Pojištění a legalizace FPV modelů, letů

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Zpráva
Autor
JosefSvejk

Re: FPV_dotazy

#1 Příspěvek od JosefSvejk »

Nahlas ten svůj dálkový let nad obcí na ÚCL :wink: .
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
bukova

Pojištění a legalizace FPV modelů, letů

#2 Příspěvek od bukova »

Dobrý den přátelé. Před nedávným pádem mého FPV letadla mne zachránila více či méně náhoda a ten co ho nikdo neviděl, ale hodně lidí v něj věří.
Jelikož to bylo zrovna nad obcí, tak mne to donutilo zamyslet se nad nějakým pojištěním.
Jde, nebo lépe řečeno existuje způsob jak se nechat pojistit na dálkové FPV lety letadlem ?
Můžete mi prosím poradit ? Jak to řešíte vy ?
Dále mne zajímá....hlásí se dálkový let na nějaké "centrum" leteckého provozu a je určena nějaká maximální výška do které je možné "legálně" vystoupat ?

Děkuji moc za každý dobrý příspěvek.

P.
JosefSvejk

Re: Pojištění a legalizace FPV modelů, letů

#3 Příspěvek od JosefSvejk »

Ty nevíš, že ty tvoje dálkové FPV přelety (navíc nad obcí) jsou nelegální? To ti asi těžko někdo pojistí :roll: . A hlásit to? Jedině bys chtěl sám sebe "prásknout" na ÚCL :wink: .
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Ancistrus01 »

Přečti si Doplněk X

Poté ti bude všechno jasné.
bukova

Re: FPV_dotazy

#5 Příspěvek od bukova »

Hloupá otázka. Co je UCL ? Nějaké kontakty nebo www ? Co jim mám říci ? Budou se semnou vubec bavit ? Není potřeba nejdřív nějaká legalizace ? Nějaké přiřazené číslo od nějakého úřadu ?
Nahrává se nějak ten hovor ? Aby mi pak věřili jestli jsem to vůbec hlásil. Hlásil jste to už někdy někdo ?

Děkuji za upřesnění.
bukova

#6 Příspěvek od bukova »

JosefSvejk píše:Ty nevíš, že ty tvoje dálkové FPV přelety (navíc nad obcí) jsou nelegální? To ti asi těžko někdo pojistí :roll: . A hlásit to? Jedině bys chtěl sám sebe "prásknout" na ÚCL :wink: .

V jiném vláknu jsem ti odepsal toto

"Hloupá otázka. Co je UCL ? Nějaké kontakty nebo www ? Co jim mám říci ? Budou se semnou vubec bavit ? Není potřeba nejdřív nějaká legalizace ? Nějaké přiřazené číslo od nějakého úřadu ?
Nahrává se nějak ten hovor ? Aby mi pak věřili jestli jsem to vůbec hlásil. Hlásil jste to už někdy někdo ?

Děkuji za upřesnění."

Čili je to blbost ? Zapírat, zapírat, zapírat a čekat, že se nepotká rogalo nebo nějaký parašutista s modelem FPV ? To je blbé ne ?

Jdu na ten doplněk X.....
JosefSvejk

#7 Příspěvek od JosefSvejk »

To bylo myšleno jako legrace. Ty sis taky dělal srandu, ne? :wink:
A rada není zapírat, ale chovat se podle pravidel.
bukova

#8 Příspěvek od bukova »

JosefSvejk píše:To bylo myšleno jako legrace. Ty sis taky dělal srandu, ne? :wink:
A rada není zapírat, ale chovat se podle pravidel.

Legrace musí být, to je jasné. Jsou ještě jiná pravidla k nastudování/připomenutí než doplněk X ?
Abych to měl nastudované vše...

Děkuji. P.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od JirkaA »

Například pravidla tohoto fóra a necpat sem duplicitní příspěvky.
OK2WY
bukova

#10 Příspěvek od bukova »

JirkaA píše:Například pravidla tohoto fóra a necpat sem duplicitní příspěvky.

Jsem na fóru docela nový takže se omlouvám, ale jinak díky za odpověď k věci. Co na to říci....
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od JirkaA »

Odpověď k věci zazněla. Přečti si zmiňovaný doplněk X a dál můžeš pokračovat na web ČTÚ a prostudovat Všeobecná oprávnění týkající se zařízení pro přenos videa. Mnohokrát to bylo diskutováno i zde na RCmanii. Tak, jak si to představuješ, to za současného stavu legislativy prostě nejde.
OK2WY
bukova

#12 Příspěvek od bukova »

JirkaA píše:Odpověď k věci zazněla. Přečti si zmiňovaný doplněk X a dál můžeš pokračovat na web ČTÚ a prostudovat Všeobecná oprávnění týkající se zařízení pro přenos videa. Mnohokrát to bylo diskutováno i zde na RCmanii. Tak, jak si to představuješ, to za současného stavu legislativy prostě nejde.

Myslel jsem si to. Už se to řeší roky. Ale bydlím v tom samém státě co vy, tak jak mohu čekat, že něco půjde snadno. Díky moc za přízeň a přeji krásné dny. P.
P.S. Až to spadne tak vypnu vysílač a beru nohy na ramena. Asi jediná možnost :lol:
Majklik

#13 Příspěvek od Majklik »

bukova píše:Myslel jsem si to. Už se to řeší roky. Ale bydlím v tom samém státě co vy, tak jak mohu čekat, že něco půjde snadno. Díky moc za přízeň a přeji krásné dny. P.
P.S. Až to spadne tak vypnu vysílač a beru nohy na ramena. Asi jediná možnost :lol:

Když něco provedem a vezmeme kramle všichni, tak za chvilku nebudem moct pouštět ani draka. Vždycky se může něco stát, ale snažit se chovat tak aby na naši blbost nedoplatil někdo jinej- k tomu ty pravidla jsou, i když nám nejsou vždycky pochuti.
2952

#14 Příspěvek od 2952 »

bukova píše:Myslel jsem si to. Už se to řeší roky. Ale bydlím v tom samém státě co vy, tak jak mohu čekat, že něco půjde snadno. Díky moc za přízeň a přeji krásné dny. P.

...až sundáš vrtulník let. záchranky tak to je od Tebe vynikající řešení !
Pro Tebe radím: zapomeň na létání !
HavelAircraft
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od HavelAircraft »

bukova píše:
Myslel jsem si to. Už se to řeší roky. Ale bydlím v tom samém státě co vy, tak jak mohu čekat, že něco půjde snadno. Díky moc za přízeň a přeji krásné dny. P.

Jde to legalizovat.
Obrať se na UCL http://www.caa.cz/ Obor bezpilotní letouny.
Projdeš kolečkem schválení,prokázání letové způsobilosti stroje, prokázání letové způsobilosti pilota, a po schválení všeho dostaneš oprávnění k provozování bezpilotní prostředku mimo dohled pilota.
Obávám se že budeš muset zaplatit správní poplatky v rádu několika tisíc korun, pravděpodobně oprávnění pro vykonávání leteckých prací, a adekvátní pojistku s krytím 27 000 000kč. Tam je to tuším 1800kč ročně pokud jde o rekreační model,nebo 28000kč pokud jde o komerční bezpilotní letoun
Já si schválení na model(včetně pilota) dělám už cca od dubna model už mám schválený dávno teď potřebuje prověření pilota.
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
Odpovědět

Zpět na „FPV, točení videa a focení“