Zahoření LiPol baterie a co dál

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Odpovědět
Zpráva
Autor
H1N1
Kontaktovat uživatele:

Zahoření LiPol baterie a co dál

#61 Příspěvek od H1N1 »

Kdyz uz tady Dalibor nakousl kvalitu nabijecek, tak tu popisu nase nabijecky v parte se kterou letame. Ja mam C60, jeden kamarad taky tu Eklneco, dalsi accucelku 80W a dalsi dva take tu Eklneco. Ta Eklneco odrovnala tusim dve baterky zde uvadenym zpusobem, accucelka je trochu nepresna, ale dobra v ramci pouziti. C60 zatim nevykazuje problemy. Osobne kombinovat shit baterky se shit nabijeckou neni vhodne bez ostrazitosti a starani se (kontrolovani) baterky. Stejne to je s vysilackama a dalsi elektronikou v modelech.
http://lee93.rajce.idnes.cz/Cabarna_13.6.08/
Doctor2

Re: Zahoření LiPol baterie a co dál

#62 Příspěvek od Doctor2 »

Nedá mi to napsat dotaz k tématu. Zatím jsem to jen sledoval ale zjišťuju, že si taky asi "hraju s ohněm"
Mám v letadle 2,4m (Extra 50ccm benzin) 2x 2S LiPo k napájení serv přes rozvodnou desku. Obě LiPo mám v letadle "napevno" zabastlené a nabíjím to přímo v letadle. Jsou kousek od nádrže... :-)
asi blbost v kontextu tohoto tématu.... Jak to řešíte v podobném případě - LiPo napevno s letadle...
Naposledy upravil(a) Doctor2 dne pon 13.04.2015 18:56, celkem upraveno 1 x.
Discus2 3,2m, EXTRA 330L 2,4m + DL50, FunJet 2x, ZOOM XXL
HELI: MINITITAN E325, T-REX 550 3gx
H1N1
Kontaktovat uživatele:

#63 Příspěvek od H1N1 »

Kdyz jsem mel Veloxe 2,6 na 80cc tak jsem u nabijeni byl fyzicky pritomen. Jinak na 2,4m je 500cc docela dost ne?
Doctor2

#64 Příspěvek od Doctor2 »

H1N1 píše:Kdyz jsem mel Veloxe 2,6 na 80cc tak jsem u nabijeni byl fyzicky pritomen. Jinak na 2,4m je 500cc docela dost ne?

Objem motoru upraven v příspěvku - díky :-)

V podstatě fyzická přítomnost/nepřítomnost u nabíjení vyjde asi nastejno pokdu u toho nestojíš s hasičákem :-)
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#65 Příspěvek od jyrry »

arda1 píše:.......

Tak jo. Ale i tak jsou názory odborníků mírně se lišící - viz. třeba Novfra "Jediná správná metoda nabíjení Li-xxx je srovnání na koncové napětí a úplné nabití."
A je někde popsáno
1) který nabíječ snižuje proud všem článkům stejně ve chvíli kdy článek s nejvyšším napětím dosáhne 4,20V a ukončí nabíjení jakmile ten proud klesne na "vypínací" úroveň?
2) který nabíječ jen omezuje každý článek na konečné napětí?
3) který nabíječ balancuje až (jen) ve fázi CV?
Psané je to v roce 2006 a od té doby se nabíječky a jejich FW poněkud vyvíjely, si myslím. Vybral bych si ten ad 1) ale podle čeho?
jyrry.webnode.cz
H1N1
Kontaktovat uživatele:

#66 Příspěvek od H1N1 »

Cim to nabijis? Je fakt ze jsem to za ty baterky mohl zvedat na lane:-) baterky jsem mel asi 40cm od nadrzi:-)
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#67 Příspěvek od jyrry »

Doctor2 píše:..u. Obě LiPo mám v letadle "napevno" zabastlené a nabíjím to přímo v letadle. Jsou kousek od nádrže... ...

Někde mám fotku vyhořelého éra (přišla emailem od známého, majitele toho éra) s přesně stejnou konfigurací LiPol přijímačovek a se stejným postupem nabíjení.
jyrry.webnode.cz
automet

#68 Příspěvek od automet »

Prichadzam stale nato, ze original accucel6 je asi jeden z najlepsich nabijacov na baterie DO 3S a tak DO 2200. 3s2200 zvlada nabijat presne 2c co postacuje a splna komplet vsetko o com pisal graup 15.
Normalne uvazujem, naco by niekto pri uvadzanych bateriach kupoval nieco silnejsie. Osobne uz nebalancujem skoro vobec a ak nastavim velky prud a niektory clanok zacne stupat az na 4,2V tak okamzite naplno tento clanok zacne zatazovat balancer a prud ide smerom dole tak, aby 4,2v nebolo presiahnute. A nabijanie sa nespusti pri nepripojenom balanceri. Raz som ju skusil oklamat a dal som nabijat 3s 2200 a balancer som pichol do druhej 3s2200. Obidve boli v storage. Do par sekund ma nabijacka odhalila /porovnava napatie z balanceru so silovymi konektormi/ a prerusila nabijanie.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#69 Příspěvek od arda1 »

automet píše: Osobne uz nebalancujem skoro vobec a ak nastavim velky prud a niektory clanok zacne stupat az na 4,2V tak okamzite naplno tento clanok zacne zatazovat balancer a prud ide smerom dole tak, aby 4,2v nebolo presiahnute.

Začne omezovat proud jen tomu článku nebo celý baterce (dle mě celýmu packu)? Radek
ICQ 638556901
Doctor2

#70 Příspěvek od Doctor2 »

H1N1 píše:Cim to nabijis? Je fakt ze jsem to za ty baterky mohl zvedat na lane:-) baterky jsem mel asi 40cm od nadrzi:-)

Nabíječka IMAX Quattro B6
Baterky asi 20cm od nádrže, navíc ještě jedna malá 3S lipo na čerpadlo kouření na motorové přepážce (jako dovážení éra)

kdyby to blaflo, tak se obávám že to neřeší ani hasičák co mám na zdi.. a fakt je ten že u toho u nabíjení nesedím...
Wirda
Kontaktovat uživatele:

#71 Příspěvek od Wirda »

Dobře kluci, zajímavá debata. Může mi být tedy doporučen nějaký fundament na zkvalitnění nabijení? Zrovna mám nové 6s a 2s baterky s kapacitou kolem 5000mAh. Nabijím Raytronic c16 a Tuenigy Mega 300w. Ty balancery nejspíš fungují, jak píšete. Nevím tedy, jak nabíjet co nejefektivněji.
Přístroj, který je pod proudem, vypadá stejně jako ten, který není, jen je jiný na dotek. :D
automet

#72 Příspěvek od automet »

arda1 píše:Začne omezovat proud jen tomu článku nebo celý baterce (dle mě celýmu packu)? Radek

Ano, celej baterke, nakolko to ma slabucky balancer. Pri zdravych baterkach to ale nevadi. Choru ti bude balancovat kludne hodinu. Ked su ale clanky medzi 4,18 a 4,20 uz pri malom prude, tak to kludne vypinam, nakolko pack je uz nabity takmer na 100 %, aj ked nabijacka to chce vybalancovat silou mocou na 4,2 vsetky clanky...
Drondys

#73 Příspěvek od Drondys »

Wirda píše:Může mi být tedy doporučen nějaký fundament na zkvalitnění nabijení? Zrovna mám nové 6s a 2s baterky s kapacitou kolem 5000mAh. Nabijím Raytronic c16 a Tuenigy Mega 300w. Ty balancery nejspíš fungují, jak píšete. Nevím tedy, jak nabíjet co nejefektivněji.

Buď se s tím smíříš a budeš to balancování s tím co máš brát jako přijatelné a nebo se můžeš za cenu vyšší pracnosti a delší doby nabíjení vyhnout balancování a nabíjet tzv. valchováním. To ovšem znamená nabíjet v podstatě každý článek samostatně postupně po jednom přes balanční konektor což znamená max. proudem okolo cca 2A.
coro

#74 Příspěvek od coro »

Koľko príspevkov o takej triviálnej veci ako 4,20V na článku! :)
Kedysi dávno som sa tomu venoval, dokonca vyrábal obmedzenie prúdu ktoré podľa informácie z napätia článkov donútilo nabíjač znížiť prúd, prípadne ho odstrihlo od baterky.. Ale potom som si kúpil BalancePro a trochu ma to prestalo baviť, vyriešené veci ma nezaujímajú. A keď začali predávať Cellpro 4s, tak už to išlo úplne do zabudnutia ako vec čo stratila zmysel (aj reči o nej..).

Celé to je o tom, zoberiem pár rôznych článkov, pospájam ich nabité+vybité malé+veľké nové+staré, dám to nabiť poriadnym prúdom aby sa prejavili aj odpory a rozdiely, a pozerám. Teda pichnem tam merák, nepozerám na displej nabíjača na ktorom uvidím možno je len zbožné želanie programátora a nie realitu..
Uvidím viac ako 4,20V, no, tak povedzme 4,25V, pri úplne najhoršom 4,30V, a je všetko jasné - treba to rozšlapať..

Keď to len vypne a píska že "error", nevadí. Nie vždy je dobre aby to potichu zrovnalo a pomaly donabíjalo vadnú sadu akoby jej nič nebolo (že blafne pár sekúnd po štarte...).
Ale v dnešnej dobe, valiť prúd do baterky a písať na displej napätie niektorého článku 4,4V - to je prejav úbohosti trhovej ekonomiky :) :) a fakt to je rozumnejšie rozšlapať. Pri 4,3 je možno občas možnosť zaváhať, ale ja si myslím že ani toradšej nie, som radšej keď 4,20 je natvrdo maximum.

Ale bez toho že nabíjaču podstrčíte nejaký zlepenec ala "vadú sadu", neuvidíte nič. Zdravá sada sa nabije aj bez balancovania..

Ono to je totiž tak že aj každý drát či spoj má nejaký odpor a už nenabíjame prúdom 100mA ako kedysi keď stačilo aby sa nerozkmital MZ nabíječ ani MZ omezovače.., ale keď je to 10A a možno aj viac, to je iné. A dokonca už 2-3 či 5 A stačí, to krát 4,2 je hneď 10 či 20W a krát počet článkov.. Tam nejaký obmedzovač či balancer môže akurát pekne dymiť, aj to len chvíľku, ale udržať napätie na článku nemôže ani náhodou... A je pri tom nabíjaní napr 5A, úplne jedno či balancuje 50mA alebo 500mA.. Ani 1A ani 2A nie je viac než 3,5,či 10A..
Skorej by som povedal, že je lepšie 50mA, lebo normálnej aj nie dokonalej baterke to stačí, a veľký prúser zamaskovať natreba.
Ale udržať napätie článkov v povolenom rozsahu, už môže len riadenie nabíjacieho prúdu, ak má info o článkoch správne (čím vyšší prúd do balanceru tým viac mimo je meranie kdesi za tenkými servisnými káblikmi, ak by to naraz balancovalo aj meralo..) a treba k tomu už len drobnosť - rozumne napísaný program.

Potom ešte pribudne striedavé vyťahovanie jedného kábliku zo servisného konektoru, alebo celého servisného, alebo niečo podobné - ale to už je vyšší level.

Už aj AccuCell 6 to zvládne, PocketRocket to zvládne, tak o čom ešte špekulovať..?
O kvalite hasiaceho prístroja??

Možná téma je, či si trúfneme a či vôbec má zmysel robiť to čo robí Cellpro a Powerlab, t.j. odpor som si zmeral a viem že mám X ohmov, na meraní vidím Y voltov, tečie zrovna prúd Z amérov, napätie článku je U=Y-X*Z tak ho zrovnám s rovnako vyrátanými ostatnými, nech nemusím čakať do CV fázy..
Mne je to sympatické.
Wirda
Kontaktovat uživatele:

#75 Příspěvek od Wirda »

Drondys píše:Buď se s tím smíříš a budeš to balancování s tím co máš brát jako přijatelné a nebo se můžeš za cenu vyšší pracnosti a delší doby nabíjení vyhnout balancování a nabíjet tzv. valchováním. To ovšem znamená nabíjet v podstatě každý článek samostatně postupně po jednom přes balanční konektor což znamená max. proudem okolo cca 2A.

Tak to nebude pro mě asi ideální východisko. Doma dejme tomu, ale když jsem na letišti, tak jde o čas, abych si taky zalítal a né jen nabíjel :lol: Asi se spokojím s tím co mám. Nebo použít nějaký externí balancér? Co plné články protopí, než se docpe ten nejspalbší?.
Ono asi se s tím nemá cenu moc zabývat, protože čím víc se ho..o maže, tím víc smrdí. Když už je baterka rozhozená, tak stejně půjde do kytek. Možná nabíjet s balancerem každý desátý, jak tu zanělo a hlídat si články po vyndání z modelu a nabití. Což dělám stejně.
Přístroj, který je pod proudem, vypadá stejně jako ten, který není, jen je jiný na dotek. :D
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“