Alpha 1500 od Pelikána

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
toty

Re: Nový čumák pro Alfu 1500 (EPP -> dřevo)

#541 Příspěvek od toty »

To rozbijení bylo hlavně ze začátku, kdy jsem měl 0 zkušenosti a tak to prostě padal. A hlavně jsem ten typ, co furt zkouší něco nového...takže jsem po pár letech, když jsem si "myslel" že už všechno umím, začal různý akro kousky a jelikž jsem páčkování měl plný brejle, párkrát to skončilo střemhlavým zapíchnutím do země....ale to je jedno..prostě nějak se to naučit musím a já mám tuhle metodu ;)
Celobalsový trup bych se neodvážil...už tahle "stavba" byla nad moje zkušenosti a myslel jsem, že ji nezvládnu nebo, že to nebude lítat...
A tak je to takové poštouchnutí pro ostatní amatéry.
A těch nás ostatních je asi víc, protože když jsem sháněl nový trup, tak se mi stalo, že inzeráty byly už neplatný - prodaný....
Srážka s blbcem je problém, ale srážka s blbcem v zrcadlovém bludišti je neřešitelný problém..
HLA
Kontaktovat uživatele:

#542 Příspěvek od HLA »

Balzový trup určitě zkus :-)
Dvě bočnice, pár přepážek ...., myslím, že Ti to dá méně práce, jako oprava předku trupu.
Inspirací je na netu opravdu hodně.
https://www.google.cz/search?q=v%C4%9Bt ... CAYQ_AUoAQ
jirinovo

#543 Příspěvek od jirinovo »

moc esteticky to teda nevypadá, ale jestli je to funkční, tak paráda. Šikula Ty.
P.S. nový trup dá teda víc práce postavit si myslím
toty

Re: Alpha 1500 od Pelikána

#544 Příspěvek od toty »

Tak se musím "pochlubit" :( První zálet upravené Alfy jak jsem zde psal, dopadl celkem dobře a pak nějak dlouho ležela doma. Teď jsem ji vytáhnul a katastrofa, po odhození strašně padala na levý křídlo, když jsem dal plnou výchylku doprava, Alfa se "skoro" vyrovnala,ale mozek to nějak nezvládl a praštil jsem s ní do pole. Škody byly celkem v pohodě a po zalepení jsem zkouknul zda-li není rozhozené težiště (v obou osách) - to bylo ok. Tak jsem pád příčítal nějaké chybě v servu. Šel jsem to hodit znovu a výsledek stejný...jakž takž se mi podařilo přistát,ale stále to padalo na stranu. Výchylky jsem už měl pro jistotu větší,ale nedalo se to vůbec dotrimovat. Holt jsem se smířil s tím, že je konstrukce křivá a dal jsem na jedno křídlo zátěž. Po odhodu to vypadalo, že to poletí jakž takž rovně, i jsem dal jedno "ladné" přistání, ale pak se "něco" zvrtlo, Alfa se překlopila na záda a pod plným plynem se zavrtala do země. R.I.P.
[album]4940[/album]
Zde je zajimavý pohled na vytrženou osičku z motoru "proti" směru pádu (mezi SOP a utrženým křidélkem) :
[album]4941[/album]
Pohled na spodek trupu
[album]4942[/album]
Alfu jsem zrecykloval do žlutého kontejneru a teď se těším na její sestřičku, co odpočívala na skříni a čekala na tuto chvíli. :lol:
Každopádně mě to něco naučilo (trocha modelařiny) a hlavně mi to dalo dost při páčkování, protože udržet tu slepenou alfu ve vzduchu byl opravdu těžký úkol...
Srážka s blbcem je problém, ale srážka s blbcem v zrcadlovém bludišti je neřešitelný problém..
ondura

#545 Příspěvek od ondura »

Ahoj, ziskal jsem Alphu a prosím o radu, kde má být těžiště? Jestli stačí určit jen ve třetině křídla? Děkuji za radu
toty

#546 Příspěvek od toty »

60mm za nabeznou hranou, obvykle je tam vyraz na kabel k servum
Vaccc

#547 Příspěvek od Vaccc »

Ahoj!
Máte někdo zkušenosti s tou novou alphou? Krom toho, že má nové rádio a jen jednu anténu a dekl kokpitu už není na magnet totiž podle mě překopali i umístění životně důležitých orgánů. Dolů dali ještě kolečko, (podle mě nepoužitelné, stejně je tak šišaté, že i kdyby s tím někdo přistával na asfaltu, leda ho to vykopne znova do vzduchu :D) a aku, který byl dřív (byl?) hned za reglem, tak na úrovni náběžky, má sucháč na přidělání nesmyslně vzadu. Krom toho že to nepřiděláš ani neodděláš, pokud nejsi pianista s Marfanovým syndromem, tak to posunulo těžiště dobré 2 cm dozadu. Četl jsem hezkou poučku (možná i v tomhle vlákně?) že letadlo s těžištěm moc vepředu letí blbě, letadlo s těžištěm moc vzadu letí jen jednou..

Má nová verze stejné těžiště, nebo ju mám posunout?
V.
jirakus

#548 Příspěvek od jirakus »

Pokud se nezměnily rozměry a hmotnost letadla, zůstává i těžiště vypočtené ze staré verze. Takže naměřit od náběžné hrany křídla a dovažovat,posouvat akumulátor.
T-REX450, Themik, EXCEL ,SU 31,Beagle, Acro MK2, Phoenix ,Tucano, Partenavia Olympik, Spitfire
Vaccc

#549 Příspěvek od Vaccc »

Sure, taky jsem si říkal. Díky moc! :)
Vaccc

#550 Příspěvek od Vaccc »

Tak, začátečník je zpátky. :D
Od posledního přistání se něco změnilo. Dříve regulátor nepípal při zapnutí, nicméně nevěděl jsem že má a vše šlo nastavit v pořádku. Teď ale spořádaně pípá, ale vypnula se brzda a nedaří se mi zapnout. Postupoval jsem dle návodu: zapnu vysílačku, plný plyn, připojím akumulátor k letadlu, počkám na úvodní akord a pět krátkých pípnutí, plyn stahuji až při dlouhých. Zde je právě ten problém, po pěti krátkých pípnutích následuje místo dlouhých jen série dvojpípnutí, pak trojpípnutí, čtyř... a vrtule se stále volně otáčí, nehledě na to ve které fázi plyn stáhnu. Jediný rozdíl je, pokud stáhnu hned na začátku - pípání je pak tišší. Přijde mi to tedy spíš jako nastavování počtu čánků, než brzdy, ale pelikán se nepřiznává že by ten regl něco takového uměl.. nenapadá někoho co s tím :?:
toty

#551 Příspěvek od toty »

Ahoj Afaři, chci nejak uchytit kameru na Alfu tak aby vrtule nebyla ve vyhledu. Napadaji me dve varianty, ale obe se mi nelibi. Bud uchytit kameru pod kridlo, coz ma za nasledek ze musim na druhou stranu dat olovo a pri pristani hrozi naraz optiky. Nebo dat kameru nad tezizte ale hodne vysoko a to nevim co udela s pricnou stabilitou a musi to byt fakt vysoko, coz zatim nevim jak lehce a funkcne udelat. Neresil jste nekdo neco podobneho? Nechci vymyslet uz vymyslene ;)
Tlapa

#552 Příspěvek od Tlapa »

Ahoj, pořídili jsme Alphu a jsme nadšení, teda zatím, ještě jsme nebyli venku a teda je ještě celá... :-)
Vše funguje, jen se mi nedaří nastavit failsafe výchylky. Nějak nevím kde mám hledat to tlačítko SET na přijímači. Mám novější verzi Rx600 V3. Na obrázcích v různých obchodech je na tom vidět nápis SET, ale boha nemůžu nic zmáčknout, je tam příšernej přístup. Pro spárování jsem to nepotřeboval, ti už fachalo, ale ty failsafe bych rozchodil moc rád...
FunGlider, Funtastic, Amigo III, SALy/Jumper T16
Syn: Alpha 1500-RIP, Focus 400/Taranis X7
Ticcino

#553 Příspěvek od Ticcino »

Toty, dávat relativně těžkou kameru na křídlo daleko od trupu - to bych nedělal.
Šel bych cestou domečku někde nad těžištěm.
A nebo ještě lépe pod těžištěm, ale tam to chce trochu cviku při odchytu letadla do ruky při přistání.
Vaccc

#554 Příspěvek od Vaccc »

Tlapa píše:Ahoj, pořídili jsme Alphu a jsme nadšení, teda zatím, ještě jsme nebyli venku a teda je ještě celá... :-)
Vše funguje, jen se mi nedaří nastavit failsafe výchylky. Nějak nevím kde mám hledat to tlačítko SET na přijímači. Mám novější verzi Rx600 V3. Na obrázcích v různých obchodech je na tom vidět nápis SET, ale boha nemůžu nic zmáčknout, je tam příšernej přístup. Pro spárování jsem to nepotřeboval, ti už fachalo, ale ty failsafe bych rozchodil moc rád...

Ahoj, oni jsou výrobci fiškusové - ta červená ledka je ve skutečnosti i tlačítko. :mrgreen:
Tlapa

#555 Příspěvek od Tlapa »

Vaccc píše:
Ahoj, oni jsou výrobci fiškusové - ta červená ledka je ve skutečnosti i tlačítko. :mrgreen:

No to jsem si po zralé úvaze nad těmi fotkami řekl taky, ale mě tam prostě nic zmáčknout nejde. Budu muset ten přijímač vyndat a podívat se na něj pořádně, jestli tam soudruzi z Číny něco nezapomněli...
FunGlider, Funtastic, Amigo III, SALy/Jumper T16
Syn: Alpha 1500-RIP, Focus 400/Taranis X7
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“