DJI NAZA pokračování 2

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Odpovědět
Zpráva
Autor
graup15

Re: DJI NAZA pokračování

#136 Příspěvek od graup15 »

metlis píše:Nesledoval jsem to od začátku - a upravit to trimem nejde?

nejde to trimem.
Původně jsem nebyl schopen coptéru zkalibrovat (kalibrace kompasu), neměl jsem 3 polohový přepínač. Teď už je vše v pořádku, už jsem přečetl i manuál(!) a je to jev, kterému se říká "Syndrom vypouštěného umyvadla", prostě se to točí. Zkoušel jsem i vychýlit GPS a nic. Ještě jsem přemístil GPS tak, že v ose Y oproti Naze je to 0 (je to v jedné přímce), dnes to půjdu vyzkoušet.
Samozřejmě před každým letem kalibruju, opravdu čekám, než coptéra vše zapíše a startuju až při zeleném blikání. Létá to nádherně, pouze to pořád zatáčí :)

Bacha i na šroubky zmagnetované od šroubováku !!
Před každým letem nemusíš kalibrovat kompas jak idiot. Mám už 50 startů na 500ce a kalibroval jsem jen jednou,při konečném sestavení a montáži všech dílů.
(jak psal OK2BUH..mag siločáry se tu opravdu nemění:-) :-), kalibrace má smyl jen pokud měníš díly na palubě.)

Jen otázka. Zatáčí ti to když stojí na místě,nebo při dopředném letu? Pokud na místě,tak máš něco na palubě slušně magnetické.
Taky zkus letět bez GPS..pokud nezatáčí (a i při visu, ale v bezvětří aby ti koptera moc nedriftovala.
Podle toho poznáš,jestli je problém v kompasu.
OK2BUH

#137 Příspěvek od OK2BUH »

Ani mě nenapadá proč by se to mělo točit jedním směrem. Blbě zkalibrovaný kompas by způsoboval otáčení yaw osy při náklonech. To by se muselo současně rozhoupat a v tom rytmu otáčet aby to provedlo syndrom toho umývadla. Pokud se otáčí pomalu a bez houpání tak to určitě není kompasem. Kompas naopak stabilizuje yaw osu před vychýlením vnějšími vlivy.
metlis

#138 Příspěvek od metlis »

Zatáčí to jak na místě, tak i při letu vpřed/vzad, prostě to lítá do rohlíku/elipsy. Stabilitu to ale drží nádherně, nehne se to z místa, nijak se to neklinká, pouze točí ve směru hodinových ručiček kolem osy těžiště coptéry.
Let bez GPS - mám ji odmontovat z coptéry uplně, nebo stačí odpojit? Budu muset na pole, tady jsem na zahradě mezi baráky a mám strach...
DJIvison

#139 Příspěvek od DJIvison »

metlis píše:Zatáčí to jak na místě, tak i při letu vpřed/vzad, prostě to lítá do rohlíku/elipsy. Stabilitu to ale drží nádherně, nehne se to z místa, nijak se to neklinká, pouze točí ve směru hodinových ručiček kolem osy těžiště coptéry.
Let bez GPS - mám ji odmontovat z coptéry uplně, nebo stačí odpojit? Budu muset na pole, tady jsem na zahradě mezi baráky a mám strach...

A nedostala ranu ? Třeba havárka, pád se stolu či co ? Nemůže být gyro v loji ?
MJX F45, Walkera Tali H500, DJI P3A
JosefSvejk

#140 Příspěvek od JosefSvejk »

Jak se to chová, když to jen "zavisíš" v manuálním režimu (bez pomoci magnetometru)? Dá se to rotování zastavit ručně, dá se to vytrimovat?
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
OK2BUH

#141 Příspěvek od OK2BUH »

Gyro, akcelerometry, magnetometr ani GPS nemohou způsobit trvalou rotaci. Knipl yaw vidíš na PC opravdu ve středu? Nemá třeba potenciometr vůli?
cucpo
Kontaktovat uživatele:

#142 Příspěvek od cucpo »

No dnes som dal len skusobny zalet (bez GPS je KO) koptera furt uteka smerom ku mne v osi Pitch mam to dotrimovat na vysielaci alebo to zrovna doladenie ziskov je to zatial uplne v defaulte pri velkej kalibracii bola v rovine, vychylky z vysielaca su podla GUI pekne na strede tazisko je trocha viac vzadu ale ak tomu chapem to posunute tazisko by nemalo extra vadit mala by sa predsa snazit to dorovnat do skalibrovanej roviny ??
Trencin, DJI Phantom2, Zenmuse 2D, GoPro 3+, NightHawk 200 Emax
metlis

#143 Příspěvek od metlis »

Otáčí se to ve všech modech - GPS, Atti i Manual. Pokud odpojim GPS, otáčí se to v Atti i Manual.
Kniply jsou v pořádku - vysílačka je nová a když jsem jí připojil teď na letadlo, žádný problém se servy.
V PC je vše ve středu.
Nazu jsou koupil z bazaru použitou.
Pokud trimuju R doleva, začíná se coptéra chovat mírně nestabilně (ale je nárazový vítr), ovšem mimo nestabilitu nepozoruji žádné zlepšení.
Projel jsem web a ještě doporučují IMU kalibraci, tu jsem sice provedl, ale mám pocit, že to vedlo ke zhoršení - teď už se to neotáčí podle těžiště, ale mám pocit, že se to točilo podle levého předního ramene (a možná ještě cca 2-3 metry od něj dále).
Coptéra je velikosti 700. Motory i ESC jsou z Ebaye za pár korun a teď mě napadá, že pravý zadní motor i ESC se hřejí znatelně více než ostatní.
Napadá někoho, co dalšího zkusit?
[album]4984[/album]
[album]4983[/album]
Torm

#144 Příspěvek od Torm »

Zkus prohodit pravý zadní motor se sousedním (s opačným smyslem otáčení). Pokud se stroj začne natáčet na druhou stranu, je problém v něm.
Q500 Multiwii 2.3 tištěný rám, Q666 Multiwii 2.2, Q750 Naza flash V2
TGY 9X, OSD, FPV
OK2BUH

#145 Příspěvek od OK2BUH »

Ale stejně je to divné. I kdyby byl motor nebo regl vadný, tak řídící jednotka by se snažila podle kompasu držet přímý směr a neuhla by dokud by ten motor nezničila. Já kdybych se snažil svoji koptéru rukou vychýlit ze směru (se zapnutým kompasem) tak se brání a vyhulí opačné motory na plný plyn.
Ale v každém případě je zkus přehodit jak píše Torm.
Wormsnake

#146 Příspěvek od Wormsnake »

Nemuze to byt zpusobeno spatnym vyvazenim koptery? Pretizene rameno musi jet na vyssi tah a zpusobuje rotaci stroje?
NazaM F550-Rozebraná, RCT800-Padená rozbitá
Vektor XXL, EasyGlider,Taranis
HB-D8T Brushless
OK2BUH

#147 Příspěvek od OK2BUH »

Wormsnake píše:Nemuze to byt zpusobeno spatnym vyvazenim koptery? Pretizene rameno musi jet na vyssi tah a zpusobuje rotaci stroje?

Může, s tím by si ale měla jednotka poradit. Leda, že by to bylo tak moc nevyvážené, že už by neměla z čeho brát výkon, regulace by byla nadoraz.
metlis

#148 Příspěvek od metlis »

ted jsem se vrátil z letu :)
Problémem otáčení je zřejmě to, že pokud točím doprava (R), je vše v pořádku, ale pokud točím doleva, coptera jde ihned do pádu, aniž by se nějak otočila - prostě se hodně zakomíhá a padá.
Zkusím přehodit motory.
OK2BUH

#149 Příspěvek od OK2BUH »

Tak to vypadá opravdu na jeden motor nebo jeho regl. Může to být i špatnou kalibrací maxima toho reglu. To musíš poznat i v ruce když držíš koptéru nad hlavou.
Wormsnake

#150 Příspěvek od Wormsnake »

To me fakt pripada na spatne vyvazeni, asi na te jedne vruli co snizuje otacky pri toceni doleva proste uz stroj neunese...
NazaM F550-Rozebraná, RCT800-Padená rozbitá
Vektor XXL, EasyGlider,Taranis
HB-D8T Brushless
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“