě vidí taky protože jsem velkej, model je vidět hůř proto by měl blikat. Vrtulník na mě může zařvat vysílačkou já na něho taky (i když v prostoru G není povinnost mít vysílačku ale je to doporučeno). Je pravda, že dálkové FPV je nebezpečnější.
No....Tak to bude zakázané. Nic nového pod sluncem.
Taky se nesmí chlastat za volantem....a lidi chlastaj a dost ve velkém.
Taky se nesmí jezdit přez vesnici více než 50km/h....a porušuje to ohromné množství lidí.
Takže s FPV..to bude stejné.
Nemá cenu se s tím nějak moc trápit.
PS...myslím,že na dlouhou dobu budou mít ouřady jiné starosti než s nějakou kopterkou nebo fpv gumovkou. Když to pujde tímto tempem,tak mamině koupím burku a na QAV si dál nálepku ...salam alejkum.
Taky se nesmí chlastat za volantem....a lidi chlastaj a dost ve velkém.
Taky se nesmí jezdit přez vesnici více než 50km/h....a porušuje to ohromné množství lidí.
Takže s FPV..to bude stejné.
Nemá cenu se s tím nějak moc trápit.
PS...myslím,že na dlouhou dobu budou mít ouřady jiné starosti než s nějakou kopterkou nebo fpv gumovkou. Když to pujde tímto tempem,tak mamině koupím burku a na QAV si dál nálepku ...salam alejkum.
Nemá cenu situaci zlehčovat, nebo někoho poučovat.
Stejně si na to každý udělá svůj názor.
Tak jako nikdy nebudu obhajovat chlast za volantem, tak nebudu obhajovat dálkové FPV létání.
Nedávno jsem přijel z kraje vína.
Byl jsem celkem v šoku, kolik lidí přijede do hospody autem a po několika skleničkách či pivech odjíždí.
Taky se tam nic nestalo.
Ale několikrát za rok je ve zpravodajství, že někdo ožralej nabourá, nebo někoho zabije.
To procento je velmi malé, neštěstí ale nechodí po horách.
Mluvil jsem s pilotem letadla, ten říklal že nemá šanci nějakou koptéru zahlédnou. Je to údajně moc malé a letadlo moc rychlé. Něco jako potkat na dálnici v levém pruhu člověka na kolobježce. Taky bys ho tam nečekal. A nepomohlo by mu ani osvětlení.
Stejně si na to každý udělá svůj názor.
Tak jako nikdy nebudu obhajovat chlast za volantem, tak nebudu obhajovat dálkové FPV létání.
Nedávno jsem přijel z kraje vína.
Byl jsem celkem v šoku, kolik lidí přijede do hospody autem a po několika skleničkách či pivech odjíždí.
Taky se tam nic nestalo.
Ale několikrát za rok je ve zpravodajství, že někdo ožralej nabourá, nebo někoho zabije.
To procento je velmi malé, neštěstí ale nechodí po horách.
Mluvil jsem s pilotem letadla, ten říklal že nemá šanci nějakou koptéru zahlédnou. Je to údajně moc malé a letadlo moc rychlé. Něco jako potkat na dálnici v levém pruhu člověka na kolobježce. Taky bys ho tam nečekal. A nepomohlo by mu ani osvětlení.
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
Tak ona ta pravděpodobnost srážky ve vzduchu je mnohem menší než na dálnici. To je jako kdybych se bál vyjet autem protože v našem městě už jedno auto jezdí. I kdybychom byli oba slepí tak by byla strašná náhoda se srazit. Ve vzduchu je navíc třetí rozměr - rozdílná výška. Tím to ovšem nechci zlehčovat, pravděpodobnost je velmi malá ale není nulová.
Možná by to stálo vyčíslit ze statistiky...ta pravděpodobnost. 0.00000000000000001?

Mnohem větší je,že to žuchne na technickou závadu..přeci jen je to vše z číny.
graup15 píše:Možná by to stálo vyčíslit ze statistiky...ta pravděpodobnost. 0.00000000000000001?![]()
Můžeš udělat vědecký pokus. Dvě muchy v obyváku a přivázat jim přes hlavu černé pytlíčky. Myslím, že se srážky nedožijem (ani ty muchy).
Na druhou stranu "náhoda je blbec", třeba ta nedávná srážka letadel s parašutisty na Slovensku.
Chtěl jsem jenom naznačit, že pravděpodobnost srážky v trojrozměrném prostoru je mnohem menší. Na dálnici jedeme po přímce a můžeme uhnout jen o pár metrů. Když si tam stoupnu tak mě téměř jistě někdo přejede. Ve vzdušném prostoru to je podstatně lepší. Kilometr kubický má miliardu kubických metrů. To už musí být sakra smůla když se zrovna v tom mojem metru něco stane. Ale vyloučit se to nedá.
O tom, aka je mala pravdepodobnost zrazky RC lietadla (vratane "dronov"), svedci jednoduchy fakt, ze dosial bola na celom svete zaznamenana jedna (1) takato udalost a to ked sa pilot maleho akrobatickeho lietadla rozhodol pre nizky prelet nad letiskom s ohlasenou modelarskou akciou. O tom, ake vazne nebezpecenstvo taky model predstavuje svedci zasa fakt, ze lietadlo, hoci poskodene, bez problemov doletelo a pristalo. Neslo pritom o zrazku so ziadnou bublinkovou penou...
Lenze momentalna nalada verejnosti je obratena proti "dronom", tak ich treba strasne riesit. To, ze len cez prazdniny na Slovensku zahynulo zo 10 ludi vo "velkych" lietadlach (padli dve helikoptery a dva turbojety) riesit na urade moc netreba, ale tie DRONY!
Lenze momentalna nalada verejnosti je obratena proti "dronom", tak ich treba strasne riesit. To, ze len cez prazdniny na Slovensku zahynulo zo 10 ludi vo "velkych" lietadlach (padli dve helikoptery a dva turbojety) riesit na urade moc netreba, ale tie DRONY!
Take my love, take my land, take me where I cannot stand