Pojištění a legalizace FPV modelů, letů

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Zpráva
Autor
OK2BUH

Re: Pojištění a legalizace FPV modelů, letů

#46 Příspěvek od OK2BUH »

Amper píše:Litas a chces prachy takze jasne letecke prace.

Nevím jak je to dnes ale my jsme mohli v ultralightech dělat vyhlídkové lety za cenu benzínu. Nic jsme nevydělali ale zalítali jsme si zadarmo a ÚCL to nevadilo. Toto by mělo být podobně. Zalítat si a mít pořád nové modely zadarmo.
Arcicorsa
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od Arcicorsa »

Zdá se mi že málo létáte a víc řešíte neřešitelné :mrgreen: .. Osobně to beru tak, že když se nebudu chovat jako idiot, používat hlavu a nebudu nikoho prudit tak je velká šance že si mě nikdo ani nevšimne a já si budu moci užívat to co mě baví ať je to co je to 8) .. To jak to tady rozpatláváte také ničemu neprospěje, chodí sem i nemodeláři a ti se chytí každé šance jak nám to znepříjemnit :wink: .. Takže ať každý ví že každý druhý modelář má nelegální vybavení (GPS, TRH, WP, 600mW), to bude ideální :roll: .. Rovnou bych to psal na novinky.xx to bude ideální :mrgreen: , až se těhle keců chytne nějaký investigativní novinář tak se teprve budeme divit, to bude reklama modelářů v ČR až se to rozpatlá na nějakém tom informačním serveru :? ..
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od JirkaA »

Arcicorsa píše:Zdá se mi že málo létáte a víc řešíte neřešitelné :mrgreen: .. Osobně to beru tak, že když se nebudu chovat jako idiot, používat hlavu a nebudu nikoho prudit tak je velká šance že si mě nikdo ani nevšimne a já si budu moci užívat to co mě baví ať je to co je to 8) .. To jak to tady rozpatláváte také ničemu neprospěje, chodí sem i nemodeláři a ti se chytí každé šance jak nám to znepříjemnit :wink: .. Takže ať každý ví že každý druhý modelář má nelegální vybavení (GPS, TRH, WP, 600mW), to bude ideální :roll: .. Rovnou bych to psal na novinky.xx to bude ideální :mrgreen: , až se těhle keců chytne nějaký investigativní novinář tak se teprve budeme divit, to bude reklama modelářů v ČR až se to rozpatlá na nějakém tom informačním serveru :? ..
tak tomu statečně napomáhej podobnejma výlevama..
OK2WY
Arcicorsa
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od Arcicorsa »

JirkaA píše:tak tomu statečně napomáhej podobnejma výlevama..
Jo a Ty si taky neodpustíš žádnou blbou připomínku 8) , rejpat umíš ale nic konstruktivního z tebe nevypadne viď :wink: (tím nemyslím jen toto vlákno) ... Hlavně říkej jak tu všichni porušujeme zákony to ti jde :lol: , tím to nepodporuješ???
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
honza trabuko

#50 Příspěvek od honza trabuko »

ahoj...prolistoval jsem někoik stran zde na foru a nenašel jsem jednu drobnost....
Jaké je přesné znění
živnostenského listu pro komerční létání s coptérou ?
Jaké jsou přesné podmínky pro vydání tohoto ŽL ?
Dík Honza
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od jindraj »

honza trabuko píše:ahoj...prolistoval jsem někoik stran zde na foru a nenašel jsem jednu drobnost....
Jaké je přesné znění
živnostenského listu pro komerční létání s coptérou ?
Jaké jsou přesné podmínky pro vydání tohoto ŽL ?
Dík Honza

tak to je z podstaty nesmysl. Nikdo nelítá koptérou proto aby lítal s koptérou. takže na lítání s koptérou není žádná extra živnost. Koptéra je prostě jen nářadí a nástroj, který se při nějaké činnosti/živnosti použije a nemusí to být jen jedna ... použít jde skoro všude ... to je otázka fantazie zda ji použiješ místo stativu při focení, jako reklamní nosič, jako transportní prostředek, jako dohledové zařízení ...takže živnosti budou to na co tohle nářadí použiješ a od toho se bude odvíjet to jakou živnost si budeš shánět.
honza trabuko

#52 Příspěvek od honza trabuko »

dotaz je stále stejný
já létám
kameraman točí nebo fotí a má druhý vysílač
jinak
jaký živnostenský list je třeba k této činnosti, dle seznamu jich musí mít
cca 230 registrovaných pilotů
PatMat
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od PatMat »

honza trabuko píše:dotaz je stále stejný
já létám
jinak
jaký živnostenský list je třeba k této činnosti, dle seznamu jich musí mít

Co ti brání zvednout telefon a zavolat na živnostenský úřad v místě tvého bydliště. Na rozdíl od diskuse dostaneš konkrétní odpověď a u vázaných a koncesovaných živností ti sdělí i podmínky pro jejich udělení atd.
Pat
Futaba T14SG
Velox II, Piper clipped w., Bücker 133 Jungmeister, Slow Poke
JosefSvejk

#54 Příspěvek od JosefSvejk »

honza trabuko píše:... dle seznamu jich musí mít

A proč by museli mít všichni registrovaní piloti živnostenský list? To je úplně mimo :roll: .
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
honza trabuko

#55 Příspěvek od honza trabuko »

BOŽE MIHO, MŮŽE MĚ NĚKDO ODOPĚVĚT NA DOTAZ ?
..na ůřadě mě po tel. neinformovali proto se ptám
pokud máš odpověď na můj dotaz- DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ.

Dotaz je stále stejný
já létám
jinak
jaký živnostenský list je třeba k této činnosti, dle seznamu jich musí-mělo mít
qeex

#56 Příspěvek od qeex »

pokud se nikde nenajdeš, vždy můžeš použít "80. Výroba, obchod a služby jinde nezařazené".
Oni toto opravdu někde řeší? aspoň u mě mám pocit nikdy nekontrolovali na jaké činosti mám Žl.
JosefSvejk

#57 Příspěvek od JosefSvejk »

Napiš platícímu zákazníkovi RcManie Dron akademie, tam by mohli mít přehled.
Tady je to spíš určeno pro zábavu, ne pro byznys, tak to asi moc lidí vědět nebude.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Amper

#58 Příspěvek od Amper »

honza trabuko píše:BOŽE MIHO, MŮŽE MĚ NĚKDO ODOPĚVĚT NA DOTAZ ?

Muze ale nemusi, na to nezapominej a mozna si vypni caps lock az budes priste psat. Vypada to jako kdyby jsi byl snad rozcilenej nebo co :-D
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
honza trabuko

#59 Příspěvek od honza trabuko »

geex:
jde o to na co psát fakturu, případný rozpis, výčetku apod.
před 2 měsíci mě kontaktoval finančák, že na můj ŽL a v něm uvedenou činnost nemůžu odpisovat 80% ale pouze 60%...takže kontrola je, bohužel.
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od jindraj »

honza trabuko píše:BOŽE MIHO, MŮŽE MĚ NĚKDO ODOPĚVĚT NA DOTAZ ?
..na ůřadě mě po tel. neinformovali proto se ptám
pokud máš odpověď na můj dotaz- DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ.

Dotaz je stále stejný
já létám
jinak
jaký živnostenský list je třeba k této činnosti, dle seznamu jich musí-mělo mít

mám celkem chuť se na tebe za tyhle tragické výlevy kapitálkami vyprdnout. Píšeš to jako by všichni okolo byli debilové, že si dovolili ti neodpovědět. Chtělo by to trochu víc pokory když sám víš prd a doufáš, že tě někdo ochytří. Nota bene když původní dotaz zněl trochu jinak a teď ho upřesňuješ takže dotaz netrvá ale je dost jiný - upřesněný (původně ses ptal cituji na to "Jaké je přesné znění živnostenského listu pro komerční létání s coptérou" - o fotografii a kolegovi ani slovo). tak se nerozčiluj a nekecej. navíc motáš dohromady ne dvě věci, ale už 3 (nářadí, živnost a správné účtování).

Nicméně třeba to pomůže i někomu jinému.

Stačí používat logiku. Pokud oba společně poskytujete služby klientovi a jejich výsledkem je pořízení fotografie/video, tak podle toho bude ta živnost vypadat - budete fakturovat nějaké fotografické práce (obor 68 živnosti volné - 68. Fotografické služby) a je celkem fuk jak máte rozdělené role v týmu. Pokud je kolega fotograf a účtuje klientovi fotografie sám a ty nemáš klientem objednávajícím fotografie nic společného a jen svému kolegovi poskytuješ subdodávku v podobě transportu jeho kamery a takto to i svému kolegovi fakturuješ, měla by živnost odpovídat této činnosti - tedy v principu nějakému transportu, dopravy. Nechtěj po mě, abych za tebe dělal domácí úkol a zkoumal do jakého druhu živnosti a oboru se trefíš. Co se ti snažím říct je, že živnost by měla odpovídat tomu, co účtuješ svému klientovi, tedy co je na tvé faktuře - tím bude buď objednatel fotek, nebo ten objednatel transportu, apod. To zda při tom používáš kopteru je celkem druhořadé ta je jen nářadí - to je jako ptát se jakou živnost potřebuješ na počítač.

no a to zda sis správně uplatnil paušál je pak otázka pro účetního ... pro různé druhy živností jsou různě velké a opět to nesouvisí s tím, zda jako nářadí používáš kopteru.
Odpovědět

Zpět na „FPV, točení videa a focení“